Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5838417e1eea8fd1ee8b45ba/80
Foto: Screenshot YouTube

Marić o poskupljenju cijena cigareta i alkohola: "Dogodit će se promjene"

Ovih dana, naime, iz Ministarstva zdravstva najavljene su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, u sklopu kojih su predviđeni preventivni porezi na alkohol i cigarete

Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas da situacija s Uljanikom neće ugroziti poreznu reformu, najavio je određene promjene u trošarinskom sustavu kao i da će Fina tijekom dana dati informaciju kako blokirani građani mogu provjeriti svoj status. 

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta vlade može li situacija s Uljanikom ugroziti poreznu reformu, Marić je rekao da o Uljaniku ne želi u ovom trenutku ništa komentirati, ponovivši kako još nije vrijeme za to, dodavši: "Porezna reforma je predviđena da je osjete svi hrvatski građani - porezni obveznici i niti jedan posebni slučaj ne bi to trebao dovesti pod znak pitanja. Inzistirat ću da nastavimo s provedbom porezne reforme i poreznog rasterećenja."

Kazao je da se, što se tiče porezne reforme, neće ponovno mijenjati 16 zakona i 30 podzakonskih akata, nego manji broj. "Pojednostavit ćemo procedure, s druge strane moramo pojavne oblike u smislu porezne evazije, koju smo evidentirali, početi još jače suzbijati", kaže Marić, najavivši da će se sve detaljnije doznati najvjerojatnije tijekom sjednice vlade sljedećeg tjedna. 

Rast cijena cigareta i alkohola?

Na pitanje hoće li se ostvariti najave o drastičnom povećanju trošarina na cigarete i alkohol, naglasio je da on porezni sustav isključivo gleda u smislu ukupnog poreznog rasterećenja. 

Ovih dana, naime, iz Ministarstva zdravstva najavljene su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, u sklopu kojih su predviđeni preventivni porezi na alkohol i cigarete.

Vezano za trošarine na duhanske proizvode, kazao je da je Hrvatska imala jedno prijelazno razdoblje nakon ulaska u EU da dosegne minimalni iznos trošarina. "Ne moramo ostati na tom minimalnom iznosu, ali ovakvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini vlade, o tome treba razgovarati", tvrdi ministar Marić.

Ističe da će u trošarinskom sustavu doći do određenih usklađivanja s EU direktivama kao i do pojednostavljivanja za porezne obveznike. Ponajprije je to vezano za elektronsku komunikaciju i korekciju rokova u smislu trošarina na alkoholna pića i slično, naveo je. Detalji samih iznosa trošarina, kaže, prezentirat će se kad cijeli paket bude objavljen.

Fina će dati informaciju kako blokirani mogu provjeriti svoj status

Komentirajući podatak da pojedini blokirani još ne znaju gdje mogu vidjeti jesu li im računi odblokirani, Marić je rekao je da će Fina tijekom dana dati kratku informaciju blokiranim građanima kako mogu provjeriti svoj trenutni status.

- Postoji manji broj građana koji koriste usluge e-građanina gdje mogu provjeriti to stanje. U isto vrijeme su svi vjerovnici prema postojećem zakonu dužni u roku od 60 dana poslati obavijesti ako je došlo do kakvih korekcija, a došlo je do otpisa do 10.000 kuna za vjerovnike. U konačnici svaki od blokiranih može otići na šalter Fine i bez naknade provjeriti to stanje. Namjerno smo gađali stupanje tog zakona u prošlu subotu, kako bi vrijedni ljudi u Fini odradili cijeli vikend, prošli kroz cijelu svoju bazu i proveli sva ta rasknjiženja, kako bi u ponedjeljak ujutro ta stanja bila korigirana. - rekao je Marić.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S druge strane, istaknuo je da vlada nikoga ne može prisiliti da otpiše dugove. Naveo je da vlada vjerovnicima tzv. skupine 2 daje stimulativnu mjeru, pa ako smatraju da treba slijediti primjer vlade, onda će to i napraviti. "Međutim na nikoga ne možemo utjecati ni vršiti pritisak, to je njihova autonomna odluka", smatra Marić. Pretpostavlja da će neke lokalne jedinice slijediti primjer vlade i otpisati dugove blokiranima, vezano za dug po komunalnim računima.

Vlada je radi rješavanja problema insolventnosti građana čiji su računi blokirani saboru predložila tri zakonska prijedloga koji su usvojeni - Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, te izmjene Zakona o stečaju, a u izradi je i četvrti - novi Ovršni zakon.

Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna.

Smisao tog zakona je otpis duga do 10.000 kuna od države i pravnih osoba kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, poput HRT-a ili HZZO-a, i to građanima koji su bili u blokadi na dan 31. prosinca 2017. Isti zakon predviđa mjeru da takav dug otpišu i jedinice lokalne samouprave i privatni vjerovnici, primjerice teleoperater, a da bi ih vlada motivirala na takav potez, zakonom su predviđene porezne olakšice.

Početkom kolovoza na snagu stupa i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, usmjeren prema destimulaciji blokada računa koje traju dulje od tri godine, te se uvodi obustava postupanja Fine ako se tražbina nije naplatila u cijelosti u roku tri godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini. Vlada od provedbe toga zakona, rekao je premijer, očekuje smanjenje broja blokiranih građana za oko 70.000 i iznos blokade od oko 30 milijardi kuna.

Izmjene Zakona o stečaju potrošača, koje stupaju na snagu početkom sljedeće godine, treći su dio iz paketa usmjerenog na pomoć blokiranima. Izmjenama zakona će se pojednostaviti stečaj potrošača kako bi se u fleksibilnom postupku dugotrajno blokiranima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružila mogućnost da se oslobode obveza, a obuhvatilo bi se više od 80.000 ljudi.

- Probali smo naći jedno izbalansirano rješenje, koje ne bi trebalo ugroziti balansiranje cjelokupnog sustava, a treba isticati da se obveze moraju ispunjavati. Postoji određeni broj građana koji nije svojom krivicom zapao u ove poteškoće. Ovaj drugi zakon koji se tiče Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima također gađamo za subotu, dan prije Dana pobjede. U tom se zakonu ne govori o brisanju dugova. Dolazi do isknjižavanja, ali dugovi ne nestaju. - istaknuo je Marić.

Na pitanje da prokomentira kritike da se pri pronalaženju rješenja za blokirane nisu vodili socijalnim kriterijima, naglasio je da bi socijalni kriteriji ugrozili samu provedbu mjere.

- Bilo bi pitanje kako i na koji način bi se sve to sve skupa napravilo u smislu provedbe. Za onaj preostali dio duga, poglavito prema državi, nemojmo zaboraviti da je u zakonu predviđena mogućnost  zahtjeva za obročnu otplatu preostalog duga. Dakle, sada je jedan dio duga do 10.000 kuna otpisan, a za preostali dio duga  prema vjerovnicima iz skupine 1., poglavito državi, zakon daje mogućnost obročne otplate  čak i do pet godina. - zaključio je Marić. 

hr Wed Jul 25 2018 13:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0bb2c29111c545a8b45c1/80
Foto: FB Andro Krstulović Opara

Krstulović Opara na sastanku s Plenkovićem: razgovarali su o izgradnji OŠ Kamen Šine i drugim projektima

Gradonačelnik se pohvalio uspješnim sastankom

Objavu prenosimo u cjelosti: 

Danas sam sa svojim suradnicima održao radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministrima na temu provedbe zaključaka sa sjednice Vlade održane 4. svibnja 2018. godine u Splitu. 

Izvijestio sam premijera o poduzetim aktivnostima i visokoj razini spremnosti točaka za realizaciju zaključaka među kojima su i izgradnja OŠ Kamen Šine te darovanje zemljišta u Korešnici za budući POS i stanove za branitelje. 

Na sastanku je bio i splitski rektor dr. sc. Dragan Ljutić te smo razgovarali o uspješnoj suradnji Grada i Sveučilišta u Splitu. 

S premijerom Plenkovićem i resornim ministrima razgovarali smo i o drugim temama važnim za Split i dogovorili rješenja koja će se naći na sjednici Vlade Republike Hrvatske prije Sudamje, naše najvažnije svetkovine.

hr Wed Apr 24 2019 21:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e26ee6b4739873108b4640/80

Malenu napustio Klepetan: "Malena će tugovati ovu godinu i onda pronaći drugog"

Najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu napustio je njezin rodan Klepetan. Ona ne želi jesti od tuge, no orintolog Sandro Jurišić tvrdi kako će tuga trajati godinu dana, a onda će krenuti dalje

Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati, rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Komentirao je tako ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu prerano napustio njen ljubljeni Klepetan i jednostavno nestao. Ona trenutačno ne želi jesti, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo uranio i došao 19. ožujka. Ostao je samo do 18. travnja i tako zabrinuo Stjepana.

- Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negdje skonča život - snuždeno će domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode vjerne jednom partneru cijeli život.

- Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera - kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli. Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

- Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično - zaključio je Jurišić., piše 24sata.hr


hr Wed Apr 24 2019 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0845e29111cfc5a8b456a/80
Foto: FB Ivan Mrvoš

Mladi poduzetnik iz Solina opisao kako je započeo poslovni put: Nas petero živjelo je od svega dvadesetak kuna!

Danas je njegova tvrtka procijenjena na više od 110 milijuna kuna
Ivan Mrvoš, genijalac iz Solina u najnovijoj Facebook objavio opisao je kako je započeo svoj poslovni uzlet te koliko je odricanja i poteškoća bilo na njegovom poslovnom putu.

2009. godine imao sam 14 godina. Te godine počelo je dugo i teško razdoblje za našu obitelj. Financijska kriza pokosila je apsolutno sve, pa tako i tvrtku moga oca koja nije uspjela naplatiti hrpu svojih potraživanja, što je za posljedicu imalo da smo nekim danima nas petero živjeli od svega dvadesetak kuna. Otac i ja znali smo ponekad i po najvećoj zimi zavarivati ograde, samo da skupimo nešto novca. Mene tog razdoblja nikad nije bilo sramota… dapače, tada sam najviše i najbolje naučio koliko život može biti surov i koliko se treba boriti za opstanak.

Bez obzira na sve što nam se dogodilo, već krajem srednje škole odlučio sam pokrenuti vlastiti tvrtku. Snovi tada nisu bili o pametnim klupama ni svjetskom uspjehu, već jednostavno o bilo kakvoj zaradi koja bi mi donijela koju kunu više. Ideja servisa računala i izrade web stranica nije zaživjela pa sam nakon toga jednostavno odlučio pokušati raditi ono što volim – kreirati proizvode koji zbilja imaju svrhu...

Ostatak priče danas već znate. Za koji dan biti će točno pet godina da sam pokrenuo Include. Danas je ova kompanija od strane jedne neovisne revizorske kuće procijenjena na više od 110 milijuna kuna vrijednosti. 

Sto. Deset. Milijuna. Kuna. Danas ova tvrtka izvozi 11 vrhunskih proizvoda na 43 globalna tržišta, sa 30 najboljih zaposlenika i 15 nevjerojatnih partnera. Danas za Include znaju ljudi od Australije do Čilea, a godišnje brojimo milijune korisnika naših proizvoda. Sve to je Include danas, nakon pet godina danonoćnog i krvavog rada. Službeno smo ušli u novu investicijsku rundu.

 Tvrtka prikuplja 20 do 30 milijuna kuna novog kapitala, a odlučili smo da će uz izravne privatne ulagače jedan dio ponovno ići i kroz 
Funderbeam platformu, čime ćemo omogućiti svakom pojedincu da postane dio naše priče. Više detalja o ulaganju u Include možete pogledati na: https://www.funderbeam.com/syndicate/include-2

Mrvoš se odnedavno nalazi na Forbesovoj listi 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi. Kako je napisao na svom Facebooku, najmlađi je na gotovo svim listama i jedini iz Hrvatske. 

Njegova tvrtka Include je, kaže, najbrže rastuća kompanija srednje Europe u kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50., piše Index.hr

U svega tri godine tvrtka je, navodi, uspješno instalirala više od 900 pametnih klupa na 40 globalnih tržišta u više od 250 gradova.

Nedavno je javnosti na sajmu Smart City u Barceloni predstavio novi proizvod - Monnu.


hr Wed Apr 24 2019 17:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf549640e4938711f8b458e/80
Foto: Pixabay

Uskrsni vikend najavljuje dobru sezonu: ostvareno više od pola milijuna noćenja!

Više nego prošle godine
Prema evisitoru, za vrijeme uskrsnih blagdana ostvareno je 179.513 dolazaka i 566.687 noćenja.

Što se tiče podataka iz prošle godine, ovogodišnji rezultati pokazuju 80 posto više dolazaka i 90 posto više noćenja. 

Najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim Italije, Austrije i Slovenije.

Najveći broj noćenja ostvaren je u Istri, Kvareneru, Dalmaciji i Dubrovniku.

Gradovi koji su bili najviše posjećeni su Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč i Zagreb. 
hr Wed Apr 24 2019 16:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .