Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6bf64cb9e03ede008b45c3/80

PUTOPIS IZ KINE: Zgode i nezgode na putu do Kine

U nekoliko nastavaka donosimo vam zanimljivi putopis budućeg mladog glumca, Splićanina Josipa Ledine, koji je zajedno sa svojim kolegama s osječke akademije za umjetnost i kulturu otputovao u daleku Kinu

Treća godina glume i lutkarstva osječke akademije predstavljala je Hrvatsku na dva međunarodna kazališna festivala u Kinu: Maritime Silk Road International Arts Festival, i China Quanzhou International Puppet Festival. Grupu studenata predvodili su poznati kazališni pedagog, redatelj, profesor na Akademiji i prorektor osječkoga sveučilišta Robert Raponja, umjetnička suradnica Katica Šubarić i predsjednica UNIME Hrvatske i ravnateljica MLU Osijek Jasminka Mesarić. Među studentima bio je i jedan Splićanin Josip Ledina koji već treću godinu studira glumu na Akademiji u Osijeku. U narednim člancima Josip će nam pokušati dočarati kako izgleda život u Kini i što Kinezima znači kazališna umjetnost i što znači biti mladi hrvatski glumac i umjetnik u Kini. 

Došao je i taj dan, odlazak u daleku Kinu, kolijevku carskih dinastija, zemlju bogate povijesti i kulture. Mnogi bi pomislili da smo s uzbuđenjem odbrojavali dane pred odlazak, ali smo tih dana imali pregršt studentskih obaveza na akademiji i pregršt projekata, tako da smo se za Kinu spremili jedan dan pred odlazak. Letili smo iz Budimpešte. Otišli smo se registrirati, napraviti chek in za let na šalteru Air Chine. Prilikom čekanja u redu, shvatio sam da smo jedini Europljani na letu, okruženi mnoštvom Kineza. Na ulasku u avion srdačno me pozdravila stjuardesa Air Chine, prelijepa mlada Kineskinja šarmantnog osmijeha. I ostale stjuardese izgledale su predivno, kao da su pobjegle iz "Zabranjenog grada". 

GULIVER MEĐU LILIPUTANCIMA 

Hodajući do svoga sjedala koje je bilo u zadnjem dijelu aviona, primijetio sam kako me Kinezi gledaju s divljenjem. Odmjeravali su me i čudili se mojoj visini i veličini. Osjećao sam se kao Guliver (ipak sam visok 195 cm) okružen Liliputancima. Okretali su se i s radošću buljili, a nerijetko i rukama pokazivali na mene svojim suputnicima. Lako bi me pogledom pronalazili jer je jedino moja glava, tjeme i kosa virila iznad naslonjača sjedala. Naravno, nisam se mogao suzdržati i počeo sam umirati od smijeha. Ničim izazvan, postao sam zvijezda…Avion Air Chine je bio grandiozan, ogroman. U avionu smo imali sve što smo htjeli hranu, piće, televiziju, glazbu. Kao pravi studenti, dobro smo iskoristili sve blagodati avionske karte. Kušali smo kineska piva, degustirali kineska vina, i ostale sokove. Kada sam otišao na wc, mislio sam da se netko šali. Wc za muškarce je bio uz vanjsku stranu aviona, tako da je strop bio lučni svod. Osim što sam trebao pognuti glavu dok sam ulazio, nisam se ni mogao približiti školjki jer je iznad nje strop bio visine otprilike 1 metar. Nakon pustolovne avanture u wc-u, uspješno završene, izašao sam iz klaustrofobične wc kabine osjećajući se kao pobjednik. Pri pogledu na sjedalo, shvatio sam da mi se i mali Kinezi, koji su sjedili blizu wc-a, dive, pokazujući gestama kako je wc malen, a ja „ big, big“ dižući svoje ruke visoko u zrak. 

SLIJETANJE U PEKING 

Nakon 10 sati leta, bili smo iznad Pekinškog teritorija. S velike visine, Peking nije djelovao veliko, ali dok smo se spuštali sve niže i niže, naš se avion samo utapao u sivilo megalomanskih nebodera, zgrada i avenija. Kada smo sletjeli, osjetio sam toplinu zraka i kinesko sunce. Pri izlasku iz aviona primjećivao sam samo livade. Kada smo ušli u autobus zračne luke, dobrano smo se vozili 15 minuta do neke stanice. Kada smo izašli morali smo se voziti brzim vlakom još 10-ak minuta. Nakon vožnje dočekao nas je prizor pekinškog aerodroma koji izgleda kao grad. To je drugi aerodrom na svijetu po broju putnika. Odmah smo se čekirali za idući let koji je bio za osam sati. Prije check in-a smo trebali ispuniti žutu kartu za strane putnike, da smijemo ući u Kinu. U tom je redu bilo oko 2.000 ljudi, svi stranci. Indijci, Rusi, Aapi, Amerikanci i ostali… Ovdje nas nitko nije gledao sa divljenjem i čuđenjem. Napokon smo prošli sve prolaze i check in za Xiamen. Opet smo se vozili brzim vlakom i došli na terminal. Uočio sam kod Kineza jednu neobičnu naviku, koja mi je toliko odvraćala pažnju, a to je pljucanje. Svi pljucaju, od velikih do malih, od siromašnih beskućnika do naočitih ljudi.

 Svi "hračkaju" po ulici. Kako smo imali još par sati slobodno, otišli smo razmijeniti novce u mjenjačnicu: euro i dolare u kineske yuane, oslikane vođama i ostalim važnim ljudima iz partije. Kina je komunistička država, ali to ne bih uočio da nisam vidio vojnike po aerodromu i poneku crvenu petokraku kao ukras na zidovima zračne luke. 

OBOŽAVATELJ PRED WC-om 

Zatim smo otišli na zahod. Već na samom ulazu mali Kinezić pokazuje gestom kako sam velik. Izvadio je svoj Iphone i fotografirao selfie sa mnom. Odmjerava me od glave do pete, smijao se i govori nešto na kineskome. I ja učinim selfie da mi ljudu vjeruju da imam "fanove". Kada sam izlazio iz wc-a, obožavatelj je još bio tamo, Počeo nas je pratiti. Ubrzo smo se sakrili u gužvi. U Burger Kingu se nismo najbolje sporazumjeli jer osoblje kao i većina na aerodromu ne zna engleski, ali nekako uz osmijeh i prst kojim pokazuješ što želiš, sve glatko prođe. Cijelo osoblje je gledalo u nas bijelce… Dok smo sjedili i jeli, jedan momak koji je sjedio za susjednim stolom je iz visine, voayerski je fotografirao naše cure, pokušavajući uhvatiti pravu ptičju perspektivu. Shvatio je da smo ga vidjeli što čini te je brzo sklonio mobitel i nastavio jesti. 

GDJE JE KUFER? BEZ BRIGE STIŽE NOVI 

Mrtvi umorni stižemo na let do Xiamena. Let je bio ugodan. Otišli smo uzeti prtljagu. Moj se kufer nije vrtio s ostalima. Oblio me hladan znoj.. Biti na drugome kraju svijeta, bez prtljage- pa valjda nisam takav "baksuz", rekoh sam sebi zazivajući dobrog Svetog Antu Padovanskog da uskoči. Nedugo nakon vapaja, maleni Kinez gura jedan kufer na kolicima. Ugledao sam svoj kufer na kolicima. Skoro proplakah od sreće.. Približava se kufer, pogledam ga pomnije i vidim: kufer oštećen, otpala 2 kotačića… Što ću sada? Uz pomoć asistentice idem prijaviti štetu, potpišem nešto na kineskim papirima. Pitali su me želim li novac ili novi kufer. Odabrao sam drugu opciju. Odjednom radnik otvori vrata, a ispred mene se stvori veliki hangar, prepun novih kufera, tako da sam lako i brzo prebolio štetu. Na izlazu iz aerodroma dočekale su nas naše voditeljice, ujedno i prevoditeljice koje nam je dodijelio festival: Jenny i Korina. 

QUANZHOU- kineski "Split" 

Promatrao sam ulice kuda smo prolazili. Bile su to široke avenije uređene, prepune zelenila, uređena i oblikovana drveća, ulice pune palmi. Palme su me podsjetile na Split, naše palme umiru a kineske bujaju na svakome koraku. Vani je puhao topao i vlažan vjetar, bilo je ugodnih 16 stupnjeva. Bili smo očarani i zadivljeni veličinom grada kada smo stigli u grad Quanzhou u provinciji Fuijan. Svjetla velegrada su obasjavala dugačke avenije kojima se mijenjao mozaik ispunjen dinamičnim kineskim pješacima, motoristima i vozačima automobila. Svi trube, glasno pričaju, komentiraju, pravi mravinjak na cesti. Pomislih u sebi, ovdje su svi "ćuknuti", pa ovo je Kineski Split. Grad ima osam milijuna stanovnika, s okolicom 22… Bus nas je odveo do hotela. Izlazimo iz busa polumrtvi pogledamo prema hotelu, ostajemo bez daha i brzo se razbuđujemo: domaćini su nas odveli u hotel od pet zvjezdica, hotel Marko Polo. Upijali smo tu raskoš i bogatstvo kineske arhitekture. Veselili smo se i radovali. Prije dva dana u menzi ručamo za desetak kuna, a u Kini imamo hotel s pet zvjezdica. Naravno, sve troškove pokriva festival. Nakon recepcije, šetali smo dugačkim lobijem do lifta. Zezali smo se da je lift skuplji od nas. Soba mi je bila na osmom katu. Bila je predivna. Iako mrtvi umorni, od silnoga uzbuđenja nismo mogli ići spavati. 

Nastavak čitajte u nedjelju...

hr Sat Jan 27 2018 04:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949a5029111cf6178b45a3/80
Foto: Instagram

Ponuda za posao iz snova! Mlađahni milijunaš traži asistenta, evo što traži od idealnog kandidata

Matthew Lepre u potrazi je za asistentom koji će biti plaćen 28 tisuća funti kako bi putovao s njim.

26-godišnji samostvoreni milijunaš Matthew Lepre trenutno je u potrazi za osobnim asistentom koji će biti plaćen čak 28 tisuća funti kako bi putovao s njim po svijetu te odsjedao u najluksuznijim hotelima.

Uspješni biznismen podrijetlom je iz Australije, no traži pomoćnika koji će s njim putovati po Americi, Japanu i Dubaiju, dok će on svoje znanje prenositi drugim tvrtkama. Inače, Matthew se obogatio zahvaljujući internetskoj trgovini, a s 23 godine odustao je od fakulteta kako bi se posvetio poslu.

Njegova mjesečna zarada je 66 tisuća funti, a priznaje kako je spreman pregovarati oko iznosa plaće svog asistenta, dokle god on bude kvalitetno obavljao svoj posao. "Plaća će se temeljiti na iskustvu osobe", istaknuo je milijunaš za britanski The Daily Mail.

A što Matthew traži od idealnog kandidata? Odlično služenje tehnologijom, sposobnost multitaskinga, dobro poznavanje društvenih mreža, proaktivnost te izvanrednu organizaciju. Na kraju je zaključio kako je ovo svakako "najcool posao na svijetu". Logično, idelani kandidat mora i voljeti luksuzna putovanjate imati važeću putovnicu.

"Volim to što radim i volim otkrivati nova mjesta. Živim idealni život i želim dati nekome priliku da sa mnom doživi sve te avanture", zaključio je Matthew koji će itekako zapasti za oko pripadnicama ljepšeg spola.

Ako se želite prijaviti, morate snimiti video u kojem ćete dotičnom objasniti zašto ste baš vi idealni kandidat za ovaj posao, piše dnevnik.hr


hr Fri Mar 22 2019 09:18:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c80c1bd9c49eeb1048b4578/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Mar 22 2019 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5baf8949cb557a0fa98b4d70/80
Foto: Pixabay

Promijenite svoju lozinku za Facebook, odmah!

Još jedan nevjerojatan sigurnosni propust otkriven je u Facebookovom sustavu.

Lozinke stotina milijuna korisnika Facebooka, umjesto zaštićene, pohranjene su na Facebookovim serverima u običnom tekstualnom obliku. U prijevodu, bilo tko od Facebookovih zaposlenika mogao je, u bilo kojem trenutku, iskoristiti lozinku i ući u tuđi profil ili ju proslijediti trećoj strani.

Procjenjuje se kako je ugroženo između 200 i 600 milijuna korisnika Facebooka.

Zanimljivo, iz Facebooka su se oglasili o ovom, najnovijem sigurnosnom propustu, te napisali kako su za problem saznali još u siječnju u sklopu provjere sigurnosti u tvrtki. Također, dodaju kako su u međuvremenu popravili propust te će o njemu obavijestiti sve koji su bili ugroženi.

Iz Facebooka su također objavili kako nema dokaza da je netko iskoristio taj propust i kompromitirao podatke pa smatraju da nije potrebno mijenjati lozinke. Navodno su nezaštićene lozinke korisnika Facebook Litea, Facebooka i Instagrama.

Bez obzira na Facebookove tvrdnje, za svaki slučaj, promijenite lozinku, javlja Zimo

hr Thu Mar 21 2019 20:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .