Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aba59e42af47fa94f8b463e/80
Foto: Dalmacija.hr

Županija darovala sanitetsko vozilo "Iznajmljivačima sa srcem"

"Iznajmljivači sa srcem" u prošloj sezoni omogućili su ljetovanje na hrvatskoj obali za 650 obitelji, od toga 110 obitelji iz drugih zemalja.

Danas je župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban ispred zgrade Županije predao ključeve sanitetskog vozila predstavniku “Vozača velikog srca”. Radi se o grupi entuzijasta iz cijele Hrvatske, njih 30-ak, koji volonterski prevoze osobe, uglavnom je riječ o djeci, kojima je to potrebno. Najčešće to rade u suradnji s grupom “Iznajmljivači sa srcem” koja omogućava ljetovanje na Jadranu obiteljima slabog imovinskog stanja te obiteljima s djecom s posebnim potrebama.

Vjera Matulić, osnivačica grupe iznajmljivača "Iznajmljivači sa srcem" nije krila oduševljenje županovom gestom, jer, kaže, sanitetsko vozilo im je bilo neophodno. – Sad sva ona djeca koja ne mogu ni dva sata biti u sjedećem položaju, mogu otići s obitelji na more. Ovdje se ne radi samo o tome da obitelji odu na ljetovanje, da se kupaju u moru, već je to jedna terapija za cijelu obitelj, da se malo maknu iz kuća i svoje svakodnevnice. Moglo bi se reći da pomaže i održati obitelji na okupu, jer oko te djece i osoba su, gdje god krenu, zidovi, a ovo je jedan način da se ti zidovi počnu rušiti. – kazala je Matulić.

U prošloj sezoni omogućili su ljetovanje na hrvatskoj obali za 650 obitelji, od toga 110 obitelji iz drugih zemalja.

Tomislav Pavlović, pokretač građanske inicijative "Stari papir za novi osmijeh" i nositelj projekta "Vozači velikog srca", koji je  okupio 30-ak aktivnih volontera, koji nesebično poklanjaju svoje vrijeme, ali i svoj novac, kako bi obiteljima iz svih dijelova Hrvatske koje ljetuju kod “Iznajmljivača sa srcem”, osigurali prijevoz, je kazao:

– Grupa “Vozači sa srcem” je prošle godine financirala ili sufinancirala prijevoz za 30 obitelji koje su ljetovale na našoj obali. Za jednu obitelj smo morali iznajmiti sanitetsko vozilo, a cijena za relaciju Novska – Šibenik u jednom smjeru je 5.000 kuna. Shvatili smo da moramo nabaviti sanitetsko vozilo i zahvalan sam što nam je Splitsko-dalmatinska županija to i omogućila. Želio bih pozvati sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da se ugledaju na župana Bobana i da se uključe u ovaj projekt, na onaj način na koji smatraju da se mogu uključiti. – kazao je Pavlović. Dodao je kako će donirano vozilo itekako biti od pomoći.

Konferenciji za novinare nazočili su i zamjenik župana Luka Brčić, županijski pročelnici Dijana Luetić i Davor Pavić te Ivana Pavlović i Mihaela Stipičić, voditeljica aukcije grupe Iznajmljivači sa srcem. Po svršetku Konferencije župan je uručio ključeve vozila Vjeri Matulić ispred zgrade Županije.

Župan Boban je zadovoljan što je ovom donacijom pridonio hvalevrijednom projektu za koji je, kaže, tek nedavno čuo.

– Za akciju sam saznao prilikom prijema nagrađenih turističkih djelatnika s područja Splitsko-dalmatinske županije, među kojima je bila i gospođa Vjera Matulić. Dogovorili smo kako ćemo donirati ovo vozilo kojim će moći dovoditi nepokretnu i bolesnu djecu i starije pacijente na more. Kad već naši iznajmljivači imaju tako veliko srce da daju termine usred turističke sezone, onda je red da im pomognemo u tome i osiguramo sanitetsko vozilo koje će im pomoći u ovoj plemenitoj aktivnosti. Često ovakvi plemeniti, samozatajni ljudi prolaze mimo radara i mimo očiju javnosti, ali mi pozivamo sve koji to mogu da im pomognu jer nepokretnim, ali i starijim osobama je jako bitno ovo što oni rade, omogućuju im da izađu iz svoja četiri zida što na njih djeluje terapeutski. – kazao je župan Boban prilikom primopredaje ključeva vozila. Zahvalio je ravnatelju Hitne pomoći Leu Luetiću, koji je spremno prihvatio njegovu inicijativu i odabrao jedno od najkvalitetnijih vozila koje više ne služi za Hitnu medicinsku pomoć.

Tijekom primopredaje vozila Vjera Matulić nije mogla suspregnuti emocije.

– Oduševljeni smo, dirnuti smo, puno je emocija. – kazala je. Iskoristila je ovu priliku da pozove sve iznajmljivače da pregledaju kalendare i ponude koji dan ljetovanja na našoj obali osobama koje si inače to ne bi mogle priuštiti. Uputila je poziv i obiteljima s članovima s posebnim potrebama iz cijele Hrvatske, koje žele ljetovati na Jadranskom moru, ali nisu u mogućnosti, da budu hrabri i jave se u grupu.

hr Tue Mar 27 2018 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf17d2af47fb68d8b4573/80
Foto: PIXABAY

Akcije "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" na Kolovarama

U sklopu programa danas će se održati javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja" i „Volonteri u parku", od 10 do 12:30 sati pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar na Kolovarima. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost" ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom

U Zadarskoj županiji počinje provedba programa "Živjeti zdravo" čiji je cilj povećanje svijesti o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Hrvatskoj, piše eZadar.hr

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar. Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

- akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.

- za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo. Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .