Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aba59e42af47fa94f8b463e/80
Foto: Dalmacija.hr

Županija darovala sanitetsko vozilo "Iznajmljivačima sa srcem"

"Iznajmljivači sa srcem" u prošloj sezoni omogućili su ljetovanje na hrvatskoj obali za 650 obitelji, od toga 110 obitelji iz drugih zemalja.

Danas je župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban ispred zgrade Županije predao ključeve sanitetskog vozila predstavniku “Vozača velikog srca”. Radi se o grupi entuzijasta iz cijele Hrvatske, njih 30-ak, koji volonterski prevoze osobe, uglavnom je riječ o djeci, kojima je to potrebno. Najčešće to rade u suradnji s grupom “Iznajmljivači sa srcem” koja omogućava ljetovanje na Jadranu obiteljima slabog imovinskog stanja te obiteljima s djecom s posebnim potrebama.

Vjera Matulić, osnivačica grupe iznajmljivača "Iznajmljivači sa srcem" nije krila oduševljenje županovom gestom, jer, kaže, sanitetsko vozilo im je bilo neophodno. – Sad sva ona djeca koja ne mogu ni dva sata biti u sjedećem položaju, mogu otići s obitelji na more. Ovdje se ne radi samo o tome da obitelji odu na ljetovanje, da se kupaju u moru, već je to jedna terapija za cijelu obitelj, da se malo maknu iz kuća i svoje svakodnevnice. Moglo bi se reći da pomaže i održati obitelji na okupu, jer oko te djece i osoba su, gdje god krenu, zidovi, a ovo je jedan način da se ti zidovi počnu rušiti. – kazala je Matulić.

U prošloj sezoni omogućili su ljetovanje na hrvatskoj obali za 650 obitelji, od toga 110 obitelji iz drugih zemalja.

Tomislav Pavlović, pokretač građanske inicijative "Stari papir za novi osmijeh" i nositelj projekta "Vozači velikog srca", koji je  okupio 30-ak aktivnih volontera, koji nesebično poklanjaju svoje vrijeme, ali i svoj novac, kako bi obiteljima iz svih dijelova Hrvatske koje ljetuju kod “Iznajmljivača sa srcem”, osigurali prijevoz, je kazao:

– Grupa “Vozači sa srcem” je prošle godine financirala ili sufinancirala prijevoz za 30 obitelji koje su ljetovale na našoj obali. Za jednu obitelj smo morali iznajmiti sanitetsko vozilo, a cijena za relaciju Novska – Šibenik u jednom smjeru je 5.000 kuna. Shvatili smo da moramo nabaviti sanitetsko vozilo i zahvalan sam što nam je Splitsko-dalmatinska županija to i omogućila. Želio bih pozvati sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da se ugledaju na župana Bobana i da se uključe u ovaj projekt, na onaj način na koji smatraju da se mogu uključiti. – kazao je Pavlović. Dodao je kako će donirano vozilo itekako biti od pomoći.

Konferenciji za novinare nazočili su i zamjenik župana Luka Brčić, županijski pročelnici Dijana Luetić i Davor Pavić te Ivana Pavlović i Mihaela Stipičić, voditeljica aukcije grupe Iznajmljivači sa srcem. Po svršetku Konferencije župan je uručio ključeve vozila Vjeri Matulić ispred zgrade Županije.

Župan Boban je zadovoljan što je ovom donacijom pridonio hvalevrijednom projektu za koji je, kaže, tek nedavno čuo.

– Za akciju sam saznao prilikom prijema nagrađenih turističkih djelatnika s područja Splitsko-dalmatinske županije, među kojima je bila i gospođa Vjera Matulić. Dogovorili smo kako ćemo donirati ovo vozilo kojim će moći dovoditi nepokretnu i bolesnu djecu i starije pacijente na more. Kad već naši iznajmljivači imaju tako veliko srce da daju termine usred turističke sezone, onda je red da im pomognemo u tome i osiguramo sanitetsko vozilo koje će im pomoći u ovoj plemenitoj aktivnosti. Često ovakvi plemeniti, samozatajni ljudi prolaze mimo radara i mimo očiju javnosti, ali mi pozivamo sve koji to mogu da im pomognu jer nepokretnim, ali i starijim osobama je jako bitno ovo što oni rade, omogućuju im da izađu iz svoja četiri zida što na njih djeluje terapeutski. – kazao je župan Boban prilikom primopredaje ključeva vozila. Zahvalio je ravnatelju Hitne pomoći Leu Luetiću, koji je spremno prihvatio njegovu inicijativu i odabrao jedno od najkvalitetnijih vozila koje više ne služi za Hitnu medicinsku pomoć.

Tijekom primopredaje vozila Vjera Matulić nije mogla suspregnuti emocije.

– Oduševljeni smo, dirnuti smo, puno je emocija. – kazala je. Iskoristila je ovu priliku da pozove sve iznajmljivače da pregledaju kalendare i ponude koji dan ljetovanja na našoj obali osobama koje si inače to ne bi mogle priuštiti. Uputila je poziv i obiteljima s članovima s posebnim potrebama iz cijele Hrvatske, koje žele ljetovati na Jadranskom moru, ali nisu u mogućnosti, da budu hrabri i jave se u grupu.

hr Tue Mar 27 2018 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53344682179942dd217b24bb/80

Prve pahulje zalepršale i u Imotskoj krajini

Dijelove Dalmatinske zagore zabijelile su prve pahuljice
Kako javljaju naši čitatelji, snijeg trenutno pada u Imotskom, Zagvozdu, Studencima, Lovreću,...
U ranim popodnevnim satima pahulje su zabijelile Kozjak, Biokovo, Kamešnicu, Dinaru,...a snježna zavjesa spustila se iznad Kaštela i Trogira. Snježnog prekrivača ima u Muću, u Dubravi i Sitnom na Mosoru, u Gornjim Brelima, Lučanima, a pao je i na vrhovima otoka Brača.

Kao i uvijek, snijegu se najviše vesele najmlađi, a mi se nadamo bijelom Božiću.
hr Thu Dec 13 2018 21:06:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c128e6b0e493849468b45e0/80

Dubrovnik: Otvaraju senzornu sobu i zapošljavaju specijaliste

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama

Djeca s teškoćama iz Dubrovnika ubrzo više neće morati putovati do Splita ili Zagreba zbog neurorazvojnih vježbi ili terapija. U Općoj bolnici Dubrovnik otvaraju Polikliniku za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu i zapošljavaju niz specijalista, no za to im treba financijska pomoć i podrška, piše 24sata.hr

Do sada se rana intervencija uglavnom radila preko udruga i ovisila je o njihovoj uspješnosti u pisanju projekata. Još od 2009. ukazujem na problem rane intervencije koja je u biti socijalna usluga i stoji u Zakonu o socijalnoj skrbi. Rana intervencija je rani screening gdje se kod beba uočava odstupanje u ponašanju ili u motorici te se upućuje kod specijalista. Kod nas u Dubrovniku to nije razvijeno. S djecom se kasni u radu ponekad i do dvije godine, a šalje ih se specijalistima u Split ili u Zagreb – objašnjava Dženita Lazarević iz Dubrovnika, predsjednica udruge Poseban prijatelj. Inače je majka djevojčice s teškoćama Lane (14) koja ima desetak teških dijagnoza.

U radio emisiji na lokalnoj postaji prije dvije godine susrela se s ravnateljem OB Dubrovnik Marijom Bekićem. Upoznala ga je s problematikom. Iako njima rana dijagnostika ne može pomoći, bila im je želja da pomognu drugim roditeljima jer Dženita dobro zna kroz što sve prolaze da bi svojoj djeci osigurali makar osnovne potrebe. Većina vježbi ne ide na uputnicu i roditelji ih plaćaju iz svog džepa. Inicirali su pokretanje Poliklinike za mentalno zdravlje koja će omogućiti roditeljima djece s teškoćama da na jednom mjestu dobiju cjelovitu stručnu podršku. 
Bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila potrebna sredstva za zapošljavanje logopeda, rehabilitatora, terapeuta, neuropsihijatara i pedijatara.

- Riječ je o prostoru veličine 200 četvornih metara i moram istaknuti da sam jako zadovoljan suradnjom koju smo ostvarili s predstavnicima roditelja koji su nas savjetovali i s kojima smo odlučivali o potrebama, ali i suradnjom s Ministarstvom zdravstva jer nas nisu kočili u našem nastojanju i dobili smo odobrenje još lani. Cijeli projekt koštao je oko 970.000 kuna za građevinske radove koji su završili, a sljedećega tjedna završava i natječaj za opremanje. Opremanje se odnosi na stolove i bojanje zidova u neke vesele i šarene motive. Po završetku ove humanitarne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna računamo da će se vrata Poliklinike za roditelje otvoriti do sredine siječnja. Time će u ovoj ustanovi imati bolje uvjete nego čak i u Zagrebu, jer pojedine specijaliste ondje moraju tražiti na dvije ili tri lokacije, a ovdje će na raspolaganju imati sve u istoj zgradi - izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Rekao je da su za te potrebe već zaposlili šest dodatnih specijalista. U akciju se uključila i Facebook inicijativa DUMAMe.

- Htjeli smo da se na tom odjelu posebno opremi senzorna soba kao mjesto na kojem će djeca moći nesmetano razvijati svoje vještine. Bile smo na sastanku s ravnateljem i ponudile pomoć oko financiranja jer smo imale iskustva u vođenju i organizaciji humanitarnih akcija. Senzornu sobu želimo opremiti suvremenim pomagalima i neurofeedback aparatom koji posebno pomaže u radu s djecom iz autističnog spektra – objašnjava Dita Lipanović.

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama. Samo u Dubrovačko - neretvanskoj županiji ima oko 750 djece s teškoćama kojima će ti prostori promijeniti život, a dodatno se svake godine rodi još oko 90 djece s nekom od teškoća. Možete im pomoći uplatom na broj računa za posebne namjene:
HR 5423600003513337749

hr Thu Dec 13 2018 17:53:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb4a7fdcb557a0fa98b4f04/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 15. prosinca 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Jedriličarskog kluba USKOK, Obala kneza Trpimira 55 (na dijelu parkinga uz križanje ulica V. Desnice i Obale kneza Trpimira) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Dec 13 2018 17:00:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c127b170e493849468b45d2/80
Foto: Split

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .