Cammeo privremeno obustavlja rad u Splitu: “U samo 2 tjedna naplaćeno nam je oko milijun kuna kazni!”

Prvu, ali i zadnju plaću dobili su danas zaposlenici tvrtke Cammeo u Splitu! Naime, skupa s plaćom, uručen im je i otkaz! Iako su još prije koji dan tvrdili da sve rade u skladu sa zakonom i da će nastaviti s poslom, danas su iz tvrtke ipak odlučili staviti ključ u bravu, samo na području Splita. Za sve je “kriv” ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je javno kazao da je poslovni model po kojem tvrtka Cammeo posluje u Splitu nelegalan. Uprava Cammeo grupe je nakon toga odlučila stati s poslovanjem u Splitu. 

– Tijekom protekla dva tjedna, inspekcija je u Splitu iz prometa isključila čak 14 Cammeovih vozila, kaznivši Cammeo s oko milijun kuna.  S obzirom na to da je ovo prvi put da je neko nadležno tijelo iznijelo stav o modelu poslovanja koji već godinama provode turističke agencije i razne rent-a-car kompanije, Cammeo grupa je odlučila postupiti sukladno zakonu. Kao tvrtka koja se u svojem poslovanju rukovodi najvišim profesionalnim standardima poštujući pritom sve zakonske odredbe,  Cammeo grupa spremna je surađivati s resornim ministarstvom i svim nadležnim službama kako bi pridonijela razvoju procesa liberalizacije. – stoji u njihovom današnjem priopćenju. 

– U svim gradovima u kojima poslujemo, radimo potpuno legalno i ne želimo biti prozivani za nelegalan rad. Žalosti nas činjenica što su najveći protivnici liberalizacije taksi-tržišta najveći porezni dužnici. Obustavljamo rad u Splitu jer nam je ministarstvo dalo čvrsta jamstva i obećanje da će se proces liberalizacije provesti te se toplo nadamo da  će do toga doći u što je moguće skorijem roku. Ujedno javno zahvaljujemo gradonačelniku Baldasaru na javnoj podršci u hajci protiv Cammea čime je dokazao da štiti monopolističke interese lokalnog taksi-udruženja, a ne dobrobit građana koji su nam iskazali  javnu podršku. –  rekao je između  ostalog generalni direktor Cammeo grupe, Vladimir Minovski

Iz Cammea kažu da će čim se steknu uvjeti za nastavak rada u okviru zakona, nastaviti s radom u Splitu i vratiti na posao svih 75 otpuštenih djelatnika. Od širenja poslovanja u drugim gradovima ne odustaju pa će  “u narednih šest mjeseci pokrenuti poslovanje u svim gradovima u kojima ne postoji limitirani broj taksi-dozvola i u kojima lokalne vlasti imaju sluha za liberalno tržište”.

– Prema rezultatima istraživanja u taksi-prijevozu bi se liberalizacijom tržišta mogli stvoriti uvjeti za zaposlenje čak 5000 djelatnika, a samo u Cammeo grupi zaposlilo bi se od 1500-2000 djelatnika. Time bi se osim novih zapošljavanja omogućio porast uplaćenih sredstava u državni proračun. Cammeo je, primjerice, samo u prošloj godini u državni proračun uplatio više od 21 milijun kuna poreza, koliko svi hrvatski taksisti nisu uplatili zajedno. Osim toga, ovima bi se omogućila i pristupačnost usluge svima bez obzira na platežnu moć,  bolja kvaliteta života naših sugrađana te bogatija turistička ponuda. Kao lider na taksi-tržištu Cammeo ovime najavljuje pokretanje inicijative za potpisivanje peticije koja bi trebala utjecati na nadležne službe da na lokalnoj i nacionalnoj razini pokrenu proces liberalizacije taksi-tržišta. – stoji na kraju njihovog priopćenja. 

Cammeo za dalmacija News: Radujemo skorom povratku na ulice grada pod Marjanom

Do prije koji dan ova tvrtka je tvrdila da posluje u skladu sa Zakonom. Što se to promijenilo u ovih nekoliko dana, te koje uvjete mora zadovoljiti da bi mogla nastaviti dalje s radom u Splitu (i kada bi to uopće moglo biti)?

– Poslovni model Cammeo partner koji smo implementirali u Splitu utemeljen je na članku 60.  Zakona o cestovnom prijevozu i na osnovu tog tumačenja naš poslovni model je potpuno zakonit. Osim toga, već dugi niz godina slične poslovne modele provode razne turističke agencije i rent-a-car kompanije. No, do prošlog petka, nikada se nijedno nadležno tijelo nije javno očitovalo o zakonitosti takvog poslovanja. Ovog je petka, kao što vam je poznato, ministar Oleg Butković naglasio kako poslovanje Ubera u Hrvatskoj i Cammea u Splitu nije legalno. S obzirom na to da je Cammeo grupa tvrtka koja se u poslovanju rukovodi najvišim profesionalnim standardima, ne možemo nastaviti poslovanje u okolnostima u kojima nas se proziva za nelegalno poslovanje. Stoga ćemo u Splitu obustaviti rad sve dok se ne steknu uvjeti za liberalizaciju tržišta koji bi trebali pojednostavniti cijeli proces ishođenja taksi-dozvola i omogućiti bavljenje ovom djelatnošću svima koji to žele  i ispunjavaju određene uvjete.  Uvjeti koje trenutno ne zadovoljavamo su nemogućnost dobivanja taksi-licenci, čiji je broj određen odlukom Grada Splita. Kada nadležna tijela Grada Splita omoguće jednaku tržišnu utakmicu za sve koji se žele baviti ovim poslom i ukinu odredbu o limitiranom broju taksi-licenci, Cammeo će moći nastaviti s radom. 

Prema obećanjima resornog ministarstva, taksi-tržište bi se trebalo liberalizirati vrlo uskoro. U pripremi je novi zakon, a u radnoj skupini koja će sudjelovati u izradi prijedloga zakona, bit će i predstavnici tvrtke Cammeo grupa. 

Teško je očekivati kada će novi zakon stupiti na snagu, no predviđamo da bi konkretni rezultati mogli biti vidljivi već u prvoj polovici 2017. godine. 

U Splitu i izvan sezone postoji veliki potencijal za obavljanje taksi-djelatnosti. U to smo se uvjerili tijekom protekla dva tjedna kada je potražnja za našim uslugama uvelike premašila naše raspoložive kapacitete. 

Reakcije građana su bile izuzetno pozitivne. Dočekani smo s velikim oduševljenjem, a građani su nam na razne načine i u velikom broju iskazivali podršku. Na tome im od srca zahvaljujemo te se radujemo skorom povratku na ulice grada pod Marjanom – rekao je za Dalmacija News Ivan Pakšec iz Cammea.

.

POSLJEDNJE DODANO: