Oporba žestoko napala Barišića, HDZ ga branio

Miroslav Tuđman (Klub zastupnika HDZ-a) kazao je da su pri formiranju zahtjeva za izglasavanje povjerenja Barišiću korištene dezinformacije, krivotvorine  i manipulacije, te da je Odbor za etiku bio politički instrumentaliziran.

“Odbor koji je iznio ovo stajalište se raspao upravo zato što se išao politički instrumentalizirati od današnje oporbe prije nego što je donio svoj sud jer je to bilo, znači, naručeno mišljenje, rasprava s 9 članova se svela na 5 članova”, kazao je Tuđman.

“Ovo su političke diskvalifikacije, na njega idu dezinformacijama. Ako imate argumente, idite s njima, a ne s krivotvorinama”, poručio je oporbi Tuđman.

Naglasio je da su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu dalo iskaz da Barišićev rad nije plagijat, te da je to potvrdio i Rektorski zbor.

Tuđman je također predložio da Vlada nabavi znanstvenoj zajednici softver za utvrđivanje plagiranja, poput onog koje koriste mnoga svjetska sveučilišta, ocinenivšo da bi to bio najučinkovitiji potez borbe protiv plagiranja u Hrvatskoj.

“Posežete za difamacijama kada vam se ne svidi odluka nekog tijela”, kazao je Grbin na dovođenje u pitanje vjerodostojnosti Odbora za etiku i visoko obrazovanje.”Da sam ja pripremajući seminar ili diplomski rad i da sam upotrijebio vaš znanstveni rad, a da ga nisam citirao – da li bih diplomirao?”, upitao je Grbin.

Ako Barišić ne da otkaz, onda će otkaz morati dobiti Odbor za etiku i visoko obrazovanje, zaključuje Predrag Matić (SDP).

Nada Turina-Đurić (Klub HNS-a i HSU-a) smatra da je Odbor za etiku meritum i da je ministar Barišić trebao podnijeti ostavku.”Kako ćemo nametati standarde djeci u školama kad na čelu ministarstva imamo osobu koja je od meritornog tijela proglašen plagijatorom”, upitala je.

“Premijer je priznao da ste napravili propust,po njemu niste plagijator već ste roba s greškom i kao takav ne možete biti ministar obrazovanja. To je stav HNS-a i HSU-u”, poručila je.

Turina -Đurić razočarana je također što je premijer Andrej Plenkovič minorizirao odluku, Odbora a na površinu izvukao odluke Sveučilišta u Zagrebu i Splitu .”To je promašeno”, ocijenila je.

Sabina Glasovac (SDP) poručila je da Barišić više ne može biti ministar. “Ja ću moći pogledati u oči svakog roditelja, nastavnika, znanstvenika jer smo pokušali ovdje poslati poruku kako je nedopustivo prepisivati i ulaziti u sukob interesa.”, kazala je, dodavši da se radi o poruci novim generacijama. “Vi ste primjer i uzor, a mi ne želimo da budete primjer i uzor našoj djeci””.

Ivan Pernar (Živi zid) također je pozvao Barišića na ostavku, pritom optuživši HDZ za kriminal i izvlačenje milijuna iz javnih tvrtki.

Miroslav Tuđman (HDZ) odgovorio mu je da vrijeđa sve zastupnike i da je takvo ponašanje nedopustivo te pozvao da ga se spriječi svaki puta kada daje takve kolektivne optužbe.

Na zamjerke Gordana Marasa (SDP) što MOST ne sudjeluje u raspravi, javio se za repliku Miro Bulj (MOST) spočitnuvši SDP-u da je digao ruku za plagijatoricu za člana Ustavnog suda. “Možete me prozivati ali zasigurno neću glasovati kako vi kažete”, poručio je.

Barišić je završno odbacio sve optužbe na svoj račun.

POSLJEDNJE DODANO: