Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e09a7b729111c05498b4598/80

TJEDAN ZA NAMA: Kako su loši gospodari ovaca ukrali još jedan Božić

Neka nam Bog pomogne!

Ponedjeljak - Di si bija '91?

Još samo pitanje 'Di si bija '91?' falilo je da upotpuni cijelu izbornu priču koja je u nedjelju dala pobjednika prvog kruga. Toliko netrpeljivosti, grubih i riječi 'ispod pojasa' na kraju je dalo ishod dobro poznate poslovice - 'Tresla se brda, rodio se miš'. U ovoj priči Milanović je bio miš, sjeo je na postolje s tek nešto više posto glasova od aktualne predsjednice koja ga je u stopu pratila.

I Škoro je bio blizu. Štoviše, dobro je uzdrmao cijelu situaciju jer jako blizu je bilo da konačno i treća opcija postigne strašan uspjeh. Ipak, nisu mogli građani bez žene iako njezini gaf za gafom i danas bude mnoštvo smijeha i trenutaka kada se zamislite je li sve to jedan grozan san ili još groznija java?

I na lokalnoj razini bilo je 'kruha i igara' jadnoj sirotinji. Ponovno su lokalni HDZ-ovci i SDP-ovci iskoristili i to malo, još normalnog, medijskog prostora pa našli vremena za replike o hrvatstvu i tko će to kome u drugom krugu biti presudni glasači. Isti ti glasači koji su, skroz jednostavno rečeno, iz godine u godinu postali sve veće ovce loših gospodara. Srećom smo u vremenu blagdana pa je i trpeza još veća. I ovce trebaju jesti!

Neka nam Bog pomogne!

Utorak - Splitu s ljubavlju

Na Badnjak je i blagdanski mir barem na malo odmaknuo teške teme i političke nebuloze iz stvarnog života. Tradicionalno je na Prokurativama 'Splitu s ljubavlju' u vidu bakalara dalo pune zdjelice dobro pripremljenog specijaliteta koji je otišao u nepunih pola sata. Ogromnih 5 tisuća porcija u pola sata.

Blagdanski sjaj u oči vratio nam je sat. Nećete vjerovati, ali u proteklih nekoliko godina tih 5 tisuća porcija 'otišlo je' u niti 15 minuta. Stiže li nam to blagostanje kada ni bakalar nije ono što je nekad bio?

Blagostanje svakako nije zaplivalo u Zrmanji. Ta rijeka i Novigradsko more osvanuli su puni mazuta. Razlozi ekocida još se otkrivaju. Jedni govore kako je to tek posljedica velikih kiša, dok drugi u isto vrijeme, u najmanju ruku, čudnu pojavu predbacuju nekadašnjoj tvornici u blizini.

Predbacivali su i jednoj zaposlenici splitske policije. Čak i prijavili. Tvrde, otkrivala je službene tajne pa zaista ne čudi situacija u kojoj se treba dobro zapitati što govorimo i fratrima na ispovijedi da ne bi nekakva informacija stigla do nekih drugih slušatelja.

Srijeda - Božić 

Najljepši dan u prosincu diljem Hrvatske proslavljen je misama i obiteljskim druženjima. Isus u jaslicama postao je čovjek i na jedan dan, barem na čas, zaustavio vrijeme i sve ljude vratio razmišljanju o pravim životnim vrijednostima.

Poruke mira i ljubavi prenosile su se u svim crkvama osim one na Kmanu u kojoj je župnik poručio da bi u jaslice stavio sve ono što zagađuje njegov narod - od kladionica do svećenika koji zlostavljaju nevine.

Četvrtak - Hospicij

Darovani hospicij Matošić konačno će dobiti nove ležajeve. Jedina vijest inače dosadnog četvrtka vratila je nadu u institucije koje su, gle čuda, konačno sve upisale u zemljišne knjige.

22 ležaja u 6 jednokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba kapacitet je za sve Splićane i Dalmatince, a sve to nakon jednog prigovora i ukora gradskog vijećnika Zoričića. Ništa čudno. Pa naravno da Gradsku upravu treba podsjećati što je to ostalo 'u zastoju' još od prošlog mandata.

Aloha!

Petak - Bomba

Bomba na Bregani blokirala je na nekoliko sati granični prijelaz, a od svega je tek ostao jedan štimer za klavir. 
Nakon blagdanskih odmjerenih blagdana slijedi radost i veselje u shopping centrima. Krenulo je to najdraže doba među cijenama i etiketama!

Prvi popusti neke su proizvode već smanjili na 70 posto početne cijene, ali zato se nije smanjilo korištenje pirotehnike koje je i službeno otpočelo. Već prvog dana ozlijeđeno je nekoliko osoba, redom mlađe životne dobi. Oprezno!

Subota - Snijeg

'Došao je tiho i ušao u povijest'. Baš tako je mnoge iznenadio subotnji snijeg koji je Imotsku krajinu učinio idiličnim prostorom. Prve pahulje došle su s vjetrom, druge malo padale, a od snijega na zemlji nije ostalo ništa.

Eh, ponovno politika! Milanović je bio u Splitu. Poraza se ne boji, a pobjedi raduje, kako kaže. Spomenuo je čak kako nije trgovački putnik, a predsjednicu okarakterizao kao nekoga koji dijeli Hrvatsku udbaškim podjelama.

Nedjelja - Jedan ili dva

Debata na jednoj od televizija završila je još jednim gafom Kolinde. Zaokružite broj jedan, poručila je. Jedan koji kao redni broj na izborima ima Zoran Milanović.

I kad je već ujutro 'falila život' popodne je više puta ponavljala dva, dva. Nakon osam tisuća eura možda taj dva nagovijesti kakvu povišicu plaća za one računalne eksperte koji će od kuće raditi za europske države i dobivati 8 tisuća eura.

Ante Sanader se zabrinuo za Milanovića pa mu je čak predbacio da je zaspao na debatu, a predsjednicu su u Imotskom dočekali letci s natpisima 'Četnikuša - izdajica hrvatskog naroda' uz slike s Aleksandrom Vučićem.

Pred nama je još tjedan dana stanja u kojem je najbolje zaspati zimski san i probuditi se u nedjelju iza 22 sata. Tada će nam valjda konačno postati jasno kako iz godine u godinu pričamo kako nam je sve gore i gore, a kako, kada možemo izabrati, ponovno kao ovce slijedimo loše gospodare.

Baš ovaj pojam ovce odgovora nam u svakom slovu riječi.


hr Mon Dec 30 2019 08:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db97bda29111c6dd08b458c/80
Foto: Promet Split

Čikotić: Ili predsjednik NO Prometa ne zna kako posluje ili nas je Grad Split lagao

Nakon reakcije predsjednika Nadzornog odbora Prometa koji je Čikotića nazvao “stručnjakom za sve“ koji iz rukava izbacuje razna rješenja te ga prozvao zbog iznošenja neistina, stigla je reakcija i vijećnika Ante Čikotića.
- Ili predsjednik NO Prometa ne zna kako posluje tvrtka koju nadzire ili nas je Grad Split lagao u akcijskom planu EnU Grada Splita o poslovanju Prometa. Kako god okrenemo imamo problem. 

Uvaženog predsjednika NO Prometa muči što privatni posao i obaveze me dio vremena odvuku u Zagreb ili drugi grad ili državu. Osim što takav nivo komunikacije je malograđanski, htio bi mu reći da je karta javnog prijevoza u Zagrebu 4 kune. 

Hvala mu što je pokazao interes za javnu komunikaciju. Budući da na vijećnička pitanja ne dobivamo odgovor i nakon pola godine u interesu javnosti i Prometa svakako bi trebali pokrenuti tematsku sjednicu kako bi i uvaženi gospodin predsjednik imao prilike sučeliti argumente i prezentirati stanje i viziju Prometa.“, objavio je Ante Čikotić uz fotografiju kojom opravdava svoje tvrdnje.


Iako se ponekad čini da se u ovom gradu ne zna “tko pije, a tko plaća“, građani će sami prosuditi.
hr Tue Jan 21 2020 13:08:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26d5bd29111c690b8b4581/80

Ante Zoričić o gradnji na Marjanu: 'Svi vijećnici su kukavice, predlažem osnivanje radnog tijela!'

Poslije su se za riječi javili Kristina Vidan i Nenad Uvodić iz redova stranke Pametno te naglasili Zoričiću kako se ne osjećaju kukavicama
Nakon izlaganja Branke Reića za riječ se javio Ante Zoričić, gradski vijećnik inicijative 'Popravi grad' koji je sve vijećnike nazvao kukavicama jer, kako tvrdi, se vodimo odlukama na Marjanu koje sežu iz 1968. godine.

- Pola Splita je legalizirano 2011. godine. Da to nije napravljeno sada bi govorili o nelegalnom Splitu. Vaše kuće na Marjanu nisu legalizirane. Zašto? Jer vam to mi nismo dopustili, i zato smo kukavice!, rekao je Zoričić.

Još jedan od argumenata za 'kukavice', kazao je Zoričić, je to da svi vijećnici ne govore hvala predcima starih obitelji koji su pošumili Marjan i dali zemljište gradu.

- Neka se osnuje radno tijelo koje će biti sastavljeno od vijećnika, novinara...
Ono će preispitati dvije stvari - granice park-šume Marjan i na koji način omogućiti da postanete legalni, a da se ne gradi tamo dalje.
Imamo Z6 kojima grad ne dopušta nadogradnju na postojeće objekte i novu gradnju. To jedino može riješiti Gradsko vijeće promijenom GUP-a (Generalnog urbanističkog plana grada). Ja se samo bojim kako ćete i u sljedećem sazivu Vijeća naići na kukavice.

Odgovorio je Reić i apelirao da je sve određeno Zakonima.
- Mi ne tražimo gradnju na Marjanu. Želimo živjeti na svom posjedu bez režima i ograničenja. Sve odnose na Marjanu može urediti grad Split pomoću GUP-a i dosljednom provedbom istog.

Poslije su se za riječi javili Kristina Vidan i Nenad Uvodić iz redova stranke Pametno te, uz svoja pitanja, naglasili Zoričiću kako se ne osjećaju kukavicama te da govori u svoje ime.


hr Tue Jan 21 2020 11:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/556054c85835df9a128b457d/80

Nezaposleni, spremite se za nove prilike u Imotskom, Makarskoj, Omišu i Vrgorcu!

Lokalna akcijska grupa „Adrion“ u partnerstvu s Omišem, Makarskom, Vrgorcem, Županijom, Pučkim otvorenim učilištem Imotski i CEDRA-om provodi drugu radionicu na temu izrade životopisa i prijave na natječaj za posao.
Na prošlom ciklusu edukacija mladi nezaposleni su imali priliku izravno se susresti s budućim potencijalnim poslodavcima koji surađuju s Klubom za zapošljavanje te im predstaviti sebe i svoje želje/ambicije vezane za posao.

Nastavak priče je njihovo predstavljanje u „najboljem mogućem svjetlu“ kroz pisanje životopisa i prijave za posao. Vjerojatno već imate svoj plan odnosno poslovnu ambiciju za određeno radno mjesto kod navedenih poslodavaca pa je potrebno samo „dotjerati“ formalnu prijavu i životopis.

Potrebno je pripremiti se za ovu vrstu edukacije tako što ćete donijeti vlastite životopise i prijave pa ćemo ih u ugodnom i profesionalnom okruženju dopuniti i po potrebi prepraviti. Ako ste početnik u prijavama za posao, ponesite samo dobru volju i motivaciju, a treneri Kluba za zapošljavanje će Vam pomoći u kreiranju životopisa i prijave.

Predviđeni datum i mjesto održavanja druge radionice u Omišu u sklopu projekta „Job clubs Adrion – Uđi i TI u svijet rada“, čiji je nositelj Lokalna akcijska grupa ADRION je 24.01.2020.u 10:00 sati u Ilirskom sjemeništu (Priko).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem e – maila (klubzaposlise@lagadrion.hr) ili na mob. + 385 99 436 9414
hr Tue Jan 21 2020 11:21:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4e01c29111cd0b58b4575/80

Zaiskrilo na Tematskoj sjednici, Opara poručio: 'Može vas biti sram! Ne dopuštate Reiću da govori!'

U verbalni 'fajt' s gradonačelnikom krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić
Dugo i sumorno obraćanje na Tematskoj sjednici o Marjanu imao je Branko Reić, predstavnik vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu.

Govorio je kako bi predstavnici vlasnika trebali imati jednog člana u upravnom vijeću Javne ustanove za upravljanje Marjanom jer oni su vlasnici nad trećinom zemljišta na Marjanu.
Istaknuo je kako ga na sjednicu nisu pozvali predlagatelji nego je riječ dobio dizanjem ruku vijećnika na prijedlog predsjednika Igora Stanišića.

U tijeku monologa poprilično je oštro i poput nekakvog apsolutističkog vladara reagirao splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara.
- Može vas biti sram. Dopustite Reiću da kaže svoje potresne ispovijesti, dopustite mu da kaže, prvi puta u Gradskom vijeću, mišljenje i potresne detalje sudbina njegove obitelji i drugih obitelji starijih Splićana.

U verbalni 'fajt' krenuo je vijećnik stranke Pametno, Sani Mardešić koji je zamjerio gradonačelniku na takvoj ishitrenoj reakciji te ustvrdio kako nitko nije spriječio predstavnika vlasnika da završi svoje izlaganje, osim njega.
hr Tue Jan 21 2020 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .