Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70f38e29111cb5848b456c/80

HDZ u ring desete izborne jedinice šalje kapitalce, nedorasle lokalce i nepoznate žene

Dok su SDP-ovci na listama uz muškog kandidata vezali i jednu ženu, od 14 kandidata HDZ-a u desetoj izbornoj jedinici tri žene su dobile samo posljednja mjesta.

Izbori su nam sve bliži, a većina lista već kompletirana. Na početku novog tjedna HDZ je odlučio i javno predstaviti liste u svim izbornim jedinicima, a DalmacijaNews već je u nedjelju ujutro ekskluzivno donio listu kandidata koji će se za glasove birača boriti u X. izbornoj jedinici.

1. Vili Beroš

Prvi na listi bit će već svima dobro poznati ministar zdravstva Vili Beroš koji je stekao simpatije u Hrvatskoj nakon uspješne borbe s koronavirusom.

2. Andro Krstulović-Opara

Na drugom mjestu trebao bi se naći splitski gradonačelnik Andro Krstulović-Opara. Diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog od 2017. godine je na čelu Splita, a poznat je i po svojoj diplomatskoj funkciji nekadašnjeg savjetnika za odnose Hrvatska-Italija te Hrvatska-Sveta Stolica u Ministarstvu vanjskih poslova. Krstulović Opara je i 2016. bio član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. 

3. Mato Franković

Treće mjesto pripalo je dubrovačkom gradonačelniku Mati Frankoviću. U četiri mandata Franković je obnašao dužnost predsjednika mladeži HDZ-a Dubrovačko neretvanske županije i u jednom mandatu dužnost nacionalnog dopredsjednika mladeži HDZ-a. Jedno je vrijeme bio županijski tajnik, ali i vijećnik u županiji da bi, uz sve funkcije, bio izabran čak i za predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i predsjednika Gradskog vijeća. Njegov 'saborski život' trajao je kratko, a onda je u 'vruću fotelju' uletio i sletio Lovro Kuščević.

4. Blaženko Boban

Četvrto ime HDZ-ove ljestvice pripalo je županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu, inače HDZ-ovcu starog kova preko kojeg Ante Sanader nadzire HDZ-ovu dalmatinsku utvrdu. Iako su se oko Bobana navezale afere oko namještanja poslova, ali i trakavica oko splitskog Doma za starije i nemoćne osobe, izgleda da u stranci i dalje uživa povjerenje.

5. Nikola Dobroslavić

Na petom mjestu liste, našao se župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić. Političku karijeru započeo je kao HDZ-ov načelnik općine Dubrovačko primorje sve do 2009. godine nakon čega postaje župan. Trenutno obnaša već treći mandat u najjužnijoj hrvatskoj regiji.

6. Branko Bačić

Šesto mjesto zauzeo je Branko Bačić, aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Kluba zastupnika i potpredsjednik HDZ-a. Bačić je bivši ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. 
Bivši ministar baš je u svom resoru u svega četiri mjesta, od studenog prošle godine do veljače aktualne, upisao čak 26 nekretnina, nakon što mu su mu kroz zemljišne knjige provedena rješenja o nasljeđivanju pokojnog oca.

7. Goran Dodig (HDS)

Specijalist psihijatrije, Goran Dodig, našao se na sedmom mjestu X. izborne jedinice. Dodig je poznat kao jedan od studentskih vođa za vrijeme Hrvatskog proljeća te je predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke. 

8. Ante Bačić Baćo

Osmo mjesto pripalo je Anti Bačiću Baći koji je svoj madat započeo 2017. godine kao zamjenik nekadašnjeg ministra Damira Krstičevića. Zanimljiva je i priča o Baćinom ulasku u sabor. Naime, svi koji su 2016. godine bili na listi prije njega (čak njih 7) odabrano je na druge funkcije pa je tako Baćo morao uskočiti u Sabor. Uz to, postao je i rekorder kao najrastrošniji zastupnik, ali i onaj kojega gotovo da i nema u Saboru. 

9. Ante Mihanović

Na deveto mjesto zasjela je mlada politička uzdanica splitskog HDZ-a - Ante Mihanović. Diplomirani pravnik, obavljao je dužnosti predsjednika mladeži HDZ-a, predsjednika Nacionalnog odbora mladeži HDZ-a, vijećnika HDZ-a u Skupšitini Splitsko-dalmatinske županije. Trenutno je na fuknciji ravnatelja županijskih ljekarni Splitsko-dalmatinske županije koje godišnje naprave od 200 milijuna kuna prometa.

Svakako je bilo lijepo vidjeti kad se sva politička elita slila prije nekoliko tjedana u Dugopolje na otvaranju megalomanskog objekta, a na čijem je otvaranju župan Boban maestralno uzviknuo - Zbog ovoga nam trebaju županije!

10. Ivan Budalić

Deseto mjesto dobio je gradonačelnik Imotskog, Ivan Budalić. Budalić je poznat kao miran i obiteljski čovjek, a HDZ njegovim izborom cilja na osvajanje glasova na području Imotske krajine koja je polako počela gubiti vjeru nakon suludih obećanja vladajući o tome kako će se stanje popraviti. 

Premijer je već bio u Imotskom, obavio je svoj set obećanja, pohvalio se novom tvornicom u Mostaru, dok Imoćani i dalje čekaju i vjeruju.

11. Marija Vučković

A na jedanaestom mjestu, napokon i jedno žensko ime - Marija Vučković, aktualna ministrica poljoprivrede koja je baš jučer na predizbornoj debati rekla kako je premijeru ponudila ostavku nakon afera vjetroeletrane, no on je je odbio.

12. Jure Brkan

Gradonačelnik Makarske, Jure Brkan, nije toliko poznato HDZ-ovo lice, no dobio je svoju priliku za dvanaesto mjesto na listi. Prije mandata, radio je kao zamjenik direktora Turističke zajednice Grada Makarske te je bio gradski vijećnik u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Dopresjednik je gradskog odbora HDZ-a Makarske, a u fokus je došao nakon nebuloznih izjava za vrijeme pandemije koronavirusa.

Valjda je Brkan shvatio da se pandemija ne može 'ugasiti' dezodoransom?

13. Danica Baričević

14. Nikolina Klaić

Dva posljednja mjesta HDZ-ove liste pripala su ženama - Danici Baričević i Nikolini Klaić. Baričević je poznata kao županijska vijećnica dok je Dubrovčanka Nikola Klaić državna tajnica u Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

hr Sun Jun 14 2020 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab201b12af47f82388b4785/80

Na ovom hrvatskom otoku ne postoje izbori: Zadnji put stanovnici su glasali 1991. godine!

Do prvog biračkog mjesta morali bi ploviti, a država im ne želi platiti prijevoz od 1991.

Stanovnici Biševa zadnji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li neovisnost Hrvatske, odnosno, 1991. godine. U samostalnoj Republici Hrvatskoj glasačka kutija nikad nije doplovila do otoka, prenosi 24sata.

A to znači da 29 godina na naseljenom otoku nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokracije. Ti otočani nisu birali između Kolinde Grabar Kitarović i Zrana Milanovića, nisu birali nove vlade, nisu birali ni europske predstavnike.  

Kao da nikog nije briga što oni misle

Na Biševu nema jumbo plakata, letaka, signal je slab pa ni ne gledaju toliko reklame na televiziji. Najbliže glasačko mjesto je na Visu, a država im nije platila prijevoz. 

Na Visu ih je čak 8, na Biševu nijedno. Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo": 

"Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika otoka Biševa. U gradu Komiži na otoku Visu postoje dva glasačka mjesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se otoku zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organiziran prijevoz do biračkog mjesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju", svjedoči Tafra. 

Gradonačelnica Biševa Tonka Ivčević rekla je za 24sata da je na Biševu, navodno 16 registriranih glasača, te da se oduvijek glasa u Komiži, na Visu. Slaže se da je činjenica da se na Biševu ne glasa uskraćivanje prava, ali ona tu ne može napraviti ništa. Iz DIP-a se ne javljaju. 

Tafra je pokazao da na Biševu živi 40 osoba, a za usporedbu je uzeo Murvicu na Braču koja ima 27 glasača i ima jedno biračko mjesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uvjete da glasaju....

hr Wed Jul 08 2020 11:48:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed2b6786f2ab8744a8b461f/80
Foto: Vlada RH

Marić odmah reže poreze, plaće će rasti od 100 do 800 kuna

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja zbog koronavirusa teže od očekivanja
Budući da se ukidanje mjera ograničenja kretanja odvija sporije nego što se očekivalo prema proljetnoj prognozi, posljedice za gospodarsku aktivnost u 2020. bit će veće od očekivanih pa je Europska komisija u svojim ljetnim prognozama objavila da očekuje oštriji pad u odnosu na ranija predviđanja, i to za gotovo 9 posto u europodručju te oko osam posto na razini EU. Hrvatska je među četiri zemlje s očekivanim padom BDP-a u ovoj godini od blizu 11 posto. Italija, Španjolska, Hrvatska i Francuska mogu očekivati pad gospodarstva od 10,6 do 11,2 posto.

Brzi oporavak u obliku slova V, kako se ranije mislilo da će nakon oštrog pada uslijediti brzi uzlet, ne očekuje ni ministar financija Zdravko Marić, koji je jučer izjavio da bi se potpuni oporavak mogao preliti na 2022. godinu. Nova će Vlada, kaže Marić, odmah krenuti s dodatnim poreznim rasterećenjima, prije svega smanjenjem poreza na dobit i poreza na dohodak. Plaće se oporezuju s dvije stope, a izborni program HDZ-a predvidio je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto.

Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene. Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto.

Radnicima čija je bruto plaća 5000 kuna smanjenje tih poreznih stopa neće donijeti nikakvu povišicu jer oni ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Ministarske i plaće saborskih zastupnika spomenutim smanjenjem poreznih stopa trebale bi porasti 800 kuna. U lipnju je, kaže ministar financija, pad iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na lipanj prošle godine bio oko 16,5 posto. Naplata PDV-a se popravlja, ali od početka godine porezni prihodi pali su ukupno između 13 i 15 posto.

Objašnjavajući zašto je Komisija danas pesimističnija nego što je bila na proljeće, Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja teže od očekivanja.

Osvrćući se na stanje u Hrvatskoj, Komisija navodi da je uoči epidemije gospodarstvo bilo u boljem položaju nego na početku svjetske financijske krize 2008. Međutim, BDP je u prvom tromjesečju pao 1,2% u odnosu na prethodno razdoblje zbog niže domaće i vanjske potražnje te se očekuje da će pad BDP-a u drugom tromjesečju biti još izraženiji, piše Vecernji.
hr Wed Jul 08 2020 11:38:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 6 novoobljelih: 4 osobe iz Splita, jedna iz Sinja te jedna iz Kaštela

Jedna osoba nalazi se na bolničkom liječenju.
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 201 obrađenog testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 6 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Četiri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Kaštela i jedna osoba iz Sinja. 

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli nalaze u obradi kao i njihovi kontakti.

257 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.
hr Wed Jul 08 2020 10:21:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f05763cdaf72d8e2c8b4580/80
Foto: Pixabay

Produljenje posjeta roditelja djeci u bolnicama: Nakon peticije, bolnice stvaraju uvjete za posjete

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u srijedu da se razgovara o produljenju vremena posjeta roditelja djeci u bolnicama sa dosadašnjih 15 minuta te kako rade na tome da bolnice za to stvore uvjete.

- Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu", rekao je Capak u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Naime, nedavna odluka Ministarstva zdravstva da posjete djeci u bolnicama treba ograničiti na svega 15 minuta digla je na noge roditelje i udruge koje su zbog svega pokrenule i peticiju.

Kada je riječ o početku nove školske godine, Capak je rekao da se za sada razmišlja na način da se stvore uvjeti kako bi se škole od jeseni otvorile.


hr Wed Jul 08 2020 09:31:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .