Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59018d0db47398b6558b465e/80
Foto: Pixabay

Ovaj sastojak kriv je za debljanje i stalni osjećaj gladi?

U redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku

Svi znamo da slana hrana izaziva žeđ, ali dugoročno takva prehrana vodi do smanjene konzumacije vode, tvrde znanstvenici. Dodatno, visok udio natrija u prehrani pojačava glad, pa se tako slana hrana može vezati uz prejedanje, dakle i debljanje.

Otkriće da slana prehrana zapravo smanjuje žeđ, a pojačava glad narušava stotinjak godina stara vjerovanja o prehrani.

Riječ je o dva odvojena istraživanja. Prvo su proveli američki i ruski znanstvenici na ruskim astronautima koji su sudjelovali u programu simuliranih letova. Pošto su proveli mjesece u kontroliranim uvjetima, predstavljaju idealne ispitanike za ovakvu vrstu istraživanja.

Je li himalajska sol usitinu zdravija od obične kuhinjske?

Znanstvenici su postepeno smanjivali njihov dnevni unos soli, sve dok s početnih 12 grama nisu došli na 6 grama soli dnevno. Očekivali su da će astronauti, posljedično, tada pili manje vode i rjeđe biti žedni. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno. - piše Zdrava krava.

Ispitanici su potvrdili i jači osjećaj gladi, pa je tako autor studije dr. med. Jens Titze zaključio: 

- Da smo im dali više hrane, zasigurno bi se udebljali.- prenosi Health. Stdija na miševima potvrdila rezultate Druga studija je provela eksperiment iste vrste, ali na miševima

Budući da im u ovoj studiji nisu ograničavali količinu dostupne hrane, miševi su se udebljali kada im je povećan unos soli, čime je još jednom potvrđena hipoteza o tome da visok udio soli u prehrani jača glad, a samim time i deblja. Sol - začin života ili bijela smrt? Povećan unos soli utjecao je i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima.

Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze. Kratkoročno gledano, ako pojedeš šaku slanog kikirikija, bit' ćeš žedna. Ono što ove studije istražuju je utjecaj kontinuirane prehrane s visokim udjelom soli na organizam. Prema tome, u redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku. - piše Zdrava krava.

Facebook komentari

hr Thu Apr 27 2017 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5436d16f1899425f0a0001d7/80
Foto: Screenshot YouTube

Imaju rok trajanja: Kada je vrijeme za novi grudnjak?

Razlog zašto omiljeni grudnjak više ne stoji kako bi trebao ponekad nema veze s fizičkim promjenama, mršavljenjem, debljanjem. Oni jednostavno nisu osmišljeni kako bi trajali vječno
Za neke odjevne komade mislimo kako ih možemo nositi dokle nam god pristaju. I možemo, ali ponekad razlozi zbog kojih u njima više ne izgledamo tako dobro nemaju veze s kilogramom viška, nadutosti ili nečim trećim, piše Zadovoljna.hr.

Oni jednostavno imaju vijek trajanja.

Stručnjaci iz Blue Guarda koji svakodnevno ispituju izdržljivost materijala i kreiraju nove formule pa su tako nedavno lansirali i nepoderive čarape, govore kako bi grudnjake trebalo zamijeniti novima puno češće nego što mislimo.

Točnije, svakih šest do osam mjeseci. A hoće li biti više ili manje ovisi o načinu na koji se o njima brinete. 

Perilice rublja uništavaju punjenje u grudnjacima zbog kojih ono gubi prvotni oblik, a nosite li neki grudnjak često, elastičnost u naramenicama sigurno će se opustiti nakon pola godine. Važno ih je mijenjati i prati u hladnoj vodi kako bi se naramenice oporavile.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 17:08:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb5e6ab9e03e9b888b46b1/80

Jeste li vi dosadna osoba? Da, ako imate ove osobine!

Bojimo se dosade, kao i da bi nama netko mogao dosađivati, ali i da smo mi nekome dosadni. Na Sveučilištu Virginia 2014. napravljena je psihološka studija koja se bavila istraživanjem "Što je to što pojedine ljude čini dosadnim?" Izdvojili smo najznačajnije osobine koje će ti pomoći da izbjegneš dosadnjakoviće, ali i da ne postaneš jedna od njih.

Ili previše pričaju ili stalno šute - dosadni sugovornici ne mogu naći balans između pričanja i slušanja, s njima je slučaj da su uvijek na jednoj strani ta dva ekstrema, piše Zdrava krava.

Ne mogu procijeniti koliko iskreno sugovornik sudjeluje u razgovoru - dosadne osobe obično ne obraćaju pažnju na govor tijela. Ono što neku osobu čini dosadnim sugovornikom je kad kontinuirano ignorira govor tijela i signale koji mu se tako upućuju jer sugovornik mu govorom tijela poručuje: "Ne zanima me to što govoriš i slušam te i kimam glavom samo iz pristojnosti". Da bi se to izbjeglo treba znati čitati i govor tijela, a ne samo sadržaj riječi.

Dosadne osobe ne mogu nasmijati druge ljude - humor je odraz misaone fleksibilnosti, sposobnost da se neki događaj ili ideja razmotre iz različitih perspektiva. Dosadni ljudi to nisu u stanju.

Dosadne osobe uvijek rade iste stvari - ne rade iskorak iz svoje rutine, pa onda i nemaju što zanimljivo podijeliti sa sugovornicima.

Nikad nemaju ništa za reći - obično su dosadni oni koji su uvijek najglasniji i oni su naravno uvjereni da su jako zanimljivi. Međutim, postoje i oni dosadnjakovići koji uvijek šute i na pitanja uglanom odgovaraju s "pretpostavljam" bez da ikad iznose svoje mišljenje. Smatraju da je bolje da ništa ne govore jer misle da ih nitko ne želi slušati.

Nemaju svoje mišljenje - tko nema svoje mišljenje ili ga nije spreman iznijeti, zapravo nema što ponuditi u razgovoru.

Ne znaju dobro prepričati neki događaj - kad netko zna zanimljivo pričati privlači i zadržava pozornost drugih ljudi.

Sagledavaju stvari samo iz svoje perspektive - kad netko ima sposobnost da se "stavi u tuđe cipele" postaje zanimljiv sugovornik, a dosadni ljudi ne mogu zamisliti niti se trude kako se druga osoba osjeća.

Od njih se nikad nema što za naučiti - ako se ne nadovezuješ na ono što sugovornik govori, razgovor jednostavno zamire jer se tema ne širi.

Dosadne osobe ne uključuju druge u razgovor - jer uglavnom iznose previše nevažnih detalja. Ako se netko u krugu u kojem se vodi dijalog osjeća izostavljeno, to ti je znak da si dosadan/na.

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 17:08:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Obožavatelji tjestenine su zdraviji i unose manje masti!

Ljubitelji tjestenine! Novo je istraživanje otkrilo nešto uistinu pozitivno za vas - vaš voljeni ugljikohidrat, često spominjan u negativnom kontekstu od stručnjaka za dijetu, mogao bi vrlo brzo postati dio liste izuzetno zdravih namirnica
Nedavno istraživanje provedeno od strane National Pasta Associationa pokazalo je da redoviti konzumenti tjestenine unose veće količine bitnih vitamina i minerala u svoj organizam od onih koji to manje rade, piše zdrava krava.

Istraživanje

Možda ti se čini da je ova organizacija ljubitelja tjestenine 'namjestila' rezultate u svoju korist, no podaci na kojima se provelo istraživanje su došli iz National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  službenog nacionalog programa SAD-a za provođenje anketa povezanih sa zdravstvenim i nutricionističkim tematikama. 

Prilikom prikupljanja podataka, uzimali su u obzir prehrambene navike odraslih Amerikanaca starijih od 19 godina, od 2001. do 2012. godine i zaključili kako oni koji su više jeli tjesteninu u organizmu imali veću razinu folne kiseline, željeza, magnezija i dijetalnih vlakana, dakle svega što je potrebno za zdravu, izbalansiranu prehranu. 

Pored svega ovoga, pokazalo se i da ljubitelji tjestenine unose manji broj zasićenih masti i dodanih šećera, dva najveća faktora u prehrani koja vode debljanju.

Jedino što se nije ponudilo iz istraživanja jest kolike količine ili koliko često bi se trebala tjestenina konzumirati. 

Balansirana prehrana

Treba imati na umu da su ova saznanja u biti pokazatelj toga da bi tjestenina uvijek trebala biti dio dobro balansirane prehrane.

Diane Welland
, registrirana dijetetičarka i menadžer nutricionističke komunikacije za National Pasta Association naglašava da "tjestenina može biti efektivna u izgradnji kvalitetne prehrane jer služi kao savršen sustav 'dostave' voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki u organizam.

Ova analiza podvlači nutritivnu vrijednost žitarica kao esencijalnu u zdravoj prehrani. Pokazuje kako se njeni ljubitelji vode za kvalitetnijim dijetama od onih koji ju ne jedu (ili izbjegavaju)."

Dodatni dokazi

Uz ovo istraživanje ide i jedno od prošle godine koje je provedeno na, naravno, 2300 Talijana. Njegovi su rezultati pokazali da je konzumacija tjestenine povezana s nižim indeksom tjelesne mase (BMI).  Dapače, studija je tvrdila da oni koji su redovito jeli tjesteninu su čak bili mršaviji od onih koji su ustezali od ugljikohidrata. 

Ako smo te ohrabrili da bez straha pristupiš punom tanjuru tvojih najdražih fusila s pestom, slobodno navali - ali, pripazi na količine jer i najzdravija hrana prestaje to biti kada se prejedaš od nje!


Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb12c7b9e03e58898b45ec/80
Foto: Maja Prgomet

Svečano otvoren hotel Marvie u Splitu

Svečanom otvorenju nazočili su brojni Splićani...
Brojni su se Splićani sinoć odlično zabavili na svečanom otvorenju hotela Marvie, prvog specijaliziranog hotela za zdravstveni turizam na području Dalmacije.

Program su vodili Iva Šulentić i Ivo Perkušić, u glazbenom dijelu je nastupila Marija Husar, a potom i Sick Swing bend, dok je posebnu pažnju gostiju privukao iluzionist Adam Keisner koji je oduševio izvodeći doista izvrsne trikove. S

Svečanost je započela u elegantnom tonu ispred hotela nakon čega su gosti uživali u gurmanskim delicijama restorana Da'Mar. Druženje se nastavilo na krovnoj terasi te potrajalo do ranih jutarnji sati na jednoj od podzemnih etaža hotela…

Facebook komentari

hr Sat Oct 21 2017 11:31:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .