Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e26d5bd29111c690b8b4581/80

Pismo gradonačelniku: "Pojedinci okupljeni oko bespravno izgrađenog roštilja su uveli teror na Bačvicama"

U pismu Ante Zoričić predlaže splitskom gradonačelniku što bi trebao napraviti kako bi se ova situacija riješila

Ante Zoričić, gradski vijećnik iz redova Popravi Grad poslao je otvoreno pismo gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari vezano za nogometne i košarkaške terene na Baterijama u koje je Grad uložio 505,955 kuna, a koje je, kako kaže Zoričić bez natječaja, Mate Omazic dodijelio udruzi Djeca Bačvica. 

Između ostaloga, u pismu Zoričić predlaže splitskom gradonačelniku što bi trebao napraviti kako bi se ova situacija riješila. 

U nastavku donosimo otvoreno pismo u cijelosti: 

- Pročelnik g. Mate Omazić dodijelio je bez javnog natječaja udruzi Djeca Bačvica upravljanje nogometnim i košarkaškim terenima na Baterijama u koje je Grad Split netom prije uložio 505 955 kuna. Ne kotaru Bačvice nego fantomskoj udruzi čiji je osnivač i predsjednik g. Tomislav Zaninović. 

Od toga trenutka pojedinci okupljeni oko bespravno izgrađenog roštilja uveli su teror u ovaj kvart. Nije prošao niti jedan dan da policija nije intervenirala po nekoliko puta. Nije prošla niti jedna noć da policija nije rastjerivala pijane i razularene sudionike tih okupljanja zbog kojih ponajviše pate stanari Gospinice. Svaki susjed imao je iskustvo provaljivanja u dvorišta ili drvarnice i krađu drva. Kako svi tako sinoć i ja. Tereni o kojima se treba brinuti fantomska udruga puni su smeća. 

Okoliš terena obrastao je u travu i draču. A Grad Split im je za održavanje predvidio mjesečni iznos od 2 000 kuna. Svlačionica koja im je kupljena javnim novcima nije na raspolaganju igračima. U posljednjih deset dana nepoznati počinitelji razbili su; strujni ormar, tri nadzorne kamere, žičane ograde na teniskim terenima. Zapaljen je jedan dio teniskog terena. Pojedinci demonstriraju silu i ulaze po volji u teniske terene kada god to požele pokazujući valjda tko je glavni na gradskoj imovini. U nekoliko navrata izbacili su iz teniskih terena igrače koji su uredno platili svoje termine što je prijavljeno i policiji. Prijetnje i maltretiranja kojima je prije bio izložen bivši domar sada su usmjerene na djelatnicu Javne ustanove zadužene za teniske terene na Baterijama. Pojedinci bez ustručavanja prijete da će tako biti dok se 'ne vrati dite materi'. 

Pet termina dnevno koje je Javna ustanova sportski objekti dala kotaru Bačvice za besplatnu igru djeci mladima pretvorila se u iživljavanje uvijek istih četrdesetogodišnjaka koji su izabrali termine u večernjim satima tako da djeca ne mogu igrati sve i da žele. Na 150 besplatnih termina/mjesečno tenis nije zaigralo niti jedno dijete. Ovdje govorim o razdoblju prije nego su tereni zatvoreni odlukom nacionalnog stožera. 

Stoga Vam predlažem; 

Poništite odluku o dodjeli nogometnog i košarkaškog terena udruzi Djeca Bačvica i dajte ih na upravljanje Javnoj ustanovi  sportski objekti. Kako i u svakom drugom kotaru tako i ovdje moraju biti besplatni. 

Zatražite od Javne ustanove sportski objekti da oduzmu kotaru Bačvice predviđene teniske termine. Ti termini trebaju biti u terminima kada to odgovaraju djeci i mladima, moraju ostati besplatni, a dodjeljivati ih treba Javna ustanova. 

Oduzmite udruzi Djeca Bačvica ključeve svlačionice i montažnog objekta, zatražite da se iz njih izbaci alkohol i stavite ih na raspolaganje igračima. 

Dajte nalog Javnoj ustanovi da sruši bespravno izgrađeni roštilj i da ponovno urede okoliš kako su to napravili neposredno prije nego je pročelnik Mate Omazić na svoju ruku predao ovu gradsku imovinu na upravljanje fantomskoj udruzi. 

Zamolite načelnika policije da se ozbiljno pozabavi dilerima i klošarima koji svakodnevno vrebaju djecu i mlade vrbujući ih u svome novonastalom 'regrutacijskom centru'. 

Pomozite mladim ljudima željnim rekreacije da se kao i u drugim kvartovima osjećaju ugodno na terenima koje je Grad Split nakon nekoliko desetljeća zapuštenosti uredio i priveo svrsi. 

Pokažite da u ovom gradu neće glavnu riječ imati nepoznati počinitelji. - stoji u pismu. 

hr Wed May 06 2020 10:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed9629c6f2ab855558b463a/80

Ruža Tomašić: 'Kerum se vraća jer zna da politika štiti leđa. Beroš? On će proći jer je prvi na listi!'

Ako bih se angažirala na nekoj funkciji, bilo bi to u policiji i ne bih bila “Ana s četiri pištolja” nego “Ruža s bejzbol palicom”.
Kao što je i najavila, kada je nedavno objavila da će sljedeće godine svoje mjesto u Europarlamentu prepustiti Ladislavu Ilčiću, Ruža Tomašić će sudjelovati na parlamentarnim izborima na listi Domovinskog pokreta, piše Jutarnji list.

- Da, idem u svojoj, X. izbornoj jedinici, gdje živim i gdje sam već nekoliko puta pobijedila na izborima.

Kada ste zanji put bili na izborima za Sabor, konkurenti su vam bili Damir Krstičević i Boris Lalovac. Oni sada to nisu iz raznih razloga. Što kažete na njihovo političko djelovanje s ovim odmakom?

- O Lalovcu ne mogu reći ništa jer nisam pratila njegov put. Mislim da je Damir Krstičević dao najbolje od sebe jer je vojska stvarno bila u rasulu kad ju je preuzeo. I četiri su godine premalo da se napravi nešto kvalitetno.

Prema svemu sudeći, sada bi ga na vrhu HDZ-ove liste mogao zamijeniti ministar zdravstva Vili Beroš. Kako procjenjujete njegovu konkurenciju?

- On će proći samo zato što je prvi na listi, a koliko će dobiti preferencijalnih glasova, drugi je par rukava.

Dobro ste to dijagnosticirali. Na čelu liste SDP-a najavljuje se Arsen Bauk, koji je kao bivši ministar uprave očistio oko 700.000 fiktivnih birača.

- Mislim da mi nismo konkurencija - ja imam svoje birače, on svoje. Jedno je sjediti u Saboru i puno pričati kao opozicija, a drugo biti u Europarlamentu i također puno pričati iz opozicije, ali i nešto napraviti. Slažem se s tim da je dobar potez čišćenje popisa birača, ali ako je već očistio liste u Imotskom i Metkoviću, to je trebao i u Vukovaru te nekim drugim mjestima za koja znamo da je po 50 ljudi na jednoj adresi. Ako već hoćeš nešto, budi vjerodostojan i napravi to u cijeloj Hrvatskoj. Vremena je imao, mogućnosti je imao, ali pitanje je kakav mu je bio motiv.

Što kažete na izglede Mosta, čiju listu nosi Božo Petrov?

- Mostovcima zamjeram što se nisu, kada su išli s HDZ-om u koaliciju, dogovorili kako će ići i po kojim uvjetima. A ne oba puta ići pa onda, ako ne ide, reći mi odustajemo. Svi mi idemo u politiku s ciljem da dođemo na vlast, a kako će se to dogoditi, dogovara se prije nego što zasjednete na vlast. Da ne bi ispalo kako smo konkurencija na listi, poznajem politički put Bože Petrova, ali nije mi baš osobito ostao upečatljiv.

No, Most je mogao biti u koaliciji s Domovinskim pokretom. Gdje je zapelo?

- Da, bilo bi dobro da smo išli zajedno, no koliko ja čujem, iz Mosta su tražili previše mandata, ali na račun stare slave se ne može živjeti. To nije to. Da je to proslavljena stranka, bila bi nam čast da budemo s njom, ali znamo da nije i, evo, sada se pomalo raspada.

Iznenađenje je i Kerumova najava kandidature. Kako vidite njegove izglede?

- Ha, mislim da je on shvatio da se ono što radi ne može raditi bez politike, a da mu politika ne štiti leđa.

Nešto slično kao Bandić?

- Mislim da neće puno dobiti, da su birači shvatili da su njegovi žetončići na klimavim nogama bili presudni u održavanju ove vlasti i izgubili su vjerodostojnost.

Kakve su vaše ambicije?

- Ako mi birači povjere toliko puno glasova da vjeruju u mene, možda se i angažiram na nekoj funkciji.

Ako dođe do pregovora, za koju ste funkciju zainteresirani?

- Znate i sami da je moja ljubav uvijek bila i ostala policija.

Dakle, ‘Ana s četiri pištolja’?

- Ne, neka bude ‘Ruža s bejzbol-palicom’.

hr Thu Jun 04 2020 23:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ee26f2ab83b578b4569/80

Novi pomak političke scene: Osnovana mladež splitskog HSP-a, Jakov Pavić novi predsjednik

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.
Splitska politička scena danas je dobila još jedan pomak. Naime, osnovana je mladež HSP-a podružnice Split. Na izbornoj skupšitni uz predstavnike splitske mladeži nazočili su gosti iz Trilja, Podstrane i Kaštela.

Među mladeži su bili i Željan Jurlin, predsjednik županijskog vijeća HSP-a, Mario Popović, predsjednik nadzornog odbora HSP-a i tajnik županijskog vijeća HSP-a, te Hrvoje Marušić potpredsjednik HSP-a i predsjednik HSP-a Split. 

U predsjedništvo mladeži HSP-a Split predsjednik je Jakov Pavić, a dopredsjednici Karlo Čondić i Tino Dodoja. Novoizabrani tajnik je Hrvoje Strižić, a rizničar je Ante Šolić.

U Nadzorni odbor izabrani su Jeroslav Glavaš, Luka Ogrebić i Marin Sičić.

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.


hr Thu Jun 04 2020 22:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55f6cb0968ae080d008b5d4d/80

Malo mi za sriću triba: 38-godišnja Splićanka bori se s teškom bolešću, treba našu pomoć

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Veliko srce brojni Splićani i Hrvati pokažu baš prema najpotrebnijima. Mnoštvo puta ispitana teza dobit će još jednu novu dimenziju jer pomoć u borbi s teškom bolešću treba i 38-godišnjoj Splićanki Ivani Filipović-Grčić kojoj su životne navike postale u uskoj vezi s melanomom.

Iako je mlada logopedica sanirala tumor, on se vratio, a liječenje u Hrvatskoj nije bilo uspješno pa se za rješenje problema trebalo krenuti prema Izraelu. Daleka zemlja iziskuje i velike troškove koji su se popeli do 200 tisuća eura.

- Dragi svi, i u najtežim danima života, ona je još uvijek hrabra, snažna, vedra, ona je puna života, ona ne odustaje. Želi novu priliku za ozdravljenje, želi biti uz svoju obitelj, želi gledati svoju kćerkicu kako odrasta, želi biti uz svoje učenike koji trebaju njenu pomoć. Nažalost, naša Ivana se već dulje vrijeme bori s melanomom i iscrpila je dostupne metode u Hrvatskoj koje nisu bile uspješne, napisali su Ivanini prijatelji.

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Ivana treba našu pomoć, a svaka donacija je dobrodošla. Objavljujemo i podatke za uplatu.

- Ivana Filipović-Grčić, Makarska ulica 15 (21000 Split)
IBAN HR4223400093101027102 (PBZ)
Svrha uplate: Donacija

hr Thu Jun 04 2020 22:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ba46f2ab85f568b45ca/80

Za deset mjeseci odgađa se i Croatia Boat Show

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.
Partijaneri i mladi gosti iz svih dijelova svijeta na Ultra Music Festival u Splitu i drugim mjestima u Dalmaciji morat će pričekati do iduće godine, a iako je najavljeno kako će se Croatia Boat Show održati nove su informacije odgodile i ovaj događaj.

Na zahtjev izlagača, ovogodišnje 22. izdanje ovog renomiranog sajma odgađa se za deset mjeseci. Podsjetimo, Croatia Boat Show trebao se održati od 21. do 27. lipnja na splitskoj Zapadnoj obali.

- Nakon što su popustile mjere privatni vlasnici plovila žele isplovili i koristiti svoje brodove koje su čekali većini više od planiranog. Također, vlasnici charter firmi trenutačno nisu u poziciji u kojoj mogu odbiti ijedni najam zbog izlaganja na sajmu.
Kod određivanja novog termina uzeli smo u obzir početak sezone koja nije bila izgledna u ton trenutku, no situacija se rapidno promijenila. Iako nam kratkoročne ne ide u prilog, iskreno smo sretni zbog izuzetno povoljne situacije u nautici koja će biti 'kraljica' sezone 2020. godine,
kazali su organizatori.

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.


hr Thu Jun 04 2020 22:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .