Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a31488db9e03ef9248b45be/80
Foto: Coolinarika

Božićna pšenica: U 5 koraka do ljepše i bogatije 2018. godine

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a sije se danas na Svetu Luciju. Kako bi vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2018., pročitajte 5 savjeta koji će vam pomoći u tome
1. Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine. 

3. Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

4. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. 
Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem. 

5. Kada pšenica naraste, odrežite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mjestu. - piše Zadovoljna.hr
 

hr Wed Dec 13 2017 16:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ade1d182af47fd8898b4800/80

Dobitnici ulaznica za film Osveta su...

Čestitke sretnim dobitnicima!
Najbrži čitatelji koji su osvojili ulaznice za film Osveta su: Kristina Medvidović, Mario Miličević, Lucija Perica i Josip Klepo. 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 09.05.2018. CineStaru Split, Joker centar.

Tri poduzetnika okupljaju se na godišnjem lovu. Jedan od njih poveo je i svoju ljubavnicu, seksi Lolitu. Stvari završavaju loše i Lolitu ostave da umre. Kad se vrati u život, muško se putovanje pretvara u napetu potjeru usred pustinje.
hr Mon Apr 23 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Pet mjesta u kuhinji koja imaju više bakterija od WC-a

Bakteriološki testovi otkrili su pet najprljavijih mjesta u većini kuhinja. Kako bi spriječili razvoj bakterija i bolesti, saznajte otkuda vrebaju i eliminirajte ih
Većina ljudi kupaonicu će ribati na redovnoj bazi, u strahu od gomilanja bakterija i održavanja higijene u domu, no pritom zanemaruju puno bitnija mjesta otkuda bakterije vrebaju, tvrde stručnjaci iz britanske Nacionalne organizacije za javno zdravstvo i sigurnost. Prema njihovoj studiji, kuhinja je najčešći izvor zaraze u domu jer tamo nastaju i razmnožavaju se bakterije koje unosimo u sebe, a da toga nismo ni svjesni. Izdvojili su pet mjesta na kojima je njihova koncentracija, a samim time i opasnost, najveća. Također, upozoravaju da ta mjesta treba redovito prati ili brisati s dezinfekcijskim maramicama, piše Klokanica.

1. Ladice hladnjaka
Odjeljci za spremanje mesa i povrća spadaju u top dva najprljavija mjesta u kuhinji, a prosječan nalaz u njima sadrži Salmonellu, Listeriju, gljivice i plijesan. Svi oni lako uzrokuju sindrom pokvarenog želuca, a ljudi ih peru vrlo rijetko - jednom do dva puta godišnje. Trebalo bi ih obrisati barem jednom na mjesec. 

2. Spužvice i krpe za brisanje
Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje suđa ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, pa one  sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Krpe su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvijek vlažne, a oko sedam posto spužvica imaju više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima. 

3. Otvarač konzervi
Predmet koji se obično ne koristi na svakodnevnoj bazi već povremeno obično je vrlo prljav i prekriven raznim ostacima hrane - jer ga rijetko tko pere. Samim odlaganjem otvarača na radnu plohu, ona dolazi u kontakt s raznim opasnim bakterijama, a najčešće E. Coli. Jednostavno rješenje je staviti ga u perilicu suđa nakon korištenja, a ne u ladicu gdje ga držite.

4. Blender/štapni mikser
Iako rijetko tko doživljava svoj štapni mikser prljavim jer redovito pere donji dio koji sjecka/miješa, oni mogu biti leglo bakterija jer hrana u takvim procesima, odnosno njene čestice, lete posvuda. Nakon svakog korištenja treba ga rastaviti i oprati ili obrisati svaki dio zasebno s toplom vodom i sapunom.

5. Radne plohe i sudoper
Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, posuđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka.


hr Mon Apr 23 2018 19:59:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54ec76ba486f9f501f8b4903/80
Foto: Screenshot YouTube

Više od polovice imućnih očekuje da će doživjeti stotu

Više od polovice imućnih osoba u svijetu očekuje da će doživjeti stotu i gotovo dvije trećine planira raditi dulje kako bi si osiguralo ugodnu starost, pokazalo je istraživanje.

Tvrtka UBS Investor Watch, koja prati više od 5000 ljudi u svijetu s imovinom od najmanje milijun dolara, utvrdila je da njih 90 posto prilagođava svoju potrošnju očekivanoj dugovječnosti i dugoročno ulaže kako bi si osigurali život u starosti.

“Doživjeti stotu činilo se do nedavno apsurdnim. No na putu je da postane normalno”, kaže Nick Tucker iz UBS Wealth Management. No istodobno svaki četvrti prosječni ispitanik u SAD-u i Britaniji kaže kako ne mijenja ništa u financijskom smislu što ukazuje na propuste u planiranju mirovine u dvije velike svjetske ekonomije dok raste očekivani životni vijek posebice među imućnijima. 

Tucker kaže kako budući stogodišnjaci trebaju planirati za 30 do 40 godina dugu mirovinu, a to znači stvoriti i zadržati imetak kroz sva tržišna previranja te odlučiti kako učinkovitije dijeliti svoju imovinu s nasljednicima.

Izgledi za dulji životni vijek i ostavljanje manjeg nasljedstva potomcima brine oko 35 posto ispitanika, navodi UBS, dok 62 posto kaže kako planira dati za života više svoje imovine nasljednicima.

“Do trenutka kad umrete vjerojatno je da će i vaša djeca biti u svojim 40-im, 50-im ili 60-im godinama. Imetak u tom trenutku možda neće biti toliko potreban kao kad su bili mlađi. To je ključni razlog zašto se imovina ranije daje mladima ili unucima umjesto djeci, kaže Tucker.

hr Mon Apr 23 2018 19:44:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ade0d6f2af47fde928b45ba/80
Foto: Pixabay

Soba za tugu: Cimeri za (ne)poželjeti

"Rekla je da se stalno budi jer ima probavne smetnje i da će me njen 'težak korak' održavati budnom. "

Poslovica „Sto ljudi- sto ćudi“ svima je dobro znana, a toleriranje tuđih životnih navika mnogo je lakše kada s tim osobama ne moramo dijeliti životni prostor. Poznata je i ona da se obitelj ne može birati, a često je tako i sa cimerima za vrijeme studentskog života, osobito kad je riječ o studentskim domovima. Svoja iskustava podijelili su studenti koji su se našli u nimalo zavidnim situacijama.

 

Marta (21) – „U sobi je frigala pomfri i nije mi dala da stavljam parfem“

Bila sam brucošica i kada sam se useljavala u sobu dotična mi je rekla da se ne moram niti truditi raspakirati jer ću ionako ubrzo iseliti. Rekla mi je da ima bolest pretjeranog znojenja i da prozor zbog toga stalno mora biti širom otvoren. Osim toga, rekla je da se stalno budi jer ima probavne smetnje i da će me njen „težak korak“ održavati budnom. Na rešou u sobi od tek nekoliko kvadrata je frigala pomfri i jaja, a meni nije dopuštala da stavim parfem kako ne bi smrdila soba po njemu. Već prvo jutro, ionako uplašena shvatila sam da se oko probavnih tegoba nije šalila…

 

Josipa (24) - „Uselila je svog dečka na dva mjeseca bez pitanja.“

Moja prva cimerica bila je užasna! Čišćenje je za nju bila nepoznanica. Valjda je mislila da se kućanski poslovi obavljaju sami od sebe. Zbog plaćanja računa sam je skoro metlom naganjala. U godini dana je jednom promijenila posteljinu. Kroz stan su nam prolazili ljudi kao da je kolodvor. Ja bih došla umorna s predavanja i zatekla ljude koje nikada prije u životu nisam vidjela. Usto je njezin dečko „uselio“ u stan na dva mjeseca bez ikakvog pitanja i razgovora. Da nas je troje se itekako osjetilo na računima, a naravno da se nitko od njiih nije ponudio da ih podijelimo na tri dijela.

 

Ema (21) - „Nismo razgovarale, a uvijek je bila tu“

Imala sam groznu cimericu prošle godine. Bilo je toliko loše da su me docimerice s kata natjerale da se preselim u njihovu sobu. Ona po cijele dane nije izlazila iz sobe, čak ni na predavanja, jednom u dva tjedna je za nju bilo ispunjenje kvote. Nikada nije razgovarala sa mnom, zapravo, odlučila bi me iznenaditi pa jednom mjesečno sa mnom popričati po dva do tri sata. Nije joj bilo bitno učim li ili radim nešto za faks. Kada se njoj pričalo, nije se gasila, a teme razgovora bile su najčudnije ikad s obzirom da je praktički nisam ni poznavala.

 

Ana (21) - „Plakala je u 4 ujutro pa sve dok ne bi zaspala“

Na prvoj godini, već uplašena dobila sam cimericu (tada misleći iz noćne more). Bioritam nam je u potpunosti bio drugačiji. Ja bih išla spavati oko 1 ujutro, a tada bi počinjale njene avanture. Uvijek je „skypeala“ s dečkom, a često bi oko 4-5 ujutro plakala sve dok ne bi zaspala jer su se posvađali. Sljedeće godine sam mislila da ću imati više sreće, ali tada mi je cimerica postala cura kojoj je osobna higijena nepoznanica. Soba nam je stalno smrdila i noću bi se smrzavala jer bi u pokušaju da provjetrim te mirise držala prozor otvoren. Ali kako kažu „treća sreća najveća“, za mene se ispostavilo da je stvarno tako.

Marin (25) - „Večeru koju bih si kupio nikad ne bi uspio i pojesti“

Za cimera sam dobio brucoša kojemu je nepoznanica bila kupovina vlastite hrane. Kada bih se otišao tuširati, ono što bi kupio sebi za večeru, redovito ne bih pojeo jer bi me on preduhitrio. Jednom sam ga i zatekao kako ga besramno jede. Tad je sve krenulo nizbrdo, koristio je doslovno sve moje, otvarao moje ladice, a privatnost je za njega bila nepoznat pojam. Čak i kada bih nešto sakrio on bi to pronašao.Samo sam čekao da počne nositi moju odjeću...






hr Mon Apr 23 2018 18:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .