Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56053a073bb0d9530c8b47fa/80
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Hebrang: Dok je Šeks u Savjetodavnom vijeću, mene tamo neće zvati

Središnji odbor HDZ-a imenovao je Vladimira Šeksa za koordinatora Savjetodavnog vijeća stranke. Riječ je o stranačkom tijelu koje formalno postoji od 2000. godine, ali sve ove godine praktički nije funkcioniralo i održalo je samo jednu sjednicu

Savjetodavno vijeće predviđa Statut stranke, a riječ je o neformalnom tijelu čiji su članovi "osobito zaslužni, ugledniji i viđeniji članovi HDZ-a koji nisu članovi središnjih tijela HDZ-a".

Postupak imenovanja članova ide ovako – na prijedlog predsjedništva imenuje ga Središnji odbor, a saziva ga i predsjeda mu predsjednik stranke. Sam je Šeks u izjavi novinarima pojasnio da je se Savjetodavno vijeće sastoji od uglednih članova HDZ-a koji više nisu na bilo kakvim operativnim funkcijama.

– To je savjetodavno tijelo HDZ-a. Ima dvadesetak članova, a ja sam pročelnik i koordinator toga Vijeća – rekao je Šeks.

Među članovima ipak nema viđenijih HDZ-ovih veterana kao što su Andrija Hebrang ili Luka Bebić.

– Svatko imao pravo sebi birati suradnike koje mu odgovaraju. Nitko me nije kontaktirao oko Savjetodavnog vijeća, a uostalom poznato je da smo Šeks i ja u sukobu. Dok je on tamo, niti će mene tamo zvati, niti je meni stalo da tamo budem. Šeks i ja razišli smo se na dan smrti Đure Brodarca kada sam ja izjavio da stvari ne idu u dobrom smjeru, a on zbog toga zatražio moje izbacivanje iz stranke. Nisam se tada želio miješati u meritum slučaja nego sam samo izjavio da je Brodarac koji je bio jako bolestan trebao biti smješten u zatvorsku bolnicu, a ne u ćeliju – rekao je Hebrang za  Novi list.

Luka Bebić je rekao da se sa Šeksom politički davno razišao oko puno stvari, ali da su na ljudskoj razini ostali u korektnim odnosima, piše.


Brojna imena

– Nitko me nije zvao u Savjetodavno vijeće, niti me to previše zanima. Ja naime svoju mirovinu ozbiljno shvaćam i nakon 47 godina rada u njoj uživam. Ako se netko želi baviti politikom, ja ga shvaćam i na neki mu se način divim – rekao je Bebić.

Za članove su, osim Šeksa, imenovani aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova Zdravka Bušić, akademici Mirko Zelić, Dubravko Jelčić i Franjo Tomić, demograf Stjepan Šterc, umirovljeni general Krešimir Ćosić, bivši premijeri Franjo Gregurić i Nikica Valentić, bivši ministri financija Borislav Škegro i Zoran Jašić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravosuđa Milan Ramljak, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica za europske integracije Ljerka Mintas Hodak, bivši ministar informiranja i veleposlanik u Francuskoj Branko Salaj, bivši državni tajnik za osnovno obrazovanje i veliki meštar družbe Braća hrvatskog zmaja Nevio Šetić, bivši ministar prostornog uređenja i graditeljstva Marko Širac, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić, predsjednik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, te nekadašnji bivši veleposlanik u Francuskoj Neven Šimac.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 09:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57bf50eb0234c3fb388b45b2/80
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Plenković će poticati hrvatske investicije u BiH

Istaknuo je da je Hrvatska 'najprijateljskija' zemlja kojoj je cilj pomoći BiH na putu u EU i NATO

 Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Mostaru kako će političkom vodstvu bosanskohercegovačkih Hrvata dati potporu za ostvarenje jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima te je najavio kako će vlada poticati snažnije investicije u BiH.

- Nova hrvatska vlada stavlja BiH na prvo mjesto vanjskopolitičkih aktivnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove jednakopravnosti trajna je zadaća - rekao je Plenković novinarima.

Istaknuo je da je Hrvatska 'najprijateljskija' zemlja  kojoj je cilj pomoći BiH na putu u EU i NATO.  - Postoji puno razumijevanje na razini svih institucija da je Hrvatska ključni partner kao članica EU-a - dodao je hrvatski pemijer.

Najavio je da će vlada nastaviti podržavati hrvatske gospodarstvenike da snažnije investiraju u BiH. "Ovdje je velika prigoda u smislu investicija za naše kompanije. U tome ćemo smislu poticati sve oblike suradnje“, rekao je.

Plenković se u Mostaru u petak navečer susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a za subotu je u Mostaru predviđen susret s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke, posjet Franjevačkom samostanu i susreti s čelnim ljudima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišno-kliničke bolnice i Hrvatskog narodnog kazališta.Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 21:36:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54201b481899429575000025/80
Foto: CROPIX

Dalić: Cilj mi je podići Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business

Postavila sam sebi i Ministrastvu cilj da se na ljestvici Doin Business u idućih godinu, godinu i pol dana pomaknemo za 10 mjesta; to je vidljivi cilj kojim ćemo moći mjeriti hoće li to što planiramo i dati rezultate, kazala je

Cilj Ministarstva gospodarstva je podići Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business u sljedećih godinu do godinu i pol, izjavila je u petak za HTV ministrica gospodarstva Martina Dalić, te najavila da će poreznu reformu pratiti niz mjera koje će olakšati poslovanje, osobito u administrativnom segmentu.

Da bi porezna reforma dala pune rezultate koje očekujemo na poticanje gospodarskog rasta, u resoru gospodarstva planiramo niz mjera u području pojednostavljenja regulative, poboljšanja regulative, uklanjanja administrativnih prepreka i parafiskalnih nameta, rekla je ministrica Dalić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Ako takvim mjerama ne podržimo poreznu reformu, nećemo postići pune efekte na ubrzavanje rasta, a poduzetnici se, rekla je, žale upravo na taj regulatorni, administrativni segment.

Postavila sam sebi i Ministrastvu cilj da se na ljestvici Doin Business u idućih godinu, godinu i pol dana pomaknemo za 10 mjesta; to je vidljivi cilj kojim ćemo moći mjeriti hoće li to što planiramo i dati rezultate, kazala je.

Na pitanje što misli o ministru Goranu Mariću i ekonomskim stajalištima koja zastupa, Dalić je rekla da svi članovi Vlade imaju jedinsveni cilj, a dio su izvršne vlasti u kojoj svatko u ostvarivanju toga cilja ima svoj posebni zadatak.

"Marić je član Vlade, a svi članovi na čelu s predsjednikom Vlade moraju raditi na jedinstevnom cilju, a to je što bolje upravljanje državom i tu bilo kakvi različiti ekonomski stavovi, pogledi, postaju manje važni, svi imamo svoje zadatke," rekla je.

Potvrdila je da je zatražila povratak u HDZ. Podnijela sam zahtjev početkom ovoga tjedna, postoji procedura, s obzirom da sam ja istupila iz stranke, i sukladno njoj  ću pričekati odluku, rekla je.

"Istupila sam iz HDZ-a zbog neslaganja s politikom bivšeg predsjednika stranke i tadašnjim trendovima u kojima se HDZ okretao prema nekim prošlim temama, odmicao od gospodarstva, od budućnosti. Procjenujem da se s g. (Andrejem) Plenkovićem ta slika u potpunosti promijenila, HDZ se vraća na pozicije stranke desnog centra, Europske pučke stranke," kazala je Martina Dalić. Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković u Kiseljaku obećao da će brinuti o svim Hrvatima u BiH

Podsjetio je kako se u toj općini uz financijsku potporu Hrvatske gradi Caritasov dom. "Ovo je signal politike potpore koji se materijalizira kroz konkretne projekte", istaknuo je hrvatski premijer nakon razgovora s općinskim čelnicima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Kiseljaku da će Hrvatska voditi brigu o Hrvatima u središnjoj Bosni i drugim dijelovima BiH, što uključuje ne samo zaštitu njihovih nacionalnih prava nego i jačanje gospodarskih veza.

Plenković je u Kiseljaku boravio u sklopu dvodnevnog posjeta BiH i sastao se s načelnikom općine Mladenom Mišurićem Ramljakom koji mu je zahvalio zbog dolaska u tu sredinu.

"Došli smo kao bismo poslali važnu poruku središnjoj Bosni i položaju Hrvata", rekao je Plenković ističući da su za Hrvatsku jednako značajni svi Hrvati u BiH, bez obzira u kojem dijelu zemlje žive.

Podsjetio je kako se u toj općini uz financijsku potporu Hrvatske gradi Caritasov dom. "Ovo je signal politike potpore koji se materijalizira kroz konkretne projekte", istaknuo je hrvatski premijer nakon razgovora s općinskim čelnicima. 

Načelnik Ramljak je kazao kako su u Kiseljaku Hrvatskoj zahvalni na svim do sada realiziranim projektima.Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 19:52:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580873921eea8f296c8b45f1/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Ministrica Žalac najavila jaču potporu razvoju otoka

Ministrima su ukratko predstavljeni projekti na području otoka Brača koji su u provedbi ili spremni za financiranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije, a pobliže je prezentiran projekt Pustinja Blaca. Također, najavljeno je obilježavanje 10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda, na Malom Lošinju 25. i 26. studenog

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je u petak da će njezino ministarstvo jače poduprijeti razvoj otoka i najavila je mogućnost formiranja uprave za otoke, kako bi se veći tim posvetio samo toj tematici, priopćeno je iz Ministarstva.

- Otočanima moramo poboljšati uvjete života i stvoriti im preduvjete za ostanak na otocima i razvoj njihovog gospodarskog i turističkog potencijala. Ministarstvo je formiralo jasan stav prema hrvatskim otocima, a pomoću sredstava iz fondova EU još ćemo čvršće poduprijeti razvoj otoka - izjavila je ministrica Žalac, koja je na Braču održala sastanak s loklanim i županijskim predstavnicima, a nazočili su i ministri graditeljstga i turizma Lovro Kuščević, ministar turizma Gari Cappelli.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odlučilo je pojačati brigu i posvetiti veću pozornost hrvatskim otocima. Ministrica Žalac najavila je da se u okviru Ministarstva razmatra mogućnost formiranja Uprave za otoke kako bi se cijeli jedan veći tim posvetio samo toj tematici, a s obzirom na važnost i brojnost otoka, oni će sigurno imati važniju ulogu u novoj financijskoj perspektivi, kaže se u priopćenju.

Ministrima su ukratko predstavljeni projekti na području otoka Brača koji su u provedbi ili spremni za financiranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije, a pobliže je prezentiran projekt Pustinja Blaca. Također, najavljeno je obilježavanje  10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda, na Malom Lošinju 25. i 26. studenog.

- Ovo su projekti koji će obogatiti turističku ponudi i zadržati ljude na otocima i iskreno se nadam da će se Pustinja Blaca realizirati uz pomoć EU sredstava. Otoci su biseri ove zemlje i naše veliko bogatstvo, tako da s ponosom mogu najaviti i obilježavanje 10. godišnjice Hrvatskog otočnog proizvoda - rekla je.

Ministrica Žalac jučer je na Braču prisustvovala i Danima hrvatskog turizma, tradicionalnom skupu turističkih djelatnika kojim je obilježen završetak sezone. Ministrica je pohvalila rezultate koje je ostvario turistički sektor ove godine te najavila kako je uvjerena da će iduća sezona uz pomoć sredstava iz fondova EU biti još uspješnija, navodi se u priopćenju.

 Facebook komentari

hr Fri Oct 28 2016 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .