Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8d508729111cff0c8b4590/80

Za bolji okus rižota i variva: Evo koja tajna se krije iza odličnog povrtnog temeljca

Okus rižota ili variva puno je bogatiji ukoliko ga se priprema s temeljcem, a ne s vodom. U nastavku teksta otkrivamo ti tajne kako napraviti što bolji temeljac, a na kraju članka očekuju te i recept za povrtni temeljac.
Temeljac je procijeđena juha, odnosno tekućina nastala nakon kuhanja mesa, ribe ili u ovom slučaju povrća u većoj količini vode. On je iznimno važan kod pripreme jela jer je osnova ili dopuna drugim jelima neovisno radi li se o juhama, varivima ili umacima.

Osnovni temeljci su povrtni, riblji, od peradi i mesni. Na tržištu postoje i industrijski pripravci koji dolaze u obliku dehidrirane kocke za juhu. Ona se također može koristiti i za pripremu temeljca, no takvi su pripravci u većini slučajeva obogaćeni štetnim pojačivačima okusa, između kojih je i natrij glutaminat te ih treba izbjegavati, piše Gastro.hr

Priprema temeljca

Temeljac se kreće kuhati tako da se pripremljene namirnice: povrće, začini i meso stavljaju kuhati u hladnu vodu - minimalna količina tekućine treba biti dva-tri prsta iznad sastojaka. Neizostavni dio svakog temeljca je mješavina korjenastog povrća - mrkve, peršina, celera i luka - možda poznatijih pod nazivom grincajg. Zatim se pojača temperatura grijača dok voda ne očne lagano ključati. Temperatura se zatim smanji na lagano, te se polako kuha.

S vremena na vrijeme na površini tekućine pojavljivat će se pjenasta sivkasta masnoća - štetne bjelančevine - koju treba izvaditi korištenjem žlice. Nakon što je gotov, temeljac treba procijediti, a kad se ohladi skinuti višak masnoće. Temeljci se ne sole ili se sole veoma malo zbog toga što namirnice već imaju određeni postotak soli u svom sastavu, ali i zbog toga što temeljac ne smije pridonositi odnosno povećavati salinitet jela.

Priprema povrtnog temeljca

Povrtni temeljac ne sadrži meso nego samo povrće. Za pripremu se koristi korjenasto povrće koje možeš nadopuniti korabom, cvjetačom, brokulom, listom kupusa ili kelja, rajčicom, krumpirom i češnjakom. Kod kombiniranja povrća pripazi na količine pojedinih sastojaka jer su neke vrste aromatičnije pa se može desiti da preuzmu okus - što je nepoželjno. Začini i začinsko bilje mogu nadopuniti okus temeljca, pa se nerijetko dodaje list lovora, granica majčine dušice, mažurana i ružmarin, korijandar i papar u zrnu, maslinovo ulje i pokoja klekova bobica.

Povrtni temeljac - za šest šalica ili 1,5 litru temeljca

Sastojci:

2 grincajga
1 veći luk
1 list celera listaša (engleski celer)
1/2 koromača
2-3 režnja češnjaka
5 zrna papra
1 lovorov list
1 žlica koncentrata od rajčice
1 grančica mažurana  (1 žličica suhog)
2 žlice maslinovog ulja
1/2 dcl suhog bijelog vina

Priprema:

Povrće očisti te nareži na veće kockice. U loncu zagrij maslinovo ulje, dodaj povrće te ga pirjaj 3-4 minute. Podlij vinom i dodaj začine te pirjaj dok tekućina ne ispari. Ulij oko 2 litre vode te pusti da juha proključa. Potom smanji jačinu vatre na najmanje. Kuhaj na laganoj vatri oko 40 minuta. Temeljac ostavi da se ohladi i zatim ga procijedi.

Kuhanje temeljca čini se kao zahtjevan i dug posao, no on to u stvarnosti nije. Naime, kada god kuhaš juhu dio možeš ostaviti za temeljac. Prilikom kuhanja juhe napravi malo veću količinu i prije nego je gotova i začinjena, dio odvoji, procijedi i zamrzni. Na taj način ćeš uvijek biti spremna za pripremu brze juhe, variva ili rižota.  Temeljac u zamrzivaču može trajati šest mjeseci, no naša preporuka je da ga čuvaš tri mjeseca. Ako ga planiraš potrošiti u roku od nekoliko dana onda mu nije potrebno zamrzavanje. U tom ga slučaju možeš, prekrivenoga, držati u hladnjaku. 
hr Mon Dec 02 2019 18:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1cfb9629111c18f18b4574/80

Mrlje od laka za nokte jednostavno uklonite šećerom

Mnoge žene znaju kakva je muka ukloniti lak za nokte koji se slučajno prolio po podu. Na Facebooku je korisnica otkrila kako riješiti taj problem uz pomoć šećera

Kaže kako je ovaj trik naučila promatrajući trgovce u kozmetičkoj prodavaonici u SAD-u, prenosi The Sun.

- Danas sam bila u shoppingu u Ulti i trgovkinja je prolila lak za nokte. Odmah je počela nasipavati šećer na mrlju. Jeste li znali da se zbog šećera lak pretvara u grudice i možete ga odmah pomesti s poda? Ne trebate ribati. Gdje je taj savjet bio čitavog mog života - zapitala se ona.

Post je podijelila u grupi Mrs Hinch Made Me Do It, a oduševljene mame jedva su dočekale njezin savjet, piše 24sata

- Sjetit ću se ovoga sljedeći put kad moje cure pokušaju nalakirati nokte, tepih, pod i kauč, napisala je čitateljica.

- Wow, nisam imala pojma o ovome, od sad ću definitivno koristiti šećer, dodala je druga.

- Sjajan savjet. I definitivno je bolji od acetona. Hvala, dodala je treća.

Čini se da savjet doista djeluje jer su ga iskušali neki blogeri koji se bave čišćenjem, a blogerica Katie Berry kazala je kako obična sol ima isti učinak. Pojasnila je kako djeluje i na odjeći te na tapeciranom namještaju, ali da u tom slučaju mrlju valja skupiti papirnatim ručnicima. 

hr Sat Dec 14 2019 19:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df5091829111c382d8b4574/80
Foto: Unsplash

Muzej Grada Splita ove godine nudi bogat adventski program

Ovo su detalji bogatog kulturnog adventskog programa. Provjerite ponudu Muzeja grada Splita

15.12. 2019., nedjelja 12,00 sati

Udruga Mladih akademskih glazbenika Split       Koncert Trio Spalato

(Gotička dvorana Muzeja grada Splita)

18.12. 2019., srijeda 12,00 sati

Muzej grada Splita   Predavanje “Crkve u staroj jezgri grada Splita”, autorice kataloga i istoimene izložbe kustosica Vedrana Supan i muzejska pedagoginja Marija Plazibat

(Gotička dvorana Muzeja grada Splita)

19.12. 2019., četvrtak 17,00 sati

Umjetnička akademija u Splitu – Koncert SaxUmas, Ansambl saksofona Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu

(Gotička dvorana Muzeja grada Splita)

20.12. 2019., petak 11,00 sati

U ovom Adventu Muzej grada Splita samo za Vas priprema posebno iznenađenje iz Zbirke tekstila i modnog pribora, kustosica Darka Perko Kerum

PREZENTACIJA MUZEJSKE GRAĐE – NOSTALGIJA U NOVOM RUHU

Donacija modne kreatorice Božene Martinčević – U radosti iščekivanja Božića najavljujemo vam susret s poznatom splitskom modnom kreatoricom Boženom Martinčević gdje ćete moći vidjeti njeno viđenje odijevanja Splićanki u budućnosti. Zahvaljujući velikodušnoj donaciji gospođe Božene Martinčević, to je samo jedan djelić iz njenog bogatog opusa koji kustosi i restauratori pripremaju za veliku izložbu. (Gotička dvorana Muzeja grada Splita)

21.12. 2019. subota 12,00 sati

Turistička zajednica Grada Splita   Koncert „Raspjevani Božić“

(Gotička dvorana Muzeja grada Splita)

24.12. 2019., utorak 11,00 sati

Muzej grada Splita – Izložba “Piktografije” Daniele Cikatić Javorčić, kustosica izložbe Nela Žižić

(Galerija Emanuel Vidović)

24.12. 2019., utorak 12,00 sati

Muzej grada Splita – Polaganje vijenca na rodnu kuću Emanuela Vidovića povodom 149. obljetnice rođenja (Šperun)

Izložbe koje možete pogledati u sklopu Adventa 2019. u Muzeju grada Splita:

prosinac – siječanj     

Izložba „Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene“, autor izložbe kustos Marijan Čipčić

(Muzej grada Splita, dvorana za povremene izložbe)

8.– 18. 12. 2019.

Izložba “Haiku je cvijet, najljepši cvijet japanske poezije” autora Mihovila Rismonda

(Galerija Muzeja grada Splita)

hr Sat Dec 14 2019 17:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Za blagdane kupujte promišljeno: Evo kako

U nekoliko je studija profesor marketinga Michal Maimaran dokazao da su sudionici koji su bili ljuti lakše od ostalih odabrali proizvode koji se podudaraju sa njihovim ciljevima

Nedavna istraživanja s Kellogg fakulteta bavila su se psihologijom potrošača s ciljem da svojim saznanjima pomognu kupcima da što lakše izbjegnu 'zamke' na koje svi u kupnji nailazimo dok tragamo - i zbog kojih vječito trošimo više nego što smo planirali, piše 24sata

1. Dostupan nam je prevelik izbor 

Možda ste čuli za "preopterećenje izbora", fenomen kod kojeg nam prevelik izbor artikala može otežati potragu za onim što želimo i 'zagorčati' nam kupnju. Isto tako, zbog preopterećenja izborom na kraju možemo biti manje zadovoljni izborom koji smo donijeli - ili čak toliko frustrirani da ništa ni ne odaberemo.

Profesori marketinga Ulf Bockenholt Alex Chernev identificirali su faktore koji povećavaju šanse da doživimo preopterećenje. Oni tvrde kako se taj fenomen može ublažiti ako unaprijed promislimo o tome koje su to kvalitete koje su nam kod proizvoda najvažnije - npr. veličina, trajanje, prilagodljivost i slično  - i ako si damo dovoljno vremena da promislimo prije nego što konačno odlučimo nešto kupiti.

2. Neka vas bijes drži usredotočenima

U nekoliko je studija profesor marketinga Michal Maimaran dokazao da su sudionici koji su bili ljuti lakše od ostalih odabrali proizvode koji se podudaraju sa njihovim ciljevima - na primjer brzi laptop umjesto onog s većom memorijom što im ni nije bilo u cilju. Maimaran ističe i da su kupci koje je 'vodila' ljutnja tjedan dana kasnije bili zadovoljniji svojim izborom od onih koji su kupovali smireni.

3. Izbjegnite ushićenje zbog popularnosti proizvoda

- Kad ljudi vide da je proizvod popularan, daju mu dodatne opise i pozitivne ocjene koje inače možda i ne bi - rekao je Bassamboo, a to, tvrdi, ima snažan učinak na volju kupca da taj proizvod i kupi.

Taj je učinak popularnosti, dodaje on, posebno snažan, onda kad su nam druge konkretne informacije o kvaliteti proizvoda manje dostupne.

4. Prigušite svjetla da ostanete nepristrani 

Istraživanje profesora marketinga Aparne Labrooa otkriva kako potrošači manje biraju što kupuju kad se nalaze na mjestu s jarkom rasvjetom - jer im svjetlo utječe na negativne i pozitivne emocije i čini nas impulzivnima. Suprotno tome, prigušeno okruženje prigušuje emocije, pa se stvari pomnije biraju.

5. Ne kupujte produženo jamstvo

Posljedni savjet stručnjaka je: kad kupujete novi televizor, prijenosno računalo ili mobitel, ne kupujte produženo jamstvo, piše 24sata

Naime kako je u svojim novijim istraživanjima dokazao profesor Yuvala Salanta, skloni smo zanemariti koliko se često nova elektronika kvari kad uz nju ide i, obično preskupo, produženo jamstvo.


hr Sat Dec 14 2019 15:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df4b4a829111c0e2a8b461a/80

Besplatne fritule i piće za sve: U Klubu Zona otvara se advenska kućica K21

Drugačija kućica, u grijanom prostoru, uz plesne animacije, izložbe i druženja bit će otvorena do petka, 20. prosinca...

U ponedjeljak, 16. prosinca, u suradnji Info zone i Udruge Sindrom Down 21, u Klubu Zona otvorit će se adventska kućica K21. Drugačija kućica, u grijanom prostoru, uz plesne animacije, izložbe i druženja bit će otvorena do petka, 20. prosinca, od 18 do 21 sat.

- Prvog dana, u ponedjeljak, rasplesat će nas članovi plesnog kluba 'La sonrisa'. U utorak se otvara izložba eksperimentalnih grafika Ane Šimić. Druženje uz društvene igre i prigodni domjenak za sve sudionike događanja i suradnike u realizaciji programa Kluba Zona u 2019. godini održat će se u srijedu.

U četvrtak će biti završno događanje inicijative za drugačije darivanje 'Za te' u kojoj će Splićani donirati svoje rukotvorine uz koje će volonteri razveseliti slučajne prolaznike. Petodnevni program završava u petak uz glazbu, fritule i topli čaj – najavljuju organizatori, napominjući da će fritule i piće biti besplatni, ali da će svih pet dana, za vrijeme trajanja programa, dostupna biti kutija za donacije udruzi Sindrom Down 21.

hr Sat Dec 14 2019 11:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .