Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54a923bb1799426f77aa40df/80
Foto: Arhiva CROMETEO

BiH: Dvojica muškaraca preminula zbog smzavanja

U Bosni i Hercegovini zabilježena su još dva smrtna slučaja prouzročena smrzavanjem, izvijestili su utorak lokalni mediji

Prema pisanju banjolučkih "Nezavisnih novina" u oba slučaja riječ je o starijim muškarcima koji su pronađeni mrtvi na području Banje Luke i Ribnika.

Policija je u oba slučaja obavila očevid i utvrdila da nema elemenata kaznenog djela odnosno da je smrt prouzročena smrzavanjem. Oba tijela navodno su pronađena još 7. siječnja.

Ranije je potvrđena smrt zbog smrzavanja starijeg muškarca na području istočne Bosne.

BiH je danima na udaru ledenog vala koji noćne temperature spušta i na 24 stupnja ispod ništice dok se dnevne rijetko gdje penju za više od petnaestak stupnjeva.

Prema vremenskoj prognozi takvo stanje očekuje se do četvrtka kada bi hladnoća trebala popustiti no i dalje se očekuju temperature ispod ništice.

Zbog ovakvog stanja iznimno je opterećen sustav opskrbe energentima. U Sarajevu je smanjena isporuka prirodnog plina toplanama kako bi se taj energent mogao dopremiti do individualnih potrošača koji nemaju drugi izvor zagrijavanja dok je gradski sustav centralnog grijanja preusmjeren na tečna goriva.

Najteže je stanje ipak je bilo u Zenici gdje su u protekla dva dana zabilježene temperature niže od 20 stupnjeva ispod ništice.

Ondje je došlo do kvara na sustavu centralnog grijanja u postrojenjima željezare čiji je vlasnik mutinacionalna tvrtka Acelor Mittal.

Došlo je do kvara na elektronskom sustavu kontrole rada kotlova za zagrijavanje pa u Zenici dva dana uopće nije bilo grijanja, a problemi su otklonjeni tek u utorak.

Facebook komentari

hr Tue Jan 10 2017 11:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/586802941eea8fe0af8b457f/80
Foto: Miroslav Lelas

Gorjelo na splitskome Žnjanu

Požar je ugašen nakon pola sata
U ponedjeljak navečer oko 23:30 sati izbio je požar na splitskome Žnjanu.
Vatra je planula na zapuštenom prostoru, a gorjelo je nisko raslinje. Požar je brzom intervencijom žrnovačkih i splitskih vatrogasaca ugašen nakon pola sada, a  opožareno je oko 6 metara četvornih.

Tijekom jutra obvit će se očevid kojim će se utvrditi sve okolnosti događaja.

Facebook komentari

hr Tue Jan 17 2017 07:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877431b1eea8f84e88b4591/80
Foto: Miroslav Lelas

Solin: Uz prijetnju oružjem opljačkali poštu

Policija trag za počiniteljima
Nepoznati počinitelji opljačkali su oko 19:10 sati  poslovnicu Hrvatske pošte u ulici Kralja Zvonimira u Solinu. Zaprijetili su vatrenim oružjem i dobili novac, a zatim su dali petama vjetra.

U tijeku je policijski očevid te potraga za počiniteljima. Nitko nije ozlijeđen i za sada se ne zna koliko je novca otuđeno.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 20:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: Rade Popadić

Vela luka: Trajekt udario u lučko svjetlo i potopio usidrenu brodicu

Zbog jakog vjetra i izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta trajekt je u Veloj luci udario u lučko signalno svjetlo, a zbog velikog vala koji je nastao kao posljedica manevra potopljena je manja brodica na vezu u velolučkoj gradskoj luci, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pomorska nezgoda dogodila se u nedjelju oko 21:30 sati, a Jadrolinijinim trajektom koji prometuje na liniji Split - Vela Luka - Ubli u trenutku nezgode zapovjedao je I.A., hrvatski državljanin.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije očevidom su utvrdili da je prilikom uplovljavanja Jadrolinijinog trajekta "Korčula" došlo do sraza nadvodnog dijela trajekta s lučkim signalnim svijetlom, na početku trajektnog pristaništa.

U trenutku nezgode na moru je bila dobra vidljivost, uz jake udare istočnoga vjetra, koji su najvjerojatnije uzrokovali gubitak nadzora nad brodom.

Kao posljedica nezgode pričinjena je manja materijalna šteta na oplati trajekta i lučkome svjetlu.

Prilikom stabiliziranja manevra trajekta nastao je veći krmeni val koji je potopio manju privatnu brodicu dužine pet metara, hrvatske zastave i u vlasništvu D.P., hrvatskog državljanina. Potopljena brodica ne predstavlja opasnost za normalno odvijanje pomorskog prometa te će biti izvađena tijekom dana.

Na poziciji nezgode nije primjećeno onečišćenje mora.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 19:44:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/587ce81b1eea8fcf048b4576/80
Foto: Getty images

U postupku protiv "trovačice svekrve iz Zmijavaca" ključno svjedočenje toksikologinje?

Drugo suđenje protiv optužene za trovanje svekrve insekticidom karbofuranom bliži se kraju, u prvom postupku je oslobođena. Točan uzrok smrti nepokretne Ane Milas sedam godina kasnije nije lako odrediti

Bliži se kraju (drugo) suđenje Tanji Milas (37), optuženoj za trovanje 67-godišnje svekrve Ane Milas. U ponedjeljak su ispitani i posljednji svjedoci, koji zapravo i nisu imali nešto posebno za reći, dok su na iduće ročište (24. ožujka) pozvani brojni sudski vještaci koji bi mogli rasvijetliti okolnosti ovog bizarnog zločina.

Tanja Milas, danas Mesaroš, tereti se za kazneno djelo teškog ubojstva te može dobiti i do 40 godina zatvora. Međutim, prvi postupak je završio – oslobađajućom presudom. U pitanju je tragedija unutar obitelji u kojima su već vladali narušeni odnosi – o nepokretnoj Ani Milas posljednje tri godine njenog života brinula se optužena, dok je sa suprugom Ivom Milasom bila pred brakorazvodnom parnicom. U rujnu 2010. godine Ana Milas je preminula u Zmijavcima, no tek sedam mjeseci kasnije su posmrtni ostaci su ekshumirani, kada je sin pokojnice Ivo Milas posumnjao u trovanje. Taj protek vremena kasnije će se tijekom suđenja pokazati kao ključan, jer je izostala precizna toksikološka analiza.

Naime, optužena je svekrvi u posljednji obrok stavila karbofuran, otrovni insekticid, a učinila je to kako bi se riješila brige o skrbi nepokretne žene, tvrdi tužiteljstvo. Izabrala je dan kada je znala da će dulje biti same, uzela otrov iz staklenke u ostavi i "servirala" ga starici s hranom.

Tako stoji u optužnici, no prvi put nije bilo dovoljno uvjerljivo za splitski sud. Tanja Milas oslobođena je "jer nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti te nije bilo dokaza niti očevidaca da je baš ona stavila otrov u hranu". Također, za pronađenu dozu karbofurana nije se moglo utvrditi da je bila smrtonosna.

Sve to nije previše impresioniralo Vrhovni sud, ukinuo je oslobađajuću presudu. Smatraju da se dokazi moraju bolje procijeniti kao i obrana Tanje Milas. Pravnim rječnikom, presuda je ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, no stekao se dojam da na Vrhovnom sudu drže optuženu – krivom! Daleko od toga da je ponovljeno suđenje bilo "siromašno" događajima: zbog nove trudnoće optužene, sudac Županijskog suda u Splitu je odgađao početak rasprave, da bi sve to isprovociralo kćer pokojne Ane Milas pa je poslala nekoliko dopisa "kontra" raspravnog suca, spominjući korumpiranost, između ostalog. Što je bio povod za delegaciju spisa drugom sucu (pa je onda sve krenulo ispočetka), dok je "optuženi" sudac odlučio pravdu potražiti u – parnici.

Tako će koncem ožujka u sudnici Vladimira Živaljića (postupak je inače zatvoren za javnost) doći brojni vještaci: od Antonija Alujevića za sudsku medicinu, preko psihologa Danijele Didić te psihijatrice Jasminke Šarić, no toksikologinja Davorka Sutlović imat će glavnu riječ...

Psihologinja Romilda Roje također bi mogla imati određenu "težinu" u procesu, jer je ona razgovarala sa sinom Tanje Milas, koji 2010. nije imao niti deset godina, a koji je prepričavao neke stvari koje je čuo i vidio u obiteljskoj kući.

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 16:35:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .