Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58628a631eea8f339b8b45ab/80
Foto: Ilustracija

Splitsko odlagalište otpada puca po šavovima: Karepovac se ne može riješiti prije Lećevice

Građani koji žive u blizini splitskoga Karepovca udišu više sumporovodika nego što je dopušteno, pokazala su mjerenja županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Stručnjaci međutim ističu da taj plin, iako ima intenzivan miris, u malim količinama nije otrovan.
- Mjerenja su pokazala da u zraku nema teških metala, ali zato je u trideset navrata količina smporovodika bila viša, pa čak i dvostruko, od dopuštene. Premalo je to puta u godinu dana da bi utjecalo na zdravlje, ali zbog jakoga mirisa na 'trula jaja' može izazvati povraćanje i slične teškoće - kažu za HRT u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Smrad bi trebao nestati kada se Karepovac sanira, ali ako se u blizini kuća uskoro sagradi kompostana, što je plan Ministarstva zaštite okoliša, građani pretpostavljaju da će smrad biti i jači.

- Kad se napokon nazire kraj našim mukama, žele nam podvaliti kompostanu. Spremni smo na sve načine obraniti naše pravo na zdrav život. To je naše ustavno pravo - kaže Tiho Barić iz  
Građanske inicijative 'Karepovac - drugo lice Splita'.  

Da će Karepovac u hitnu snaciju poručuju iz gradske uprave. Unatoč tomu što Split nema proračun za sljedeću godinu, novac za sanaciju neće biti upitan - natječaj za izvođača radova raspisat će se već u siječnju. Ali zbog pravila i rokova EU-a u međuvremenu treba više poticati Splićane da otpad odvajaju te ubrzano raditi na realizaciji Centra u Lećevici. Jer Karepovac, ističu - puca po šavovima. 

Koordinator sanacije Pave Zaninović poručuje kako se Karepovac ne može riješiti, prije nego što se riješi Lećevica te da Splićani mogu smeće odlagati još sedam godina. Građani koji žive oko Karepovca jedva čekaju da sanacija počne. No i dalje ne vjeruju da oni koji rade na projektu doista suosjećaju s njima. Podsjećaju da se iznad Karepovca ne mjere količine metana i ugljičnog dioksida - a oni su mnogo opasniji od sumporovodika. 
hr Tue Dec 27 2016 17:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .