Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0eccb5b9e03e0a008b45fa/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tijekom 2017. na našim je cestama poginula 331 osoba, nova je godina počela katastrofalno

Stanje je alarmantno, ovo je 10 razloga zbog kojih su naše ceste 60 posto pogibeljnije od europskih

Prema podacima koji nisu konačni (možda će se pribrojiti preminuli do 30. siječnja 2018., koji su imali nesreću  u 2017.) na hrvatskim je cestama tijekom prošle godine smrtno stradala 331 osoba. To je 7,8 posto više nego u 2016., kad je u prometnim nesrećama skončalo 307 osoba, a i tom smo brojkom, po razmjernim pokazateljima smrtnosti na cestama, bili 60 posto iznad EU prosjeka! Sigurnost cestovnog prometa, dakle, vozi u rikverc, premda je Hrvatska od 2000. u cestovnu infrastrukturu, razmjerno broju stanovnika i BDP-u,  uložila najviše, ne samo u Europskoj uniji, nego u svijetu. - piše autoportal

Kad se uračuna odljev stanovništva, intenzivan proteklih godina i to upravo prometno najaktivnijeg dijela (što bi trebalo smanjiti broj nesreća), realna je smrtnost na našim cestama 80 na milijun stanovnika. U Europskoj uniji, čiji prosjek Hrvatska obara (!), jer je među dvije ili tri najgore zemlje, broj poginulih je oko 50 na milijun stanovnika. Opravdanje kako je tijekom 2017. bilo neusporedivo manje poginulih nego prije 10 ili 15 godina, neutemeljeno je i promašeno.

Naime, drastično smanjenje smrtnosti na cestama europski je i svjetski trend, prvenstveno zaslugom aktivno i pasivno sigurnijih automobila, većeg udjela autocesta i viših standarda sigurnosti svih prometnica, programu europske komisije za promet EuroRAP, da ceste 'opraštaju greške'. Dakle da postoje kvalitetne ograde na svim potrebnim dionicama te da u zonama izlijetanja nema stabala, čeličnih i armirano-betonskih stupova, okomito postavljenih zidova i ostalih čvrstih i masivnih objekata. A kakvo je stanje kod nas? Uh.... Potvrđuju to i uzroci pogibije četiri osobe na našim cestama.

Kako se brojke utemeljenog i očekivanog smanjenja smrtnosti na cestama proteklih desetljeća ne bi uzimale kao alibi, odnosno ublažavanje lošeg stanja, evo usporedbe: od 2005. do 2015. na europskim je cestama smrtnost smanjena 61,7 posto, a na hrvatskim 41,7 posto! Plaćamo danak starenju voznog parka, usporenom i nepoštenom pravosuđu, manjkavim propisima, preskupim taksijima, manjkavom nadzoru, prevelikom broju obijesnih vozača i recidivista u prometu... 

Ovo je deset razloga vrlo lošeg stanja sigurnosti na našim cestama:

1. Prestar vozni park, zbog nerazumno visokih davanja

I nakon stupanja na snagu umanjenih davanja, budući da je riječ o gotovo zanemarivim, 'kozmetičkim' promjenama, automobili na našim cestama i dalje će stariti te će uskoro, prosječno, biti 14-godišnjaci. A većina naših građana kupovat će rabljene, ne zato što žele, nego što za nove nemaju novca. Od ukupno 52 tisuće registriranih novih auta u 2017. tek 15 tisuća kupili su privatni kupci! Ostalo otpada na rent-a-car, vladine institucije, ministarstva, državna i javna poduzeća te posebice reeksport, dakle mešetarenje dilera automobila, u svrhu preživljavanja. A ako se koji građanin odluči kupiti automobil najviše sigurnosti, dakle onaj koje će samostalno zakočiti ako dijete istrči na cestu, mahniti vozač bočno nalijeće kroz crveno..., država će kazati: Eeeee..., to će vas koštati! Na iznos u kojem je prodajna marža, iz koje država već višestruko uzima, plaća se jedan od najvećih PDV-ova na svijetu, potom trošarina (PPMV) i pri registraciji (to je, eto pojednostavljeno, jer ne dolazi na kraju godine s posebnom uplatnicom) još jedan, godišnji porez. Dakle, ako hoćete kupiti siguran auto, trebate platiti i boga i vraga. Pa neka ljudi voze kramu i ginu! Prijedlog: Na vozila s pet zvjezdica za sigurnost, po EuroNCAP testu, treba ukinuti trošarinu!

2. Neučinkovito i nepošteno pravosuđe

Skandalozno neučinkovito pravosuđe generator je smrtnosti na cestama, zbog loše organiziranosti, nestručnosti i neaktivnosti te vrlo izvjesne djelomične korumpiranosti. Egzaktno to pokazuju slučajevi niza vozača koji i nakon desetaka brutalnih i pogibeljnih evidentiranih kršenja prometnih propisa i dalje imaju važeću vozačku dozvolu. Time se udara u temelje nacionalnih interesa, pa navedeno gotovo ukazuje na 'petu kolonu' u sustavu. Stanje bi bilo i gore, da nije djelovanja medija, odnosno alarmiranja javnosti.

3. Nedovoljno oštre kazne za obijesne vozače

Pooštrene sankcije za najteže prometne prekršaje, kojima se MUP hvali, i dalje će mnogi smatrati 'dozvolom za ubijanje'. Stoga za najpogibeljnije prekršaje, poput prolaska kroz 'puno' crveno svjetlo (izvan sigurnosnog vremena od 2 do 3 s), pretjecanja preko dvije pune linije, brzine dvostruko veće od dozvoljene, upravljanje s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnje u kontra smjeru, treba propisati po 12 bodova! To znači izravno poništavanje vozačke dozvole nakon samo jednog brutalnog, pogibeljnog prekršaja. Istodobno treba osmisliti mjere za nagrađivanje vozača, kroz smanjenje godišnjih davanja, koji su pet i više godina bez prekršaja.

4. Nesigurne prometnice, pogibeljne zone izlijetanja

Hrvatska je neslavni rekorder u Europskoj uniji po udjelu nezaštićenih stabala, čeličnih i armirano-betonskih stupova, okomito postavljenih zidova i ostalih čvrstih masivnih objekata uz cestu, opasnih prometnica bez odgovarajuće zaštitne ograde..., zbog kojih auti padaju u provalije, a izlijetanja koja ne bi trebala biti smrtonosna završavaju masakriranjem vozača i putnika. Usto je Hrvatska pri europskom dnu po udjelu kružnih tokova na prometnim križanjima, koji bi trebali biti apsolutni prioritet u svim budućim prometnim rješenjima i rekonstrukcijama.

5. Neučinkovit i manjkav nadzor prometa 

Premalo korištenje dostupne i razmjerno jeftine elektroničke tehnologije za nadzor, koja bi potpuno mogla zamijeniti presretače na autocestama, uz sankcioniranje prekršitelja na naplatnim kućicama ne omogućava kvalitetan nadzor prometa i obuzdavanje prekršitelja. Integralni videonadzor svih bitnih prometnica višestruko je koristan: učinkovito bi se disciplinirali najteži prekršitelji, policija bi se rasteretila i mogla preusmjeriti na 'nepokrivene' dijelove sustava, vozače koji dožive nesreću tuđom krivnjom zaštitilo bi se od manipulacija i lažnog okrivljavanja te bi se olakšali pravni postupci (točno utvrđivanje činjenica, odnosno krivnje za nesreću.

6. Manjkavi i nelogični prometni propisi

Najveći je problem krajnje nestručno i neodgovorno definiranje zimske opreme, koje zadovoljavaju ljetne gume (!) s utorima od 4 mm i lanci u prtljažniku, umjesto zimskih. One bi, uz poželjno smanjenje PDV-a na 10 posto, trebale biti obvezne u zimskom periodu računanja vremena, za cijelu Hrvatsku. Znatno bi se smanjila stradavanja, državi bi se smanjena davanja višestruko isplatila, čak bi i priliv iz PDV-a bio veći. Nerazumnom kombinacijom manjkavog članka 54. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ne kažnjava se prekoračenje izvan naselja do 10 posto)i policijskom tolerancijom mjerenja od 10 posto, odozgo na dolje (!), na autocesti je realna dozvoljena brzina 155 km/h (160 po brzinomjeru). Na na običnim cestama 111 km/h (115 po brzinomjeru), što je još veći problem. Najapsurdnija je tolerancija mjerenja od 10 km/h do 100 km/h, dakle, u pješačkoj zoni, gdje je ograničenje 30, legalno se može voziti 40 (33 posto brže!), kad brzinomjer pokazuje blizu 45. Osim što je to nerazumno i pogibeljno, naše vozače, navikle na takvu praksu, izlaže se riziku, da, primjerice, u Švicarskoj i Švedskoj, za isto budu kažnjeni s, preračunato, više od 1000 eura, uz dugotrajnu zabranu vožnje u tim zemljama! 

7. Preskup taksi prijevoz

Previsoka cijena taksi usluga neizravni je, ali egzaktni krivac za stotine nepotrebno poginulih i tisuće ozlijeđenih na hrvatskim cestama, samo u posljednjih deset godina. Stoga je itekako dobrodošla najava liberalizacija taksi prijevoza, koja će građanima ponuditi opcije jeftinijeg prijevoza te će prisiliti one koji se bave tom iznimno korisnom i potrebnom uslugom na bitno sniženje cijene usluge, uz racionalnije poslovanje i gospodarenje resursima (dijeljenje automobila kako bi 24 sata na dan bio u pogonu). Bit će manje pijanih, obijesnih i umornih na cestama, mladež će se s provoda više vraćati taksijima, a manje automobilima onih koji se pod utjecajem opijata i drugih nedopuštenih supstanci iživljavaju na cesti i žele dokazivati obijesnom vožnjom. 

8. Previsoke cestarine, pogotovo izvan sezone

Većini građana i poduzetnika preskupo je korištenje autocesta, pa se prometni tokovi, mimo mogućnosti infrastrukture i prometne logike, preusmjeravaju sa sigurnih autocesta na znatno manje sigurne državne i županijske ceste. Stoga svakodnevno imamo tisuće, realno nepotrebnih, opasnih pretjecanja i interakcija automobila i gospodarskih vozila s pješacima, biciklistima, mopedistima. Državi bi se, u zimskim mjesecima, itekako isplatilo prepoloviti cestarine!

9. Loše medicinsko zbrinjavanje unesrećenih 

Udio onih koji su preživjeli nesreću, a preminuli su do 30 dana nakon nesreće, u ukupnom broju smrtno stradalih, od blizu 40 posto (!), pokazuje da je medicinsko zbrinjavanje nakon nesreća katastrofalno. Hrvatska je među rijetkim zemljama, ne samo u Europi, nego u svijetu, bez organizirane službe hitnog helikopterskog medicinskog zbrinjavanja HEMS (Helicopter-based emergency medical service), a i zemaljska služba nije optimalno organizirana ni opremljena.

10. Upravljanje sigurnošću prometa u MUP-u umjesto u MPPI-ju

Neproporcionalno i nesnošljivo velika smrtnost na našim cestama, koja je iz godine u godinu 60-ak posto iznad europskog prosjeka, pokazuje kako je krajnje je vrijeme za shvatiti da MUP, kao važan čimbenik, koji treba samo provoditi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, nikako upravljati njime, što apsurd svjetskih razmjera. Ne samo stoga što je i sam, itekako, podložan kritikama. Za to treba odmah ustrojiti Agenciju za sigurnost cestovnog prometa, a upravljanje sigurnošću prometa na cestama prebaciti u ministarstvo prometa

Poginuli na hrvatskim cestama

1979. ..................1605 ('crni' rekord)

1990. ..................1360

2000. ..................  655 

2001. ..................  647 

2002. ..................  627 

2003. ..................  701 

2004. ..................  608 

2005. ..................  597 

2006. ..................  614 

2007. ..................  619 

2008. ..................  664 

2009. ..................  548

2010. ..................  426

2011. ..................  418

2012. ..................  393

2013. ..................  368

2014. ..................  308

2015. ..................  348

2016. ..................  307

2017. ..................  331 (nije konačno)

hr Tue Jan 02 2018 10:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4ce961cb557ad51d8b49ad/80
Foto: Screenshot

Vatreni su stigli na Trg bana Josipa Jelačića!

Podignute ruke u zrak, brojne vijoreće hrvatske zastave i emocije na licima odražavaju raspoloženje navijača na prepunom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, koji čeka dolazak hrvatskih igrača iz Moskve, gdje su osvojili srebro na Svjetskom nogometno prvenstvu.

21,31 - Thompson je na bini i pjeva se "Lijepa li si" 

21,30 - Svi su na kraju zapjevali "Ustani bane", "Moju domovinu", Viva Croatia" uz klapu Sv. Juraj.

21, 23 - "Nemam riječi zahvalnosti da vam kažem što ste večeras uradili. Mi smo u Rusiji igrali ne samo za sebe, nego za svoje obitelji, za vas, za sve Hrvate, Hrvate u BIH i dijaspori, za naše branitelje jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove šahovnice. Nismo prvaci svijeta, ali smo viceprvaci. Vi ste prepoznali da smo dali sve od sebe, da su dečki dali sve od sebe. Vi ste bili najbolji naviječi na svijetu. Mi smo dali sve od sebe, vi ste dali sve od sebe. Iznad svih, Hrvatska!" - rekao je izbornik Dalić koji je nekoliko puta bio prekinut skandiranjem navijača.

21, 22 - "Ostao sam bez glasa, hvala vam što ste bili uz nas" - riječi su Ćorluke hrvatskim navijačima pa zapjevao "našu isto dragu" - "Ovdje nitko nije normalan".

21,18 - "Ovo samo mi Hrvati možemo napraviti, hvala vam"- rekao je Lovren pa zapjevao "Lijepa li si"

21, 16 - Kad vidimo sve ovo, znamo da smo bili svi zajedno u Rusiji. Hvala vam na svemu ovome i dalje ćemo se boriti da budete sretni i ponosni - rekao je Ivan Rakitić.

21, 17 - "Nismo ovo očekivali, hvala vam i nadam se da ćemo ovo ponoviti"- rekao je Brozović

21, 16 - "Hvala na dočeku, ovo je fenomenalno". - rekao je Strinić

21,12 - I Subašić je pozdravio navijače i zahvalio na podršci. Zatim se i Rebić obratio okupljenima. "Nisam od velikih riči, ali hvala vam, uživajte večeras". 

21, 10 - Šta da vam kažem, osim hvala Hrvatska, hvala Zagreb. Mi smo ostvarili svoj san - rekao je Modrić pa zapjevao Zovi, samo zovi.

21,09 - "Pijani smo ko mace" - rekao je Kovačić i zahvalio navijačima pa zapjevao Thompsonovu "Pukni puško". Vida je zahvalio cijeloj Hrvatskoj na podršci. 

21,05 - Hvala što ste prepoznali da smo ostavili srce u Rusiji i što ste nas došli podržati u ovolikom broju. neka ova večer i ovo prvenstvo ostanu svima u najljepšem sjećanju. - poručio je Šime Vrsaljko.

21,04 - Objavljeno je kako je ukupno kroz cijeli dan Vatrene dočekalo 550 tisuća ljudi

21,03 - Grdović pjeva s igračima "Nije u šoldima sve"

20,58 - Trgom ori "Lijepa Naša domovino"

20,52 - Vatreni su stigli na Trg bana Josipa Jelačića!!!! 

20,40 - Sve su bliže Trgu. Navijači ih dočekuju bakljama. 

20,25 - Polako dolaze u područje Trga bana Jelačića, a Zaprešić Boysi pjevaju svoje hitove.

20,15 - Vatreni su upravo skrenuli na Ilicu te ih 300-injak metara dijeli od Trga bana Josipa Jelačića.

19, 57 - U Zagrebu je počela padati kiša, ali navijačima ne smeta.

19, 30-  Nogometaši su u blizini Trga bana Josipa Jelačića, ali ulice su pune navijača te se autobus jedva probija. 

19, 00 - Vatreni autobus je skrenuo u dvorište Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba u Savskoj.

18, 15- Vatreni su se zaustavili na križanju Vukovarske i Savske ceste i zajedno s navijačima viču "Vukovar, Vukovar"

18, 10 - Ludnica, ludnica, ludnica! Modrić je upalio baklju na autobusu, a video je objavio Ćorluka na svom Instagram profilu.


17, 50 - Vatreni autobus zastao je kod "Bandićevih fontana" te je na istima raširen ogroman barjak! 

17, 18 - Novim Zagrebom vlada potpuna euforija, autobus se jedva kreće od mase navijača. Sjajna atmosfera vlada, kako u autobusu s Vatrenima, tako i na ulicama. 


16, 32 - U autobusu s Vatrenima je i Marko Perković Thompson.

16,11 - Zagrebačkim ulicama vlada ludnica. Vatreni će uskoro stići na Trg bana Josipa Jelačića. Prema policijskom procjeni, na glavnom trgu u Zagrebu nalazi se 100,000 ljudi. 


15,39 - Uz policijsku pratnju, Vatreni su se ukrcali na bus i uputili na glavni zagrebački trg na središnju proslavu. Prate ih tisuće navijača koji ih pozdravljaju duž cijele planirane rute.


15,32 - Igrači su izašli iz zrakoplova. Navijači ih pozdravili pjesmom "Moja domovina", a Vatreni im se pridružili. 

15,20 - Naši Vatreni upravo su sletjeli na hrvatsko tlo! Stotine ljudi dočekalo ih je u zračnoj luci. 

Ranije objavljeno

Brojni navijači su gromoglasnim usklicima i razdraganim pozdravima iskazali oduševljenje kada su se na velikom ekranu postavljenom na središnjoj pozornici pojavile fotografije reprezentativaca.


Snimke iz zraka pokazuju šarenu sliku na Trgu gdje je čak i Ban Jelačić zaogrnut plaštom s "kockastim" uzorkom.

Uz domoljubne i navijačke pjesme raspoloženje među navijačima raste iz minute u minutu, a među njima su i pojedinci u vrlo maštovitim kreacijama.

Navijač Gordan iz Zagreba, obučen u "kockice" od glave do pete rekao je kako prati sve utakmice reprezentacije, a nakon sinoćnjeg finala nije bilo tuge iako su naši zaslužili pobjedu. I drugo mjesto je dobro, kaže.

Bio je i na dočeku brončane reprezentacije iz Francuske 1998. godine i kaže da je raspoloženje bilo isto kao i sada. Također je prisustvovao dočecima na Trgu nakon uspjeha naših rukometaša, te Janice i Ivice Kostelića. 

Od liječnice iz Crvenog križa Ljerke Mišure doznaje se da su do ranog popodneva imali samo dvije intervencije zbog iscrpljenosti.

Dvjema djevojčicama je pozlilo zbog uzbuđenje i, možda, nespavanja, kazala je Mišura, no nije u pitanju ništa ozbiljno.  

Na Trgu je oko 13 sati dežuralo desetak liječnika Crvenog križa koji, a tijekom poslijepodneva njihov broj će se udvostručiti, rekla je Mišura.

Na sigurnost paze i pripadnici interventne policije i vatrogasci, koji su raspoređeni na strateškim mjestima.

Zbog velikog broja okupljenih navijača tramvajski promet središnjim zagrebačkim trgom je obustavljen.

Zrakoplov Croatia Airlinesa s kojim se hrvatski nogometaši vraćaju iz Moskve kasni, pa bi umjesto u predviđenih 14,05 sati trebao u Zračnu luku Franjo Tuđman sletjeti u 15,10 sati.

Vatreni će zbog toga kasniti i na Trg bana Jelačića gdje bi se, po posljednim informacijama, trebali pojaviti oko 16,30 sati.

hr Mon Jul 16 2018 20:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4ce519cb557afa2e8b45c4/80
Foto: MORH

Vatrene su prvi dočekali MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Svečano su ih dopratili do Zračne luke "Franjo Tuđman"

Uz poruku: "Pobjednička Hrvatska vojska pozdravlja Vatrene. Dobrodošli u Hrvatsku – zemlju pobjednika!" pri ulasku u hrvatski zračni prostor nogometaše su dočekala dva aviona MIG-21, koja su ih potom i svečano dopratila do Zračne luke "Franjo Tuđman".

- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zahvaljuje na časti da prvi dočeka pobjednike na povratku u domovinu! - poruka je pilota iz aviona MIG-21 Vatrenima pri dolasku u Republiku Hrvatsku. - objavio je MORH


hr Mon Jul 16 2018 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4cd603cb557a320f8b4c0d/80
Foto: Grad Split

Grad Split se oglasio: "Termin proslave s našim vatrenima ne možemo još potvrditi"

"Split i Dalmacija slave i večeras."

Iz Banovine su napokon došle službene informacije vezane za doček naše Vatrene reprezentacije na Rivi. Međutim, koliko korisne jer ponovno ništa nije konkretno rečeno? 

U nastavku vam donosimo priopćenje, u cijelosti i autentično.

- Split i Dalmacija slave i večeras

U Splitu je sve pripremljeno za dolazak hrvatskih nogometnih reprezentativaca, ali zbog produženja programa dočeka u Zagrebu koji će kao što smo vidjeli potrajati, termin proslave s našim vatrenima ne možemo još potvrditi.

Ipak Split i Dalmacija će i večeras slaviti, uz glazbu i dobro raspoloženje osiguran je i izravan prijenos programa dočeka na Trgu bana Jelačića i to na velikoj pozornici na Rivi. Iako smo proslavili najveći uspjeh hrvatskog nogometa u nedjelju nakon finalne utakmice, svi imamo želje za nastavak slavlja. - stoji u priopćenju. 

hr Mon Jul 16 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4cd3bacb557afa2e8b45a0/80
Foto: Zagreb facts

Više od 300 tisuća ljudi na zagrebačkim ulicama dočekuje Vatrene!

Najveća gužva je na Trgu bana Josipa Jelačića, Frankopanskoj i u Ilici
Više od 300 tisuća ljudi na zagrebačkim ulicama dočekuje naše srebrne nogometaše. Najveća gužva je na Trgu bana Josipa Jelačića, Frankopanskoj i u Ilici. 


Kao što znamo, Vatreni su sletjeli u 15,20 sati te se već više četiri sata voze prema glavnom zagrebačkom trgu gdje će se održati središnja svečanost. Trenutno su u blizini Trga, ali previše je navijača koji su zakrčili put te se Vatreni jedva probijaju. 
hr Mon Jul 16 2018 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .