Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ipak je bitno u kojem dijelu hladnjaka čuvamo određene namirnice

Australsko društvo potrošača (Consumer organisation Choice) podijelilo je savjete kako pravilno napuniti hladnjak namirnicama te je objasnilo zašto se primjerice mlijeko ne bi trebalo držati u vratima, rajčice podalje od hladnjaka, meso na najhladnijem dijelu hladnjaka, a voće i povrće u zasebnoj ladici

Bez obzira na to imate li savršeno isprogramiran raspored prema kojem slažete namirnice u hladnjak ili jednostavno pobacate hranu u hladnjak gdje god stignete, hladnjak je mjesto koje u svakom kućanstvu izgleda drugačije, a iako mnogi misle da je njihov način slaganja namirnica najlogičniji ili najpraktičniji, istina je da mnogi od nas pogrešno pune hladnjak, piše tportal.

Australsko društvo potrošača (Consumer organisation Choice) objavilo je na svojoj stranici osnovna pravila za pohranu namirnica u hladnjaku koja bi trebala spriječiti širenje bakterija i brže kvarenje hrane.

Mlijeko

Dok 99% nas mlijeko drži u vratima hladnjaka, samo zato što je praktičnije za upotrebu te je mlijeko na taj način moguće odložiti vertikalno pa je manja vjerojatnost da će se proliti, stručnjaci tvrde kako je mlijeko najidealnije držati na donjoj polici u hladnjaku.

Police u vratima su najtopliji dio hladnjaka jer su vrata konstantno izložena sobnoj temperaturi prilikom otvaranja hladnjaka. Zato je bolje mlijeko držati na nižoj polici unutar hladnjaka gdje je temperatura niža, a preporučena temperatura na kojoj bi se mlijeko trebalo čuvati je 4°C ili niže.

Meso, riba i morski plodovi

Ako u hladnjaku nemate zasebne ladice za meso i ribu, vrijeme je da sami odredite mjesto u kojem ćete držati ove namirnice. Neki hladnjaci imaju takozvani 'chiller' odjeljak predviđen za meso i ribu koji se trebaju čuvati podalje od ostalih namirnica jer predstavljaju najveći izvor bakterija te im je potrebna niža temperatura nego ostalim namirnicama.

Taj odjeljak koji je zapravo zasebna ladica (ponekad i više zasebnih ladica) osigurava sigurnu pohranu mesa, ribe i morskih plodova, čuva ih duže svježima te sprječava širenje neugodnih mirisa i sokova hladnjakom.

Ukoliko nemate 'chiller' ladicu u hladnjaku, najbolje je meso i ribu držati što dublje u hladnjaku jer je ondje temperatura niža nego u blizini vrata, a možete ih čuvati i u posudama s poklopcem.

Maslac i sirevi

Većina nas drži maslac, sirne namaze i meke sireve u vratima hladnjaka i čini se da je to ispravan način. Ovim namirnicama godi toplije mjesto u hladnjaku, a to su vrata. Ako ih držimo u vratima, maslac će biti lakše namazati na kruh, a meki sirevi će biti bliži temperaturi na kojoj se u pravilu i poslužuju.

Voće i povrće

'Crisper', odnosno zasebna ladica za voće i povrće koja se obično kod većine hladnjaka nalazi na samom dnu, osmišljena je da što duže očuva voće i povrće svježima. Dno ladice možete prekriti papirnatim ručnicima kako sokovi iz voća i povrća ne bi uprljali hladnjak.

Za razliku od svih drugih vrsta voća i povrća, rajčici jedinoj nije mjesto u hladnjaku. Barem tako tvrde stručnjaci koji savjetuju kako bi se rajčice trebale držati u zdjeli za voće na kuhinjskoj radnoj površini, ne bi li sačuvale svoju sočnost.

Stručnjaci sugeriraju da temperaturu u hladnjaku namjestite na otprilike 3°C, kao i da kuhinjsku radnu plohu i prostor u blizini hladnjaka nastojite ne pretrpati uređajima i dekoracijama, kako bi zrak mogao cirkulirati, a samim time i hladnjak bolje raditi, osiguravajući konzistentnost željene temperature
.hr Thu May 10 2018 17:52:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546778f7189942196c0000bf/80
Foto: Screenshot YouTube

Trik koji će u trenu ukloniti neugodne mirise s odjeće

Koliko ste puta bacili u bubanj perilice odjeću na kojoj su ostali mirisi iz, primjerice, kafića nakon samo pola sata ili sat nošenja?
Ako vašu odjeću zaista ne trebate iznova oprati već vas samo smeta miris koji je tkanina upila, postoji jednostavan trik kojim se koriste osobe koje brinu za odjeću glumaca na Broadwayu.

Zbog čestih potreba za nošenjem istih oprava, ne stignu stalno nositi odjeću na kemijsko čišćenje. Savjetnica za ekološke načine čišćenja Leslie Reichert za časopis Reader's Digest otkrila je kako garderobijeri uklanjaju neugodan miris s njihove scenske odjeće koristeći se votkom.

Uliju je u boce s raspršivačem i poštrcaju odjeću u tankom sloju, puste da se potpuno osuši kako bi mirisi isparili zajedno s alkoholom iz tog pića.

Izbjegavajte votku s aromama, birajte samo onu "čistu" s većim udjelom alkohola i poštrcajte odjeću po potrebi. Svakako nemojte žuriti i pričekajte da se odjeća potpuno osuši, u suprotnom ćete još uvijek osjećati neugodni miris odjeće. Ovo je trik za "hitnu pomoć" kada vam je određeni komad odjeće zaista potreban, čist, a upio je neugodni miris, piše večernji.hr


hr Sat May 26 2018 14:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01564a2af47f5d0d8b45d2/80

Jednostavan trik koji će spriječiti muhe da ulaze u vaš dom

Muhe "zujalice" koje lete u krug iznad naših glava mogu biti vrlo iritantne. Osim toga, njihovo prisustvo u našem domu može biti i prijetnja zdravlju s obzirom na to da muha može nositi oko milijun bakterija na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama.
Muhe slijeću na razne prljave površine poput izmeta, pokvarene hrane, smeća i sl.


Upravo stoga važno je tjerati muhe s hrane i izbjegavati jesti taj komadić namirnice na koju je sletjela. Iako može zvučati drastično, imajte na umu da muha može prenijeti opasne bakterije, poput uzročnika tifusa, proljeva, kolere...


Vrećica s vodom

Jedan od najjednostavnijih i po mnogima najučinkovitiji način da spriječite da u vaš dom ulete muhe jest da napunite običnu prozirnu vrećicu s čistom vodom. Napunite je do pola i zavežite čvrsto. Objesite je pred vrata ili prozore koje držite otvorene, a bez zaštitne mrežice kako biste spriječili muhe da ulete kroz te otvore u vaš dom. Zbog njihove strukture očiju, bistrih vrećica ispunjenih vodom, muhama to nalikuje na paukovu mrežu pa ne dolaze blizu. Tvrdi se i da vrećica s vodom dezorijentira muhe i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje. Bilo kako bilo, važno je da djeluje, piše večernji.hrhr Sat May 26 2018 13:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/535013c11799425d67e9aabb/80

Roditelji 14-mjesečnog Benita Mussolinija moraju djetetu promijeniti ime

Talijanski sud pozvao je roditelje Benita, 14-mjesečnog dječaka, kako bi ih primorao da promijene ime svojeg djeteta, dano u čast djeda koji se zvao Benito.

Još je uvijek čest slučaj u Italiji da se djetetu nadjene ime djeda. No, problem dotičnog malog Benita je što mu je prezime Mussolini zbog čega se podudara s imenom i prezimenom talijanskog fašističkog diktatora (1883.-1945.) iako nije u rodbinskim odnosima s istim. 

To je bilo previše za sud u Genovi koji je pozvao roditelje na sud kako bi ih primorao da mu promijene ime, piše dnevnik Gazzetta di Parma.hr Sat May 26 2018 10:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59132593b9e03e9a038b45eb/80
Foto: Pixabay

Amerikanka preporučuje: Ovih 8 stvari morate znati ako želite živjeti u Hrvatskoj

Spora birokracija, velika sigurnost i niske plaće - to su neke od stvari koje na umu moraju imati oni koji se odluče doseliti u Hrvatsku prema Croatia Weeku, portalu o Hrvatskoj na engleskom jeziku.
Spora birokracija, velika sigurnost i niske plaće - to su neke od stvari koje na umu moraju imati oni koji se odluče doseliti u Hrvatsku prema Croatia Weeku, portalu o Hrvatskoj na engleskom jeziku.


Iako život na hrvatskim jadranskim plažama i pitoresknim selima u unutrašnjosti možda izgleda privlačno, preseljenje u Hrvatsku nije jednostavno, ističe autorica Alexandra Schmidt, Amerikanka koja je u Hrvatskoj živjela više od tri godine. Štoviše, kaže, ovo je možda jedno od najtežih mjesta u Europi za doseljenike, ali to ne znači da se ne isplati - a ovo su stvari koje treba znati:

1. Birokracija će vas usporiti
Autorica ističe kako je Hrvatska "mlađa od 30 godina" pa postoje teškoće u sustavu, ali nema razloga za očajanje. Iako Hrvatska ima puno pravila, manje od pola njih se doista provodi, a često ih se potpuno ignorira. - Ponekad mi se čini da nitko zapravo ne zna pravila - kaže Schmidt.

2. Sigurno mjesto za podizanje obitelji
Hrvatska je možda jedno od posljednjih doista sigurnih mjesta na Hrvatskoj i rijetko se događaju ubojstva, otmice i drugi zločini, zbog čega je to sjajno mjesto za podizanje obitelji.

3. Vjerojatno nećete pronaći posao ni plaću iz snova
Autorica ističe kako je došla u Hrvatsku nakon faksa i uskoro otkrila da njezine karijerne aspiracije ne uklapaju u ovdašnju gospodarsku situaciju. - Iako su životni troškovi puno niži, prosječna plaća je oko 6000 kuna. Tako da ovdje nećete naći ni plaću iz snova - piše Schmidt.

4. Šanse za vlastite inicijative
Schmidt piše kako doseljenici imaju šanse ako pokrenu vlastiti posao ili ulažu u nekretnine.

5. Veze
Ako ste dovoljno sretni da poznajete prave ljude, to je bitnije nego vlastita sposobnost ili trud, kaže autorica, zbog čega su na visokim pozicijama ponekad najnekompetentniji ljudi i zbog čega se, dodaje, mnogi učlanjuju u stranke. Iako to može prijeći u nepotizam, to pokazuje drugu važnu točku - važnost socijalnog kapitala za Hrvate. 

6. Poznavanje hrvatskog jezika Iako se engleski dosta priča u Hrvatskoj, preporučuje se naučiti hrvatski jer to otvara više vrata i pruža osjećaj da ste dijelom zajednice.
- Ali budite spremni da će se, ako ne pričate pravim naglaskom ili savršenom intonacijom, neki Hrvati pretvarati da vas ne razumiju - kaže autorica.

7. Unajmljivanje stana može biti teško 
Unajmljivanje je lakše u velikim gradovima poput Zagreba i Splita, ali može biti teško. Pogotovo je teško naći stan tijekom ljetne sezone. U Dubrovniku, tvrdi autorica, podstanare često izbacuju oko 1. svibnja kako bi doveli turiste.

8. Odlična ravnoteža posla i života
Ljudi ovdje ne žive da bi radili, već obrnuto. Plaća ne definira vaš uspjeh i nikoga nije briga kako zarađujete za život, kaže Schmidt. - Život u Hrvatskoj nije za svakoga. Iziskuje hrabrosti, malo vjere i puno rakije u trenucima kada ništa nema smisla. Ali za one koji su voljni izdržati do kraja, isplati se - piše Večernji.hrhr Sat May 26 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .