Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb8e10ecb557a39ba8b4c64/80

Prirodni diuretici: 6 namirnica koje ukljanjaju višak vode iz tijela

Zadržavanje vode u tijelu još se zove edem, a do toga dolazi zbog nakupljanja tekućine u organizmu

Diuretici pomažu vašem tijelu da se oslobode soli i vode, uglavnom poticanjem bubrega da puste natrij u urin. Voda je potom izvučena iz krvi kako bi koncentrirala razinu natrija. To stvara više urina i smanjuje količinu tekućine koja teče kroz vaše krvne žile, pružajući olakšanje od zadržavanja vode ako patite od edema, visokog krvnog tlaka ili drugih stanja u kojima kronično zadržavanje vode predstavlja problem, piše Život i stil.

Ali to nije samo kronična stanja koja mogu pomoći diuretici. Oni mogu pomoći da se oslobodite nadutosti nakon slanog obroka ili mjesečnih hormonskih promjena.

Diuretici bez recepta dostupni su u obliku tableta, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali izbjegavatai. Iako su općenito sigurni za povremenu upotrebu, mogu imati nuspojave poput hipokalemije uzrokovane premalim kalijem, što može dovesti do problema s srcem. Ostale potencijalne nuspojave uključuju dehidraciju, grčeve mišića, vrtoglavicu i osip. To možete izbjeći uparivanjem diuretika bez recepta s hranom koja je bogata kalijem kao što su banane, sjemenke suncokreta, marelice ili naranče.

Prirodni diuretici mogu ponuditi olakšanje od zadržavanja vode i nadutosti bez ikakvih tableta. Evo popis najboljih:

Šparoge

Od vremena antičkih Grka i Rimljana, šparoga se koristi zbog svojih diuretskih svojstva. Diuretski učinci dolaze iz aminokiselina asparagina i koristi se za liječenje oteklina, reumatizma i premenstrualnog zadržavanja vode. 

Cikla

Repa je bogata kalijem, što pomaže u uklanjanju tekućine. Betanin, koji daje cikli boju, povezan je s nižim razinama C-reaktivnog proteina, što djeluje i protuupalno.

Kupus

Popularna "juha od kupusa" ima diuretska svojstva kupusa, zajedno s visokim sadržajem vlakana i vode, kako bi pomogla kod gubitka kilograma. Rimljani su koristili kupus i za mamurluke.

Celer

Još je Hipokrat je preporučio celer kako bismo eliminirali višak tekućine. Sada su znanstvenici utvrdili da ftalidi u celeru doprinose njegovom diuretskom učinku. 

Brusnice

Još su američki domoroci Indijanci identificirali diuretski učinak brusnica, koristeći ih za liječenje niza stanja, uključujući skorbut, za koju su vjerovali da je uzrokovan s previše soli. Brusnice su osobito korisne za uklanjanje tekućine bez uklanjanja kalija.

Krastavci

Krastavci imaju sumpor i silicij koji povećavaju mokrenje poticanjem bubrega na bolje uklanjanje mokraćne kiseline. Puni vode i kalija i niske razine natrija, krastavci smanjuje oticanje. Krastavci se mogu koristiti topikalno kako bi ublažili natečenost podočnjaka.

hr Fri Nov 16 2018 08:17:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2291652af47f392f8b45d0/80
Foto: PIXABAY

Umjetna inteligencija će stati na kraj lažnim profilima na društvenim mrežama

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže i korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.coma.

Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od "lažnjaka" – počevši od lažnih vijesti preko tzv. deepfake videozapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, no često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namjerama.

Npr. osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama putem interneta, steći njihovo povjerenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucjenjivati.Također, veliki problem je i tzv. catfishing, odnosno prijevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba – nedavno su slični slučajevi zabilježeni i u Hrvatskoj. Prevarant koji se krije iza lažnog profila, nakon perioda upoznavanja i stjecanja povjerenja, od žrtve prijevare zatraži novac, pri čemu nije riječ o ucjeni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o financijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rješenje za ovaj problem, odnosno rješenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – umjetnoj inteligenciji. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prijevare te su istrenirali umjetnu inteligenciju da, tražeći lažne profile, "razmišlja poput ljudi". Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno riječ o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila, algoritam je svoje "znanje" koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje – algoritam je pogriješio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima, bili su pravi profili.

Cilj znanstvenika u budućnosti je dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korištenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine financijska šteta nastala ovakvim prijevarama iznosila više od 140 milijuna dolara, jasno je koliko bi umjetna inteligencija mogla pomoći i uštedjeti novaca, piše Zimo

hr Tue Feb 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4048700e4938977e8b45b0/80
Foto: PIXABAY

Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekari!

Oduvijek ste htjeli ispeći domaći kruh, ali se niste usudili? Usudite se, lako je jer imamo recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam baš uvijek uspjeti..
Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac kojeg ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na par mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se skroz ne ohladi, piše Pun kufer

hr Tue Feb 19 2019 08:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6adcc20e49389bac8b477d/80

Dobitnici ulaznica za film "Nestali" su...

Najbržim čitateljima poklanjamo dvije ulaznice za film Nestali
Dobitnici ulaznica su: 

Natalia Bodrožić 
Joško Hrabar
- Petra Mihaljević
- Iva Šitum 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.03.2019. CineStaru Split, Joker centar.
Film je u kinima od 21. veljače. 

U prosincu 1900.g., tri muškarca, koji su radili kao svjetioničari na otocima Flannan, nestali su bez traga, ostavljajući sve svoje stvari za sobom.

Usprkos sveobuhvatnim potragama, nijedan trag nikada nije pronađen. Iako nisu našli čuvare tek sagrađenog svjetionika, pronađeno je nekoliko vrlo neobičnih tragova. Na kuhinjskom su stolu još uvijek bili obroci od mesa i krumpira, a jedna je stolica bila oborena. Kreveti su bili neuredni, a satovi zaustavljeni. Lampe su bile temeljito očišćene i spremne za korištenje, a dva od tri kaputa nisu bila u ormaru. Ulazna vrata bila su uredno zaključana…
hr Mon Feb 18 2019 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .