Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Priče o doručku kao najvažnijem obroku su laž?

Još odmalena slušamo to da je doručak najvažniji obrok u danu te da ga nipošto ne smijemo preskakati, no čini se da su nam roditelji pričali bajke.
U svojoj novoj knjizi "Doručak je opasan obrok" znanstvenik Terence Kealey tvrdi da nam doručak može napraviti više štete nego donijeti koristi. Često je upravo on, tvrdi, krivac za gomilanje kilograma, a osobama koje pate od dijabetesa može ugroziti život. Trebamo li ga ipak izbjegavati?

Dijagnosticirana šećerna bolest tipa 2 navela je kliničkog biokemičara i profesora Terencea Kealeyja da napiše knjigu 'Doručak je opasan obrok', a ona je odjeknula u javnosti. Glavna poruka knjige je jasna – sve one priče koje su vam govorili o doručku, kao najvažnijem obroku u danu, pogrešne su. Doručak je loš za vaše zdravlje, a preskakanje prvog obroka u danu bila bi puno bolja opcija.

Ako prevrćete očima i pomišljate da je ovo još jedna ekstremna dijeta početkom nove godine, ova saznanja mogla bi vas iznenaditi. Profesor Kealey proveo je rigorozno istraživanje i došao do vrijednih spoznaja koje se kose s dosadašnjim tvrdnjama o zdravom doručku, prenosi tportal.

Kealey tvrdi da se zbog jutarnjeg obroka povećava broj kalorija koje unosimo tijekom dana, zahvaljujući naletima gladi koje osjećamo (do čega ne bi došlo preskočimo li doručak), a što može dovesti do kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.


Kako je došao do zaključka da je doručak opasan obrok

Kada je Kealey otkrio da ima dijabetes tipa 2, rečeno mu je da jede tri obroka u danu te da nipošto ne preskače doručak, no nakon svakodnevnog doručkovanja nezaslađene kaše od cjelovitog zrna i praćenja glukometra koji mu je liječnik dao, shvatio je da mu razina šećera u krvi nakon doručka naglo skoči i učestalo varira u ostatku dana. To se nije događalo kada bi preskočio doručak.

U svom istraživanju citirao je profesora Jensa Christiansena s danskog Sveučilišta u Aarhusu, koji je proveo istraživanje nad 13 odraslih osoba koje imaju šećernu bolest tipa 2. Dok su jedni konzumirali sva tri obroka u danu, od drugih je zatraženo da preskoče doručak te imaju bogatiji ručak i večeru, a obje su grupe ispitanika unosile isti broj kalorija. Zaključci istraživanja jednaki su Kealeyjevim – razina glukoze u krvi opasno poraste nakon konzumiranja doručka i više je promjenjiva u ostatku dana, dok u slučajevima kada ispitanici nisu konzumirali doručak razina krvi nakon jela ne bi toliko jako porasla te bi se glukoza postepeno povećavala. Ova su saznanja veoma bitna jer mogu smanjiti rizik od srčanog udara.


Zašto je lošije to da jedemo ujutro nego kasnije u danu

Razlog se krije u našem bioritmu, a on određuje otpuštanje hormona koji reguliraju naše tijelo. Jedan od tih hormona je kortizol – hormon za uzbunu koji je tijekom jutra povišeniji i pomaže nam da se razbudimo, a tijekom večeri se snižava kako bismo lakše mogli zaspati. Kortizol tijekom jutra djeluje na način da se odupire inzulinu i povećava razinu šećera u krvi, stoga, jedemo li ujutro, dodatno ćemo povisiti šećer, što može završiti kobno.

Osim što konzumiranje doručka može biti veoma opasno jer povećava razinu šećera u krvi, isto tako taj glukozni skok pospješuje apetit. Svi oni govori o tome da nam doručak pomaže u mršavljenju, jer kasnije u danu imamo potrebu jesti manje, izgleda da nisu istiniti. Osobe koje doručkuju na kraju dana unesu puno više kalorija. Ako za doručak unesete 250 kalorija, to ne znači da ćete za ručak unijeti 250 kalorija manje. Također, velik broj osoba koje redovito doručkuju osjeća nalete gladi već oko podneva i poslijepodneva između 15 i 16.30 sati.


Koji su glavni učinci doručka na tijelo

Kealey tvrdi da se učinci doručka na naše tijelo mogu svesti na tri osnovna:

1. Doručak povećava razinu šećera u krvi, što može biti opasno po život
2. Doručak povećava unos kalorija, što također može biti opasno za osobe koje boluju od šećerne bolesti tipa 2
3. Doručak povećava osjećaj gladi.

Postoje brojna istraživanja o povezanosti doručka sa zdravljem, no isto tako postoji razlika između povezanosti i uzročnosti. Osobe koje pripadaju višoj socioekonomskoj skupini često se pridržavaju onoga što im se kaže te redovito doručkuju, ali isto tako mogu slijediti i druge upute koje pospješuju njihovo zdravlje, a to su uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba. No isto tako, oni nižeg socioekonomskog statusa često vode kaotičan život, nemaju dovoljno novca i preskaču doručak, ali to ne mora značiti da te osobe nisu zdrave ako ga preskaču.

Kako bismo lakše razumjeli ovu tvrdnju, Kealey u svojoj knjizi objašnjava da tinejdžerice koje puše imaju veću vjerojatnost da će zatrudnjeti, ali to ne znači da pušenje uzrokuje trudnoću. Tvrtke koje prodaju pahuljice financiraju stotine istraživanja koja pokazuju da doručak smanjuje opasnost od srčanih oboljenja jer to zvuči uvjerljivo. No nijedno od ovih istraživanja ne daje stvarne podatke te ih se iskrivljava kako kome odgovara ne bismo li redovito doručkovali.

Više o Kealeyjevoj knjizi "Doručak je opasan obrok" pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5333cb2c179942a8717b2536/80

Saznajte"luta li" netko vašim Facebook računom

Za one koji se često pitaju luta li netko po njihovom Facebook profilu već odavno postoji jednostavno rješenje za doći do odgovora
Sumnjate da Facebook ''dijelite'' s još nekim? Da imate problem s hakerom koji iz nekog razloga može pristupiti vašem profilu? U samo dva jednostavna koraka možete saznati odgovor koji je često zabrinjavajući.

Dakle, sve što trebate uraditi jest otvoriti opciju Security, a potom Where You're Logged In (ili managed active sessions) i tako ćete vidjeti s kojih IP adresa ste trenutno logirani na Facebook.

Ukoliko ste, primjera radi, boravili u Zagrebu ili nekom drugom gradu i na ovom popisu vidite baš taj grad, onda ste vjerovatno sigurni.

Ukoliko, pak, na listi postoji neki grad u kojem definitivno niste bili u navedenom terminu, onda vam je najbolja opcija promjena pristupnih podataka. Nova lozinka riješit će problem, ali i pozvati na oprez prilikom narednog logiranja daleko od kuće. Oprez, u svakom slučaju.

Facebook komentari

hr Sun Apr 23 2017 15:54:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fbc20eb4739893488b457b/80
Foto: Pixabay

Srednjoškolac na čarapama zarađuje milijun dolara godišnje

Brennan Agranoff (17), balansira između obaveza u srednjoj školi i posla koji je pokrenuo kada je imao 13 godina - on je osnivač HoopSwaga, startapa koji proizvodi čarape napravljene po mjeri, specifičnog izgleda

Kako prenosi CNN, HoopSwag više nije mali projekat. Za četiri godine, Brennan Agranoff je razvio posao toliko da na godišnjem nivou prihoduje više od milijun dolara.

Presudni momenat za ovog tinejdžera bio je 2013. godine, kada je na srednjoškolskoj košarkaškoj utakmici primjetio da većina igrača nosi jednobojne sportske čarape. Tada se zapitao šta bi se dogodilo kada bi počeo izrađivati čarape najrazličitijih izgleda, prenosi N1.

Danas HoopSwag nudi više od 200 čarapa originalnog dizajna koji je osobno osmislio Agranoff.

Facebook komentari

hr Sun Apr 23 2017 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fbb301b4739879478b459b/80

Održana Proljetna škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor

Pet dana za pet raznolikih radionica

U zvjezdarnici udruge Zvjezdanog sela Mosor je u vremenu od 18. do 22. travnja održavana ovogodišnja Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je trinaestoro đaka s područja Splitsko-dalmatinske županije, od kojih su oni najmlađi bili učenici drugih razreda osnovih škola! Za njih je u tih pet dana priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju su vodili tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić, njegova predsjednica Maja Prgomet, te član Milan Šabić. Osim što su se upoznali s dijelovima fotoaparata i različitim parametrima na koje treba obratiti pozornost prilikom fotografiranja, polaznici su dobili priliku i iskušati svoju vještinu računalnim programom koji simulira fotografski proces.

Srijeda je pripala robotici: osnovama izrade elektroničkih sklopova i programiranja njihova rada djecu su podučili dipl. ing. Ante Vlah, profesor u Elektrotehičkoj školi Split, uz asistenciju srednjoškolaca Pina Roglića, Ivana Pavla Lozančića i Josipa Bartulovića.

U četvrtak su u sklopu astromodelarske radionice izrađivani papirnati modeli svemirskog broda Sojuz (za starije) i solarnog opservatorija SOHO (za mlađe). Radionica se koincidirala s jutarnjim polijetanjem stvarnog broda Sojuz i njegovim popodnevnim spajanjem sa svemirskom postajom, što su polaznici sve sa zanimanjem pratili putem Interneta.

Petak je bio posvećen radionici brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja, koju je vodio Josip Marasović, trener za radio-upravljano (RU) jedriličarstvo u JK Zenta. Osim što su naučila rastaviti i sastaviti sportske jedrilice s daljinskim upravljanjem, djeca su se okušala i u izradi modela brodica od striropora i njihova jedrilja.

Posljednjeg dana Škole je bilo posebno živo, kada je radionicu modelarstva vodio Harry Jeleć, učitelj tehničke kulture i voditelj Kluba mladih tehničara pri makarskoj OŠ oca Petra Perice. Učenici su Unimatima i ručnim alatom od drva izradili niz predmeta ukrasne i uporabne vrijednosti, poput držača za sveprisutne mobitele.

Radionicu astromodelarstva, večernja predavanja iz astronomije i promatranje neba teleskopom je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Nažalost, zahvaljujući za ovo doba godine iznimno ružnom vremenu koje je vladalo tijekom većeg dijela trajanja Proljetne škole, praktična astronomija se svela tek na jedno kratko promatranje Jupitera.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.

Facebook komentari

hr Sun Apr 23 2017 08:40:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5890de0cb473980a028b4568/80
Foto: Appreciate Goods

Deset navika kojima ćete uštedjeti tisuće kuna

Globalno zatopljenje, sve mnogobrojniji otpad i ugrožavanje prirodnih resursa glavna je briga ne samo ekologa već i svih nas. Dok svakodnevno zdravo za gotovo uzimamo sve ono što nam priroda već tisućama godinama pruža, često niti ne razmišljamo kako prirodni izvori nisu vječni.

Najveće ekološke probleme uzrokuje industrija, no iako ih mi ne možemo riješiti, očuvanju prirode i energije i te kako možemo doprinijeti. Bez odricanja i pretjerane angažiranosti možemo doprinijeti pravom malom ekološkom čudu.

1. Štedljive žarulje
Iako su štedne zarulje znatno skuplje od običnih, njihov vijek trajanja je 10 puta duži od onih običnih koje samo 5 posto električne energije koriste za rasvjetu, dok ostalo odlazi u toplinu. Osim toga štedljivo rasvjetno tijelo koristi pet puta manje struje od uobičajenog, tako da osim što čuva okoliš dugoročno je puno isplatljivija.

2. Smanjite grijanje
Nije potrebno isključiti grijanje, naravno, već ga smanjiti prije nego li izađete iz kuće i neposredno prije odlaska na počinak. Tako ćete smanjiti potrošnju fosilnih goriva i novca, dok će kosa i koža biti zahvalni zbog smanjenja suhog zraka u prostoriji.

3. Isključite električne aparate
Isključivanje televizora na daljinskom upravljaču je zgodnije u trenutku dok ležite na krevetu, ali nezgodnije za potrošnju struje. DVD uređaji, računala i televizori troše oko 80 posto struje dok su na poziciji ‘stand by’. Jednako tako, isključite punjač za mobitel iz struje nakon što ga napunite. Na taj način također štedite znatnu količinu energije.

4. Udaljite namještaj od radijatora
Tako ćete omogućiti nesmetan dotok toplog zraka. Sušenje odjeće na ugrijanom radijatoru može se činiti kao dobra ideja, ali na taj se način blokira isijavanje topline potrebne za prostoriju.

5. I vodokotlići štede
Gotovo jedna trećina ukupno potrošene vode u domaćinstvu odlazi na ispiranje zahodske školjke. Ako se u vodokotlić ugradi pregrada za vodu, ona ce teći samo onliko dugo koliko dugo držite gumb. Tako se može ‘spasiti’ i do 8,000 litara vode po kućanstvu godišnje!

6. Tuširajte se
Tuširanjem se troši upola manje vode nego prilikom kupanja. Ukoliko se ipak odlučite kadu napuniti vodom, bilo bi pametno podijeliti je s još nekim. Ako pri tome umjesto svjetiljke, upalite svijeće planeta će vam biti dvostruko zahvalna.

7. Svakom loncu poklopac
Poklopite li posudu u kojoj kuhate koristiti ćete samo onu energiju koja je zaista potrebna. Ako koristite pećnicu, istovremeno stavite dva jela. Prilagodite veličinu grijače ploče veličini posude kako ne biste plaćali grijanje zraka.

8. Zakuhavajte samo potrebnu količinu vode
Pripremate li čaj ili kavu u kuhalo za vodu uspite samo onoliko vode koliko je potrebno. Godišnje ćete uštedjeti na tisuće litara vode.

9. Odmrzavajte hranu
Planirate li zamrznutu hranu pripremati u mikrovalnoj pećnici, večer prije je stavite u frižider ili na sobnu temperaturu.

10. Reciklirajte!
Novim sustavom otkupa ambalaže, plastika, limenke i staklo dobili su novi zamah u recikliranju. No, jeste li znali da Hrvatska uvozi stari papir zbog toga što čak 90 posto starog papira završi u otpadu? Ne zaboravite na baterije koje teškim metalima, ponajprije kadmijem, onečišćuju podzemne vode.

Nemate li reciklažno dvorište u blizini, mnogi foto-studiji ili trgovine elektronskom opremom imaju spremnike za sakupljanje starih baterija, piše zadovoljna.hr.

Facebook komentari

hr Sat Apr 22 2017 23:10:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .