Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/535013c11799425d67e9aabb/80

PRVI PUTA U SPLITU: Udruga studenata prava organizira „ELSA Winter Law School“

Planiran program Zimske škole prava u Splitu je od 7. do 14. siječnja, dok će se akademska predavanja događati od 8. do 13. siječnja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Po prvi puta Europska udruga studenata prava, ELSA Split, koja djeluje na Pravnom fakultetu u Splitu organizira Zimsku školu prava pod nazivom „ELSA Split Winter Law School on International Humanitarian Law and Human Rights“. Školom će se ujediniti studenti Pravnih fakulteta iz brojnih europskih zemalja.

 Educiranje mladih o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava

 Tema škole i ujedno glavni koncept akademskog programa je Međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, a vrijedni studenti članovi lokalnog odbora ELSA – e Split te njihovi asistenti nekoliko mjeseci su pripremali zahtjevan sadržajan program Zimske škole s brojnim predavačima i zanimljivim predavanjima. Predavanja će se događati u periodu od 8. do 13. siječnja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu

 Ovakav akademski program u aktualnosti je sa situacijom koja se dešava svakodnevno u Svijetu i zato je ideja studenata splitskog Pravnog fakulteta educirati što više mladih građana Europe o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava.

 

Bogat program s međunarodni predavačima i europarmalentarcima!

 Takvu bitnost i problematiku studentima će razjasniti osim domaćih i međunarodni predavači među kojima su docenti Oliver Andonov, predavač na makedonskoj vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ i Jana Ilieva sa skopljanskog fakulteta za turizam i menadžment.

 Osim njih studenti će upoznati Jana Kapića i Mandanu Amiri iz UNHCR-a Hrvatska i hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko.

 Predavači sa zagrebačkog pravnog fakulteta bit će docent na Katedri za kazneno procesno pravo Marin Bonačić i docent s Katedre za ustavno pravo Đorđe Gardašević. Studente će uvesti u bitnost ljudskih prava i međunarodnih kaznenih sudova, a profesorica Barbara Herceg s Pravnog fakulteta u Osijeku govorit će o slobodi od ropstva sa suvremenog konteksta.

 U konačnici od domaćih predavača sa splitskog Pravnog fakulteta svoje mjesto na ELSA Split zimskoj školi imat će prodekanica i izvanredna profesorica na Katedri za međunarodno privatno pravo, Ines Medić i docentica Lucija Sokanović s Katedre za kazneno pravo.

 

Akademski program samo je jedan dio programa škole koje su organizirali studenti iz splitske ELSA – e.

Posebno zanimljiv program za mlade goste je socijalni program u kojem će studenti upoznavati grad Split i njegove studente. Odmor od predavanja imat će kroz putovanja i druženja.

Posjetom Nacionalnog parka Krka i Grada Trogira dokazat će im se zavidna ljepota „hrvatskih bisera“!

 

Dolaze studenti iz sedam europskih zemalja!

 Znači studenti koji dolaze su iz: Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Bugarske, pa čak i iz Nizozemske i Finske, svaki dan će biti „zauzet“ korisnim pravnim predavanjima i zabavom zaokruženom putovanjima i novim poznanstvima splitskih studenata koje su za njih omogućili studenti organizatori i partneri među kojima je osim Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta u Splitu i UNHCR Croatia te sponzori NOVA Rent a car, Hostel 101 Dalmatinac Split, Hotel Mervie Split i Cockta.

 

Jedini u Europi s dvije škole!

 Osim Zimske škole, kao jedina podružnica ELSA – e u Europi splitska će Europska udruga studenata prava organizirati i Ljetnu školu prava koja će se održavati srpnju ove godine.

 Predsjednica organizacijskog odbora, studentica na Pravnom fakultetu u Splitu, Stela Gabrić nije krila zadovoljstvo što su jedini u Europi organizatori Ljetne i Zimske škole.

 „Pred nama je veliki posao, puno smo se trudili oko organizacije naše prve škole, mislim da ćemo studentima gostima biti dobri domaćini. Želimo im ostati dobri kolege i prijatelji prezentirajući naš fakultet i grad Split.“ – zaključila je u izjavi glavna organizatorica Zimske škole prava i tajnica ELSA – e Split Stela Gabrić.

 Gosti iz sedam europskih zemalja u Split dolaze u nedjelju 7. siječnja, a službeni početak akademskog i socijalnog programa je 8. siječnja 2018. godine.

hr Sun Jan 07 2018 15:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce26810e493827118b4590/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili francuskog turista na Velebitu

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću

Nakon hodnje ključnog osoblja Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na Velebitu u ponedjeljak, 22. listopada 2018., pripadnici Vojne policije i Medicinskog tima Hrvatske vojske uočili su francuskog turista koji je stradao prilikom pada s quad vozila kod predjela Štirovače.

Satnik Marin Jerković i nadnarednik Ivica Plečić iz Vojne policije te pripadnici Medicinskog tima, u čijem su sastavu bile liječnice natporučnice Tajana Vujnović i Danijela Vrhovski te medicinske tehničarke natporučnica Valentina Malović i nadnarednica Magda Gugić, kao i  vozač sanitetskog vozila skupnik Janko Pozaić, sudjelovali su u spašavanju ozlijeđenog turista. 

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću.

Tom prilikom pripadnici Hrvatske vojske brzinom reakcije i stručnošću pokazali su na djelu svoju profesionalnost.

hr Mon Oct 22 2018 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Drugi požar u Splitu: Vatra je lokalizirana, radi se na saniranju

Prvi požar koji je izbio kod Mall of Split ugašen je oko 19 sati
Požar je lokaliziran te vatrogasci rade na saniranju.

Vatru je gasilo 20 vatrogasaca sa šest vozila, a izgorio je hekatar trave i niskog rasklinja. 

Ranije objavljeno

U ponedjeljak navečer planulo je na Žnjanu! 

Kako doznajemo, vatra se nekontrolirano širi zbog snažnog vjetra. Na terenu su vatrogasci JPV-a i DVD-a Split, ali očekuje se dolazak vatrogasaca sa šireg splitskog područja. Također, na mjestu požara nalaze se i policajci. 

Ovo je, inače, drugi požar koji je večeras planuo u Splitu. Prvi je planuo kod nadvožnjaka koji spaja Pujanke i Mejaše, kod Mall of Split te je ugašen oko 19 sati.hr Mon Oct 22 2018 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce16bf0e4938400a8b475f/80
Foto: Grad Split

Splitski gradonačelnik i američki veleposlanik o splitskim prilikama za investiranje

Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je na dužnost stupio početkom ove godine, primio je danas u splitskoj gradskoj upravi gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poželjevši mu dobrodošlicu

 U srdačnom razgovoru, upoznao ga je s procesima koje provodi u Splitu te značaju drugog najvažnijeg hrvatskog grada.

- Split je motor razvoja velikog prostora koji obuhvaća cijeli južni dio Hrvatske, otoke, kao i duboki dio područja susjedne BiH. Ostvarujemo velike stope turističkog razvoja te su trenutne investicije  u splitski turizam vrijedne preko 100 milijuna eura. No, ne možemo živjeti samo od turizma. Moja administracija usmjerena je na reforme, na razvoj i na stvaranje prostora za visoke tehnologije kao što su one u IT sektoru. - kazao je, među ostalim, Krstulović Opara.

Veleposlaniku Kohorstu tako su prezentirani strateški razvojni projekti, a on se posebno zanimao za budući Tehnološki park na Dračevcu koji će dati novi gospodarski zamah Splitu i okolici. Istaknuo je kako je u planu Veleposlanstva osmišljavanje programa za kvalitetnije predstavljanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja, ali da i Vlada RH treba strane ulagače doživljavati kao partnere i smanjiti birokratske procedure. Gradonačelnik Krstulović Opara u tom je kontekstu istaknuo važnost dolaska svjetski poznatog hotelskog lanca Marriott u Split.

Na sastanku se razgovaralo i o prometnoj infrastrukturi, pa je gradonačelnik Krstulović Opara predstavio i skore projekte planirane na splitskom poluotoku:  gradsku željeznicu (metro), novo prometno središte na Kopilici te povezivanje Zračne i Trajektne luke željeznicom. Veleposlanik Kohorst rekao je kako poznaje puno Hrvata koji žive u San Pedru, dijelu Los Angelesa, splitskog grada prijatelja.

hr Mon Oct 22 2018 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce08e00e4938be0a8b4771/80
Foto: Predrag Kurtović Pepi

Održana druga akcija "Penjanja za sve" u organizaciji HPD Mosor

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu
Na južnim marjanskim padinama, prošli vikend održana je druga akcija "Penjanja za sve". Akcija je organizirana od strane društva HPD Mosor i njegovog Sportsko-penjačkog odsjeka, uz veliku pomoć planinarskih vodiča iz PK Split te sportskih penjača iz SPK Marulianus i SPK Lapis. 

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu. Osim stručnih osoba, akciji se pridružilo i nekoliko Mosoraša koji su bili na raspolaganju tijekom cijelog dana.

- Iznimno sam zadovoljna odazivom djece, te njihovim zalaganjem i odličnim ponašanjem. Mišljenja sam da je velika vrijednost ove akcije u tome što se skupio odličan tim ljudi iz različitih društava i klubova, čime smo pokazali da nismo jedni drugima konkurencija, već naprotiv, zajedničkim djelovanjem možemo mnogo više učiniti za našu djecu. Na ovaj način smo ispunili i cilj projekta, te omogućili da djeca barem jedan dan provedu u aktivnostima u prirodi. - rekli su iz HPD Mosor.

hr Mon Oct 22 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .