Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/535013c11799425d67e9aabb/80

PRVI PUTA U SPLITU: Udruga studenata prava organizira „ELSA Winter Law School“

Planiran program Zimske škole prava u Splitu je od 7. do 14. siječnja, dok će se akademska predavanja događati od 8. do 13. siječnja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Po prvi puta Europska udruga studenata prava, ELSA Split, koja djeluje na Pravnom fakultetu u Splitu organizira Zimsku školu prava pod nazivom „ELSA Split Winter Law School on International Humanitarian Law and Human Rights“. Školom će se ujediniti studenti Pravnih fakulteta iz brojnih europskih zemalja.

 Educiranje mladih o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava

 Tema škole i ujedno glavni koncept akademskog programa je Međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, a vrijedni studenti članovi lokalnog odbora ELSA – e Split te njihovi asistenti nekoliko mjeseci su pripremali zahtjevan sadržajan program Zimske škole s brojnim predavačima i zanimljivim predavanjima. Predavanja će se događati u periodu od 8. do 13. siječnja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu

 Ovakav akademski program u aktualnosti je sa situacijom koja se dešava svakodnevno u Svijetu i zato je ideja studenata splitskog Pravnog fakulteta educirati što više mladih građana Europe o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava.

 

Bogat program s međunarodni predavačima i europarmalentarcima!

 Takvu bitnost i problematiku studentima će razjasniti osim domaćih i međunarodni predavači među kojima su docenti Oliver Andonov, predavač na makedonskoj vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ i Jana Ilieva sa skopljanskog fakulteta za turizam i menadžment.

 Osim njih studenti će upoznati Jana Kapića i Mandanu Amiri iz UNHCR-a Hrvatska i hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko.

 Predavači sa zagrebačkog pravnog fakulteta bit će docent na Katedri za kazneno procesno pravo Marin Bonačić i docent s Katedre za ustavno pravo Đorđe Gardašević. Studente će uvesti u bitnost ljudskih prava i međunarodnih kaznenih sudova, a profesorica Barbara Herceg s Pravnog fakulteta u Osijeku govorit će o slobodi od ropstva sa suvremenog konteksta.

 U konačnici od domaćih predavača sa splitskog Pravnog fakulteta svoje mjesto na ELSA Split zimskoj školi imat će prodekanica i izvanredna profesorica na Katedri za međunarodno privatno pravo, Ines Medić i docentica Lucija Sokanović s Katedre za kazneno pravo.

 

Akademski program samo je jedan dio programa škole koje su organizirali studenti iz splitske ELSA – e.

Posebno zanimljiv program za mlade goste je socijalni program u kojem će studenti upoznavati grad Split i njegove studente. Odmor od predavanja imat će kroz putovanja i druženja.

Posjetom Nacionalnog parka Krka i Grada Trogira dokazat će im se zavidna ljepota „hrvatskih bisera“!

 

Dolaze studenti iz sedam europskih zemalja!

 Znači studenti koji dolaze su iz: Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Bugarske, pa čak i iz Nizozemske i Finske, svaki dan će biti „zauzet“ korisnim pravnim predavanjima i zabavom zaokruženom putovanjima i novim poznanstvima splitskih studenata koje su za njih omogućili studenti organizatori i partneri među kojima je osim Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta u Splitu i UNHCR Croatia te sponzori NOVA Rent a car, Hostel 101 Dalmatinac Split, Hotel Mervie Split i Cockta.

 

Jedini u Europi s dvije škole!

 Osim Zimske škole, kao jedina podružnica ELSA – e u Europi splitska će Europska udruga studenata prava organizirati i Ljetnu školu prava koja će se održavati srpnju ove godine.

 Predsjednica organizacijskog odbora, studentica na Pravnom fakultetu u Splitu, Stela Gabrić nije krila zadovoljstvo što su jedini u Europi organizatori Ljetne i Zimske škole.

 „Pred nama je veliki posao, puno smo se trudili oko organizacije naše prve škole, mislim da ćemo studentima gostima biti dobri domaćini. Želimo im ostati dobri kolege i prijatelji prezentirajući naš fakultet i grad Split.“ – zaključila je u izjavi glavna organizatorica Zimske škole prava i tajnica ELSA – e Split Stela Gabrić.

 Gosti iz sedam europskih zemalja u Split dolaze u nedjelju 7. siječnja, a službeni početak akademskog i socijalnog programa je 8. siječnja 2018. godine.

hr Sun Jan 07 2018 15:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b518707cb557a7b3b8b45a1/80

Alkari prvi puta gađali s kopljima u alku, trojica skupila šest punata

Nastavljene su probe alkara na Alkarskom trkalištu, a jučer su na zadovoljstvo svih prisutnih alkari po prvi puta gađali alkarsku metu kopljem

Nakon proba odrađenih bez koplja prvi puta su alkari krenuli dužinom staze s kopljima u ruci i gađajući u alku. Pogođeno je tako sedam srida, a prvi ju je na koplju ponio Alen Filipović-Grčić. U prvoj je trci u najmanji krug još pogodio Ivica Zorica.

U drugoj je trci u krug s najviše punata pogodio samo Tino Radanović da bi u trećoj, posljednjoj trci u sridu gađali još četvorica: Alen Poljak, Kristijan Bikić, Josip Čačija i Marko Vrca.

U dva je pogođeno 15 puta, jedinicu su na koplju ponijeli 16, promašaja ili pogotka „u ništa“ bilo je također 16, a 21 puta su alkari bez koplja prošli cijelom stazom.

Sa šest punata tako su se na kraju alkarskog dana u najbolje upisali: Ante Runje, zamjenik alaj-čauša s tri pogotka u dva te Alen Poljak i Alen Filipović-Grčić koji su u tri trke pogodili jednom u sridu te jednom „u dva“ i „u jedan“.

Probe se nastavljaju danas od 18 sati.

hr Fri Jul 20 2018 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51838dcb557ad62e8b4828/80

"Najvrijedniji gradski resursi ostaju po strani, Đardin je devastiran"

Zeleni Dalmacija upozoravaju...

Zeleni Dalmacije upozorava na devastaciju Đardina te poziva da se "pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti". Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično. 

- Zeleni Dalmacije pozdravljaju intenciju gradonačelnika A. Krstulovića Opare o vraćanju „onog građanskog” u Split ako se pod tim podrazumijeva uvođenje reda i stavljanja u funkciju svih atributa civilnog života.

Komunalni pravilnik samo je jedan od imperativa koji može podignuti kvalitetu života stanovnika Splita. Uvođenje reda na Žnjanu i raspisivanje natječaja bio je fenomenalan početak.

Ipak, najvrijedniji gradski resursi u urbanističkom smislu ostaju i dalje po strani. Naravno da se ne može sve odmah staviti u funkciju, ali zabrinjavaju erozije onog građanskog što je bilo u kakvoj takvoj funkciji. Konkretno mislimo na popularni Đardin jedini splitski park koji je danas devastiran fan zonama ili raznim zabavnim sadržajima. 

To je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo za Zelene! Stoga tražimo da se pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti. U prvom redu mislimo na stavljanje u funkciju bedema Cornaro kao višenamjenskog prostora , od ljetne pozornice do zelene površine za odmor i zaštitu. 

Možda bi bilo praktično veliki dio splitskog kulturnog ljeta upravo dislocirati na ovu fantastičnu poziciju i riješiti mnoge konfliktne situacije koje danas prolazimo potpuno nepotrebno. Nadamo se da su pripremljene sve arhitektonske podloge za prostore oko kazališta i Plinarske ulice koju želimo vidjeti kao uređenu pješačku zonu. Želimo potpuno zatvaranje ZOO vrta na Marjanu i raspisivanje natječaja za taj izuzetno vrijedan gradski resurs. Mogli bi nabrajati još ali ne valja pretjerivati s trošenjem novca za nagrade poželjnih, zašto ne međunarodnih natječaja. - stoji u priopćenju.  


hr Fri Jul 20 2018 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Solin ostao bez vode: Došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara

Obavještavaju se potrošači da je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda u Solinu, a zbog čega su bez opskrbe pitkom vodom ostali potrošači na području Solina i to: potrošači Ulice kralja Zvonimira do pošte i potrošači ulice Stjepana Radića od Širine do zgrade Ine. 

Djelatnici Vodovoda i kanalizacije Split su na terenu i rade na sanaciji kvara, a uspostava redovne vodoopskrbe se očekuje se u noćnim satima.

Za dodatne informacije možete se obratiti Dežurnoj službi Vodovoda i kanalizacije Split na broj 383 816.

CISTERNA S PITKOM VODOM NALAZI SE NA PARKIRALIŠTU NA POČETKU ULICE KRALJA ZVONIMIRA.

hr Thu Jul 19 2018 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50d561cb557ad51d8b4bd1/80
Foto: Screenshot / Dnevnik

Dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković

Ponukana velikim uspjehom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, nepoznata osoba u blizini mosta Čiovo ispisala je grafit "Vatreni <3 nek se zove most". - javlja Dnevnik

Grafit je nastao samo dva dana nakon što je most službeno pušten u promet, a otvorio ga je premijer Andrej Plenković.

- Most je uvijek dobra vijest, a ovo je fantastična vijest koju su ljudi generacijama čekali. Nakon što smo ove godine potpisali ugovor za Pelješki most, dokaz je to da realiziramo svoje velike infrastrukturne projekte i mostova će biti još. - poručio je premijer.

Most je dugačak gotovo 547 metara. Širina plovnog puta je 25 metara. Radovi su iznosili 207 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskih fondova. - piše Dnevnik


hr Thu Jul 19 2018 20:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .