Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1d231429111c71f08b45c4/80

"Osamdesetka" vozi i dalje: Drniški gradonačelnik Begonja: "Nama ne treba devet linija, dovoljne su tri do četiri!"

Sve bi stvari trebale postati jasnije do kraja srpnja kada bi grad Drniš trebao napraviti izvide i dati konačan zaključak o prometovanju linije Split-Drniš

- Sve općine kroz koje prolazi linija Split-Drniš spremne su potpisati ugovor o financiranju osim grada Drniša. Po riječima gradonačelnika Begonje linija nije isplativa. Ne trebam vam ni govoriti što bi gašenje linije značilo za ljude koji rade u Splitu, studente, učenike i sve one druge koji ne mogu do Splita stići na drugi način. Isto tako, lokalno stanovništvo, pa i iz općine Drniš (Kričke), većinom staračko, ostaje bez mogućnosti da dođe do pošte, banke, trgovine, ljekarne, liječnika. Ugrožava im se kvaliteta života – na mail redakcije zabrinutu poruku poslala je čitateljica iz Drniša. Razlog je linija 80, linija Split-Drniš koja je, u posljednje vrijeme, sve više uzimala medijskog prostora, ali iz jednog razloga - mogućnosti njenog ukidanja.

Slijedom informacija cijeli smo dan pokušavali dobiti čelne ljude u gradu Drnišu, nakon niza neuspjelih poziva konačno smo dobili gradonačelnika Josipa Begonju koji nam nije izravno kazao kakva je sudbina s linijom Split-Drniš:
- Moj zamjenik je prije četiri mjeseca bio na sastanku u splitskom Prometu, od tog se datuma mijenjala i Uprava, ali mi nismo bili zadovoljni s ponudom koja je, doslovce bila, „Uzmi ili ostavi“ što je, zapravo značilo, kako moramo sudjelovati u sufinanciranju.
U Prometu su napravili neku svoju statistiku kojom ima svega devet putnika po jednoj liniji, mi bi morali za to izdvojiti oko 430 tisuća kuna.  Zanimljivo je da karta od Drniša do Splita košta 28 kuna, a na liniji Drniš-Šibenik 35. Mi svake godine imamo oko 5 milijuna kuna godišnje manjka na ukupnom prometu - kazao je Begonja.

Gradonačelnik Drniša, ipak, kako se dalo ustvrditi iz njegovih riječi, nije za ukidanje linije 80, ali on nudi drukčiji način voznog reda:
- Nama ne treba devet linija, dovoljne su tri do četiri maksimalno i ne može Uprava Prometa, na kraju krajeva, odlučiti da karta skoči za 16,17 kuna, primjerice s 28 na 55 kuna, automatski to udvostručava i naša davanja – rekao je Begonja i zaključio kako zna mogući uzrok problema:
- Tu se radi o ljudima koji su iz Crivaca. Njima je potrebno devet linija, ali nakon tog mjesta većina autobusa ostane prazna pa nama kao gradu toliki broj linija nije potreban. Ako ne uspijemo naći rješenje barem ćemo ugovoriti prijevoz od Drniša do Crivaca, kako bi putnici mogli presjedati – ustvrdio je drniški gradonačelnik.

Razmišljanje o situaciji koja je uzbunila Drnišane upitali smo i direktora splitskog Prometa, Miroslava Delića. U razgovoru nam je kazao kako se o dosta stvari tu pita grad Drniš i kako su, jedino oni, ti koji postavljaju uvjete:
- Za sve vrijede ista pravila pa tako i za grad Drniš. Svi gradovi i općine s Prometom moraju potpisati ugovor da bi se prometovalo tim relacijama. Važno je napomenuti kako broj linija određuje grad Drniš, o tome i ovisi cijena konačnog davanja - kazao je direktor Prometa

Delić je naglasio kako je dogovoreno da će stvari postati jasne do kraja srpnja kada bi grad Drniš trebao napraviti izvide i dati konačan zaključak o prometovanju linije Split-Drniš, u kojoj voznoj mjeri te uz cijenu karte koja, kako kaže direktor Prometa, je jedina u nadležnosti Grada Drniša.

hr Thu Jul 04 2019 08:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

Šibensko-kninska županija: Zabilježeno je šest novih slučajeva, koronavirus se vratio i u Šibenik

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 71 osoba, od kojih je 51 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom.

Tri su novozaražene osobe iz Knina, a riječ je o dvjema ženama srednje životne dobi koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom, te mlađem muškarcu koji je bio u dobrovoljnoj samoizolaciji, javlja ŠibenikIN. 

Četvrta je novozaražena osoba s prebivalištem u Općini Tisno. Ona je u Zagrebu bila izložena zarazi te je također bila u samoizolaciji.

Koronavirusom su zaražena i dva mlađa muškarca iz Šibenika. Za jednog su epidemiološki izvidi u tijeku, a za drugog je moguća povezanost sa osobom iz šire obitelji koja je nedavno stigla iz inozemstva.

- U ovom trenutku 16 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je devet u Kninu, dva na području Grada Vodica, tri u Šibeniku, jedna u Tisnome i jedna u Drnišu. Svi oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani – priopćeno je iz Stožera.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 71 osoba, od kojih je 51 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom.

Od 3. do 6. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije pa tako niti kršenja te mjere, a u protekla 24 sata testirano je sedam osoba.

hr Mon Jul 06 2020 12:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eafdd576f2ab8d9098b4736/80
Foto: Pixabay

ZADARSKA ŽUPANIJA Jedna novooboljela osoba, radi se o mlađem muškarcu

U OB Zadar smještene su 3 osobe od kojih je jedna na respiratoru na COVID JIL-u, a ostale dvije na COVID 1 odjelu.

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, piše Zadarski.hr.

Riječ je o mlađem muškarcu čije se kretanje trenutno utvrđuje.

U OB Zadar smještene su 3  osobe od kojih je jedna na respiratoru na  COVID JIL-u, a ostale dvije na COVID 1 odjelu.

Aktivni nadzor provodi se nad 163 osobe, a istekao je za njih 4356 . Ozdravile su 2 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 85 uzoraka.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Mon Jul 06 2020 12:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66cd6f2ab829598b473f/80
Foto: D.N.

Splitsko-dalmatinska županija: Troje novooboljelih, među njima turist iz Velike Britanije

Nijedna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju.
Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 12 obrađenih testova dvije osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije te jedan strani državljanin pozitivni su na COVID infekciju. Novooboljele osobe su sa područja grada Splita i općine Dugopolje dok je treća osoba državljanin Velike Britanije koji je testiran u Splitu gdje i ostaje u izolaciji u privatnom smještaju. Osobe iz Splita i Dugopolja kontakti su prije oboljelih osoba.

132 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Nijedna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju.
hr Mon Jul 06 2020 11:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/584309091eea8f51168b45aa/80
Foto: SDP

Bernardić se povlači i predlaže Komadinu za vršitelja dužnosti!

Restart je nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta dobio samo 41 mandat, dok je HDZ-u otišlo 66 mandata.

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim izborima pretrpjela je težak poraz stoga se Bernardić odlučio povući.

- Raspisat ćemo izbore. Ja se neću kandidirati. Do izbora predsjednika kao vršitelj dužnosti bit će Zlatko Komadina, rekao je Bernardić.

 - Mi smo napravili pravila za izbor predsjednika stranke. Ono sa čim se mogu ponositi je to da smo uveli obvezu rodnog pariteta u sva tijela stranke, ne samo na liste. Vjerujemo da će to saživjeti.

Rekao je da još ne zna hoće li biti saborski zastupnik te nije želio otkriti koga vidi na čelu SDP-a.

hr Mon Jul 06 2020 11:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .