Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf6126729111cfaba8b4582/80
Foto: Pixabay

Trogirsko Gradsko vijeće: Usvojena nagodba s RBA bankom, kreće se u projekt lučice Lokvice

Gradonačelnik Bilić najavio je kako će trg ispred ribarnice biti dovršen za desetak dana

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u ponedjeljak usvojene su sve točke dnevnog reda, uključujući i Izvještaj o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja 2018. - 31. prosinca 2018., Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Trogira za 2018., Prijedlog odluke o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje u Trogiru, Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture.... Usvojena je i važna nagodba s RBA bankom kojom će se dugogodišnji spor, nastao zbog neisplate kredita iz 2008. godine, koji je svojevremeno bio nenamjenski trošen, riješiti dogovorno te neće doći do prisilne naplate. Usvojen je i projekt izgradnje lučice Lokvice, zajdničkim snagama Grada, Udruge i Županije kojim će se dobiti plaža i 200 novih vezova za domicilno stanovništvo.

Također, izabrani su i članovi i zamjenici Savjeta mladih Grada Trogira. To su: Lucija Rožić (Nina Bilić), Marija Rožić (Marin Restović), Sara Vukman (Vjeko Hrabar), Marija Čarija (Petra Pavković), Petra Glasnović (Ivana Glasnović), Ivan Perković (Marin Perković), Luka Rožić (Vinko Tomaš).

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo može li Grad osigurati sredstva za udžbenike za djecu s posebnim potrebama. Dogradonačelnica Ruža Kovačević Bilić objasnila je da škole trebaju Gradu dostaviti potrebe vezano za učenike koji rade po posebnom programu, a potom će Grad odobriti tražena sredstva. Navedeni udžbenici trenutno su u izradi u resornom Ministarstvu, a do početka sljedeće školske godine trebali biti osigurani učenicima kojima su potrebni.

Gradonačelnik Ante Bilić objasnio je razloge kašnjenju radova na trgu ispred ribarnice i postavljanja moloka.

Radovi ispred ribarnice kasne zbog 23 kišna dana u posljednjem periodu, a zbog čega nije bilo moguće postavljati kamene ploče. Zatražili smo od izvođača da pojačaju ljudstvo i ako vrijeme bude dobro, kroz 10-ak dana će trg biti dovršen. Ako ne, naplatit ćemo penale sukladno ugovoru kao što smo ih naplatili i zbog kašnjenja radova na DV Maslina.Što se tiče moloka – modernih spremnika za otpad, pojasnio je gradonačelnik, radovi su se oduljili jer se prilikom iskapanja naišlo na arheološka nalazišta, odmogla je i kiša, ali bit će u funkciji sljedeći tjedan. Potvrdio je kako od 15. lipnja do 15. rujna traje zabrana građevinskih radova u svim mjesnim odborima osim u Planom.

Županijskim cestama uputit će se zahtjev da se što prije postavi signalizacija u Ulici kralja Tomislava na Čiovu, a novost je i ta da će do sljedeće godine Saldun postati prava gradska plaža. U pripremi je dokumentacija za njeno uređenje.

Saldun je prva turistička zona i najbliže je gradu te je vrijeme da ga se temeljito uredi nakon što se godinama puno više ulagalo u sjevernu obalu Čiova. Potrebe su ogromne, ali procedure su takve da ništa ne ide preko noći. Moram istaknuti da smo ove godine uložili milijun kuna u plaže – napomenuo je gradonačelnik.

Trogirska foša na sljedećoj županijskoj skupštini bit će predložena da se proglasi lučkim područjem za što je pripremljen elaborat. Drugi dio projekta je rekonstrukcija koja bi trebala započeti nakon turističke sezone. Novosti oko vodoopskrbe Drvenika su te da će se do kraja godine ishoditi građevinske dozvole, a ovih dana bit će ishođene lokacijske. S obzirom na to da je financiranje već dogovoreno, uskoro će biti osigurani svi preduvjeti da kroz dvije i pol-tri godine otoci dobiju vodu.

hr Tue Jun 04 2019 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0a102adaf72d742e8b4694/80

Dražen Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, izvijestio je nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić, kojem će msgr. Kutleša biti nasljednik.

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975-1983), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim upisuje i završava 1993. filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Zaređen je za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Prisoju 29. lipnja 1993. Godine 1995. odlazi na poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje magistrira 1997. i doktorira 2001.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i kateheta u srednjim školama. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: vicekancelar u biskupijskoj kuriji, župni upravitelj u Grudama, predavač kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, član zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006.-2011. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. vanjski je suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa, a 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko geslo mons. Kutleše su riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

U tijelima Hrvatske biskupske konferencije trenutno vrši sljedeće službe: član stalnog vijeća, predsjednik pravne komisije i predsjednik biskupske komisije za odnose s državom.


hr Sat Jul 11 2020 21:17:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Grba-Bujević: Ne razmišlja se o ukidanju svadbi, preporuke su za velika okupljanja

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević rekla je u subotu kako se ne razmišlja o tome da bi potpuno ukinuli svadbe, a epidemiološke preporuke Stožera vezane su uz sva velika okupljanja, a ne samo uz svadbe.

Odluka koju je donio Stožer i preporuke koje su vezane uz to, vezane su uz sva velika okupljanja, ne samo uz svadbe. Ne razmišljamo o tome da bi potpuno ukidali svadbe ili bilo kakve događaje, rekla je Grba-Bujević u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Poručila je da se mora naučiti živjeti s tim virusom te usvojiti neke nove životne navike.

„Ne bi bili sada skloni da nešto zatvaramo”, naglasila je Grba-Bujević.

Nacionalni Stožer civilne zaštite RH odlučio je danas zbog epidemije koronavirusa uvesti nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, koje će se početi primjenjivati od ponedjeljka, 13. srpnja. Po toj odluci, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika, obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj Službi civilne zaštite putem elektroničke pošte, najkasnije 48 sati prije planiranog okupljanja. Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vezano uz mjere za državljane trećih zemalja koji žele ući u Hrvatsku Maja Grba-Bujević pojasnila je kako im je dana mogućnost izbora.

Tako, mogu izabrati ići u dvotjednu samoizolaciju ili sedmodnevnu ali onda, o vlastitom trošku, napraviti test na koronavirus. Ako je test negativan, tada mogu napustiti samoizolaciju. „Mogu izabrati dvije verzije kome više što odgovara”, kazala je.

Komentirala je i aktualne podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088. 

Grba-Bujević  istaknula je kako današnji brojevi zaraženih upozoravaju da dosljedno treba slijediti sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, date upute i posebice odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Navela je i kako su im poznati pacijenti koji su sada pozitivni na koronavirus, pojasnivši da oni dolaze iz poznatih žarišta.

Grba-Bujević rekla je i da virus nije oslabio, ali je drugačiji način prijenosa jer više boravimo na otvorenom.

Oni koji oboljevaju, dodala je, zaraze se u direktnom kontaktu prilikom bliskog fizičkog kontakta (ljubljenja, grljenja i sl). Pozitivnim smatra što su zaraženi većinom mladi ljudi koji nemaju velik komorbiditet, jer nemaju puno kroničnih bolesti. "To je upravo ta skupina koja se treba čuvati i izbjegavati velika događanja i mogućnost da se koronavirus prenese i na njih", kazala je.

hr Sat Jul 11 2020 20:57:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720ca660890d20a008b469e/80

Policija izvijestila kako privedeni 20-godišnjak nije napao splitskog gradonačelnika!

Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu.
Dva napadača na splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i dalje su na slobodi. Policija je kasno poslijepodne izvijestila kako je pušten 20-godišnjak kojeg je od jutros ispitivan pod sumnjom da je bio jedan od napadača.

- Nije utvrđena sumnja da je osoba koju smo dovodili u svezu s događajem sudjelovala u navedenom događaju, te je puštena. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kratko su poručili iz policije.

Podsjetimo, Opara je napadnut u ulici Solurat, a vrlo brzo nakon napada se javio kako je sve u redu. Brojni politički akteri osudili su takav događaj i dali podršku splitskom poteštatu.
hr Sat Jul 11 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4c343e29111c59408b456c/80

Lokalizirana oba požara kod Drniša

Dva Canadaira CL-415 angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji

Nakon gašenja požara na požarištu Fedramić kod Drniša, dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, u poslijepodnevnim satima preusmjerena su na požarište kod Žitnića u Šibensko-kninskoj županiji.

Oba požarišta su lokalizirana i pod nadzorom vatrogasaca.

Ranije objavljeno:
Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u poslijepodnevnim satima na požarištu Fedramić kod Drniša.

Tijekom današnjeg dana jedan Airtractor AT-802 bio je angažiran na sanaciji i natapanju požarišta Ramljane kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja – 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske.
hr Sat Jul 11 2020 19:01:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .