Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf6126729111cfaba8b4582/80
Foto: Pixabay

Trogirsko Gradsko vijeće: Usvojena nagodba s RBA bankom, kreće se u projekt lučice Lokvice

Gradonačelnik Bilić najavio je kako će trg ispred ribarnice biti dovršen za desetak dana

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u ponedjeljak usvojene su sve točke dnevnog reda, uključujući i Izvještaj o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja 2018. - 31. prosinca 2018., Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Trogira za 2018., Prijedlog odluke o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje u Trogiru, Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture.... Usvojena je i važna nagodba s RBA bankom kojom će se dugogodišnji spor, nastao zbog neisplate kredita iz 2008. godine, koji je svojevremeno bio nenamjenski trošen, riješiti dogovorno te neće doći do prisilne naplate. Usvojen je i projekt izgradnje lučice Lokvice, zajdničkim snagama Grada, Udruge i Županije kojim će se dobiti plaža i 200 novih vezova za domicilno stanovništvo.

Također, izabrani su i članovi i zamjenici Savjeta mladih Grada Trogira. To su: Lucija Rožić (Nina Bilić), Marija Rožić (Marin Restović), Sara Vukman (Vjeko Hrabar), Marija Čarija (Petra Pavković), Petra Glasnović (Ivana Glasnović), Ivan Perković (Marin Perković), Luka Rožić (Vinko Tomaš).

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo može li Grad osigurati sredstva za udžbenike za djecu s posebnim potrebama. Dogradonačelnica Ruža Kovačević Bilić objasnila je da škole trebaju Gradu dostaviti potrebe vezano za učenike koji rade po posebnom programu, a potom će Grad odobriti tražena sredstva. Navedeni udžbenici trenutno su u izradi u resornom Ministarstvu, a do početka sljedeće školske godine trebali biti osigurani učenicima kojima su potrebni.

Gradonačelnik Ante Bilić objasnio je razloge kašnjenju radova na trgu ispred ribarnice i postavljanja moloka.

Radovi ispred ribarnice kasne zbog 23 kišna dana u posljednjem periodu, a zbog čega nije bilo moguće postavljati kamene ploče. Zatražili smo od izvođača da pojačaju ljudstvo i ako vrijeme bude dobro, kroz 10-ak dana će trg biti dovršen. Ako ne, naplatit ćemo penale sukladno ugovoru kao što smo ih naplatili i zbog kašnjenja radova na DV Maslina.Što se tiče moloka – modernih spremnika za otpad, pojasnio je gradonačelnik, radovi su se oduljili jer se prilikom iskapanja naišlo na arheološka nalazišta, odmogla je i kiša, ali bit će u funkciji sljedeći tjedan. Potvrdio je kako od 15. lipnja do 15. rujna traje zabrana građevinskih radova u svim mjesnim odborima osim u Planom.

Županijskim cestama uputit će se zahtjev da se što prije postavi signalizacija u Ulici kralja Tomislava na Čiovu, a novost je i ta da će do sljedeće godine Saldun postati prava gradska plaža. U pripremi je dokumentacija za njeno uređenje.

Saldun je prva turistička zona i najbliže je gradu te je vrijeme da ga se temeljito uredi nakon što se godinama puno više ulagalo u sjevernu obalu Čiova. Potrebe su ogromne, ali procedure su takve da ništa ne ide preko noći. Moram istaknuti da smo ove godine uložili milijun kuna u plaže – napomenuo je gradonačelnik.

Trogirska foša na sljedećoj županijskoj skupštini bit će predložena da se proglasi lučkim područjem za što je pripremljen elaborat. Drugi dio projekta je rekonstrukcija koja bi trebala započeti nakon turističke sezone. Novosti oko vodoopskrbe Drvenika su te da će se do kraja godine ishoditi građevinske dozvole, a ovih dana bit će ishođene lokacijske. S obzirom na to da je financiranje već dogovoreno, uskoro će biti osigurani svi preduvjeti da kroz dvije i pol-tri godine otoci dobiju vodu.

hr Tue Jun 04 2019 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Treću godinu zaredom vodički vatrogasci organiziraju FireCombat 'Srce Kornatsko' u spomen na stradale vatrogasce

Natjecanje FireCombat „Srce Kornatsko“ koje treću godinu zaredom organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice u spomen na stradale vatrogasce na otoku Kornatu, održat će se 31. kolovoza u 14 sati na rivi u Vodicama.

Fire Combat je natjecanje vatrogasnih grupa kojem se vatrogasci ogledaju u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje "B" cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara, piše ŠibenikIN

Natjecateljsku ekipu čine dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena. Na samom natjecanju će sudjelovati 60 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a očekujemo i veliki broj gostiju i gledatelja. Također, svoj dolazak su najavili biciklisti iz Siska i Bihaća koji će se nakon odvoženog tradicionalnog maratona Sisak - Bihać - Vodice, pridružiti u večernjim satima. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vodice“ osnovano je 1994. godine, a ljubav prema vatrogastvu i gradu je ono što je vatrogasce vodilo sve ove godine. 

- Svoje znanje i vještine prenosimo na mlađe generacije iz kojih će razviti sposobni i ambiciozni vatrogasci koji će svojim radom doprinijeti razvoju vatrogastva i našeg društva. Prije dvije godine, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije započeli smo s organizacijom Fire Combat natjecanja u Vodicama i namjeravamo ga održavati svake godine, te dati sve od sebe da svaki slijedeći bude bolji – poručuju iz DVD-a Vodice.

hr Fri Aug 23 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Zbogom ljetu? Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme

Temperatura zraka je u sat vremena pala 15 stupnjeva
Najveće vrućine su se osjetile u dolini Neretve te dijelovima Zagore, ali neki dijelovi Lijepe Naše ipak nagoviještavaju kraj ljeta. 

U posljepodnevnim satima u Vinaliću kod Vrlike palo je pet litara oborine po kvadratnom metru, a u Drnišu dvije litre. Jako nevrijeme zahvatilo je i Miljevce pa je temperatura zraka u sat vremena pala za 15 stupnjeva. 

Slično vrijeme očekuje se i cijeli vikend.

Jesu li to naznake da je ljetu došao kraj ili će nam se opet vratiti na velika vrata? hr Fri Aug 23 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .