Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d89d6e929111c3b918b45a0/80

Veliki uspjeh: Softver male splitske tvrtke Selekcija.hr koristit će se za procjenu kandidata za posao

Softver splitske tvrtke do sada su koristile velike domaće tvrtke poput KING ICT-a, eKupi, Addiko banke, Hrvatske lutrije, Brodosplita, INA-e, Bluesun hotela...
Mala splitska tvrtka Selekcija.hr, koja se bavi procjenom kandidata za posao, upravo je upisala velik poslovni uspjeh te se nakon poslovanja na domaćem probila i na strano tržište.

Naime, pobijedila je u finalu natječaja MOL grupe, u kojem se za posao “borila“ s mnogostruko većim međunarodnim tvrtkama te će se ubuduće hrvatska tehnologija i znanje koristiti pri zapošljavanju u jednoj od najvećih naftnih korporacija na svijetu. MOL grupa tako će na svjetskoj razini, u svim svojim društvima među kojima je i INA, koristiti poseban softver za procjenu i selekciju idealnih kandidata i budućih zaposlenika.

Slobodan Jović, direktor tvrtke i psiholog po zanimanju, s računalnim inženjerom Draganom Prljićem, dugo je razvijao napredni softver za selekciju kandidata.

- Radili smo ga s ciljem da bude sveobuhvatan, potpun i precizan, a ovaj posao potvrda je da po znanju i kvaliteti ne zaostajemo ni za velikim zapadnjačkim tvrtkama. Interesza softver raste svakim danom jer tvrtke sve više uviđaju koliko je važno procijeniti kandidata prije zaposlenja. Softver je namijenjen svakoj tvrtki koja se bavi ljudskim resursima, odnosno njihovim internim stručnjacima iz psihologije, ekonomije i drugih branši koje uz našu pomoć odabiru najprikladnije zaposlenike – rekao je Jović.

U kratkim crtama, softver funkcionira na sljedeći način – na jednom mjestu prikuplja i prati sve pristigle prijave za radnu poziciju koja je bila oglašena na portalima za zapošljavanje. Nakon toga, širi krug kandidata, automatski iz softvera, dobiva pristupne podatke za psihološko testiranje, a kada riješe testove, dobiva se uvid u njihovo radno ponašanje, vrline i mane te ostale kompetencije. Softver također nudi opciju video predstavljanja kandidata te njihovo sortiranje i ocjenjivanje prema specifičnim kriterijima. Prema potrebama poslodavaca, a nakon što naprave uži izbor kandidata, Selekcija.hr stručnjaci često sudjeluju i na samim na intervjuima za posao prilikom kojih postavljaju i svoj set pitanja kojim pomažu poslodavcu u odabiru.

Psihološki testovi koje je osmislila tvrtka Selekcija.hr rade se godinama u pilot studijama, psihometrijski se provjeravaju, iz njih se dodaju i izbacuju riječi i u konačnici, kao gotov 
proizvod, izlaze testovi koji prema psihometrijskim analizama najbolje predviđaju prikladnost kandidata za određeno radno mjesto.

Softver sadrži i opciju tzv. “Procjene 360 stupnjeva“ u kojoj se međusobno procjenjuju zaposlenici bez obzira na hijerarhiju, pa radnik procjenjuje šefa, kolegu i drugog radnika, a sve u cilju pravednije i učinkovitije raspodjele kadrova po radnim mjestima. Kroz ovaj modul na jednostavan način procjenjuje se ljudski kapital, prednosti i nedostaci pojedinaca te se nalazi prostor za rast i razvoj radnika i cijele radne organizacije.

- Tu opciju koristio je jedan naš klijent čiji su djelatnici bili oduševljeni. Radišni pojedinci dobili su unaprjeđenje i “pravda“ je bila zadovoljena, a učinkovitost na poslu je evidentno porasla. Unutarnja procjena zaposlenika pomaže kadrovskom planiranju, razvoju karijere zaposlenika, procjeni njihovih potencijala za adekvatne pozicije i potrebne edukacije... Naravno, moguće je dobiti i mišljenje radnika o voditeljima, što je vlasnicima tvrtki iznimno važno - istaknuo je Jović i dodao kako bi mnogim hrvatskim tvrtkama ovakav tip procjene jako pomogao.

Njihovu platformu do sada su koristile velike domaće tvrtke poput KING ICT-a, eKupi, Addiko banke, Hrvatske lutrije, Brodosplita, INA-e, Bluesun hotela... te tako pronašle idealne kandidate za potrebna radna mjesta.

Osim suradnje s velikom naftnom kompanijom, Selekcija.hr upravo je dobila i značajna sredstva iz EU fondova za proširenje softvera i automatizaciju rada u ljudskim resursima čime će, poručuju iz tvrtke, postati još konkurentniji u svojoj branši.
hr Tue Sep 24 2019 10:42:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb398916f2ab8c1128b45b8/80
Foto: Grad Split

Opara zadovoljan: Shift konferencije i ove će godine biti u Splitu, novi datum u rujnu

Grad će pomoći u realizaciji manifestacije.
Deveto izdanje Shift-a, najveće developerske konferenciji u jugoistočnoj Europi, umjesto krajem svibnja, kako je bilo uobičajeno proteklih godina, ove će se godine održati u rujnu. Potvrđeno je to na sastanku organizatora s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovim suradnicima.

- U okolnostima kada se sva velika događanja mahom otkazuju, mi smo skupili glave i hrabrost i odlučili da Shift ide dalje. Sretni smo da će Split 14. i 15. rujna opet biti u epicentru aktualnih informatičkih zbivanja i da ćemo u grad dovesti brojne međunarodne sudionike, otvoriti zanimljive i aktualne teme, kazao je prvi čovjek Shift-a Ivan Burazin.

Čestitavši organizatoru na ustrajnosti i profesionalnosti, gradonačelnik Krstulović Opara izrazio je zadovoljstvo što će se Shift održati unatoč izazovnim okolnostima, podvukavši svesrdnu podršku Grada u realizaciji manifestacija koja je u proteklim godina pozicionirala Split kao nezaobilazno odredište na svjetskoj karti informatičke industrije, ali i sve poželjnije konferencijsko središte.
hr Wed Jun 03 2020 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8ace0d29111c08d08b45bc/80
Foto: Twitter Vlade RH

Mjere za očuvanje radnih mjesta i u srpnju: Na isplatu može računati između 80 i 100 tisuća radnika

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je naglasio da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.
Objasnio je da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.

- Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju“, rekao je Aladrović.

Dodao je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu. - Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći financirati tu mjeru“, rekao je Aladrović.

Istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ukoliko bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.

- Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama - da, bit će dodaci“, rekao je.

Skraćivanje radnog vremena

Aladrović je kazao da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu. - Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji“, rekao je.

Pojasnio je da se, bez obzira što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će korigirati postupak skraćenja radnog vremena.

- Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru“, otkrio je Aladrović.

Objasnio je da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena “koji zaposlenici ne mogu biti efikasni“.

- Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća“, dodao je.

- Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna i više ćemo znati o tome. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo“, poručio je.
hr Mon Jun 01 2020 21:02:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb92c366f2ab8b8218b456d/80

Ponovni rad nedjeljom: Evo koje trgovine rade danas

Dio trgovina ponovno radi nedjeljom

Na stranicama Konzuma stoji da praznicima i blagdanima prodavaonice ne rade, no danas, 31, svibnja, otvorene su prema radnom vremenu određeno za nedjelju, a detalje za svaku trgovinu možete pronaći ovdje.

Lidl je svoje kupce obavijestio da ponovno otvara svoje trgovine nedjeljom po uobičajenom radnom vremenu. Napominju da će trgovine svakog dana biti zatvorene između 13 i 30 i 14 i 30 sati zbog smjene radnika i dezinfekcije prostora. Radno vrijeme pojedinih trgovina pronađite ovdje.

Po istom principu radi i Spar. Nakon neradne subote danas je otvoren dio trgovina, a detalje pronađite ovdje

Plodine su nakon odluke Stožera također produljile radno vrijeme do nedjelje, a kako koja trgovina radi danas, pronađite ovdje.

Svoja vrata nedjeljom ponovno je otvorio i Studenac, a točno radno vrijeme potražite ovdje.

Kaufland, Pevex i Bauhaus kupce su obavijestili da su njihove trgovine zatvorene i u subotu i u nedjelju.

Na stranicama City Centera One objavljeno je da City Center one u Splitu radi prema redovnom radnom vremenu nedjeljom, no od 14 do 15 sati trgovine će biti zatvorene zbog dezinfekcije prostora.

hr Sun May 31 2020 14:15:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7343b629111c71898b45ad/80
Foto: DDSN

DOSTA JE Glas poduzetnika poručio: 'Nećemo stajati sa strane kad se zatvaraju naše radnje, kafići, restorani...'

UGP je osigurao pravnu podršku pri razmatranju njihovih zahtjeva i postupanja inspektora.

Udruga Glas poduzetnika prestavila je novi projekt “Ovdje štiti UGP“, a svi članovi će moći prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nema šutnje! Nema straha! Jer ovdje štiti UGP.“

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Svjedoci smo niza nelogičnosti i nepravednosti u postupanju inspektora prema pojedinim našim članovima. Nakon svih trpljenja neutemeljenih napada UGP nikako više neće šutjeti i biti samo promatrač, nego reagirati!

Ideja projekta “Ovdje štiti UGP!” je sljedeća: svi naši članovi kojima inspekcija dolazi u nadzor mogu nam se obratiti u slučaju neopravdanog postupanja. 

UGP je osigurao pravnu podršku pri razmatranju njihovih zahtjeva i postupanja inspektora. Članovi će dobiti i savjetovanje za sljedeće korake u postupku, a o svakom pokušaju nepravednog i neopravdanog zatvaranja njihovih objekata obavijestit ćemo javnost.

“UGP nikad nije, niti će stajati sa strane dok se zatvaraju naše radnje, kafići, restorani, agencije… “Ovdje štiti UGP“ je novi koncept u borbi za pravednije društvo, ono koje mi u UGP-u zovemo Hrvatska 2.0. Priključite nam se, zajedno idemo do kraja!“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Uz to, članovi UGP-a mogu zatražiti i svoju naljepnicu “OVDJE ŠTITI UGP” koju će moći zalijepiti na svoja ulazna vrata, kako bi svi znali da su članovi udruge od 11 000 članova koja neće šutjeti na bilo kakvu vrstu neutemeljenog postupanja prema njima. Nijedan srednji, mali i mikro poduzetnik i obrtnik više nije sam! 

Članovi prijavom prihvaćaju pravila programa, a prijaviti se za program i naljepnicu mogu na ovoj poveznici.

hr Sun May 31 2020 12:36:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .