Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak ugostiteljima: Moguć razgovor o mjeri od 4 kvadrata

Ugostiteljima je zabranjeno raditi poslije ponoći, uvode se covid redari, nema plesa na svadbama - neke su od novih mjera kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa.
Nakon nacionalne obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, neki stožeri idu korak dalje - u Gradu Zagrebu obavezno je korištenje maski za lice i na otvorenom gdje nije moguće održati fizičku udaljenost od dva metra. Što nas očekuje u idućim danima i kako će se odluke provoditi, neke su od tema emisije "U mreži Prvog".

Gosti su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Na početku emisije Krunoslav Capak komentirao je nove mjere, a zbog kojih se podiglo jako puno prašine, poglavito kod ugostitelja.

- U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti, ističe.

Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim "korekcije par sitnica" te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

- Jednostavno, zbog rasta oboljelih, sada moramo uvoditi mjere.

Vedran Jakominić ispred ugostitelja kaže da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

- Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, "de jure" nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je donešeno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, pojašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Capak pojašnjava zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi.

- Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2x2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo, ističe Krunoslav Capak. 

Za takozvane "nanokafiće", one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje.

- Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80m pločica, veličine 20x20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino na način da se te stvari detaljnije propisuju.

Jakominić ponavlja i traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu.

- Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj gdje nema nikakve kontrole te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo.

Ugostiteljima je sporna i mjera da ako gost ne nosi primjerice masku ili se ne pridržava drugih mjera, da je ugostitelj taj koji snosi odgovornost.

- Mnogi su od pregovarača koji su bili na sastancima složili se s dogovorenim, i da se slažu s tim mjerama, da im to jedino ostavlja prostor za određeno funkcioniranje. Hoće li biti negdje 4m ili 3,20m, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti, ističe Damir Trut, dodajući u 'Mreži prvog' da cilj nije represija i kažnjavanje, a da su istovremeno jako malo kažnjavali.
hr Wed Oct 14 2020 08:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Iz Spara i Kauflanda se povlači narezani losos zbog povišene količine bakterije

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PREMIUM – LOSOS, NAREZANI, 100g, LOT 17.09.2020., najbolje upotrijebiti do 16.11.2020.

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata u poslovanju s hranom OVDJE i OVDJE.

hr Tue Oct 20 2020 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9239c829111c9de18b4573/80

Nadbiskup Barišić uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama vezano za koronavirus

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

hr Tue Oct 20 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8f1b356f52df5c1c8b4607/80
Foto: Grad Split

Radni sastanak s ministrom Horvatom: Stanogradnja u Korešnici i Kopilici, za Tehnološki park izdana lokacijska dozvola

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je danas u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu kojega je s predstavnicima županijske i gradske vlasti  imao sastanke na temu  stavljanja u funkciju državne imovine. Nakon sastanka s županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima sastao se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, ovl. pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Ivanom Lekom i gradskim vijećnikom, koordinatorom za Korešnicu Božom Zadrom.

- Na sastanak s ministrom sam došao s kratkim popisom tema koje moramo razriješiti, a jedna od važnih tema je Korešnica za koju smo proveli Urbanistički plan uređenja, završili natječaj i krenuli u izvedbu - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije koje su prethodile sastanku s ministrom Darkom Horvatom. 

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a. Posjetio je i na riješene projekte od početka svoga mandata: Vladino darovanje zemljišta na Dračevcu, šest garaža darovanih Gradu Splitu, Hotela za samce u kojem je Grad preuzeo upravljanje, terena za školu Kamen–Šine koja je završena i upravljanje podrumima Dioklecijanove palače, a kad je to riješeno, kako je kazao, krenulo se u izradu Masterplana uređenja Kopilice, Istočne obale i Gradske luke.

- Jedan od glavnih argumenata, a to je i dokument kojeg sam pripremio za razgovor s ministrom, je rješavanje već preuzetog zemljišta na Dračevcu za Tehnološki centar za kojega smo dobili lokacijsku dozvolu, a u drugom dijelu tog kompleksa je predviđeno prebacivanje Prometove garaže kako bi na Kopilici na 4000 kvadrata izgradili oko 500 stanova. To je moja inicijativa i inicijativa moje uprave koju prate središnje vlasti i koju mi planiramo provesti kroz Masterplan kojega će vijećnici imati prigodu prihvatiti - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

hr Tue Oct 20 2020 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .