Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbc38bd29111c9fd48b459a/80
Foto: Screenshot: RTL

Ekonomski stručnjak tvrdi: 'Plaćat ćemo tisuću kuna više poreza'

Sindikati su prosvjed pred Vladom najavili u srijedu, 6.11, a zahtijevaju povećanje koeficijenta za 6,11 posto

Obnovljeni bračni zavjet između HDZ-a i HNS-a koji se dogodio u srijedu i prema kojem će nastavnici i policajci uz povećanje osnovice, sredinom iduće godine dobiti i 2 posto veće koeficijente, školske sindikate zasad nije dirnuo i štrajk se nastavlja. Prvi put od početka štrajka počinju i pregovori. Ministar Aladrović pozvao ih je u ponedjeljak na razgovor.

Ali oni su istodobno sve nastavnike pozvali da nastave sa štrajkom i da se u srijedu odazovu na veliki prosvjed zgradom Vlade. Srijeda je naime 6.11., a njihov zahtjev za povećanje koeficijenata je 6,11 posto. 

Gost RTL-Direkta bio je ekonomski analitičar Andrej Grubišić koji je pojasnio koliko je uopće moguće da Vlada za ove sindikalne zahtjeve izdvoji još 1,2 milijardi koliko bi stajalo tih 6,11 posto.

"Način na koji Vlada može nekom nešto isplatiti je da nekom nešto uzme pa vama da. Ili da nikome ništa ne uzme pa podigne poreze. U ovih 29 godina nema uzimanja nego se sva dodatna financiranja provode kroz podizanje poreza. Ne dvojim da će se ispuniti zahtjevi sindikata, gotovo u stopostotnoj mjeri.

Sve veće nezadovoljstvo roditelja će pridonijeti tome da će morati presjeći. U smislu dobit ćete ono što ste tražili, dajte samo radi spektakla i cirkusa da ne bude baš sve što ste tražili nego neka bude neki kompromis za javnost", kazao je Grubišić.

Kazao je i kako dobro "punimo" proračun. Jedina godina u kojoj je proračun bio manji je 2009. No, problem je u tome što proračun nema veze s ekonomskom realnošću i onom što se događa u stvarnoj ekonomiji. Od posljednjih 10 godina, 6 je Hrvatska bila u recesiji.

"Ne razumijem kako štedimo, ako je proračun 7 milijarde kuna veći nego prošle godine. Iz EU fondova će doći 3 do 3,5 milijardi, oko 3,5 do 4 milijarde doći će iz lokalnih izvora. Ako nas je 4 milijuna, to znači dodatno tisuću kuna po svakoj osobi", pojasnio je ekonomski analitičar.

"Po ekonomskim praksama još smo u socijalizmu"

Kako kaže, "na dugi rok 2 i 2 moraju bit 4". Sve veći dio javnosti shvaća što se događa s državnom potrošnjom. 

S druge strane udio ukupnog poreznog opterećenja u BDP-u ostaje isto ili čak nešto i raste. Grubišić kaže kako smo iz svog džepa dali više novaca nego što smo davali ranije. 

"Hrvatska je apsolutni prvak u udjelu državne potrošnje u BDP-u u usporedbi sa svim bivšim socijalističkim državama. Po uređenju smo formalno izašli iz socijalizma, ali ekonomske prakse su ostale ukorijenjene u socijalizmu", objasnio je. 

Komentirao je i to da su poslodavci i dosta ogorčeni ovom odlukom o povećanju minimalne plaće, kažu da će to uništiti ove niskoprofitabilne industrije, obućarsku, tekstilnu, jer poslodavci jednostavno ne mogu to platiti.

"U zadnje 3 godine vidite rast plaća bez obzira na minimalnu plaću. Dapače jedan vozač kamiona u međunarodnom transportu ima veću plaću od doktora ekonomije na jednom lokalnom instititutu", kazao je analitičar.

"Nije rješenje neplaćanje poreza, već smanjenje"

Komentirao je i to što Vlada dosta polaže nade na mjeru smanjenja poreza na dohodak za mlađe od 30 koji su djelomično ili potpuno oslobođeni poreza.

"Ta mjera ima dvije stvari: prvo imamo strašno komplicirani sustav koji je već sad jako zakompliciran, naš je sve samo ne jednostavan. Kao drugo zašto bi npr. Šprajc ili Grubišić u svojim godinama plaćao jednu stopu poreza, a netko od 25 drugu stopu.

Ne znam na koji način se način pomaže teškoj zapošljivosti starije radne snage koja je prije bila 'lajtmotiv'. Nije rješenje neplaćanje poreza za one od 25 ili 50 posto između 25 i 30 godina nego je plaćanje male stope poreza za sve. Tako će svi imati adekvatnu korist od toga", zaključio je Grubišić.

hr Fri Nov 01 2019 14:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb398916f2ab8c1128b45b8/80
Foto: Grad Split

Opara zadovoljan: Shift konferencije i ove će godine biti u Splitu, novi datum u rujnu

Grad će pomoći u realizaciji manifestacije.
Deveto izdanje Shift-a, najveće developerske konferenciji u jugoistočnoj Europi, umjesto krajem svibnja, kako je bilo uobičajeno proteklih godina, ove će se godine održati u rujnu. Potvrđeno je to na sastanku organizatora s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovim suradnicima.

- U okolnostima kada se sva velika događanja mahom otkazuju, mi smo skupili glave i hrabrost i odlučili da Shift ide dalje. Sretni smo da će Split 14. i 15. rujna opet biti u epicentru aktualnih informatičkih zbivanja i da ćemo u grad dovesti brojne međunarodne sudionike, otvoriti zanimljive i aktualne teme, kazao je prvi čovjek Shift-a Ivan Burazin.

Čestitavši organizatoru na ustrajnosti i profesionalnosti, gradonačelnik Krstulović Opara izrazio je zadovoljstvo što će se Shift održati unatoč izazovnim okolnostima, podvukavši svesrdnu podršku Grada u realizaciji manifestacija koja je u proteklim godina pozicionirala Split kao nezaobilazno odredište na svjetskoj karti informatičke industrije, ali i sve poželjnije konferencijsko središte.
hr Wed Jun 03 2020 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8ace0d29111c08d08b45bc/80
Foto: Twitter Vlade RH

Mjere za očuvanje radnih mjesta i u srpnju: Na isplatu može računati između 80 i 100 tisuća radnika

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV je naglasio da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.
Objasnio je da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.

- Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju“, rekao je Aladrović.

Dodao je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu. - Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći financirati tu mjeru“, rekao je Aladrović.

Istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ukoliko bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.

- Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama - da, bit će dodaci“, rekao je.

Skraćivanje radnog vremena

Aladrović je kazao da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu. - Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji“, rekao je.

Pojasnio je da se, bez obzira što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će korigirati postupak skraćenja radnog vremena.

- Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru“, otkrio je Aladrović.

Objasnio je da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena “koji zaposlenici ne mogu biti efikasni“.

- Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća“, dodao je.

- Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna i više ćemo znati o tome. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo“, poručio je.
hr Mon Jun 01 2020 21:02:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb92c366f2ab8b8218b456d/80

Ponovni rad nedjeljom: Evo koje trgovine rade danas

Dio trgovina ponovno radi nedjeljom

Na stranicama Konzuma stoji da praznicima i blagdanima prodavaonice ne rade, no danas, 31, svibnja, otvorene su prema radnom vremenu određeno za nedjelju, a detalje za svaku trgovinu možete pronaći ovdje.

Lidl je svoje kupce obavijestio da ponovno otvara svoje trgovine nedjeljom po uobičajenom radnom vremenu. Napominju da će trgovine svakog dana biti zatvorene između 13 i 30 i 14 i 30 sati zbog smjene radnika i dezinfekcije prostora. Radno vrijeme pojedinih trgovina pronađite ovdje.

Po istom principu radi i Spar. Nakon neradne subote danas je otvoren dio trgovina, a detalje pronađite ovdje

Plodine su nakon odluke Stožera također produljile radno vrijeme do nedjelje, a kako koja trgovina radi danas, pronađite ovdje.

Svoja vrata nedjeljom ponovno je otvorio i Studenac, a točno radno vrijeme potražite ovdje.

Kaufland, Pevex i Bauhaus kupce su obavijestili da su njihove trgovine zatvorene i u subotu i u nedjelju.

Na stranicama City Centera One objavljeno je da City Center one u Splitu radi prema redovnom radnom vremenu nedjeljom, no od 14 do 15 sati trgovine će biti zatvorene zbog dezinfekcije prostora.

hr Sun May 31 2020 14:15:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7343b629111c71898b45ad/80
Foto: DDSN

DOSTA JE Glas poduzetnika poručio: 'Nećemo stajati sa strane kad se zatvaraju naše radnje, kafići, restorani...'

UGP je osigurao pravnu podršku pri razmatranju njihovih zahtjeva i postupanja inspektora.

Udruga Glas poduzetnika prestavila je novi projekt “Ovdje štiti UGP“, a svi članovi će moći prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nema šutnje! Nema straha! Jer ovdje štiti UGP.“

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika: “Ovdje štiti UGP“. Naši članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Svjedoci smo niza nelogičnosti i nepravednosti u postupanju inspektora prema pojedinim našim članovima. Nakon svih trpljenja neutemeljenih napada UGP nikako više neće šutjeti i biti samo promatrač, nego reagirati!

Ideja projekta “Ovdje štiti UGP!” je sljedeća: svi naši članovi kojima inspekcija dolazi u nadzor mogu nam se obratiti u slučaju neopravdanog postupanja. 

UGP je osigurao pravnu podršku pri razmatranju njihovih zahtjeva i postupanja inspektora. Članovi će dobiti i savjetovanje za sljedeće korake u postupku, a o svakom pokušaju nepravednog i neopravdanog zatvaranja njihovih objekata obavijestit ćemo javnost.

“UGP nikad nije, niti će stajati sa strane dok se zatvaraju naše radnje, kafići, restorani, agencije… “Ovdje štiti UGP“ je novi koncept u borbi za pravednije društvo, ono koje mi u UGP-u zovemo Hrvatska 2.0. Priključite nam se, zajedno idemo do kraja!“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Uz to, članovi UGP-a mogu zatražiti i svoju naljepnicu “OVDJE ŠTITI UGP” koju će moći zalijepiti na svoja ulazna vrata, kako bi svi znali da su članovi udruge od 11 000 članova koja neće šutjeti na bilo kakvu vrstu neutemeljenog postupanja prema njima. Nijedan srednji, mali i mikro poduzetnik i obrtnik više nije sam! 

Članovi prijavom prihvaćaju pravila programa, a prijaviti se za program i naljepnicu mogu na ovoj poveznici.

hr Sun May 31 2020 12:36:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .