Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e09b84529111c96498b4575/80

Ekološka katastrofa na Zrmanji: 'Obrovac će postati stranice u Crnoj kronici!'

Obrovčani tvrde da je zagađenje za posljednjeg nevremena praćenog obilnom kišom zapravo mazut koji je zagadio kršku ljepoticu od sela Maričići do ušća desetak kilometara niže
Tko zna koliko je onečišćenja “popila” rijeka Zrmanja, koju piju stanovnici Zadra i dobrog dijela županije. Nešto odvratno zagadilo joj je dobar dio toka pa je smaragdno-zelena boja promijenila boju i dobila po sebi mrlje slične kožnom oboljenju, kao da je gubava.

Plutajuće zagađenje njezinim je vodenim strujama došlo i do zatvorenog bazena Novigradskog i Karinskog mora. Obrovčani tvrde da je zagađenje za posljednjeg nevremena praćenog obilnom kišom zapravo mazut koji je zagadio kršku ljepoticu od sela Maričići do ušća desetak kilometara niže. Padine moćnog Velebita izbušene su brojnim krškim kanalima, špiljama, podzemnim tokovima i šupljinama, a znamo da tekućina bez problema nađe svoj put i na zahtjevnijem terenu.

Igor Jurjević, Obrovčanin zaljubljen u svoju zelenu rijeku, digao je dron i zabilježio ovu ružnu pojavu na tekućoj ljepotici, za koju kaže da nikako nije prvi put.

Redovito kad pada kiša 

- Ovo je već nekoliko puta da je mazut završio u rijeci u zadnjih nekoliko godina. Nije riječ se o mulju, siguran sam u to, jer sam snimio točno mjesto iz kojeg mazut ulazi u rijeku, a nalazi se ispod zaseoka Maričići, koje je svega 400-tinjak metara zračne linije udaljeno od nekadašnje tvornice glinice iznad Obrovca. Ostaci mazuta iz bivše tvornice očito su pušteni u zemlju. Izlijevanje mazuta u rijeku događa se redovito kad napada kiša u Lici. Rijeke ponornice se napune vodom, a bujice ‘počiste’ sve kraške džepove u kojima se zadržao mazut - rekao je Jurjević i dodao da misli kako zdravlje ljudi koji piju Zrmanju ipak nije bilo izravno ugroženo jer se voda za opskrbu crpi u gornjem toku rijeke, iznad Obrovca.

Ivan Matić, predsjednik ekološke udruge Eko Zrmanja, u potpunosti se slaže s Jurjevićem.

- Bitku s mazutom smo izgubili. Nažalost, posljedice su dugoročne. U pravom trenutku nije napravljeno što je trebalo napraviti i dogodio se niz pogrešaka, pa bi upravo zbog toga trebalo pod hitno napraviti reviziju postupka sanacije pogona tvornice Glinice i pronaći onoga tko je pogriješio jer za ovo stvarno netko mora odgovarati. Navodno postoje dokazi da je uzrok ove ekološke katastrofe jedna klasična korupcijska afera, ali to je na institucijama. Bitka koju još možemo dobiti jest prevencija izlijevanja bazena lužine, također ostatka nekadašnje tvornice Glinice, a u kojima se nalaze goleme količine lužine i crvenog mulja. Posljedice izlijevanja bile bi nesagledive i pogubne za sve nas. Ovo je potrebno napraviti ‘jučer’, jer samo je pitanje dana kad će bazeni popustiti, a Obrovac još jednom popuniti stranice u crnoj kronici.
Simbol promašenih investicija Ovim putem pozivam sve institucije da se barem jedna od njih mnogobrojnih uhvati u koštac s problemima nad Obrovcem te nam osigura svima zdravu i sigurnu budućnost. Pod institucijama prvenstveno mislim na državne jer ove lokalne ne samo da nisu zainteresirane, nego nisu sposobne spriječiti ni curenje vode u kotliću, a kamoli mazuta iz podzemnih voda i lužine iz bazena - kaže Matić, koji je i vijećnik Mosta u Županijskoj skupštini Zadra, gdje se uhvatio upravo te teme od prvog dana mandata i aktualizira je na svakoj sjednici, pišu 24sata.
hr Mon Dec 30 2019 09:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2dae7bdaf72d78598b45ee/80

FOTOGALERIJA Tmurno nebo nad Sinjem s Trkališta u objektivu našeg reportera

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
Tmurno nebo nad Sinjem pratilo je početak alkarskih svečanosti. Baru, 305. po redu, odnio je Ivo Zorica s ukupno 9 punata.

Atmosferu s Trkališta pogledajte u fotogaleriji.
hr Fri Aug 07 2020 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da4b8daf72dde5a8b4578/80
Foto: DalmacijaNews

Ivo Zorica presretan nakon pobjede: 'Baru posvećujem svom preminulom stricu!'

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'.
Ivo Zorica okitio se titulom pobjednika 305. Bare. Nakon pripetavanja imao je 9 punata. Ovaj 37-godišnji ekonomski tehničar u riznici je od ranije već imao tri Bare i tri Čoje. Ovo mu je četvrti trofej Bare.

Dolazi iz poznate obitelji Zorica, 2000. godine debitirao je u pratnji barjaka, a nakon dvije godine i kao alkar kopljanik.

- Nakon prošle i pretprošle godine, nakon dvije Čoje, treću godinu zaredom dobijam Baru. Normalno da je čast pobjeđivati. Lijepo je pobijediti na probama, kamoli na natjecanju. Ne može čovjek opisati ovaj ponos, ovo zadovoljstvo. Nedostaje još zlatna medalja, nedostaje Alka. Nadam se da će bit sreće da će Bog dat da bude sreće za Alku, ali ne želim umanjiti svoj uspjeh na Bari. Bilo je teško, bila je slaba vidljivost, dosta je puhalo, ali hvala Bogu sve je dobro završilo, kazao nam je Ivo Zorica. 

Sreća ga je pomazila kada je Alen Poljak, u pripetavanju, pogodio 'u ništa'. 

- Bio mi je dovoljan bilo koji pogodak u Alku, ali jednostavno je Bog dao tu sreću da pogodim u sredinu, dodao je Zorica. 

U obitelji Zorica u Hrvacama već se sprema fešta, a ovogodišnja Bara za njega je imala i posebnu vrijednost i posvetu.

- Posvećujem Baru pokojnom stricu koji je preminuo ove godine. On bi organizirao sve kući, večeru i domjenak, ali više ga nema s nama, zaključio je Zorica dok je primao čestitke svojih kolega alkara.
hr Fri Aug 07 2020 21:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2da05cdaf72d605a8b4588/80
Foto: HGSS

Osmi dan potrage na Biokovu za nestalim stranim državljaninom

Za nestalom osobom i danas traga 40 spašavatelja HGSS-a.

Na Biokovu već osmi dan traje potraga za nestalim stranim državljaninom kojemu se od 31.srpnja, kada je supruzi poslao fotografije, gubi svaki trag.

U proteklih osam dana na terenu je bilo angažirano preko 340 naših članova, a od sutra se ponovno očekuje dolazak spašavatelja iz cijele Hrvatske. Teren će se i dalje pretraživati bespilotnim letjelicama, helikopterom HRZ-a, potražnim timovi (psi) te timovima sa specijalističkim zadacima koji će pretraživati najnedostupnije predjele Biokova, litice i kuloare.

U potrazi cijelo vrijeme pomažu i planinari iz lokalnih društava.

Bitno je naglasiti kako se radi o izrazito surovom i vrlo strmom terenu, a sve dodatno otežavaju i vremenski uvjeti. Područje pretrage je jedno od najopasnijih dijelova Biokova. Spašavatelji od prvoga dana ulažu maksimalne napore kako bi pronašli nestalu osobu, izvijestili su iz HGSS-a.

hr Fri Aug 07 2020 20:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2d9ecedaf72d605a8b457f/80
Foto: DNEWS

Ivo Zorica nakon pripetavanja osvojio 305. Baru, skupio ukupno 9 punata

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.
Prva trka ovogodišnje Bare bila je za zaborav. Pogođeno je tek 20 punata, a Gradska glazba Sinj ostala je 'bez tonova'. Nitko od alkara nije pogodio u najmanji krug.

Tek je Mario Šušnjara nagovijestio bolju drugu trku. Pogodio je 'u sridu' i prvi puta zagrijao ruke publike. Bilo je to kratkog daha. Na ruku lošeg gađanja nije išla ni kiša koja je krenula krajem druge trke.

Krenula je i treća odlučujuća trka. U vodstvo je prešao Jure Domazet - Lošo s pet punata, niz je nastavio Tino Radanović sa 'sridom'.

Račune je poremetio Alen Poljak koji je 'sa sridom' i tri ranija punta došao do šest. Isto je uspio i Ivo Zorica što je značilo pripetavanje na 305. Bari.

U pripetavanje je krenuo Alen Poljak i nije odnio alku. Ivo Zorica je pogotkom 'u sridu' postao pobjednik Bare.

Ponosno, dostojanstveno i na čast pradjedova u Sinju su krenule trodnevne alkarske svečanosti. Iako je bila ispunjena tek četvrtina tribinama, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, uzbuđenja na Trkalištu nije nedostajalo. Pobjednik 305. Bare postao je Ivo Zorica koji je skupio ukupno 9 punata nakon pripetavanja. Pogodio je u svaki dio po jednom i 'u sridu' u pripetavanju. 

Pobjedniku Bare vojvoda Boško Ramljak na koplje je privezao dva metra zelenog sukna, u spomen na košenje livade 'alkarice' u Sinjskom polju. Ivi Zorici i njegovom alkarskom momku Miljenku Mariću pripala je i brončana plaketa Alke.

Svečanosti u Sinju se nastavljaju već sutra. Od 17:30 sati održat će se 305. Čoja. Najsvečaniji dan je u nedjelju, a 17 alkara kopljanika za slovodobitnika ovogodišnje Alke, pod pečatom COVID-19, borit će se od 16:30 sati.


hr Fri Aug 07 2020 19:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .