Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59217b2cb9e03e95158b459a/80
Foto: Pixabay

Sve tajne savršeno napravljene zimnice: Od povrća do pekmeza

I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite...

Za pripremu zimnice birajte samo zdrave plodove na vrhuncu zrelosti zato što tad povrće nije samo izgledom najatraktivnije, nego je i udio nutrijenata maksimalan, kaže nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka. 

- Iako termičkom obradom i na visokim temperaturama voće i povrće gubi termoosjetljive vitamine, poput vitamina C i B2, gubitak ostalih, esencijalnih nutrijenata relativno je malen. Zimnica pripremljena kod kuće, uz pravilno skladištenje, sigurna je za konzumaciju minimalno godinu dana, dok nutritivna vrijednost svježeg povrća naglo opada već za nekoliko dana - naglašava Vranešić Bender te dodaje kako zimnica može biti od velike pomoći u zadovoljenju preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.

Kupus bi s lakoćom mogao zauzeti tron najkorisnije namirnice. U antičkoj Grčkoj i Rimu smatrali su ga panacejom, lijekom za brojne bolesti. Najvažnije su fitokemikalije glukozinolati koje sadrži zbog svojih antikancerogenih svojstava. Znanstvenici smatraju da se blagotvorna svojstva kupusa temelje na obilju antioksidansa koji štite od karcinoma, vlaknima, vitaminima, kalciju i drugim mineralnim tvarima - navodi nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Fermentirana hrana, poput kiselog kupusa i krastavaca, korisna je i zbog svojeg prirodnog probiotičkog sadržaja koji je bitan za održavanje zdravlja probavnog trakta. Kiseli kupus pravo je vrelo probiotičkih bakterija, stoga opasno konkurira kefiru i acidofilu u reguliranju probave i jačanju imuniteta, kaže mag. nutr. Sandra Krstev Barać. 

Dobar način čuvanja slatkog voća su džemovi i marmelade u koje se danas dodaje sve manje šećera ili se čak rade bez šećera.

- Svejedno o kojoj se vrsti voća radi važno je da se uvijek koriste svježi, zdravi plodovi, dovoljno zreli. Količina šećera koja se dodaje ovisi o vrsti voća, a smjesi se može dodavati i kora citrusa bogata pektinom zaslužnim za zgušnjavanje, vanilija, vina, jaka alkoholna pića, začini, orašasto voće i aromatično bilje - kaže Vranešić Bender.

Za zdravu zimnicu, osim odabira najboljih plodova, važno je i dobro pripremiti staklenke

- I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi od 10 do 15 minutaneposredno prije punjenja zimnicom. Tako se uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje - kaže nutricionistica Krstev Barać.

Dodaje da staklenke možete sterilizirati i u pećnici. Držite ih oprane i otvorene u pećnici zagrijanoj na 200°C oko pet minuta. Nakon steriliziranja staklenke izvadite čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da ne dodirujete ni jedan dio staklenke. Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate, staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućuje klicama plijesni da prodru u staklenku, piše 24sata.hr

Savjeti za pripremu zimnice nutricionistica iz Vitaminoteke:

Za konzerviranje odaberite najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo. 

Plodove 
ne uzimajte poslije kiše jer su tad vodeniji. 

Staklenke
 dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte. Najbolje ih je zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom. Zimnicu čuvajte na suhom, prozračnom i tamnome mjestu. 

Voću i povrću
 nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako biste očuvali što više vrijednih sastojaka. 

Upotrebljavate li
 dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla. 

Ako je pekmez
 ili džem prerijedak, prokuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte. 

Raznovrsni začini
 poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva. 

Kako biste spriječili
 pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu. 

Dodatna sterilizacija
 koja može poboljšati i okus  zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalijete malo rakije, zatvorite i protresete.
hr Sat Aug 25 2018 18:53:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0add1cb557a4aa88b482a/80
Foto: PIXABAY

Ključne namirnice u borbi protiv stresa i napetosti

Stres je neizbježan. Bez obzira bavite li se poslom koji vam oduzima mnogo energije i košta vas živaca ili jednostavno uvijek kasnite, pojava stresa je neizbježna, a upravo je on jedan od glavnih krivaca za mnoge 'moderne' bolesti.
Na poslu uvijek možete dati otkaz, a sat pomaknuti desetak minuta unaprijed no postoje i učinkovitiji načini kako se riješiti stresa. Naime, taj unutrašnji mir uvelike ovisi i o onome što unosimo u naš organizam, ali i redovita tjelesna aktivnost. Stres aktivira i povećava razinu kortizola u tijelu što naposljetku utječe na tjelesnu težinu. Kako naše tijelo nije sposobno obraniti se od takve količine kortizola koji dovodi do srčanih bolesti, povećanja razine inzulina te masti, postaje sve teže procesuirati ono što se s organizmom događa. Postoji nekoliko trikova kojima se svakodnevno možemo obraniti od stresa, a posebice namirnice koje će redovitom konzumacijom biti od velike pomoći. 

Jedite ribu

Dokazano je da omega-3 masti snižavaju razinu hormone stresa i adrenalina i drže ih pod kontrolom stoga je preporuka da riba postane nezaobilaznom namirnicom koju ćete konzumirati barem tri puta tjedno. Za sve one kojima ova izuzetno hranjiva namirnica nije omiljena, postoje suplementi kojima je omega-3 masti moguće nadomjestiti, piše fashion.hr

Pijte vodu s limunom 

Naime, citrusno voće puno je vitamina C koji je jedan od ključnih boraca protiv stresa, a napitak je zaista jednostavno pripraviti. 

Tijelo obožava Sunce

Iako naše tijelo upija vitamin D iz sunčevih zraka, poznato je da je Sunce postalo itekako opasno. Uz kremu s visokim zaštitnim faktorom, boravak na sunčevim zrakama bit će odlično za organizam i opuštanje, a za sve ostale trenutke, uvijek možete konzumirati suplemente s navedenim vitaminom.
hr Tue Sep 18 2018 09:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .