Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59217b2cb9e03e95158b459a/80
Foto: Pixabay

Sve tajne savršeno napravljene zimnice: Od povrća do pekmeza

I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite...

Za pripremu zimnice birajte samo zdrave plodove na vrhuncu zrelosti zato što tad povrće nije samo izgledom najatraktivnije, nego je i udio nutrijenata maksimalan, kaže nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka. 

- Iako termičkom obradom i na visokim temperaturama voće i povrće gubi termoosjetljive vitamine, poput vitamina C i B2, gubitak ostalih, esencijalnih nutrijenata relativno je malen. Zimnica pripremljena kod kuće, uz pravilno skladištenje, sigurna je za konzumaciju minimalno godinu dana, dok nutritivna vrijednost svježeg povrća naglo opada već za nekoliko dana - naglašava Vranešić Bender te dodaje kako zimnica može biti od velike pomoći u zadovoljenju preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.

Kupus bi s lakoćom mogao zauzeti tron najkorisnije namirnice. U antičkoj Grčkoj i Rimu smatrali su ga panacejom, lijekom za brojne bolesti. Najvažnije su fitokemikalije glukozinolati koje sadrži zbog svojih antikancerogenih svojstava. Znanstvenici smatraju da se blagotvorna svojstva kupusa temelje na obilju antioksidansa koji štite od karcinoma, vlaknima, vitaminima, kalciju i drugim mineralnim tvarima - navodi nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Fermentirana hrana, poput kiselog kupusa i krastavaca, korisna je i zbog svojeg prirodnog probiotičkog sadržaja koji je bitan za održavanje zdravlja probavnog trakta. Kiseli kupus pravo je vrelo probiotičkih bakterija, stoga opasno konkurira kefiru i acidofilu u reguliranju probave i jačanju imuniteta, kaže mag. nutr. Sandra Krstev Barać. 

Dobar način čuvanja slatkog voća su džemovi i marmelade u koje se danas dodaje sve manje šećera ili se čak rade bez šećera.

- Svejedno o kojoj se vrsti voća radi važno je da se uvijek koriste svježi, zdravi plodovi, dovoljno zreli. Količina šećera koja se dodaje ovisi o vrsti voća, a smjesi se može dodavati i kora citrusa bogata pektinom zaslužnim za zgušnjavanje, vanilija, vina, jaka alkoholna pića, začini, orašasto voće i aromatično bilje - kaže Vranešić Bender.

Za zdravu zimnicu, osim odabira najboljih plodova, važno je i dobro pripremiti staklenke

- I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi od 10 do 15 minutaneposredno prije punjenja zimnicom. Tako se uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje - kaže nutricionistica Krstev Barać.

Dodaje da staklenke možete sterilizirati i u pećnici. Držite ih oprane i otvorene u pećnici zagrijanoj na 200°C oko pet minuta. Nakon steriliziranja staklenke izvadite čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da ne dodirujete ni jedan dio staklenke. Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate, staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućuje klicama plijesni da prodru u staklenku, piše 24sata.hr

Savjeti za pripremu zimnice nutricionistica iz Vitaminoteke:

Za konzerviranje odaberite najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo. 

Plodove 
ne uzimajte poslije kiše jer su tad vodeniji. 

Staklenke
 dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte. Najbolje ih je zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom. Zimnicu čuvajte na suhom, prozračnom i tamnome mjestu. 

Voću i povrću
 nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako biste očuvali što više vrijednih sastojaka. 

Upotrebljavate li
 dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla. 

Ako je pekmez
 ili džem prerijedak, prokuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte. 

Raznovrsni začini
 poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva. 

Kako biste spriječili
 pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu. 

Dodatna sterilizacija
 koja može poboljšati i okus  zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalijete malo rakije, zatvorite i protresete.
hr Sat Aug 25 2018 18:53:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1aecf0e4938f5198b4574/80

Simbol prkosa i ponosa, simbol otpornosti: Vukovarski Vodotoranj

Iako je pao, Vukovar je postao simbol otpornosti jednog naroda. Taj simbol utjelovio se u 50 metara visokom vodotornju koji se nadvija nad slavonskom ravnicom.

Na današnji dan, u dostojanstvenim kolonama, prisjećamo se ultimativne žrtve jednog grada i svih njegovih žitelja. Prije točno 27 godina, završila je 87-dnevna herojska i mučenička borba branitelja protiv brojčano i tehnički superiornijih agresorskih snaga. 

Pao je Vukovar, a njegov pad obilježilo je stradanje civila kakvo se ne pamti na području Europe nakon 2. Svjetskog rata.

Vukovar je postao simbol otpornosti hrvatskog naroda, simbol požrtvovnosti i ustrajnosti u obrani svoga doma, svojih sunarodnjaka i svoje djedovine. Taj simbol utjelovio se u 50 metara visokom vodotornju koji se nadvija nad slavonskom ravnicom.

U vrijeme gradnje, vodotoranj je bio jedna od većih građevina takvog tipa u Europi, a tijekom agresije snaga JNA i četničke paravojske pogođen je s više od 600 projektila.

600 projektila pogodilo je najvišu građevinu slavnoga grada. Nadali su se agresori da u Vukovaru neće ostati kamen na kamenu. A on je odbio pasti. Odbio je srušiti se unatoč stalnim bombardiranjima, unatoč suočavanju s nerezonskom destrukcijom i nezapamćenim količinama ljudske mržnje. 

Vinuo se u visine s hrvatskom zastavom dajući nadu da će Vukovar preživjeti.

Njegovi ožiljci i danas podsjećaju svakog prolaznika na patnju koju je Vukovar, sada već davne 1991. godine morao podnijeti. Stoji podsjetnik na stradanja branitelja i civila toga grada. Na svakog ubijenog i protjeranog, na svaki razrušeni dom. Stoji kao podsjetnik da se naš narod nikad ne predaje. Da ga se može udarati, ali nikad slomiti. Da će uvijek ponosno stajati i izviti se nad svim nedaćama koje ga zadese.

Jer hrabrost i ponos Vukovarskih branitelja, heroja kakvi se ne mogu susresti niti u jednom romanu, zalog su za budućnost. 

Vukovarski vodotoranj je dočekao sretnije dane. Simbol razaranja, ali i simbol otpornosti, konačno će dobiti lice kakvo zaslužuje. Obnovom će se učvrstiti oštećeni dijelovi konstrukcije, a nekadašnji vodotoranj postat će memorijal turobnoj i slavnoj prošlosti svoga grada. 

Ipak, vidljive rane Vukovarskog vodotornja i nakon obnove će ostati netaknute. Zauvijek će pričati priču o napaćenom i izudaranom gradu, koji je pao, a opet odbio pasti.

 

hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ab0e0e4938c2198b4582/80
Foto: Pixabay

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Europe je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.

SASTOJCI ZA ŠTRUDLU OD JABUKA

pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
1 kg kiselijih jabuka
10 dag šećera
5 dag maslaca maslac
cimet
malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
grožđice
sladoled od vanilije

PRIPREMA ŠTRUDLE OD JABUKA

1. Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.

2. Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo ispikajte čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije. 

SAVJET PLUS: Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.

hr Sun Nov 18 2018 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf176980e4938ea168b4609/80
Foto: FB/ Screenshot/ Kevin Carroll, MS, CP, FAAOP

Kornjača koja nakon 20 godina ponovno uči plivati s protetičkom perajom hit je na internetu

Kada je Rockyja udario brod, ostao je bez peraje…

Kornjaču Rockyja spasili su djelatnici akvarija na Floridi nakon to ga je u dobi između 25 i 30 godina udario brod. Tada je izgubio prednju desnu peraju i zadobio ozljede oklopa. Inače, prednje peraje kornjačama služe za plivanje, dok stražnje imaju ulogu kormila.

Njegovu priču čuo je protetičar Kevin Caroll koji proteze izrađuje za bolnicu na Floridi. Protetičar mu je odlučio izraditi peraju prilagođenu njegovoj anatomiji.

Rocky je svoju protezu prvo isprobao na suhom a potom su ga stavili u vodu pa je naposlijetku i zaplivao.

Rocky naime nije jedina kornjača s protezom. Kada su ga pustili u more, s njim je zaplivala i 17-godišnja kornjača Lola koja protezu ima još od ranije.

Njezina priča nešto je drugačija. Peraju je izgubila ljudskog nemara, smeća u oceanu. Obje kornjače moraju na fizikalnu terapiju kako bi se pratio njihov napredak.

Veliki broj kornjača svake godine ugiba zbog gutanja plastičnih vrećica jer im nalikuju na meduze koje su im plijen. 

Morske kornjače jedna su od najugroženijih skupina na svijetu, a najveća prijetnja im je interakcija s ljudima. Ovi gmazovi u posljednjih 150 milijuna godina gotovo se uopće nisu mijenjali. Prema procjenama, svake godine su u Jadranskom moru ulovi njih preko 5 tisuća.

hr Sun Nov 18 2018 17:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf13e330e493827148b469e/80

Kad procvatu u studenom jabuke!

Jabuka pomislila da je proljeće...
Mjesec je studeni, a u Imotskom, gradiću iza Biokova procvjetala jabuka.

Pomislila da je proljeće možda.

Zavarala je ova klima s temperaturama većim od 20 stupnjeva Celzijusa.

Ne zna ona da je uskoro čekaju prvi mrazovi.

Ipak, lijepo ju je vidjeti u cvatu!
hr Sun Nov 18 2018 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .