Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59217b2cb9e03e95158b459a/80
Foto: Pixabay

Sve tajne savršeno napravljene zimnice: Od povrća do pekmeza

I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite...

Za pripremu zimnice birajte samo zdrave plodove na vrhuncu zrelosti zato što tad povrće nije samo izgledom najatraktivnije, nego je i udio nutrijenata maksimalan, kaže nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka. 

- Iako termičkom obradom i na visokim temperaturama voće i povrće gubi termoosjetljive vitamine, poput vitamina C i B2, gubitak ostalih, esencijalnih nutrijenata relativno je malen. Zimnica pripremljena kod kuće, uz pravilno skladištenje, sigurna je za konzumaciju minimalno godinu dana, dok nutritivna vrijednost svježeg povrća naglo opada već za nekoliko dana - naglašava Vranešić Bender te dodaje kako zimnica može biti od velike pomoći u zadovoljenju preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.

Kupus bi s lakoćom mogao zauzeti tron najkorisnije namirnice. U antičkoj Grčkoj i Rimu smatrali su ga panacejom, lijekom za brojne bolesti. Najvažnije su fitokemikalije glukozinolati koje sadrži zbog svojih antikancerogenih svojstava. Znanstvenici smatraju da se blagotvorna svojstva kupusa temelje na obilju antioksidansa koji štite od karcinoma, vlaknima, vitaminima, kalciju i drugim mineralnim tvarima - navodi nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Fermentirana hrana, poput kiselog kupusa i krastavaca, korisna je i zbog svojeg prirodnog probiotičkog sadržaja koji je bitan za održavanje zdravlja probavnog trakta. Kiseli kupus pravo je vrelo probiotičkih bakterija, stoga opasno konkurira kefiru i acidofilu u reguliranju probave i jačanju imuniteta, kaže mag. nutr. Sandra Krstev Barać. 

Dobar način čuvanja slatkog voća su džemovi i marmelade u koje se danas dodaje sve manje šećera ili se čak rade bez šećera.

- Svejedno o kojoj se vrsti voća radi važno je da se uvijek koriste svježi, zdravi plodovi, dovoljno zreli. Količina šećera koja se dodaje ovisi o vrsti voća, a smjesi se može dodavati i kora citrusa bogata pektinom zaslužnim za zgušnjavanje, vanilija, vina, jaka alkoholna pića, začini, orašasto voće i aromatično bilje - kaže Vranešić Bender.

Za zdravu zimnicu, osim odabira najboljih plodova, važno je i dobro pripremiti staklenke

- I najmanja prljavština utječe na kvalitetu zimnice, stoga staklenke, poklopci, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi od 10 do 15 minutaneposredno prije punjenja zimnicom. Tako se uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje - kaže nutricionistica Krstev Barać.

Dodaje da staklenke možete sterilizirati i u pećnici. Držite ih oprane i otvorene u pećnici zagrijanoj na 200°C oko pet minuta. Nakon steriliziranja staklenke izvadite čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da ne dodirujete ni jedan dio staklenke. Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate, staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućuje klicama plijesni da prodru u staklenku, piše 24sata.hr

Savjeti za pripremu zimnice nutricionistica iz Vitaminoteke:

Za konzerviranje odaberite najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo. 

Plodove 
ne uzimajte poslije kiše jer su tad vodeniji. 

Staklenke
 dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte. Najbolje ih je zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom. Zimnicu čuvajte na suhom, prozračnom i tamnome mjestu. 

Voću i povrću
 nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako biste očuvali što više vrijednih sastojaka. 

Upotrebljavate li
 dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla. 

Ako je pekmez
 ili džem prerijedak, prokuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte. 

Raznovrsni začini
 poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva. 

Kako biste spriječili
 pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu. 

Dodatna sterilizacija
 koja može poboljšati i okus  zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalijete malo rakije, zatvorite i protresete.
hr Sat Aug 25 2018 18:53:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/593a40a9b9e03e59298b4569/80

Recept za brzi i slatki kolač s marelicama

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno.

Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA

- 4 jaja
- 15 dag mljevenih badema 
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag maslaca
- 10 dag kristalnog šećera
- 2 male žlice praška za pecivo
- malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

PRIPREMA:


1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

hr Tue Jun 25 2019 13:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Oprez, ne otvarajte ove mailove!

Lažne poruke dolaze na lošem hrvatskom, engleskom pa čak i talijanskom i slovenskom jeziku. Treba ih ignorirati i obrisati s računala, a nipošto klikati na linkove ili otvarati eventualne privitke.

Ponekad se čini da, unatoč upornim upozorenjim i uputama što činiti, a što ne činiti, neki ljudi jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na ono što klikaju.

Tako je hrvatski CERT (odnosno Computer Emergency Response Team) ponovno upozorio na lažne ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima.

Princip je već dobro poznat. U inbox dolazi e-mail poruka u kojoj "pošiljatelj" obavještava "primatelja" da je pred nekoliko tjedana (mjeseci) na njegovo računalo instaliran zloćudni kod koji je bilježio sve što "primatelj" radi. Tako je otkriveno i da posjećuje pornografske sadržaje.

"Pošiljatelj" potom ističe kako je "primatelj" snimljen u kompromitirajućem trenutku, a da su s računala prikupljeni svi osjetljivi podaci.

Ako "primatelj" ne želi da te kompromitirajuće snimke završe kod svih kontakata iz njegovog adresara, mora platiti određenu cijenu.

I naravno, da bi cijela situacija bila još gora, "primatelj" ima samo određeno vrijeme da uplati traženu svotu u bitcoin novčanik.

Iako na prvi pogled ovakva poruka može djelovati zastrašujuće, ona je lažna i možete ju slobodno ignorirati. Već pomnije iščitavanje poruke ukazuje na to da se radi o lošem prijevodu s nekog drugog jezika, odnosno da "pošiljatelj" nije pretjerano pismen.

Ovisno o tome koliko je vaša e-mail adresa "u opticaju" može vam se dogoditi da dobijete istu poruku u nekoliko različitih varijanti na različitim jezicima. No, kako ističu iz CERT-a, radi se o lažnim porukama kojima je glavni cilj izvući novac od neopreznih žrtvi.

Stoga savjetuju da, ako primite takvu poruku promijenite lozinke na servisima koje koristite (za svaki slučaj), budete na oprezu kome šaljete povjerljive poruke, budete oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatih pošiljatelja te obavezno provjerite je li vam web kamera isključena, a po potrebi ju i blokirajte komadom papira ili naljepnicom.

Naravno, pobrinite se i da je na vašem računalu instaliran antivirusni program te da je redovito ažuriran, piše Zimo.

hr Tue Jun 25 2019 11:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ova hrana tjera komarce

Ova hrana će otjerati dosadne insekte od vas

Jabučni ocat

Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom, piše Život i stil

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Rajčice

Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Češnjak

Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.


hr Tue Jun 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .