Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57559f741e353ec7148b4590/80
Foto: HRT

Sabor raspravlja o pretplati za HRT

Sjednica Sabora nastavlja se u 11 sati na Trgu sv. Marka, a razmatrat će još jedno jamstvo.

Radi se o prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT), na temelju kojega će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Predlagatelj zakona je Klub zastupnika Mosta, koji smatra da je poslovanje HRT-a socijalno neosjetljivo u dijelu koji se odnosi na prisilnu naplatu mjesečne pristojbe, u kojoj su obveznici opterećeni i plaćanjem odvjetničkih usluga HRT-a te plaćanjem javnih bilježnika koji vode tu vrstu ovršnih postupaka.

Napominju da se oko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema HRT-u po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju HRT i javnih bilježnika. Predlažu da postupak prisilne naplate ubuduće provodi sam HRT, slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 09:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/535a93831799423a0d527238/80

UHP ministru Kujundžiću: Zaštitite solidarni javni zdravstveni sustav

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u četvrtak čestitke novom ministru zdravlja Milanu Kujundžiću na imenovanju te mu uputila deset prijedloga za spas solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS), ističući kako se UHP ne protivi privatnome zdravstvenom sustavu, ali ne na uštrb "osiromašenog hrvatskog puka"

- Mi oboljeli od vas očekujemo da hitno zaustavite tajkunizaciju solidarnog javnog zdravstvenog sustava, te sačuvate i ojačate to opće dobro osiromašenog hrvatskog puka. Solidarni javni  zdravstveni sustav nema alternativu jer je hrvatski puk osiromašen i ne može se po potrebi liječiti kod privatnika - stoji u pismu ministru koje potpisuje predsjednik UHP-a Marijo Drlje.

UHP smatra kako je prije svake eventualne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju potrebno financijski analizirati i odvagnuti sve "za" i "protiv", a da te izmjene, ako bi do njih došlo, nikako ne bi smjele umanjivati postojeća prava već, naprotiv, ostati na današnjoj razini, "ali strogo definirati rokove dostupnosti sveobuhvatne zdravstvene zaštite na načelu solidarnosti".

Stav je UHP-a da privatno zdravstvo treba "razvijati privatnim novcima", a da pritom treba potpuno zabraniti miješanje privatnih i javnih praksi, ističe Drlje.

Također, UHP se protivi uvođenju "košarica" usluga, odnosno, smatra da je potrebno definirati paket usluga koje bi podmirivalo osnovno zdravstveno osiguranje, pri čemu treba raditi na jačanju SJZS-a, i to "na način da se svi slobodni kapaciteti stave u punu funkciju i u drugoj smjeni".

UHP ocjenjuje da bi se time povećala dostupnost zdravstvenih usluga a liste čekanja svele na minimum. Kad je riječ o listama čekanja, UHP predlaže da se rokovi čekanja definiraju na ne duže od 30 dana.

Od ministra Kujundžića UHP traži da uvede načelo osobne odgovornosti za sve one koji upravljaju SJZS-om, od ministra na niže, kad je riječ o lošim, ali i o dobrim odlukama. Nužno je spriječiti sivu ekonomiju, mito i korupciju u SJZS-u, ističe UHP, te predlaže uvođenje "zdravstvenog USKOK-a". 

O svim predmetima-pritužbama vezanim uz sukob interesa oboljelih i zdravstvenih djelatnika trebalo bi suditi "neprofesionalno više staleško javno neovisno tijelo npr. pri medicinskom fakultetu", smatra nadalje UHP, dok bi, ističe, sustav značajno pojeftinio kad bi se provela centralizacija upravljanja te objedinjenje vlasništva i nabave svih bolnica.

Na kraju, UHP predlaže da se nakon pripreme nove reforme - promjene  zakona u SJZS-u, u slučaju prevelikog otpora interesnih lobija, u svibnju 2017. raspiše referendum.

- Mi u UHP-a nemamo ništa protiv privatnog zdravstva ali neka ga razvijaju njihovi vlasnici bez mogućnosti preusmjeravanja oboljelih i novca iz SJZS u privatni zdravstveni sektor - poručuje na koncu UHP ministru Kujundžiću.

Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 21:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5372a4d0179942024103ee03/80
Foto: CROPIX

Kreće izmjena Zakona: Odzvonilo pušenju na štekatima?

Kao što su prije pet godina srušili odredbu zakona kojom je bilo u potpunosti zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, ugostitelji najavljuju da ni ovaj put neće dopustiti da se preko njihovih leđa pokušava smanjiti pušenje u društvu

Takvo što, naime, Vlada planira izmjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, a kojim će se lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima.

Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske te poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer, ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se na tisuće ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

- Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak - kazao je Šepak za Večernji list.

Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Moraju biti jednaka pravila za sve, a ne da se daju nejasni napuci da je nepušačka zona sto metara od škola, vrtića ili javnih ustanova i klinika. Imamo slučaj da se klinike otvaraju u objektima u kojima ugostiteljstvo radi godinama, a sada će im opstanak biti ugrožen samim otvaranjem klinike u susjedstvu - istaknuo je Šepak. Ugostitelji će se na ovu temu okupiti 24. studenog na Forumu u Zagrebu, a svoj stav će prenijeti Vladi.

Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54fda0121766fd2f008b456a/80
Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Druga obljetnica početka braniteljskog prosvjeda: Za mnoge je već kasno, ali učinimo nešto za one koji su živi

Hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata svečano su obilježili su u četvrtak u nazočnosti ministra branitelja Tome Medveda drugu obljetnicu početka 555 dana dugog prosvjeda, a na svečanosti je otkrivena i nova ploča s imenom ministarstva, koje se sada zove Ministarstvo hrvatskih branitelja

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u šatoru ispred Ministarstva branitelja i predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Prve skupine Đuro Glogoški na svečanosti je rekao je kako su branitelji prosvjedovali jer su bili nezadovoljni odnosom tadašnje Vlade i institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Zbog toga su tražili smjenu tadašnjeg ministra Predraga Matića i dvoje njegovih bliskih suradnika

- Naši političari nisu iskoristili priliku u zadnjih 20 godina i nisu učinili ono za što su mnogi dali svoje živote i zdravlje, nisu vodili računa o narodu i državi, već samo o svojim interesima, ustvrdio je. Kada smo započeli prosvjed nismo računali da ćemo provesti 555 dana kako bi netko prepoznao zbog čega prosvjedujemo -rekao je Glogoški. 

Istaknuo je kako oprašta svima što se dogodilo tijekom prosvjeda ali da ne može oprostiti 28. svibnja prošle godine, kada je na Trgu svetog Marka na hrvatske branitelje poslana policija.

- Htjeli priznati ili ne, vrijeme će pokazati, s početkom prosvjeda branitelja počela je i promjena u našoj zemlji, rekao je. Svjedoci smo u ovom trenutku da ipak dolazi do nekih promjena do kojih, svjesni smo, neće doći preko noći. Za mnoge je već kasno, ali učinimo nešto za one koji su živi - rekao je.

Za razliku od ranije, postoji dijalog, rekao je i dodao kako vjeruje da će nova vlada imati razumijevanja za zakonske promjene na kojima su radili zadnjih šest mjeseci.

Znamo tko je agresor, ali učinit ćemo sve da što bude trebalo da se nađu nestali. Naša je obveza da se ne zaborave one koji više nisu s nama, da se ne zaborave obitelji zatočenih i nestalih branitelja. Mi znamo tko je agresor i nikada nećemo dozvoliti da se izjednači žrtva s njim, ali mi hrvatski branitelji učiniti ćemo sve što bude trebalo da pomognemo obiteljima nestalih branitelja, rekao je. Istaknuo je da je jedini cilj najavljivanog susreta sa srbijanskim veteranima da pokušaju naći informacije o nestalima.

 I predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih Ljiljana Alvir podržala je tu ideju i zahvalila svima koji su sudjelovali u prosvjedu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je završen prijedlog jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji će ispraviti mnoge nepravde poput opskrbnina, prava pripadnika HVO-a, razdvajanja mirovna na opći i posebni dio i drugo.

Istaknuo je da "imaju jedinstvo i snagu" i poručio braniteljima da ih nikada neće izdati, što su nazočni popratili pljeskom i skandiranjem. 

Uspostavili smo odgovarajući odnos i temelje i sada je na nama da to zajedno predočimo hrvatskoj javnosti i novoj hrvatskoj Vladi i uvjeravam vas da ćemo učiniti sve da taj zakon bude što prije izglasovan, poručio je Medved.

Nekoliko stotina nazočnih odali su počast Nevenki Topalušić, stopostotnom invalidu Domovinskog rata, koja je preminula prvih dana prosvjeda. 

 

Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 19:57:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5801e0871eea8fe1578b475b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mikulić "razotkrio" Pernara kao bivšeg HDZ-ovca

HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić "razotkrio" je u četvrtak poslijepodne Ivana Pernara iz Živog zida kao bivšeg člana HDZ-a

Pernar je, u raspravi o Mostovu prijedlogu da se proširi zabrana kandidiranja na parlamentarnim izborima pravomoćno osuđenima za neka kaznena djela, izrazio bojazan da bi se na taj način "u politički montiranim procesima" moglo onemogućiti kandidiranje "nepoćudnih".

- Vi ste ljude pretvorili u taoce, zato jer se ovaj instrument oduzimanja mandata ili zabrane kandidiranja u budućnosti namjerava koristiti samo protiv politički nepodobnih ljudi - ustvrdio je Pernar.

Mikulić mu je replicirao kazavši kako je suglasan da svatko tko je zgriješio treba biti osuđen te da nitko ne bi trebao biti osuđen bez razloga. Smeta mu, međutim, što Pernar "docira što bi koji od tri stupa u trodiobi vlasti trebao raditi".

- Vi ste dolazili na sastanke mladeži HDZ-a Trešnjevka sjever i kad pričate o HDZ-u, kao da se s nostalgijom sjećate tih vremena. To vam je bilo za vrijeme bivšeg premijera. Ja kad sam preuzeo gradski HDZ, u evidenciji sam dobio da mi je član jedan Ivan Pernar, ne znam da li ste to bili vi - kazao je Mikulić, što su neki zastupnici popratili smijehom.

Pernar je potvrdio da je bio u HDZ-u. 

- Da, ja sam taj Ivan Pernar. Vjerovao sam da je HDZ dobra stranka i da nas Ivo Sanader vodi u europsku budućnost i bio sam prevaren kao i tisuće hrvatskih građana i zato sam se ispisao kasnije - objasnio je.

Smijeh zastupnika na Mikulićevo izlaganje zasmetao je Gordanu Marasu (SDP). "Nije sramota biti u HDZ-u. Ne trebate se sramiti što ste bili u HDZ-u ni što ste otišli iz HDZ-a nakon što je Sanader napravio ono što je napravio. To su učinili brojni članovi HDZ-a", kazao je Maras, također nezadovoljan neujednačenim postupcima pravosuđa.

- Djeluje zastrašujuće da se netko može na ovaj način igrati i odlučiti gdje će pokrenuti, a gdje neće pokrenuti proces u slučaju političke eliminacije ili želje da se nekog politički eliminira - rekao je Maras u raspravi.

Milorad Pupovac (SDSS) požalio se kako "neki od nas nesvjesno ponekad, ponekad svjesno krše temeljne ustavne vrijednosti kao što je nacionalna ravnopravnost", što je izazvalo reakciju HDZ-ova zastupnika Steve Culeja, koji je podsjetio na suđenje zbog ćirilićnih ploča u Vukovaru.

- S time će njima biti onemogućeno da u lokalnim izborima nastave borbu za svoj grad, a to se ne odnosi na abolirane za oružanu pobunu, ili oslobođene zbog nedostatka dokaza za ratni zločin. Bili smo svjedoci da je u ovom Saboru sjedio Vojislav Stanimirović, koji je oslobodio Vukovar od Hrvata - ustvrdio je Culej.

Facebook komentari

hr Thu Oct 20 2016 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .