Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5de1fbb229111c870f8b456f/80

TRAGOVI Sinjska osnovna škola koja ne štrajka puna je 'nebuloza', zaprepastit ćete se

Sinjani cijelu priču o ovoj školi znaju, tvrdi, ali i kako se nitko ne želi zamjeriti političkom utjecaju kakav vlada u OŠ Marka Marulića
Štrajk prosvjetara već duže vrijeme puni retke sadržaja, a mnogo je pozornosti medija uzela i vijest kako dvije sinjske škole prekidaju štrajk. Jedna od njih je i Osnovna škola Marka Marulića.
Na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja je Marko Križanac, inače gradski vijećnik u sastavu HDZ-a.
Priču o sinjskoj školi, potpuno neočekivano, kazao nam je jedan Sinjanin koji je, govori, želio i javnost upoznati što se to događa u školi koja je odgojila generacije i generacije učenika, pa čak i njegove roditelje.

- Mnogo nebuloza je u toj školi - započeo je monolog naš sugovornik (podatci su poznati redakciji) i tek nagovijestio toliko stvari koje su se u proteklo vrijeme dogodile u školi koja se, među prvima, usprotivila štrajku prosvjetara. Pomalo naivno, 'okrećući leđa' kolegama koji svoja prava i dostojanstvo traže u uličnim prosvjedima.

Ta očigledna želja za medijskim prvijencom dogodila se u malenom Sinja u kojem se, kako kaže naš sugovornik, iza zidova škole krije mnoštvo detalja koje običnom čovjeku postanu tek jasni kada priču zna od početnih faza. Zamolili smo, stoga, Petra, kako ćemo za potrebe priče nazvati našeg sugovornika, da i s otkrivanjem krene od početka.

Događanja koja su prije nekoliko godina doveli i novinare u ovu sinjsku školu bila su oko odabira knjižničarke. Standardna procedura natječaja 'urodila je plodom'. Za radno mjesto stručnog suradnika-knjižničara na neodređeno vrijeme pristiglo je 19 zamolbi. Sve zamolbe su ispunile uvjete, a od 11 zamolbi koje su stigle od magistara knjižničara ili bibliotekara izabrana je, čudno, učiteljica razredne nastave Antonija Vrbatović. Tadašnji ravnatelj Davor Ratković povjerenje je, u izglasavanju te odluke, dobio od četiri 'vanjska' člana Školskog odbora među kojima je bio i sadašnji ravnatelj Marko Križanac. Odabiru se usprotivila jedna od profesorica, ali i predsjednica Odbora Jadranka Bulj koju je Križanac pozvao da, ako ne dokaže kako je odabir protuzakonit, podnese ostavku na to mjesto. 
Priča tu ne staje. Križanac i još troje 'vanjskih' članova traže hitnu sjednicu i na točku Dnevnog reda predlažu smjenu predsjednice Bulj. Četiri glasa 'za' su presudila, a njezinu funkciju preuzima Katica Bilandžić.
Nezadovoljstvo u školi koje se pojavilo izazvano cijelim slučajem htio je presjeći profesor Zdravko Bošnjak koji je, na Dnevni red sjednice Učiteljskog vijeća, dodao i točku o radu ravnatelja i Školskog odbora. Čak 21 od 36 nastavnika glasalo je kako oni ne rade u interesu škole. 

Iako je u svemu bilo obaviješteno i Ministarstvo prosvjete, oni tu nepravilnosti nisu mogli naći jer Zakon dopušta takve odluke, ali 'zdravi razum' ipak navodi kako je ta odluka, po sinjski, pogodila 'u ništa'.

Samo godinu dana kasnije, priča nam u nastavku Petar, došao je novi kaos u sinjsku osnovnu školu Marka Marulića. Učenici su bili 'na nogama', nisu htjeli u školu jer je njihova profesorica geografije Anđela Vrdoljak, nakon nešto manje od tri godine rada na određeno vrijeme, dobila otkaz, a na to mjesto stigao je novi profesor.
Nije to bio revolt koji je netko potaknuo, sami učenici su naslutili kako u svemu 'nešto smrdi' pa odlučili izaći ispred škole, podržati profesoricu i nadležnima transparentima poručiti kako neće dopustiti takav epilog.

Zakopali smo i u arhivu i zbilja pronašli tekst o slučaju iz Sinja pa ponovno prenosimo i izjave profesorice koja je bila tužna jer, kako kaže, ne može obavljati svoj posao u miru.
Veći dio vremena sam bila na zamjeni profesorice koja je bila bolesna, a od prosinca sam bila na određeno, s tim da mi se produžavao ugovor na dva mjeseca. Imala sam i drugih ponuda za posao, ali mi je obećavano da ću ovdje dobiti stalni posao. Budući da već duže ovdje radim, imam iskustva, djeca su sama prepoznala da se donose čudne odluke i tako su samoinicijativno reagirala. Tražila su od ravnatelja odgovor na pitanje zašto im ide njihova dosadašnja profesorica, i to zadnja dva mjeseca nastave u ovoj školskoj godini kada im se trebaju zaključivati ocjene, dolazi nova osoba koja ih uopće ne poznaje i zato su se pobunili - kazala je 23. travnja 2016. godine profesorica geografije.

Petar nam otkriva još nešto uistinu zanimljivo. Križanac je, kaže, prije 'angažmana' u OŠ Marka Marulića bio tajnik tek nekoliko kilometara udaljene OŠ fra Pavla Vučkovića.  Nakon toga je postao knjižničar u školi u kojoj je trenutno ravnatelj. Isprike, vršitelj dužnosti ravnatelja.
Prije nego je došao i na to mjesto, ogorčeno tvrdi Petar, svoju suprugu zaposlio je na mjestu čistačice u jednoj od Područnih škola u selima u kojima obrazovni proces traje od 1. do 4. razreda.

Zaključuje kako Sinjani cijelu priču o ovoj školi znaju, ali i kako se nitko, u isto vrijeme, ne želi zamjeriti političkom utjecaju kakav vlada u OŠ Marka Marulića. Baš to je bio razlog, govori nam još Petar, da Sinj ponovno postane 'u centru pažnje' jer su profesori prestali štrajkati.

Zbilja je čudno kako ravnatelj kaže da pritisaka nije bilo, a kako u isto vrijeme sindikalni povjerenik u toj školi, Zdravko Bošnjak, tvrdi kako je ravnatelj ulazio u učionice i pozivao na rad te kako to kolege više nisu mogle izdržati, posebno one koji su odnedavno radili na određeno vrijeme.

Ravnatelja sinjske škole uporno smo nazivali kako bi nam komentirao sve događaje koji su se u proteklo vrijeme dogodili u ovoj školi, ali pristup njegovom broju bio je onemogućen. Čim stupimo u kontakt s Markom Križancem objavit ćemo što nam je rekao. 
hr Sun Dec 01 2019 07:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d3f2f0029111c76288b458e/80
Foto: Pixabay

Cigarete bi uskoro mogle poskupjeti?

Posljednji put cigarete su poskupile nakon odredbe u prosincu 2018. godine
Za kutiju cigareta prije posljednjeg poskupljenja 2018. godine pušači su izdvajali otprilike dvije kune manje nego sada. Međutim, udarac po džepu bi pušači mogli ponovno osjetiti s obzirom na to da je Ministarstvo financija u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i proizvode. Javna rasprava vodit će se do 3. veljače.

Trenutno je na snazi uredba iz prosinca 2018., a u odnosu na nju prijedlog je uvesti i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se plaćala trošarina. Riječ je o cigarama i cigarilosima, grijanim duhanskim proizvodima koji su sve popularniji te e-tekućinama.

Valja napomenuti da je prijedlog upućen na javnu raspravu, a nakon nje novu uredbu treba amenovati i hrvatska Vlada.
hr Sat Jan 25 2020 18:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c270429111c6c158b456d/80
Foto: Screenshot: N1

Napadači na novinarku Slobodne Dalmacije: 'Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali'

Novinar televizije N1 razgovarao je s napadačima na novinarku Slobodne Dalmacije, evo što su mu rekli

"Čujte, ispalo je malo nesmotreno. Ne znam kako bih vam to opisao, jer jako je zanimljiva situacija. Vozilo se kretalo makarskih tablica gore-dolje, gore-dolje i vidjeli smo neka curica da vozi i mislili smo da se neko izgubio. Da se osoba izgubila u prostoru, pošto je ovo malo zavučeno. Tu se parkirala uza zid i mi smo joj prišli i pitali je treba li joj pomoć i je li se izgubila gledajući da joj je na mobitelu upaljena navigacija. Odbila je bilo kakvu suradnju, ništa nije razgovarala i u tom trenutku mi smo se odmakli od vozila. Ona je nastavila dalje sjediti u autu i raditi već što je radila, ne znam ni ja što.

Nakon nekoliko minuta izašla je iz auta i tu je prešla preko zida i u tom trenutku kad je prešla preko zida napravila je nekoliko slika i možda snimak. Mi smo joj tada prišli, odnosno moj susjed i pitao je - oprostite, tko ste vi? To je privatan posjed, popeli ste se tu na tuđi zid . Tko vas je poslao? Zašto ste došli? Ona je sašla, on joj je prišao, ona je ušla u auto. S nama nije htjela razgovarati, mi nismo znali ni da je novinarka. Ni tko je, ni što je i malo smo se zabrinuli pošto je kuća već tu dva puta opljačkana i nismo znali o kojoj osobi se radi, s kakvom namjerom je došla da napravi taj snimak i onda smo mi njoj okružili auto. U međuvremenu je susjed zvao brata od ministra da nepoznata osoba vrši snimanje i slikanje kuće - hoćemo li zvati policiju ili ćemo je pustiti da ona slobodno slika ili snima. Čovjek je rekao može, ali ne smije se penjati tuda oko kuće i ulaziti u dvorište nego s puta da prođe fino na put i da sve što s puta može fotografirati i snimiti da to i napravi. Mi smo se tada makli od auta i nitko joj poslije nije rekao ni jedne riječi", kazao je Josip Kujundžić za N1. 

Novinarka Slobodne Dalmacije spomenula je kako joj je Josip Kujundžić poznat otprije jer je s njime radila intervju. 

"Ja se ne sjećam, to je bilo kratko. Nekih desetak minuta. Ja da nju poznajem, ja bih ju pozdravio i prišao bih joj na drugačiji način pošto poznajem osobu. Ovako sam prišao nepoznatoj osobi, a u tom trenutku bih prišao poznatoj osobi. A ona ako je mene poznavala i ako je vidjela da je radila intervju prije godinu dana sa mnom, mislim da bi bilo fer i korektno da je prišla i da je rekla "gospodine, ja sam radila intervju s vama prije godinu dana, ja sam novinarka Slobodne Dalmacije, tu sam da napravim neki intervju vezano za gospodina Milana Kujundžića. Ja ću biti tu kratko i mislim da vam neću smetati i tako", kazao je. 

Upitani da komentiraju snimku na kojoj se vidi njihovo ponašanje prema novinarki, rekao je: "Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali . Mi smo radili, bili smo malo zaigrani. S nikakvom lošom namjerom je nismo ometali, zaustavili. Nego eto, nismo znali o kome se radi i onda u cijelom tome iščekivanju dok smo uspjeli dobiti dojavu što napraviti - da li zvati policiju pošto je nepoznata osoba ili puštati je da snima i da radi što je volja. Malo smo se tu oko auta poigrali, niti smo oštetili vozilo, niti smo željeli curi nešto nauditi niti ja niti moje kolege. Je snimka ispala malo bezveze, ali s nikakvom lošom namjerom mi to nismo napravili". 

hr Sat Jan 25 2020 12:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c238829111c4b148b459b/80
Foto: Facebook-Prometne zgode i nezgode

Kazne zbog nemara: U Splitu na Plokitama pauk 'podigao' nekoliko vozila

Facebook stranica 'Prometne zgode i nezgode' objavila je danas kako je Pauk na Sućidru 'uveo reda' podigavši nekoliko vozila.
Nemarni vozači koji su danas ujutro svoje vozilo parkirali uzduž desne trake ili na mjestima koja su manje od pet metara udaljena od pješačkog prijelaza pauk je 'pomeo' kako ne bi ometali normalno odvijanje prometa ili ugrozili živote.
hr Sat Jan 25 2020 12:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Inspekcija dolazi na splitsku kirurgiju nakon afere s 25 spornih operacija

Inspekcija Ministarstva zdravstva dolazi u ponedjeljak u splitsku bolnicu. Povod je šokantno pismo s 25 spornih operacija i četiri smrtna ishoda. U tu priču uplela se i afera "mito" koja je otkrivena prije više od godinu dana.
Četvrti dan od izbijanja afere na splitskoj kardiokirurgiji s 25 spornih operacija, pred kamere je stao aktualni šef Zavoda. No, u bolnici i dalje rade kardiokirurg sa sumnjom u primanje mita i njegov kolega sa sumnjom u nesavjesno i nestručno liječenje.

"Što će se dogoditi s kolegama, to je izvan mojih ruku. Pravna država će tu napraviti ono što treba, a mi ćemo se trudit svim silama da pacijentima damo sve od sebe", rekao je Jakov Vojković, v.d. pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC Split.

Kako doznaje Nova TV, u splitsku bolnicu u ponedjeljak dolazi inspekcija Ministarstva zdravstva. S druge strane, pacijenti kažu kako je zbog ovih svih afera narušeno povjerenje u zdravstveni sustav.

Po nalogu DORH-a policija provodi izvide zbog pisma. Već otprije policiji je prijavljen jedan smrtni slučaj s tog popisa. Nakon afere "MITO" na istom zavodu, u Split su poslani kolege iz Zagreba kao pomoć i nadzor. Postoje, tvrde oni za Provjereno, i izvješća s primjedbama.

Na pitanje novinara je li bilo ikakvog odgovora od strane ravnateljstva na te primjedbe, voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju pri KB Dubrava, Daniel Unić, rekao je: "Izravni odgovor mi nikad nismo dobili. Što se s tim izvješćima događalo, ne znamo."

Većina je ispravljena, a neke stvari se ne mogu popraviti preko noći, kaže Vojković.

"Oni nisu to poslali kao nepravilnosti, nego kao prijedlozi za unaprjeđenje rada. Jedno od tih je javna lista čekanja koju ažuriramo svaki dan, a jednom mjesečno na internetu. To je praćenje pacijenta od kardiologije do ambulante", dodao je Vojković.

Sustav više ne dopušta manipulaciju pacijentima, terminima ni operacijama, tvrdi. Prema njegovim saznanjima, nema više mita.

Oglasio se i Ministar zdravstva, Milan Kujundžić: "Ja sam mislio da je stvar pod kontrolom i da se stvari dobro odvijaju. Sad je nažalost, kao i vi što ste vidjeli iz medija, opet incidentna situacija."

No, ta incidentna situacija zasad nije do kraja riješena.

hr Sat Jan 25 2020 12:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .