Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d98e15729111c07a18b468d/80
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Zasađeno je preko 1000 sadnica: Oko 600 volontera pošumljavalo požarišta u Žrnovnici

Prva ovogodišnja vikend akcija u kampanji Boranka uspješno je privedena kraju. Šestotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske dva dana je, u splitskom naselju Žrnovnica, marljivo sadilo novu šumu koja je u potpunosti izgorjela u velikom požaru 2017. godine. Zasađeno je više tisuća sadnica, a cilj je posaditi 40-ak tisuća sadnica i drugog sadnog materijala u žiru i sjemenu do kraja trajanja kampanje koja završava sredinom studenog.

U akciji je sudjelovao veliki broj izviđača, koji su i glavni organizatori kampanje Boranka. Tako su se ovaj vikend u Žrnovnici, uz domaćine iz Splita i Omiša, okupili izviđači iz Slavonije, Siska i Novske, kako bi zajedničkim snagama sudjelovali u obnovi prirode.

„Strašno je vidjeti sve ove požarom uništene površine. Sve su to nekada bile šume, a nama izviđačima, koji smo izuzetno vezani uz šumu i prirodu, još je teže gledati kad šuma nestane.  Došlo nas je 20-ak iz Siska i osjećamo se odlično kad možemo pomoći u obnovi prirode. I onima najmlađima ovo je puno zanimljivije od igranja igrica jer se osjećaju korisno“ – izjavio je Josip Kolak, izviđački voditelj iz Siska.

Uz izviđače i ostale volontere i građane koji su se priključili akciji, u pošumljavanju su sudjelovali i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka iz Raiffeisen banke i tvrtke L'Occitane.  50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke, oba je dana sudjelovalo u akcijama sadnje. U pošumljavanju im se pridružio i predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Michael Müller, koji je najavio dolazak njihovih volontera i na sve ostale akcije pošumljavanja.

Prije samog početka sadnje, volontere su educirali stručnjaci iz Hrvatskih šuma, koji su im objašnjavali tehniku sađenja i učili ih o vrstama koje se sade. Radi se o isključivo autohtonim vrstama, a na požarištima se sadi mješovita sastojina bjelogorice i crnogorice.

Za sigurnost sudionika brinuli su se volonteri Crvenog križa, vatrogasci iz JVP Split i DVD Solin osigurali su cisterne s vodom za piće i za zalijevanje sadnica, a opremu za sadnju dopremili su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite.  Grad Split osigurao je autobuse za prijevoz volontera.

Organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske izuzetno su zadovoljni prvom akcijom te su već u pripremama za naredne.  Iduća akcija pošumljavanja organizirana je 12. i 13. listopada u Solinskom naselju Kučine, a očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera, od čega nekoliko stotina školaraca iz solinskih osnovnih škola. Dolazak na akciju pošumljavanja u subotu, 12.10. najavio je i veleposlanik Velike Britanije, Nj.E. g. Andrew Dalgleish, s cijelim timom suradnika iz veleposlanstva. Akcija u subotu i nedjelju traje od 10:00 do 16:00 sati, a mjesto okupljanja je kod Auto centra Teo u Kučinama u 10:00 sati.

 

hr Sun Oct 06 2019 17:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e591cbe29111c4b538b472f/80

IDILA IZ VOŠTANA: Pogledajte snježnu fotogaleriju koja vas neće ostaviti ravnodušnima!

Snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti
Viši predjeli Dalmatinske zagore jučer i u noći dobili su snježni pokrivač. Temperature u minusu, ali i jak vjetar koji dodatno spušta temperaturnu ljestvicu i snježna idila kojoj malo tko može odoljeti pravi su mamac za sve ljubitelje zime.

Snježni uvjeti vladaju na Kamenskom, Rožama i Voštanama, a u fotogaleriji vam donosimo fantastične trenutke sa Voštana gdje snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti.


hr Fri Feb 28 2020 14:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Predmet Filipa Zavadlava vodit će se u Splitu: Odbijen prijedlog da se zbog sigunornosti premjesti!

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je protiv

Odbačen je prijedlog da se predmet trostrukog ubojstva prebaci sa splitskog na drugi sud. Odluku je donio sudac istrage Mlađan Prvan navodeći kako istragu vodi državno odvjetništvo dok sud u ovoj fazi poduzima tek određene radnje u postupku te time nije nadležan za kazneni postupak nad Filipom Zavadlavom.

Kako je sudac pojasnio, u slučaju eventualnog podizanja optužnice nakon okončanja istrage tek tada će sud biti nadležan za predmet. U tom slučaju se može ponovno podnijeti prijedlog za delegaciju nadležnosti, navedeno je u rješenju.

Odvjetnik Branko Šerić koji je podnio prijedlog ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. U prijedlogu za delegacijom zatražio da se prenese nadležnost na neki drugi sud zbog vlastite i sigurnosti okrivljenika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudac istrage je prvo proslijedio prijedlog nadležnom tužiteljstvu, Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu da daju svoje mišljenje. Oni su se izjasnili protiv smatrajući kako delegacija predmeta na drugi sud nije opravdana jer je slučaj u njihovoj nadležnosti te će tako ostati i do kraja istrage bez obzira na kojem sudu se provode pojedine istražne radnje.


hr Fri Feb 28 2020 14:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54748583179942a07a9d597e/80

Kaos u Saboru: Jandroković podijelio opomene, Glasnović vikao o Jugoslavenima!

Posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom

U Saboru je iza podneva izbio kaos kada je na red došlo glasanje o Zakonu o popisu stanovništva oko kojeg su se natezali manjinci i HDZ, da bi se na kraju, kako se čini, ipak dogovorili, što je onda izazvalo burno negodovanje mostovaca i desnice u saboru. 

- Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina, rekao je prije glasanja HDZ-ovac Branko Bačić.

Kada je ta točka došla na red, izbila je svađa, a posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom. Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. 

Uključio se i Ivan Pernar, Hrvoje Zekanović te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima. 

Sve je prekinuto stankama nakon čega se sjednica nastavila, a Zakon o popisu stanovništva je bez problema prošao glasanje, piše Index.

hr Fri Feb 28 2020 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de0d85a29111cc50b8b45d7/80

Pojas, brzina, alkohol i mobitel: Policija će tijekom vikenda imati pojačane aktivnosti!

Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva
Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu.

Kao i do sada, biti će posebno usmjerene na faktore rizika, odnosno prekršaje najčešće povezane s nastankom teških prometnih nesreća. Tu prvenstveno spadaju nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

- Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi Vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cestama!, poručuju iz splitske policije.

hr Fri Feb 28 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .