Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0131010e49381c2c8b4643/80
Foto: Antonio Mirko Macan

"Bura" oko dvorana u Sinju se ne smiruje: "Stara" u sanaciji, "Nova" u upotrebu, a Uprava Alkara na udaru prijetnji

Na naslovne stranice lokalnih medija proteklih dana došla je priča oko stare sinjske dvorane i problema nastalih uslijed prekida na prošloj domaćoj utakmici Alkara s Goricom prvotno zbog prokišnjavanja krova koji je u “lokvu bez dna” pretvarao parket ispod zapadnog koša.
Slijedom takvih prilika, gradska izvršna vlast iznašla je rješenje problema, pokrenula sanaciju, ali dugačak popis uvjeta kako bi se HKS “smilovao” i ukinuo suspenziju odigravanja košarkaških utakmica ipak je prevelik zalogaj za kratko vremensko razdbolje pa će Alkar do kraja tekuće i u narednoj godini biti preseljen u novu dvoranu…

U uredu Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, u srijedu je održan hitan sastanak na iniciranje gradonačelnice Kristine Križanac, a u svrhu sanacije krova stare sportske dvorane koja je proteklih dana došla na naslovne stranice svih lokalnih medija.

Prekidi utakmice Alkara i Gorice u realnost su doveli dugotaloženi problem i mnogo puta progledavanja kroz prste dvorane koja je, posebice u zimskim mjesecima, bila, blagorečeno, neprimjeren prostor za utakmice, a pogotovo treninge i pripreme raznih sportskih kolektiva i školaraca triju srednjih škola. Prvotno zbog prokišnjavanja koje je u nekoliko navrata, kod zapadnog koša, na manje periode zaustavljalo subotnju košarkašku utakmicu.

„U koštac“ s problemom uhvatila se gradska izvršna vlast pa je na inicijativu gradonačelnice Kristine Križanac u srijedu održan sastanak u Županiji na kojem se, u jako kratkom roku, našlo rješenje za sanaciju dotrajalog krova. U međuvremenu je napravljeno i sve što se potrebne dokumentacije i uvida tiče pa je jutros izvršenje projekta odobrio i župan Blaženko Boban, kako nam je i potvrdila gradonačelnica Kristina Križanac:

„Brzo smo reagirali i našli rješenje. Troškovnik sanacije je napravljen, nepovoljni vremenski uvjeti malo su odužili uvid u stvarno stanje na krovu, ali i to je uspješno izvršeno i upravo smo dobili „zeleno svjetlo“ od Županije i promptno se kreće u realizaciju!“

Na odlične vijesti odmah smo sinjsku gradonačelnicu upitali i o vremenskom periodu trajanja radova na što je ona odgovorila:

„Sanacija bi, po planu, trebala trajati svega nekoliko dana. Kao gradonačelnica moja obveza bila je što prije reagirati, dvorana će, po mom mišljenju, biti spremna za odigravanje utakmica i dalje, a sada je sve na Košarkaškom savezu i KK Alkar da usklade daljnje korake“.

Rukavica rješenja ja bačena, ali dalek je “vizir od cilja” jer se za zadovoljavanje svega onoga što traži Savez trebaju još dobrano “zasukati rukavi”. Na popisu onog što se pod moranjem mora riješiti kako bi sinjski košarkaški dom i dalje bio Srednjoškolska sportska dvorana su dotrajale instalacije, grijanje, preuređene svlačionice, ali i potpuno novi dotrajali parket. Ruku na srce, posao koji nije vrijedan nekoliko dana, mjeseci, a pogotovo još nekog kraćeg razdoblja.

Ipak, ono što se u ovoj cijeloj priči jedino postavlja kao “svjetlo na kraju tunela” je priča o novoj dvorani koja je, prema riječima predsjednika Denisa Glavana, spremna za postati novo privremeno sjedište sinjske košarke:

“Teško razdoblje je za nama, nikome nije lako i svi smo tužni nakon ovakve odluke HKS. Zbog sigurnosti naših školaraca koji koriste staru dvoranu krenulo se u hitnu sanaciju krova, ali Alkar će svoje utakmice morati igrati u novoj dvorani koja je već spremna za iduću utakmicu. Uz postojeći kapacitet od 300 mjesta s dodatnim tribinama  nadomjestit će se još 300 mjesta.”

Svakako zavidan napredak, ali ono što je sigurno kako će se barem, po prodanim kartama u staroj dvorani, kapacitet itekako debelo premašiti jer brojka od svega 250 karata prodanih po utakmici naspram više od tisuće “grla s tribina” zvuči posve poražavajuće. Važno je još naglasiti kako se dodatan kapacitet odnosi na popunjavanje mjesta na postojećim tribinama, a bude li potrebe i iza koševa može se smjestiti dodatan broj sjedalica i montažnih tribina koje će se koristiti u dogovoru s Viteškim Alkarskim društvom.

Koliko su Sinjani na emocijama brzi dovoljno govori i podatak kako je, uslijed bure oko dvorane i igranja sinjske košarkaške uzdanice, podosta žestokih prijetnji stiglo na adresu Uprave kluba, od tobože “sinjskih dušebrižnika” koji su imali rješenje, a od realizacije i dovođenja u vezu s izvršavanjem tih rješenja “peru ruke”.

“Mnogo problema je u novoj dvorani i u Savezu su iskoristili priliku i sve nam sasuli u ovoj suspenziji. Posao nije lagan, ali mislim kako će se ova sezona morati privesti kraju u novoj dvorani. Mnogo je tu posla za kratko vrijeme, ali ono što veseli kako je naše potrebe prepoznala Županija i bit će nam u svemu “desna ruka”. Ono što moram istaknuti, a nikako ne želim da me se shvati da navijam za novu dvoranu, jest kako igrači jedva čekaju zaigrati u novoj dvorani zbog svih tih teških uvjeta s kojima se susrećemo u staroj koja je svakako odgojila mnoge generacije!”, rekao je Denis Glavan.

Okončanje problema i pečat na odluku stavit će Hrvatski košarkaški Savez. Nova sportska dvorana, uz još provjeru težinske vrijednosti tribina, trebala bi dobiti privremenu dopusnicu za odigravanje utakmica dok će se za povratak u dugogodišnji sinjski košarkaški dom morati ipak malo pričekati. Alkar je napravio sve u svojoj moći da i dalje omogući Sinjanima uživanje u sinjskom ponosu, a sada potez povlači Hrvatski košarkaški Savez. Hoće li zajednički jezik i trenutno najbolje moguće rješenje problema u vidu igranja u novoj dvorani naći točke presjeka Savez i Alkar? Preostaje tek za vidjeti…
hr Fri Nov 30 2018 13:48:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

USKOK-u predana imena i prezimena liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata upravo je predala USKOK-u anketu s prijavama imenom i prezimenom liječnika za koje pacijenti tvrde da su primali mito, pišu Vijesti.hr.

Naime, kao što smo ranije pisali, Udruga za promicanje prava pacijenata jučer je objavila rezultate ankete iz kampanje "Antikorupcija u zdravstvu" u kojoj su pacijenti, koji su davali mito ili koje su liječnici tražili mito, mogli anonimno prijaviti svoje slučajeve. 

Liječnik iz Splita koji je pod istragom, prijavljen je 22 puta , a uz njega, deset je puta prijavljeni liječnik iz zagrebačke bolnice, a među onima koji su primali mito su i dvojica liječnika koji su istodobno i političari.

"Dobili smo 3 imena koja su se istakla, prednjači ime koji je osumnjičeni u KBC Split, zatim ga slijedi jedan drugi iz zagrebačke bolnice s 10 prijava i još jedan iz KBC Split s 3 prijave", rekla je ranije za RTL Jasna Karačić, predsjednica hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Liječnika s najviše prijava iz Zagreba, kako doznajemo, pacijenti ne terete i za nesavjesno liječenje, drugim riječima - nije pustio pacijente da čekaju dok ne plate. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako osuđuje svaku korupciju, a "poglavito u zdravstvu gdje su zdravlje i životi u pitanju i mislim da to treba policija sve istražiti i onda postupiti prema zakonu. Ne znam koga se spominje, treba provjeriti"

hr Tue Dec 18 2018 13:08:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18c45d0e4938c04e8b46e5/80

Zvjezdano selo Mosor organizira Zimsku školu tehničkih aktivnosti

Škola će se održati u Zvjezdanom selu Mosor.

Udruga Zvjezdano selo Mosor tijekom zimskih školskih praznika organizira Zimsku školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola, u razdoblju od 2. do 5. siječnja 2019. g.

Škola će se održati u Zvjezdanom selu Mosor.

Uz predavanja i promatranja iz astronomije, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, filma, te brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja.

Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na adresi www.zvjezdano-selo.hr.


hr Tue Dec 18 2018 10:57:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Novčana podrška za 106 novih učenika i studenata

Pravo na mjesečnu potporu Grada Splita za školovanje ostvario je 51 srednjoškolac i 55 studenata slabijeg imovinskog stanja u ovoj školskoj i akademskoj godini.

Kada se pribroje oni koji su to pravo ostvarili prethodnih godina, Grad trenutno novčano podupire 291 svog učenika i studenta po socijalnoj osnovi.

U Proračunu je za ovu godinu osigurano dva milijuna i 100 tisuća kuna, a isto toliko predviđeno je i u prijedlogu Proračuna za iduću, 2019. godinu. Mjesečni iznosi za srednjoškolce su 600 kuna ako se školuju u Splitu i 800 kuna ako se školuju izvan Splita. Studentima koji studiraju na splitskom Sveučilištu pripada 800 kuna mjesečno, a 1000 kuna namijenjeno je onima koji studiraju izvan Splita.

Poziv je i dalje objavljen na stranicama Grada Splita, sve do 30. travnja 2019. godine, a prijava će se realizirati od mjeseca njenog podnošenja.


hr Tue Dec 18 2018 08:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5abfb0dd2af47f4a5d8b45da/80

Stanje na cestama: Kolnici su mjestimice mokri i skliski

Evo kakvo je stanje na cestama
Za sve skupine vozila otvoreni su:
- autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče;
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb;
- državna cesta DC1 Karlovac-Gračac-Knin-Split;
- stara cesta kroz Gorski kotar (DC3);
- državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
- Krčki most;Paški most.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), piše HAK.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. U Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj magla mjestimice smanjuje vidljivost. Ima je i na dionici autoceste A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Nova Gradiška. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Na dijelu dionice A1, između čvora Maslenica i južnog dijela tunela Sveti Rok vozi te autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić zbog jakog vjetra vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog tehničkog pregleda most „Most hrvatskih branitelja“ (novi most između kopna i otoka Čiova) bit će zatvoren za sav promet 18. prosinca 2018. godine (utorak) od 09:00 do 15:00 sati. Obilazni pravac je županijskom cestom ŽC6133 (ex. DC315), županijskom cestom ŽC6291 (preko „Starog čiovskog mosta“) i županijskom cestom ŽC6134 (ex. DC126) Sudionike u prometu molimo za razumijevanje i poštivanje privremene regulacije prometa.

Danas od 07:00 do 16:30 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Slano vozi se uz privremenu regulaciju prometa uz semafore.

A1 Zagreb-Split-Ploče

na 142. km između čvorova Otočac i Perušić, na mostu Gacka, zbog oštećenja kolnika promet teče voznim trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h.A3 Bregana-Lipovac

Vozilo u kvaru između odmorišta BR. STUPNIK i odmorišta LUŽANI, 200+650 km, u smjeru Bregane. Promet se vodi po dvije prometne trake.Vozilo u kvaru na 81. +900 km između čvora Popovača i čvora Križ u smjeru Bregane, promet se vodi po dvije prometne trake.Na autocesti A3 pred GP Bajakovo kolona teretnih vozila duga oko 2 km.Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

LIKA i KARLOVAČKA ŽUPANIJA:

DC25 Karlobag-Gospić;
DC42 u mjestu Poljanak (Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj);
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno;
DC429 Selište Drežničko (DC42)-Selište Drežničko (g.ž.L.s.);
ŽC5126 Kosinjski Bakovac;
ŽC5156 Bunić;
ŽC5164 Vrebac-Podlapača;
ŽC5166 Egeljac-Mali Alan;
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac;
ŽC5199 Štirovača-Šušanj;
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja;
ŽC59122 Šušanj-Ledenik;
ŽC59123 Šušanj-Konjsko;
sve lokalne i županijske ceste na području Korenice i Senja.

GORSKI KOTAR i PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA:

- ŽC5030 Platak-Kamenjak;
- ostale lokalne i županijske ceste na području Novog Vinodolskog.

DALMACIJA

- DC220 mjesto Kamensko.

U Zagrebu, zbog rekonstrukcije Remetinečkog rotora, prometuje se prema privremenoj regulaciji. Vozila teža od 5t ukupne nosivosti i visine veće od 3,5m presumjeravaju se na Buzin. Tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih vršnih sati upozoravamo na moguće gužve.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

- na Istarskom ipsilonu (B8) između čvorova Cerovlje i Lupoglav te čvora Lupoglav i tunela Učka (vozi se uz privremenu signalizaciju);
- na Jadranskoj magistrali (DC8) u Slanom (kod Dubrovnika);
- DC3 od Belovara do Žerjavinca,
- DC307 Marija Bistrica-Stubica,
- DC205 u mjestu Sveti Križ kod Tuhelja vozi (ograničenje brzine 30 km/h),
- DC31 u mjestu Kravarsko (zbog odrona),
- DC33 kroz grad Drniš,
- ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle (ograničenje brzine 30 km/h).

Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste:

- izlazni i ulazni krak čvora Matulji prema Opatiji (spoj autoceste A7 i Jadranske magistrale DC8). Promet je preusmjeren preko čvorova Jurdani i Diračje, a između tunela Učka i čvora Matulji prometuje se bez posebnih ograničenja;
- DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz prometnu signalizaciju);
- DC7 između mjesta Sikirevci i Slavonski Šamac;DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko;
- DC53 u Čaglinu (između Našica i Slavonskog Broda);
- DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti zbog oštećenja;
- DC544 Bolč-Gudovac od raskrižja DC544/LC37019 do raskrižja DC544/ŽC3020;
- ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac;
- LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).

Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Više na web stranici.

Vrijeme je magle, mokrih i skliskih kolnika, ne zaboravimo nekoliko osnovnih pravila koja će nam olakšati kretanje po jesenskim kolnicima:
• Valja provjeriti stanje guma i metlica brisača;
• Obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost;
• Držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni;
• Izbjegavati nagla kočenja;
• Voziti opreznije.
hr Tue Dec 18 2018 08:10:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .