Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0131010e49381c2c8b4643/80
Foto: Antonio Mirko Macan

"Bura" oko dvorana u Sinju se ne smiruje: "Stara" u sanaciji, "Nova" u upotrebu, a Uprava Alkara na udaru prijetnji

Na naslovne stranice lokalnih medija proteklih dana došla je priča oko stare sinjske dvorane i problema nastalih uslijed prekida na prošloj domaćoj utakmici Alkara s Goricom prvotno zbog prokišnjavanja krova koji je u “lokvu bez dna” pretvarao parket ispod zapadnog koša.
Slijedom takvih prilika, gradska izvršna vlast iznašla je rješenje problema, pokrenula sanaciju, ali dugačak popis uvjeta kako bi se HKS “smilovao” i ukinuo suspenziju odigravanja košarkaških utakmica ipak je prevelik zalogaj za kratko vremensko razdbolje pa će Alkar do kraja tekuće i u narednoj godini biti preseljen u novu dvoranu…

U uredu Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, u srijedu je održan hitan sastanak na iniciranje gradonačelnice Kristine Križanac, a u svrhu sanacije krova stare sportske dvorane koja je proteklih dana došla na naslovne stranice svih lokalnih medija.

Prekidi utakmice Alkara i Gorice u realnost su doveli dugotaloženi problem i mnogo puta progledavanja kroz prste dvorane koja je, posebice u zimskim mjesecima, bila, blagorečeno, neprimjeren prostor za utakmice, a pogotovo treninge i pripreme raznih sportskih kolektiva i školaraca triju srednjih škola. Prvotno zbog prokišnjavanja koje je u nekoliko navrata, kod zapadnog koša, na manje periode zaustavljalo subotnju košarkašku utakmicu.

„U koštac“ s problemom uhvatila se gradska izvršna vlast pa je na inicijativu gradonačelnice Kristine Križanac u srijedu održan sastanak u Županiji na kojem se, u jako kratkom roku, našlo rješenje za sanaciju dotrajalog krova. U međuvremenu je napravljeno i sve što se potrebne dokumentacije i uvida tiče pa je jutros izvršenje projekta odobrio i župan Blaženko Boban, kako nam je i potvrdila gradonačelnica Kristina Križanac:

„Brzo smo reagirali i našli rješenje. Troškovnik sanacije je napravljen, nepovoljni vremenski uvjeti malo su odužili uvid u stvarno stanje na krovu, ali i to je uspješno izvršeno i upravo smo dobili „zeleno svjetlo“ od Županije i promptno se kreće u realizaciju!“

Na odlične vijesti odmah smo sinjsku gradonačelnicu upitali i o vremenskom periodu trajanja radova na što je ona odgovorila:

„Sanacija bi, po planu, trebala trajati svega nekoliko dana. Kao gradonačelnica moja obveza bila je što prije reagirati, dvorana će, po mom mišljenju, biti spremna za odigravanje utakmica i dalje, a sada je sve na Košarkaškom savezu i KK Alkar da usklade daljnje korake“.

Rukavica rješenja ja bačena, ali dalek je “vizir od cilja” jer se za zadovoljavanje svega onoga što traži Savez trebaju još dobrano “zasukati rukavi”. Na popisu onog što se pod moranjem mora riješiti kako bi sinjski košarkaški dom i dalje bio Srednjoškolska sportska dvorana su dotrajale instalacije, grijanje, preuređene svlačionice, ali i potpuno novi dotrajali parket. Ruku na srce, posao koji nije vrijedan nekoliko dana, mjeseci, a pogotovo još nekog kraćeg razdoblja.

Ipak, ono što se u ovoj cijeloj priči jedino postavlja kao “svjetlo na kraju tunela” je priča o novoj dvorani koja je, prema riječima predsjednika Denisa Glavana, spremna za postati novo privremeno sjedište sinjske košarke:

“Teško razdoblje je za nama, nikome nije lako i svi smo tužni nakon ovakve odluke HKS. Zbog sigurnosti naših školaraca koji koriste staru dvoranu krenulo se u hitnu sanaciju krova, ali Alkar će svoje utakmice morati igrati u novoj dvorani koja je već spremna za iduću utakmicu. Uz postojeći kapacitet od 300 mjesta s dodatnim tribinama  nadomjestit će se još 300 mjesta.”

Svakako zavidan napredak, ali ono što je sigurno kako će se barem, po prodanim kartama u staroj dvorani, kapacitet itekako debelo premašiti jer brojka od svega 250 karata prodanih po utakmici naspram više od tisuće “grla s tribina” zvuči posve poražavajuće. Važno je još naglasiti kako se dodatan kapacitet odnosi na popunjavanje mjesta na postojećim tribinama, a bude li potrebe i iza koševa može se smjestiti dodatan broj sjedalica i montažnih tribina koje će se koristiti u dogovoru s Viteškim Alkarskim društvom.

Koliko su Sinjani na emocijama brzi dovoljno govori i podatak kako je, uslijed bure oko dvorane i igranja sinjske košarkaške uzdanice, podosta žestokih prijetnji stiglo na adresu Uprave kluba, od tobože “sinjskih dušebrižnika” koji su imali rješenje, a od realizacije i dovođenja u vezu s izvršavanjem tih rješenja “peru ruke”.

“Mnogo problema je u novoj dvorani i u Savezu su iskoristili priliku i sve nam sasuli u ovoj suspenziji. Posao nije lagan, ali mislim kako će se ova sezona morati privesti kraju u novoj dvorani. Mnogo je tu posla za kratko vrijeme, ali ono što veseli kako je naše potrebe prepoznala Županija i bit će nam u svemu “desna ruka”. Ono što moram istaknuti, a nikako ne želim da me se shvati da navijam za novu dvoranu, jest kako igrači jedva čekaju zaigrati u novoj dvorani zbog svih tih teških uvjeta s kojima se susrećemo u staroj koja je svakako odgojila mnoge generacije!”, rekao je Denis Glavan.

Okončanje problema i pečat na odluku stavit će Hrvatski košarkaški Savez. Nova sportska dvorana, uz još provjeru težinske vrijednosti tribina, trebala bi dobiti privremenu dopusnicu za odigravanje utakmica dok će se za povratak u dugogodišnji sinjski košarkaški dom morati ipak malo pričekati. Alkar je napravio sve u svojoj moći da i dalje omogući Sinjanima uživanje u sinjskom ponosu, a sada potez povlači Hrvatski košarkaški Savez. Hoće li zajednički jezik i trenutno najbolje moguće rješenje problema u vidu igranja u novoj dvorani naći točke presjeka Savez i Alkar? Preostaje tek za vidjeti…
hr Fri Nov 30 2018 13:48:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7027610e4938e3b88b4577/80
Foto: Google karte

Zbog Županijskog krnjevala u nedjelju zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana

Zbog održavanja 13. Županijskog krnjevala na dva sata zatvorit će se cesta dr. Franje Tuđmana od Marine Kaštela - Kaštel Gomilica do Dudanovog puta u Kaštel Kambelovcu u periodu od 15:00 do 17:00h.
Nakon nekoliko uvodnih krnjevalskih događanja, ovog nas vikenda, točnije u nedjelju 24. veljače, očekuje 13. Županijski krnjeval. Karnjevalska povorka kreće u 15:00h od Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) do Brca u Kaštel Kambelovcu.

Na krnjevalu će sudjelovati sve najpoznatije grupe iz Splitsko-Dalmatinske županije te prijatelji iz okolnih županija.

Krnjeval je u organizaciji KU Polantane iz Kaštel Kambelovca. Zainteresirane grupe se mogu prijavit do ponoći 22. Veljače. Prijave se vrše putem obrasca na službenim stranicama
.

Da će povorka biti zanimljiva, govore duge pripreme članova KU Polantana koje se polako privode kraju. Rezultirat će s nekoliko udarnih točaka uključujući i glavnu atrakciju sa kojom grupa učestvuje na riječkom krnjevalu: ROCKY 6 I nastavlja se…

Nakon događanja na otvorenom nastavlja se druženje u prostorima Marine Kaštela gdje će biti organizirana večera za sve sudionike ovogodišnjeg Županijskog krnjevala.


hr Fri Feb 22 2019 17:48:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7023e60e4938e3b88b456d/80

HDZ Split: Oporba odbila sudjelovati u spasu Marjana! Gradska uprava će zajedno sa stručnjacima riješiti problem potkornjaka

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.
- Danas smo svjedočili scenariju kojeg dosada nismo imali priliku vidjeti – oporba (Most, Pametno, SDP i ostali) je napustila vijećnicu i time „srušila“ kvorum za donošenje odluka na tematskoj sjednici. Njih u tom trenutku uistinu nije bilo briga ni za veći broj stručnjaka koji odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili svoja stajališta gradskim vijećnicima i svim građanima, kako bi u kakofoniji histerije koja vlada proteklih dana i tjedana napokon svi imali priliku čuti činjenice, a ne samo neutemeljena razmišljanja.

Njih nije bilo briga ni za Marjan ni građane Splita jer je njima problem s potkornjakom samo politički moment, a ne problem koji zajedničkim snagama trebamo rješavati.

Politička metoda je ista kao i prošle godine kada su bombardiranjem perfidnih i u potpunosti neutemeljenih navoda pokušali kod građana Splita izazvati histeriju oko navodne nečistoće zraka i stanja na Karepovcu, ali u tome nisu uspjeli.

Rušenje kvoruma na tematskoj sjednici na kojoj smo svi zajedno trebali saslušati stručnjake i hladne glave, bez politikantstva i populizma donijeti važne zaključke je očito oruđe sitnih politikanata, bez ideje i programa, koji provode godine u hladovini oporbe, bez ikakve namjere za angažmanom i suradnjom.

Želimo poručiti građanima Splita – problem potkornjaka na Marjanu će se riješiti u potpunosti u predviđenom roku, a to će učiniti stručnjaci u koje ova gradska uprava ima potpuno povjerenje, bez politikanata i diletanata iz gradske oporbe.

Građani Splita su siti “fake newsa” i histerije koju uvijek iste političke opcije pokušavaju izazvati. Oni žele rezultate, a upravo to će ova gradska uprava i imati u borbi protiv ovog problema. - poručio je Petar Škorić.

hr Fri Feb 22 2019 17:31:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Napeto u Banovini: Tematska sjednica o Marjanu odgođena do daljnjeg, oporba srušila kvorum

Vladajući nisu imali većinu zbog izostanka vijećnika Stipe Božića i Željka Keruma
Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o suzbijanju potkornjaka na Marjanu, oporba je uspjela srušiti kvorum.

Stranka Pametno smatra kako nema smisla sudjelovati na sjednici jer gradonačelnik ne poštuje odluke Gradskog vijeća te sam bira što će provesti. Marijana Puljak kaže da će rušiti kvorum kad god budu mogli.

U jednom trenutku zaiskrilo je između Jakova Prkića (Pametno) i Petra Škorića (HDZ). Prkić zamjera vladajućima što ih nema na raspravi, a Škorić je oporbu optužio da šire histeriju.

Ante 
Čikotić, vijećnik Mosta, kaže da ga je sram što je vijećnik u ovakvom sazivu Vijeća.

- Rušenje kvoruma je naš politički alat, jer vladajući ne provode zakon. Danas se gradonačelnik izrugao zakonu i rekao da ne da gušta državi te da neće provoditi zakon. To je po meni puno skandaloznije nego ovo naše upozorenje da dođu na svoja radna mjesta. Danas smo čuli da mjere nisu provođene, odgovornost ima ime i prezime i kakvu poruku šaljemo mladima, ako im kažemo da nema odgovornosti. Naravno da je onda egzodus, jer su frustrirani sustavom jer imaju HDZ i SDP i nemaju nikakve odgovornosti - kazao je MOST-ov Ante Čikotić nakon prvog rušenja kvoruma i kazao novinarima da se može kladiti da se neće provesti zaključci s prošle tematske sjednice GV-a o Marjanu.

- Kakva je svrha tematskih sjednica na kojima se donesene odluke ne provode? Ja se kao vijećnik sramim da sam u ovome sazivu. Što se mene tiče ja sam za raspuštanje takvog Gradskog vijeća koje daje legitimitet takvim odlukama i neprovođenju zakona. Što se nas tiče, mi smo spremni povući se iz Gradskog vijeća dok se ne uspostavi zdraviji odnos - kazao je Čikotić.

hr Fri Feb 22 2019 17:10:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0a8c520e49382e3d8b45a0/80

Posebna regulacija prometa za vrijeme utakmice Hajduka i Gorice

Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa.
U subotu, 23. veljače 2019. s početkom u 17.30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrati će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i NK„Gorica“.
 
Od 13.30 sati do završetka osiguranja uspostaviti će se blokada prometa na šetnici oko stadiona, dok će se od 15.30 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak uprostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Policija moli građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.
hr Fri Feb 22 2019 15:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .