Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5831c7951eea8f44d68b4571/80

Vegani Dalmacije poručuju: Nemamo straha od salmonele!

Ovu subotu 19.11. održalo se druženje raznovrsnih ljubitelja zdrave prehrane u Splitu - Vegana iz Dalmacije
Preko 40 ljudi došlo je na obilan šareni obrok i druženje u restoran Makrovega (kojima se ovim putem zahvaljuju na gostoprimstvu) i uz ležernu atmosferu poručili su da nemaju straha od salmonelle koja trenutno drma po marketima diljem zemlje. Najmlađa veganka na susretu imala je svega 3 godine (veganka od rođenja) a najstarija pedeset, a bilo je individualaca iz raznih sfera - turizam, sport, prehrambena industrija, ugostiteljstvo, kozmetika, umjetnost, obrazovni sustav… Veliki broj njih objavljuje raskošne fotografijebiljne ishrane sa receptima na svojim facebook profilima i youtube kanalima te ohrabruju ljude da se okušaju u biljnoj ishrani tvrdedi kako je - ne jednako ukusna - ved i ukusnija od mesne! Ne tako davno osnovana facebook grupa Vegani Dalmacija dobiva zamaha i na raspolaganju smo ljudima za povezivanje i međusobno učenje.

Razmjenjujemo korisne informacije i kulinarske trikove -razni biljni odresci, sladoledi, pizze, juhe, namazi, smoothiji, torte, specijaliteti od orašastih plodova ižitarica. „Ma ko je vidia biljnu ishranu u Hrvatskoj?“ Inače, veganstvo je najvedi rastudi "trend" u svijetu - lako provjerljivo preko google analitics-a. Samo u susjednoj Italiji 10% ili preko 6 milijuna ljudi je na vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Novi Zeland, Australija, UK, Švedska Njemačka i Austria kredu se od 9-11%. Izrael i Indija neusporedivo više. Prema posljednjem nezavisnom istraživanju javnog mnijenja kojeg je provela Komunikacijska skupina SPEM 2007. godine, u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca i vegana odnosno preko 160 tisuda građana Hrvatske se hrani vegetarijanskom/veganskom prehranom. Imajmo na umu da je od tog istraživanja prošlo 9 godina, a posljednjih nekoliko brojkistrahovito raste.

 Ljudi se okredu zdravijim varijantama obroka i više paze na svoje zdravlje. Od kolega u Zagrebu znamo da su tamo u zadnjih pola godine veganske opcije uvele brojne pizzerie i restorani, a u zadnjih 2 godine otvoreno najviše vegetarijanskih i veganskih restorana i take-outova u povijesti Zagreba. A gdje je Split u toj priči? Iako se Split i Dalmacija temelje na mesnim i ribljim specijalitetima, svjedočimo rastu broj trgovina zdrave prehrane i tržište se otvara te postaje kompetitivno. Uz nekoliko postojedih restorana i barova koji se temelje na zdravoj prehrani, ved postojedi fast food-ovi i take out-ovi pomalo uvode veganske opcije…Imamo dobra očekivanja za grad Split u narednih nekoliko godina. Šira gastronomska ponuda svakako ne odmaže, a restorani koji nude veganske opcije imaju opciju registracije svoje ponude na portalima zdrave hrane kao što je Happy Cow i hrv. Veganopolis.

Turisti traže posebne niše, jedu zdravije i moramo ih spremno dočekati s ponudom. I domada zajednica Vegana u Dalmaciji raste, ljudi šire vidike i postaju zaintrigirani. Osvrt na trenutno aktualnu temu - salmonella? U principu, nemamo straha od salmonelle...

Pokazalo se da su kontaminirano meso i mliječni proizvodi obično glavni sumnjivci za salmonelu u trovanju hranom. Salmonela živi u crijevnom traktu životinja i obično se prenosi na ljude iz hrane kontaminirane sa životinjskim izmetom. Najčešdi način trovanja salmonelom kroz hranu je kontakt sa sirovim jajima ili sirovim pilecim mesom - biljna prehrana eliminira taj rizik u potpunosti. Dakle, šanse dobivanje salmonelle na biljnoj ishrani su daleko manje nego na mesnoj.

Osim salmonelle, zaobilaženjem mesa i mliječnih proizvoda smanjujemo rizik od srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. „Meni se isto čini da vegani nemaju šta jest i gladni su!“ Protivno vjerovanjima ljudi koji su navikli jesti meso gotovo svakodnevno, nismo gladni :) Čak naprotiv jedemo više, a držimo liniju jer je biljna ishrana manje kalorična, a sadrži sve što nam treba za održavanje visoke razine energije i funkcionalnosti. Prisustvujemo na brojnim sportskim manifestacijama: maratonima, marjanskoj skalinadi i drugima…

Tijelo se dovede u balans tako da se nerijetko dogodi da ljudi koji imaju problema s nabacivanjem težine dođu na svoju prirodnu težinu podizanjem kilaže, a pretili ljudi skinu višak. „A kako du bez jaja , sira i mlijeka?“ Danas u 21. Stoljedu stvarno nemamo problema. Umjesto kravljeg mlijeka na raspolaganju imamo: zobeno, kokosovo, sojino, bademovo, rižino i druga mlijeka... Postoje varijante veganskog sira, lako dostupne i ukusne, a i okus jaja nije teško zamijeniti biljem. Jedan od primjera jednostavne zamjene za jaja je brz i jednostavan specijalitet - omlet od tofua . Također umjesto 1 jaja u vedini recepata može se koristiti pola mljevene banane, „flax/chia egg“ (lanene i chia sjemenke potopljene u vodi) te brojni drugi nadomjesci…

Također, postoje jednako ukusni obroci koji izgledaju kao meso, ukusni su kao meso, ili ukusniji , a zapravo su rađeni na bazi bilja. Poruka iz Splita: Samo zeleno i nema straha! Jeste li znali? Danas su i brojne svjetske zvjezde vegani i sudjeluju u širenju poruke ne nasilja nad životinjama: Peter Dinklage, David Haye, Sia, Liam Hemsworth, Ellie Goulding, Pamela Anderson, Tobey Maguire, Natalie Portman, James Cameroon, Olivia Wilde, Jared Leto, Joaquin Phoenix, Moby, Bryan Adams, Woody Harrelson, Ellen DeGeneres, Anne Hathaway, Alanis Morissette, Alec Badlwin , Russel Brand, Miley Cyrus, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Stevie Wonder , Demi Lovato, Ellen Page, Eric Roberts, Gween Stefani, Jason Mraz i mnogi drugi...

Facebook komentari

hr Sun Nov 20 2016 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ee2e37b9e03e7e8e8b456c/80

TZ Imotski dobitnik godišnje turističke nagrade

Turistička zajednica Imotski dobitnik je nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji Inovativni projekt u turizmu.
Nagrada je ostvarena povodom organizacije ovogodišnjih manifestacija u Crvenom jezeru. Dva važna događanja koja su realizirana ove godine bili su povijesni zaron do dna Crvenog jezera i hodanje po žici nad grotlom jezera takozvani Slacking, o čemu smo svojevremeno informirali čitatelje našeg portala.

Ovu nagradu za kvalitetu turističke ponude i inovativnost u razvoju turističkih proizvoda tijekom jedne godine dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turistički časopis Way to Croatia. To je još jedno u nizu priznanja radu Turističke zajednice u Imotskom, koja nastoji ponuditi što više različitih sadržaja mnogobrojnim turistima koji sve više dolaze u Imotski i Imotsku krajinu.

Facebook komentari

hr Mon Oct 23 2017 20:05:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59edf293b9e03e9a888b475a/80

U jeku afere Agrokor, najmlađi Todorićev sin oženio srpsku manekenku?

Tek nakon što je dao iskaz u Državnom odvjetništvu i otišao posjetiti majku Vesnu Todorić, odvjetnica Jasna Novak otkrila je kako je njezin klijent, najmlađi Todorićev sin Ivan, bio u Zagrebu, u koji je stigao iz Švicarske. U toj zemlji trenutno boravi, kako je rekla, i njegova supruga Milica koja ovih dana treba roditi njihovo prvo dijete
Ivana Todorića tereti se, kao i ostale, za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprava. Supruga mu je u visokom stupnju trudnoće i vjerujem da će zbog toga morati otići iz Hrvatske, ali naglašavam - svakom pozivu će se odazvati!', riječi su to Jasne Novak, odvjetnice najmlađeg sina Ivice Todorića, Ivana Todorića, piše T portal.

Ovom je izjavom Jasna Novak otkrila očito neke nove stvari u životu Ivana Todorića i njegove odabranice, srpske manekenke Milice Mihajlović, koji su, očito, svoju dugogodišnju vezu okrunili brakom uoči rođenja njihova prvog djeteta.

Jutros se Ivan Todorić pojavio na ispitivanju i dao svoj iskaz u Državnom odvjetništvu, nakon čega je otišao kod majke.

Najmlađi od troje djece obitelji Todorić javnosti je postao poznat prije nekoliko godina, kada je bio u vezi s pjevačicom Lanom Jurčević. Iako su svoju vezu pokušavali sakriti od javnosti, o njoj se ipak doznalo. Nakon sedam godina 2007. krenuli su svatko svojim putem.

Facebook komentari

hr Mon Oct 23 2017 16:09:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Toulouse: Džihad nije pogodno ime za bebu

Gradski vijećnici francuskoga Toulousea nisu prihvatili prijedlog francuskog para koji je sina želio nazvati Džihad.

Dužnosnici matičnog ureda roditelje su uputili u ured lokalnog tužiteljstva uz objašnjenje da bi ime moglo štetiti djetetu. 

Premda je džihad danas sinonim za "sveti rat", riječ na arapskom označava "borbu", odnosno svaku vrstu napora usmjerenu prema nekom cilju. 

Termin "džihad" izveden je od arapskoga glagola "džahede" čije je lingvističko značenje - naprezanje, ulaganje napora, borba.

Francuski zakon nalaže da se u ovakvim slučajevima uključi obiteljski sud koji donosi odluku u najboljem interesu djeteta. 

Roditeljima se predlaže odabir drugog imena, a ako ga roditelji odbiju, suci biraju djetetovo ime. 

Kao osobno ime Džihad relativno čest u brojnim arapskim zemljama i nema osobitih političkih konotacija. 

Statistički podaci kažu da je između 2006. i 2015. u Francuskoj ime Jihad ili Djihad dobilo 289 dječaka.

Facebook komentari

hr Mon Oct 23 2017 15:47:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Zašto banane ne smijete staviti u hladnjak?

Banane su tropsko voće koje ne podnosi dobro niske temperature
Upravo zato nije preporučljivo držati ih u hladnjaku, a pogotovo ako ste kupili zelene banane koje još nisu do kraja dozrele. 

Stavljanje nezrele banane u hladnjak spriječit će proces dozrijevanja, odnosno otežati da omekšaju, postanu slađe i aromatičnije. Umjesto toga nezrele i zelene banane najbolje je držati na sobnoj temperaturi. 

Najbolje ih je staviti na mjesto gdje će imati dovoljno zraka i prostora – primjerice, na pladanj za voće i pričekati dok nisu dozrele za konzumaciju. 

Promjena boje na kori i plodu banane nije znak da se banana pokvarila, već je dio prirodnog procesa dozrijevanja. Što je banana tamnija, to je slađa i zrelija

Ako inzistirate na stavljanju ovog tropskog voća u hladnjak, učinite to u trenutku kada se na površini banane već vide tamne točke. To je pouzdani znak da je banana dozrela. 

Crne banane možda ne izgledaju privlačno, ali imaju mnoštvo okusa. Mnogi slastičari čekaju da banana potamni prije nego što od nje naprave neke slastice. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Mon Oct 23 2017 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .