Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5831c7951eea8f44d68b4571/80

Vegani Dalmacije poručuju: Nemamo straha od salmonele!

Ovu subotu 19.11. održalo se druženje raznovrsnih ljubitelja zdrave prehrane u Splitu - Vegana iz Dalmacije
Preko 40 ljudi došlo je na obilan šareni obrok i druženje u restoran Makrovega (kojima se ovim putem zahvaljuju na gostoprimstvu) i uz ležernu atmosferu poručili su da nemaju straha od salmonelle koja trenutno drma po marketima diljem zemlje. Najmlađa veganka na susretu imala je svega 3 godine (veganka od rođenja) a najstarija pedeset, a bilo je individualaca iz raznih sfera - turizam, sport, prehrambena industrija, ugostiteljstvo, kozmetika, umjetnost, obrazovni sustav… Veliki broj njih objavljuje raskošne fotografijebiljne ishrane sa receptima na svojim facebook profilima i youtube kanalima te ohrabruju ljude da se okušaju u biljnoj ishrani tvrdedi kako je - ne jednako ukusna - ved i ukusnija od mesne! Ne tako davno osnovana facebook grupa Vegani Dalmacija dobiva zamaha i na raspolaganju smo ljudima za povezivanje i međusobno učenje.

Razmjenjujemo korisne informacije i kulinarske trikove -razni biljni odresci, sladoledi, pizze, juhe, namazi, smoothiji, torte, specijaliteti od orašastih plodova ižitarica. „Ma ko je vidia biljnu ishranu u Hrvatskoj?“ Inače, veganstvo je najvedi rastudi "trend" u svijetu - lako provjerljivo preko google analitics-a. Samo u susjednoj Italiji 10% ili preko 6 milijuna ljudi je na vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Novi Zeland, Australija, UK, Švedska Njemačka i Austria kredu se od 9-11%. Izrael i Indija neusporedivo više. Prema posljednjem nezavisnom istraživanju javnog mnijenja kojeg je provela Komunikacijska skupina SPEM 2007. godine, u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca i vegana odnosno preko 160 tisuda građana Hrvatske se hrani vegetarijanskom/veganskom prehranom. Imajmo na umu da je od tog istraživanja prošlo 9 godina, a posljednjih nekoliko brojkistrahovito raste.

 Ljudi se okredu zdravijim varijantama obroka i više paze na svoje zdravlje. Od kolega u Zagrebu znamo da su tamo u zadnjih pola godine veganske opcije uvele brojne pizzerie i restorani, a u zadnjih 2 godine otvoreno najviše vegetarijanskih i veganskih restorana i take-outova u povijesti Zagreba. A gdje je Split u toj priči? Iako se Split i Dalmacija temelje na mesnim i ribljim specijalitetima, svjedočimo rastu broj trgovina zdrave prehrane i tržište se otvara te postaje kompetitivno. Uz nekoliko postojedih restorana i barova koji se temelje na zdravoj prehrani, ved postojedi fast food-ovi i take out-ovi pomalo uvode veganske opcije…Imamo dobra očekivanja za grad Split u narednih nekoliko godina. Šira gastronomska ponuda svakako ne odmaže, a restorani koji nude veganske opcije imaju opciju registracije svoje ponude na portalima zdrave hrane kao što je Happy Cow i hrv. Veganopolis.

Turisti traže posebne niše, jedu zdravije i moramo ih spremno dočekati s ponudom. I domada zajednica Vegana u Dalmaciji raste, ljudi šire vidike i postaju zaintrigirani. Osvrt na trenutno aktualnu temu - salmonella? U principu, nemamo straha od salmonelle...

Pokazalo se da su kontaminirano meso i mliječni proizvodi obično glavni sumnjivci za salmonelu u trovanju hranom. Salmonela živi u crijevnom traktu životinja i obično se prenosi na ljude iz hrane kontaminirane sa životinjskim izmetom. Najčešdi način trovanja salmonelom kroz hranu je kontakt sa sirovim jajima ili sirovim pilecim mesom - biljna prehrana eliminira taj rizik u potpunosti. Dakle, šanse dobivanje salmonelle na biljnoj ishrani su daleko manje nego na mesnoj.

Osim salmonelle, zaobilaženjem mesa i mliječnih proizvoda smanjujemo rizik od srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. „Meni se isto čini da vegani nemaju šta jest i gladni su!“ Protivno vjerovanjima ljudi koji su navikli jesti meso gotovo svakodnevno, nismo gladni :) Čak naprotiv jedemo više, a držimo liniju jer je biljna ishrana manje kalorična, a sadrži sve što nam treba za održavanje visoke razine energije i funkcionalnosti. Prisustvujemo na brojnim sportskim manifestacijama: maratonima, marjanskoj skalinadi i drugima…

Tijelo se dovede u balans tako da se nerijetko dogodi da ljudi koji imaju problema s nabacivanjem težine dođu na svoju prirodnu težinu podizanjem kilaže, a pretili ljudi skinu višak. „A kako du bez jaja , sira i mlijeka?“ Danas u 21. Stoljedu stvarno nemamo problema. Umjesto kravljeg mlijeka na raspolaganju imamo: zobeno, kokosovo, sojino, bademovo, rižino i druga mlijeka... Postoje varijante veganskog sira, lako dostupne i ukusne, a i okus jaja nije teško zamijeniti biljem. Jedan od primjera jednostavne zamjene za jaja je brz i jednostavan specijalitet - omlet od tofua . Također umjesto 1 jaja u vedini recepata može se koristiti pola mljevene banane, „flax/chia egg“ (lanene i chia sjemenke potopljene u vodi) te brojni drugi nadomjesci…

Također, postoje jednako ukusni obroci koji izgledaju kao meso, ukusni su kao meso, ili ukusniji , a zapravo su rađeni na bazi bilja. Poruka iz Splita: Samo zeleno i nema straha! Jeste li znali? Danas su i brojne svjetske zvjezde vegani i sudjeluju u širenju poruke ne nasilja nad životinjama: Peter Dinklage, David Haye, Sia, Liam Hemsworth, Ellie Goulding, Pamela Anderson, Tobey Maguire, Natalie Portman, James Cameroon, Olivia Wilde, Jared Leto, Joaquin Phoenix, Moby, Bryan Adams, Woody Harrelson, Ellen DeGeneres, Anne Hathaway, Alanis Morissette, Alec Badlwin , Russel Brand, Miley Cyrus, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Stevie Wonder , Demi Lovato, Ellen Page, Eric Roberts, Gween Stefani, Jason Mraz i mnogi drugi...
hr Sun Nov 20 2016 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ada34dd2af47f608a8b462a/80
Foto: Variety

"Više nije mogao. Želio je mir.": Avicii se ubio?

Obitelj švedskog DJ-a Tima Berglinga poznatijeg kao Avicii u svom je priopćenju navela da on "više nije mogao i želio je mir", zbog čega svjetski mediji sad nagađaju da je počinio samoubojstvo.

Tijelo 28-godišnjeg DJ-a pronađeno je u Muscatu u Omanu prošlog petka popodne, a dosad se o uzroku smrti nije govorilo. Mnogi su zaključili da je umro zbog zdravstvenih problema koji su ga godinama mučili, no izjave njegovih roditelja bacaju novo svjetlo na njegovu smrt, piše Index.

"Tim nije bio stvoren za mašineriju u kojoj je završio", izjavili su njegovi roditelji.

Berglingov glasnogovornik odbio je potvrditi nagađanja da se DJ ubio.

"Naš voljeni Tim bio je istraživač, krhka umjetnička duša koja se uvijek borila s velikim egzistencijalnim pitanjima. Bio je perfekcionist koji je putovao i naporno radio tempom koji je izazivao snažan stres. Kad je prestao ići na turneje, htio je naći ravnotežu u životu, osjećati se dobro i baviti se onim što je najviše volio, glazbom. Mučio se s mislima o značenju, životu i sreći. Više nije mogao. Želio je mir. Tim nije bio stvoren za mašineriju u kojoj je završio, bio je osjetljiv dečko koji je volio svoje fanove, no mrzio je pozornost. Time, zauvijek ćemo te voljeti i nedostajat ćeš nam. Ono tko si bio i tvoja glazba zauvijek će čuvati uspomenu na tebe. Volimo te, tvoja obitelj", stoji u priopćenju obitelji.

Cijeli članak pročitajte ovdje

hr Thu Apr 26 2018 19:31:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1e0cd2af47fc4988b4577/80

Ljekovito i ukusno povrće: Proljeće je vrijeme za artičoke

Proljeće je vrijeme kad cvjetaju artičoke, biljke koje su stari Grci i Rimljani koristili kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Izuzetno je cijenjena u francuskoj i talijanskoj kuhinji, a sve više se koristi i kod nas. Zbog svog ljekovitog sastava korisna je za snižavanje kolesterola, sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Potiče stvaranje žuči, koristi se u terapiji protiv žučnih kamenaca, sprječava cirozu i rak jetre. Poboljšava probavu, smanjuje nadutost i bolove u želucu .Odlično je sredstvo za mršavljenje, a preporuča se i dijabetičarima. Upotrebljava se na razne načine. 

Danas smo se odlučili za jedno ukusno jelo od cvjetova artičoke.

Svježe ubrane artičoke dobro operemo i stavimo u posudu u koju smo ocijedili sok od jednog limuna. Na taj način izlazi iz nje višak gorčine, a ona zadržava svježu boju. Ukoliko u njoj ostane koji mrav izići će na taj način vani u vodu. Nakon sat vremena možemo pripremati artičoke.

Punimo ih smjesom luka (češnjaka), peršina, krušnih mrvica, soli, vegete i papra. Svakoj artičoki raširimo njene latice i punimo ovom smjesom. Zalijemo svaku sa žlicom maslinovog ulja. Složimo u posudu za kuhanje, dodamo sjeckanih krumpira ili boba, a može i graška. Zalijemo vodom i lagano kuhamo oko sat vremena. Poslužujemo toplo uz čašu vina.

hr Thu Apr 26 2018 16:24:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ee01f2b4739801198b45b2/80
Foto: Pixabay

Toplo vrijeme loše djeluje na raspoloženje, postajemo ljuti, glupi i nasilni

Dolaskom toplijih, sunčanih dana, uvriježeno je mišljenje, raste i naše raspoloženje, no znanstvenike već godinama zbunjuje fenomen zvan 'ljetni blues'. Otkriće poljskih znanstvenika baca novo svjetlo na ovaj fenomen jer, kako je pokazalo istraživanje, s porastom temperature raste i hormon stresa pa nas toplo vrijeme čini ljutima, glupljima i nasilnijima

Analizom statistika posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici već neko vrijeme povezuju toplinu s agresivnošću, samoubojstvima i nasiljem, a uzrok fenomena zvanog 'ljetni blues', poljski su znanstvenici pronašli u većoj razini hormona stresa kortizola ljeti nego zimi, pa ispada da nas porast temperature zapravo čini razdražljivijima, piše tportal.

Nove spoznaje o kemikaliji koja je od vitalnog značaja za reguliranje šećera, soli i fluida u cijelom tijelu, bacaju svjetlo i na mogući utjecaj na zdravlje ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Poznanu proučavali su grupu studenata medicine tijekom jednog zimskog i jednog ljetnog dana. Ispitanicima su uzimani uzorci sline svaka dva sata tijekom svakog24-satnog ciklusa ispitivanja, u kojima su mjerene razine kortizola i markera upale. Tijekom svakog ispitivanja, ispitanici su ispunjavali upitnik o načinu života, prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Uočen je porast razine kortizola u ljetnom danu, a razine upale nisu se značajno promijenile između zimske i ljetne sezone.

Veći protok kortizola ljeti iznenadio je patofiziologinju Dominiku Kanikowsku sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Poznanu, koja je kaže kako otkriće proturječi tradicionalnom konceptu o sumornim, depresivnim zimama i opuštenoj lakoći ljeta.

Razdražljivost i neprijateljsko raspoloženje izvorno je s rastom topline povezano analizama statistika kriminala, kada je uočeno da stopa nasilja raste ljeti, naročito u danima koji vrućinom odskaču od prosjeka.

Razne dosadašnje teorije fenomen su objašnjavale mogućnošću da rast temperature uzrokuje rast brzine otkucaja srca, razine testosterona i ubrzanje drugih metaboličkih reakcija koje potiču simpatički živčani sustav koji je odgovoran za našu odluku o borbi ili povlačenju.

Kanikowska objašnjava, kako piše Daily Mail, da je kortizol važan za smirivanje upala i održavanje zdravlja, a luči se u krvotok tijekom teških ili uznemirujućih situacija.

Njegova razina obično je najviša ujutro i postupno opada tijekom dana. Najniža je navečer što nam omogućuje lakši počinak, a na njegovu uobičajenu dnevnu fluktuaciju mogu utjecati bolest, nedostatak sna i neki lijekovi.

Poljska znanstvenica navodi i ranije studije o sezonskoj varijabilnosti hormona, koje su pak pokazale nedosljedne rezultate. No, kako kaže, to je vjerojatno zato što su sudionici testirani u vlastitim domovima, a ne u jedinstvenom okruženju.

hr Thu Apr 26 2018 15:31:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae1b98b2af47ff7968b45eb/80
Foto: Pixabay

Koliko se često zaista trebamo tuširati?

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša.

Većina ljudi u prosjeku se tušira jednom dnevno. Nova istraživanja, pak, idu u smjeru da je bolje biti nešto "prljaviji" kako bi se održala prirodna ravnoteža i vlažnost kože.

Tuširanje ovisi o razini aktivnosti pojedinca, ističe dr. David E. Bank iz njujorškog Centra za dermatologiju, te dodaje ako radite fizički posao ili svaki dan provodite barem sat vremena vježbajući, onda bi se svakako trebali tuširati jednom dnevno.'

Ako ne pripadate ovoj grupi ljudi, stručnjak savjetuje da se možete tuširati i svaki drugi dan i svejedno ostati čisti. Izbjegavanje svakodnevnog tuširanja ima svoje prednosti, jer pretjerano izlaganje kože vodi može narušiti njezinu ravnotežu vlažnosti te dovesti do pretjeranog isušivanja kože.

Tuširanje svaki drugi dan pomaže u održavanju razina prirodnih ulja u koži zbog čega ona postaje mekša. Također, na ovaj način izbjegnut ćete iritaciju kože izazvanu vrućom vodom prilikom tuširanja, tvrdi dr. Bank.

Ipak ne treba pretjerivati s pauzama u tuširanju, jer izbjegavanje ovog čina može dovesti i do problema s kožom.

Potrebno se tuširati barem dva do tri puta tjedno kako bi izbjegli neugodne mirise, ali i isprali mrtve stanice kože, te eventualne bakterije i gljivice koje mogu dovesti do infekcija kože, akni i slično, zaključuje slavni dermatolog. - piše zadovoljna.hr.

hr Thu Apr 26 2018 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .