Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5865724e1eea8f24a58b4651/80
Foto: Crometeo

Stisla zima: U Splitu večeras osjet hladnoće -9°C, u Makarskoj udari bure do 122 km/h

Petak će biti podjednako hladan kao četvrtak, ali uz znatno slabiji vjetar

Posljednji dani 2016. godine protječu znaku zimskog vremena. Tijekom četvrtka dodatno je zahladilo u odnosu na prethodne dane, tako da nigdje u Dalmaciji temperature zraka nisu prelazile 10°C. U najtoplijem dijelu dana u Zagori je bilo od 2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 10°C. Naravno, znatno niže bilo je u jutarnjim i večernjim satima kada je bilo mraza diljem Zagore, a "nule" su se sasvim približile obalnom području.

Tijekom četvrtka bilo je znatno više sunca u odnosu na prethodni dan, a u potpunosti su izostale oborine. Izostanak oborina već je postao pravilo ovog mjeseca. Kako oborina do kraja mjeseca više neće biti, jasno je da će ovogodišnji prosinac u Dalmaciji (i šire) biti ekstremno sušan mjesec. Pale su tek vrlo male količine oborina, a ponegdje su i potpuno izostale. U Dalmaciji je prosinac drugi prosječno najkišovitiji mjesec u godini. Da meteorološki apsurd bude veći, jedini zabilježeni slučaj prosinca bez oborina od početka mjerenja dogodio se - prošle godine! Kolika je bila statistička vjerojatnost da isto dogodi dva prosinca zaredom?

Orkanski udari podno Biokova

Gotovo da nema dijela Dalmacije gdje tijekom dana nije bilo olujnih udara bure ili tramontane. Najjači udar na službenoj DHMZ postaji Split Marjan iznosio je 97 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci udari su dosezali 115 km/h, a u Makarskoj orkanskih 122 km/h.

Vjetrovito vrijeme dodatno je pojačavalo osjet hladnoće. Primjerice, službena temperatura zraka u 19 sati u Splitu je bila 3,7°C, a u kombinaciji s vjetrom prosječne brzine od 9,7 m/s u Splitu je osjet hladnoće iznosio -8,9°C! Još impresivnije je bilo na danas najhladnijoj postaji u Hrvatskoj, onoj na Svetom Juri na Biokovu. U 19 sati izmjereno je -12°C, a uz vjetar prosječne brzine 12,9 m/s osjet hladnoće iznosio je ekstremnih -34,6°C!

 Za vikend potpuni prestanak bure

Bura će već večeras biti u slabljenju u odnosu na dan, a dodatno će oslabiti tijekom petka. Njen potpuni prestanak očekuje se u subotu. Slabljenje bure uvjetovat će hladnije noći, pa će noć na petak i noć na subotu biti najhladnije ovoga tjedna, kada je slab mraz moguć i ponegdje uz obalu. Ipak, u dane vikenda, najviše dnevne temperature bit će 3 do 4°C stupnja više u odnosu na današnje.

Ujutro na našem portalu čitajte detaljnu prognozu vremena za novogodišnju noć.

Facebook komentari

hr Thu Dec 29 2016 21:33:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/596d3cd4b9e03e8c408b458c/80
Foto: karlovacki.hr

Slovenci donirali vatrogasnu opremu

Vatrogasci iz Tisnog dobili su donaciju iz Slovenije. Dvije i pol tone opreme i napitaka došle su u dva kombija s prikolicama. U akciju se uključio i slovenski Crveni križ od kojeg su dobili medicinsku opremu.
Tišnjanski dobrovoljci opremu će podijeliti s kolegama u Šibensko- kninskoj županiji. 

Predsjednik DVD- a iz Slovenije koji boravi s obitelji u Tisnom, ponudio je zapovjedniku DVD- a u Tisnom Tomi Belakušiću pomoć.


"Naš kolega iz Slovenije bio je ovdje onu noć kad je gorjelo oko Splita, Zadra i Šibenika. Nazvao me i ponudio svoju pomoć, a sutra ujutro popili smo kavu. Rekao mi je da je spreman organizirati nam donaciju opreme, a mi mu samo trebamo reći što nam je sve potrebno", izjavio je za ŠibenikIN zapovjednik tišnjanskih dobrovoljaca Tome Belakušić. 


Među doniranom opremom našle su se naprtnjače, kacige, kombinezoni, čizme, više od stotinu cijevi, motorne pile i različita odijela za prilaz vatri.

Uključio se i Crveni križ koji je donirao medicinsku opremu. 

"Mi vatrogasci smo braća, a kako mi je rekao kolega iz Slovenije, 'briga nas za politiku i Piranski zaljev, za vatrogasce nema granica'", rekao je zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić.


Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 14:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5935375ab9e03ec2258b456c/80

Velike gužve na cestama u nadolazećim vikendima

Zbog početka ljetnih praznika u Njemačkoj i Nizozemskoj očekuje se veći priljev vozila prema granicama Hrvatske.
Nadolazeća tri vikenda obilježit će velike gužve i zastoji na hrvatskim cestama. HAK napominje kako ovaj vikend počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske te da će mnogi na put krenuti ranije. Napominju kako se već u petak očekuje veliki priljev vozila prema Hrvatskoj, osobito prema graničnim prijelazima.
U 9 sati je bio vrlo gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, a kolona pred Bajakovom bila je dugačka oko dva kilometra.
Vrhunac se očekuje u subotu 22. srpnja u oba smjera, te u nedjelju 23. srpnja u povratku. Najveće gužve očekuju se na sljedećim prometnicama:
- autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac,A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
- autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
- zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
- Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
- granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
- duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
- u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke
HAK napominje kako će najveće gužve biti u subotu od 4 do 12 sati u smjeru mora, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje popodne.

Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 12:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58df612db47398470c8b4572/80

Povećanje javnog duga

Eurostat je objavio kako je hrvatski javni dug porastao za 11,1 milijardu kuna, te je probio granicu od 300 milijardi kuna.
Prošle godine u proljeće, javni dug Republike Hrvatske prvi put je pao nakon 1999. godine te je Vlada obećala kako će se trend opadanja javnog duga nastaviti. Eurostat je krajem ožujka objavio podatke po kojima je hrvatski javni dug probio granicu od 300 milijardi i 140 milijuna kuna ili 86,4 posto BDP-a. 
Ministar financija Zdravko Marić poručio je da je ovakvo stanje samo privremeno zbog zaduženja u ožujku te da će javni dug kroz sljedeće mjesece padati.
Ministarstvo financija u svom obrazloženju ističe kako se država zadužila 1,25 milijardi eura u ožujku, ali napominju kako su u travnju isplatili tim novcem 1,5 milijardi starog duga. Ministarstvo najavljuje kako će dug na kraju godine pasti za pet postotnih poena te će iznositi 81,2 posto BDP-a
-Zato se već u podacima za travanj, ali i u idućim mjesecima očekuje nastavak trenda smanjenja javnog duga, s obzirom na kretanje manjka proračuna i smanjenja potreba za zaduživanjem, poručuju iz ministarstva.

Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 11:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/589c27feb473987c2b8b45e7/80
Foto: Stranka Pametno

Opet poništen natječaj za sanaciju Karepovca

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave je zbog nedostataka poništila natječaj Grada.
Sanacija splitskog odlagališta Karepovac nikako da dočeka svoj početak. Iako je u ponedjeljak tijekom požara baš zbog Karepovca prijetila ekološka katastrofa, komisija je nakon zaprimljene žalbe pregledala dokumentaciju i zbog navodnih nedostataka poništila natječaj.
Splitski je gradonačenik Andro Krstulović Opara sa županom jučer bio u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te od ministra Tomislava Ćorića zatražio pomoć u sastavljanju teksta za novi natječaj.
"Kada sam saznao tu vijest, nisam mogao vjerovati da je točna. Siguran sam da je moj prethodnik radio u dobroj vjeri i ne mislim da je propust namjerno napravljen. Moramo vidjeti točno koji je propust učinjen, ali situacija je trenutno takva da se odgađa početak sanacije Karepovca bez kojeg nije moguće aktiviranje Lećevice i za što smo u prijedlogu proračuna za 2017. godinu izdvojili jednu stavku" rekao je gradonačelnik.

Facebook komentari

hr Fri Jul 21 2017 09:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .