Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b686039cb557a84608b467c/80

Na mladima svit ostaje: Roko Blažević: “Kad god se otvori prilika, važno ju je iskoristiti”

Roko Blažević pobjednik je Pinkova showa “Zvezdice”
Rano ga je krenulo, no Roko se ne zanosi dosadašnjim uspjehom i ustrajno nastavlja raditi dalje. 18-godišnji Splićanin, 2016. godine, odnio je pobjedu u Pinkovom showu “Zvezdice”, a nakon toga uslijedio je rast u njegovoj pjevačkoj karijeri.



Kakvo si iskustvo stekao u show-u „Pinkove zvezdice“?
- Stvarno lijepo iskustvo, onako neočekivano. Otišao sam tamo nakon hrvatskih „Zvjezdica“ i nisam ništa očekivao, samo sam rekao: „Idemo pokušati! Stvarno, da mogu ponoviti svakako to i bih. Oni su pokazali svoju veličinu time i bilo odlično.

Kako usklađuješ svoje pjevačke obveze sa školskima?
- Tijekom školske godine, trudim se smanjiti gaže. Stvarno je teško jer stalno putujem za Beograd pa pokušavam sve to uskladiti. Neki profesori su popustljivi, neki baš i nisu, hvala Bogu. Ali eto, svake godine u zadnjih tjedan dana bude najviše ispita, no uspijem sve nadoknaditi. Ljeti se stoga trudim imati što više gaža.



Planiraš li dalje graditi svoju karijeru?
- Planiram nakon srednje škole upisati Glazbenu akademiju u Zagrebu ili MPA akademiju Glazbene produkcije i multimedije. Svakako mislim nastaviti u tom smjeru, a onda priželjkujem nekakav singl. Škola je još uvijek na prvom mjestu iako je pjevanje najveća ljubav.

Kako je uopće počela tvoja pjevačka priča?
- Mislim da je počelo nakon „Supertalenta“ 2011. godine kad sam bio još „mali kepec“.. Rekao sam onda da idem probati i nakon toga mi se baš svidjela ta energija koju dobiješ od publike i koju preneseš publici. I eto, počeo sam nastupati po Splitu i okolo. Počeo sam radit na sebi. Sada stvarno idem prema tome. Prije sam išao u glazbenu školu, ali to je više klasika, učio sam svirati klavir. Nakon show-a sam otišao u glazbenu radionicu „Zlatni mikrofon“ i ubiti sam tu počeo. Tu su krenili nastupi, festivali…



Što smatraš ključem daljnjeg pjevačkog uspjeha?
Mislim da je ključ samopouzdanje koje je meni donijelo stvarno mnogo toga. Zatim naravno trud, rad… Sada kada mi ljudi kažu rad, rad, rad... Ne znam, prije nisam toliko vjerovao u rad te sam smatrao da je sve u talentu, ali nakon nekog vremena primijetiš stvarno koliko narasteš, nesvjesno. Osim toga važno je vjerovati u sebe i biti svoj.

Kako su tvoji prijatelji i kolege reagirali na tvoje uspjehe?
- Zavisi kako tko, ali stvarno nikada nije bilo nekakvog ruganja ni zlih komentara i slično. Netko bi to shvatio ozbiljno, a netko kao neku zezanciju, nešto bez veze. Ali stvarno mogu reći da sam dobio veliku podršku, pogotovo tako od najbližih prijatelja i obitelji naravno.

Imaš li neku poruku za mlade?
-Treba vjerovati da uvijek možemo više i treba pokušati, ne možeš ništa izgubiti. Uvijek može bolje te nikad ne treba prestajati s radom i s rastom. I kada god se otvori nešto, zgrabi to jer nikad ne znaš kad će ti se opet to ponoviti.



Tko te najviše poticao na rad i trud, kome si najviše zahvalan što te usmjerio na pravi put?
- Od malena sa mnom radi u „Zlatnom mikrofonu“ Dubravka Pleško, ona mi je mentorica. Najveća zahvala ide pogotovo obitelji jer mislim da bez njihove podrške, da me oni nisu toliko podržavali i vjerovali u mene, ne bi ja dogurao do ovdje.

Reci nam nešto o svojoj pjesmi „Podsjećaš na ljubav“.
- Pjesma je izašla prije par mjeseci. Tekst i melodiju napravio je Danijel Alibabić, crnogorski pjevač, aranžman je napravio Nemanja Mihajlović, muzički producent s Pink-a. Ta pjesma se dogodila dok sam bio na Pink-u, tada me Daniel primijetio i javio mi se te je po završetku show-a napravio pjesmu za mene.

Planiraš li u budućnosti ostati dosljedan žanru ove pjesme ili želiš napraviti nešto drugačije?
- Ova pjesma je baš moj đir, balada i nekakva doza drame, emocije. Bit ću dosljedan sam sebi, ne mislim odskakat od sebe jer mi je najvažnije da se ja dobro osjećam u onome što radim, a ne da svima udovoljavam. Muzika me ispunjava i htio bih to raditi na pravi način. Pronalazim se u tim baladama, pjesmama Olivera Dragojevića, Tonija Cetinskog, Toše Proeskog, Sergeja Ćetkovića te bi i sam išao tim putem i potrudio se dati pravog sebe domaćoj sceni. Vjerujem da neće biti lako zbog brojnih novih, mladih i talentiranih pjevača, ali se ipak nadam najboljem.


hr Mon Aug 06 2018 16:52:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .