Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b686039cb557a84608b467c/80

Na mladima svit ostaje: Roko Blažević: “Kad god se otvori prilika, važno ju je iskoristiti”

Roko Blažević pobjednik je Pinkova showa “Zvezdice”
Rano ga je krenulo, no Roko se ne zanosi dosadašnjim uspjehom i ustrajno nastavlja raditi dalje. 18-godišnji Splićanin, 2016. godine, odnio je pobjedu u Pinkovom showu “Zvezdice”, a nakon toga uslijedio je rast u njegovoj pjevačkoj karijeri.Kakvo si iskustvo stekao u show-u „Pinkove zvezdice“?
- Stvarno lijepo iskustvo, onako neočekivano. Otišao sam tamo nakon hrvatskih „Zvjezdica“ i nisam ništa očekivao, samo sam rekao: „Idemo pokušati! Stvarno, da mogu ponoviti svakako to i bih. Oni su pokazali svoju veličinu time i bilo odlično.

Kako usklađuješ svoje pjevačke obveze sa školskima?
- Tijekom školske godine, trudim se smanjiti gaže. Stvarno je teško jer stalno putujem za Beograd pa pokušavam sve to uskladiti. Neki profesori su popustljivi, neki baš i nisu, hvala Bogu. Ali eto, svake godine u zadnjih tjedan dana bude najviše ispita, no uspijem sve nadoknaditi. Ljeti se stoga trudim imati što više gaža.Planiraš li dalje graditi svoju karijeru?
- Planiram nakon srednje škole upisati Glazbenu akademiju u Zagrebu ili MPA akademiju Glazbene produkcije i multimedije. Svakako mislim nastaviti u tom smjeru, a onda priželjkujem nekakav singl. Škola je još uvijek na prvom mjestu iako je pjevanje najveća ljubav.

Kako je uopće počela tvoja pjevačka priča?
- Mislim da je počelo nakon „Supertalenta“ 2011. godine kad sam bio još „mali kepec“.. Rekao sam onda da idem probati i nakon toga mi se baš svidjela ta energija koju dobiješ od publike i koju preneseš publici. I eto, počeo sam nastupati po Splitu i okolo. Počeo sam radit na sebi. Sada stvarno idem prema tome. Prije sam išao u glazbenu školu, ali to je više klasika, učio sam svirati klavir. Nakon show-a sam otišao u glazbenu radionicu „Zlatni mikrofon“ i ubiti sam tu počeo. Tu su krenili nastupi, festivali…Što smatraš ključem daljnjeg pjevačkog uspjeha?
Mislim da je ključ samopouzdanje koje je meni donijelo stvarno mnogo toga. Zatim naravno trud, rad… Sada kada mi ljudi kažu rad, rad, rad... Ne znam, prije nisam toliko vjerovao u rad te sam smatrao da je sve u talentu, ali nakon nekog vremena primijetiš stvarno koliko narasteš, nesvjesno. Osim toga važno je vjerovati u sebe i biti svoj.

Kako su tvoji prijatelji i kolege reagirali na tvoje uspjehe?
- Zavisi kako tko, ali stvarno nikada nije bilo nekakvog ruganja ni zlih komentara i slično. Netko bi to shvatio ozbiljno, a netko kao neku zezanciju, nešto bez veze. Ali stvarno mogu reći da sam dobio veliku podršku, pogotovo tako od najbližih prijatelja i obitelji naravno.

Imaš li neku poruku za mlade?
-Treba vjerovati da uvijek možemo više i treba pokušati, ne možeš ništa izgubiti. Uvijek može bolje te nikad ne treba prestajati s radom i s rastom. I kada god se otvori nešto, zgrabi to jer nikad ne znaš kad će ti se opet to ponoviti.Tko te najviše poticao na rad i trud, kome si najviše zahvalan što te usmjerio na pravi put?
- Od malena sa mnom radi u „Zlatnom mikrofonu“ Dubravka Pleško, ona mi je mentorica. Najveća zahvala ide pogotovo obitelji jer mislim da bez njihove podrške, da me oni nisu toliko podržavali i vjerovali u mene, ne bi ja dogurao do ovdje.

Reci nam nešto o svojoj pjesmi „Podsjećaš na ljubav“.
- Pjesma je izašla prije par mjeseci. Tekst i melodiju napravio je Danijel Alibabić, crnogorski pjevač, aranžman je napravio Nemanja Mihajlović, muzički producent s Pink-a. Ta pjesma se dogodila dok sam bio na Pink-u, tada me Daniel primijetio i javio mi se te je po završetku show-a napravio pjesmu za mene.

Planiraš li u budućnosti ostati dosljedan žanru ove pjesme ili želiš napraviti nešto drugačije?
- Ova pjesma je baš moj đir, balada i nekakva doza drame, emocije. Bit ću dosljedan sam sebi, ne mislim odskakat od sebe jer mi je najvažnije da se ja dobro osjećam u onome što radim, a ne da svima udovoljavam. Muzika me ispunjava i htio bih to raditi na pravi način. Pronalazim se u tim baladama, pjesmama Olivera Dragojevića, Tonija Cetinskog, Toše Proeskog, Sergeja Ćetkovića te bi i sam išao tim putem i potrudio se dati pravog sebe domaćoj sceni. Vjerujem da neće biti lako zbog brojnih novih, mladih i talentiranih pjevača, ali se ipak nadam najboljem.


hr Mon Aug 06 2018 16:52:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/572992f8f0465c78008b4651/80
Foto: FaH

Na današnji dan: tri godine bez Arsena Dedića

Na današnji dan 2015. u Zagrebu je u 78. godini preminuo jedan od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika, Arsen Dedić.
Arsenu Dediću muzika je bila život. On ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Uz oca koji je u šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio muzičku akademiju. 

Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, uz glazbu je odrastao njegov sin uspješni glazbenik Matija.

Glazba je ono što je ostavio kao prebogato nasljeđe svima nama. O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi za sebe da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac. 

Nije volio smještanje u žanrove i ladice. Svojom glazbom oplemenio je i nebrojene stihove pjesnika koje je volio. Nije volio smještanje u žanrove i ladice...

Njegova iznimna filmska glazba donijela mu je i dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije poput Glembajevih, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Jedrima oko svijeta pamtit će se i po Arsenovim notama. 

Sedamsetih svojom je glazbom obilježio i mnoge kazališne predstave. Šansone, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape.

Slikar, producent, dirigent. Obožavan diljem bivše države, nastupao je u svim koncertnim dvoranama, održao turneje na svim kontinentima. Poezija mu je prevedena na desetak jezika. Nije ga zaobišlo nijedno od najvažnijih državnih priznanja, Marul, Porin,  Nazor, Red Danice hrvatske. Zvali su ga ranjivim grubijanom, melankoličnim cinikom, stidljivim egzibicionistom.  U mladosti pisao je pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras, no u sjećanju svih generacija ostat će jedan  jedini, neponovljivi  - Arsen., piše HRT
hr Fri Aug 17 2018 10:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7666fccb557ad6648b4a52/80

Deveti MAG Festival i ove godine u katedrali Svetog Dujma

Od 30.8. – 9.9. održat će se deveti MAGfestival na kojem će nastupiti i fantastični Zagrebački kvartet
Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 30. kolovoza do 9.rujna već tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i ukatedrali sv. Dujma, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Umjetnički voditelji MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu,prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest festivala, bez obzira napolitičke, ekonomske i druge uvjete, festival se iz godine u godinu razvijao i uživao sve veću potporunadležnih institucija i publike, te je stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pokroviteljiovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović,Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomiranikomorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladiglazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofonaMobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći iskladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl,opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čutćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode napozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4.rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladateljanastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućitimladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnjedjelovanje. Tako će se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen odnagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet.Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnomtradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala usklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Svi koncerti počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te 120 kn za sve koncerte (jedan koncert gratis). Karte su mogu kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Dugogodišnja tradicija našeg festivala, kao i pozitivna atmosfera koja se sve više osjeća oko sličnihkulturno umjetničkih manifestacija u Splitu, daju nam nadu da će publika i mediji prepoznatipotencijal i važnost ovog događaja za kulturni život grada Splita i Hrvatske.


hr Fri Aug 17 2018 08:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5430cfcb557ad62e8b4951/80
Foto: PIXABAY

Pet neočekivanih razloga zašto trebamo jesti koštice lubenice

Istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja

Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja. - piše punkufer.hr

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.

hr Thu Aug 16 2018 19:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .