Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7f36e02af47f14078b45c8/80
Foto: Guliver/Thinkstock

15 navika s kojima ćete ostati zdravi cijelu zimu

Iz jelovnika treba izbaciti prženu hranu i šećer. Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na pripravke bogate antioksidansima (A, C, E i cink) jer igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Dvaput na godinu, u proljeće i jesen, trebalo bi pojačano uzimati vitaminske dodatke prehrani, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Već sad bi trebalo početi s unosom vitamina jer kad se razbolite, tad je već kasno - dodaje nutricionistica te napominje da hranom ne možemo unijeti potrebne vitamine i minerale jer je suviše prerađena, a način na koji je pripremamo poništava njihovo djelovanje.

Zato bi trebalo birati hranu iz svog podneblja te jesti što više kuhanog, a što je moguće više iz jelovnika izbaciti prženu hranu i šećer. Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na pripravke bogate antioksidansima (A, C, E i cink) jer igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

- Ove je antioksidanse najbolje uzimati zajedno jer imaju sinergično djelovanje - tvrdi Marić Bulat te kaže kako se dnevne preporučene doze ne bi smjele prekoračiti.

U vrijeme prehlada i viroza trebalo bi pripaziti i na unos vitamina skupine B koji tijelu vraćaju energiju i obnavljaju živčani sustav te tako i jačaju čitav obrambeni sustav organizma.

Posebnu pozornost na unos vitamina i minerala trebali bi posvetiti sportaši, trudnice, ljudi sa šećernom bolešću te oni s pojačanim psihofizičkim opterećenjem. Također, potrebno je uvesti promjene u prehrani jer previše šećera doslovno ‘ubija’ imunitet i minerali, a osobito cink, željezo, magnezij i selen, imaju važnu ulogu u podizanju imuniteta.

- No bez obzira na to uzimate li preporučene vitamine i minerale, ako se vaša prehrana temelji na previše slatke hrane, učinka neće biti - tvrdi Marić Bulat.

Naime, šećer poništava djelovanje minerala i doslovno “ubija” imunološki sustav jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, dodaje nutricionistica. Zato je suho voće zdravija opcija jer sadrži važne minerale, a jačanju imuniteta pomoći će i vitamin C, koji potiče apsorpciju željeza. 

15 rituala za snažan imunitet

1. Miks za svaki dan

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju, izmiksajte kivi, naranču, pola limuna, pola banane i žlicu meda, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat te dodaje:

- Ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatog povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet. 

2. Moć vitamina B2

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika te preosjetljivost na svjetlo.

3. Vitaminom C protiv infekcija

Najbolji izvor vitamina C su citrusi, crvena paprika, brokula, špinat, rajčica, krumpir, kupus i kivi. Ovaj antioksidans ima vrlo važnu ulogu u sprečavanju infekcija dok manjak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zubi, bolove u zglobovima, spor proces izlječenja te gubitak kose.

4. Snaga cinka

Cink pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava te zdravoga reproduktivnog sustava, osobito u muškaraca. Ima ga u mesu, ribi, grahu, cjelovitim žitaricama, sjemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomjerno pijenje alkohola negativno utječu na razinu cinka u tijelu.

5. Napitak za zdrav početka dana

Budući da je limun sjajan izvor vitamina C koji pomaže u borbi protiv virusa i jača imunitet, svako jutro natašte dobro je popiti pola limuna iscijeđenog u čašu mlake vode. Ovaj napitak čisti tijelo od toksina (ispire usnu šupljinu koja je vrvi bakterijama te tako popravlja dah) i potiče normalan rad probave.

6. Barem 45 minuta šetajte

Vitamin D pomaže pri apsorpciji i očuvanju razine kalcija i fosfora u tijelu koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mlijeko, riblje ulje, maslac i žumanjak. Potrebnu dozu vitamina D možete priskrbiti i tako da provedete što više vremena na zraku i suncu, u jesen i zimi najmanje 45 minuta.

7. Tko često vježba, rjeđe je bolestan

Dobra fizička kondicija, što znači velik kapacitet srca i pluća, temelj  je jakog imunološkog sustava koji će se uspješno boriti s bakterijama i virusima. Zato bi svaki član obitelji, u skladu sa svojim afinitetima, trebao odabrati neki oblik rekreacije i redovito joj se posvećivati barem dva puta tjedno. 

8. Higijena je pola...

Ujesen i zimi ljudi većinu vremena provedu u zatvorenim prostorima, u direktnom dodiru s virusima i bakterijama koji vrebaju sa stolova, kvaka, telefonskih slušalica i slično. Zato je iznimno važno redovito prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i očiju jer mikrobi u tijelo najlakše ulaze putem sluznica. Ruke je potrebno prati u toploj vodi i sapunu, barem pola minute. 

9. Pokrivanje usta

Tijekom kašljanja iz tijela se “lansira” 3000 mikroskopskih kapljica sline brzinom od oko 80 km/h, a kihanje je još zaraznije te sadrži 40.000 kapljica koje putuju 160 km/h. Stoga se, za svoju i sigurnost ljudi oko sebe, preporučuje prekriti usta i nos maramicom. Ako je nemate pri ruci, udar virusa blokirat će i kihanje ili kašljanje u lakat. 

10. Jede se često...

Jedite sezonsko, ali što šarenije jer je voće i povrće u bojama (crvena paprika, patlidžani, blitva, raštika...), bogato tvarima koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, ‘okidača’ raznih bolesti i infekcija. Potrebno je i redovito jesti jer česti obroci potiču rad metabolizma, pa samim time pomažu tijelu da se riješi štetnih tvari. 

11. Supervlakna

Topiva vlakna koja nalazimo u jabukama, mrkvi, zobi i grahoricama pomažu u borbi protiv upalnih procesa u organizmu dok su netopiva, kojih ima u cjelovitim žitaricama, kupusu i zelenom lisnatom povrću, zaslužna za očuvanje probavnog sustava pa samim time i prirodne procese detoksikacije i eliminacije toksina iz organizma.

12. Probiotici

Glavnina stanica imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Tijelo je domaćin milijardama bakterija, od kojih je većina ‘dobrih’. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija koji povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u fermentiranoj hrani poput mliječnih proizvoda, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani.

13. Češanj na dan tjera viruse van!

Glavni aktivni sastojak češnjak, alicin, posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Znanstvenici su pak potvrdili da jedenje češnjaka na prazan želudac povećava njegovu djelotvornost, pa ga slobodno pospite po tostiranom kruhu s malo maslaca koji ste pripremili za doručak. 

14. Voda i san

Sluznica ima iznimno važnu ulogu u obrani od virusa i bakterija, a njezino djelovanje je oslabljeno ako organizmu ne pružamo dovoljno tekućine. Također, kasni odlazak na spavanje može uništiti imunološki sustav koji postaje podložniji na viruse  pa se preporučuje svaki dan odlaziti na spavanje u isto vrijeme te tijelu osigurati sedam do osam sati sna.

15. Riba i riblje ulje

Kako biste ojačali imunitet i otpornost na razne sezonske prehlade i viroze, trebali biste barem dva puta na tjedan jesti plavu ribu (palamida, srdela, skuša, losos, tuna, haringa) ili posegnuti za dodacima prehrani na bazi ribljeg ulja. No neprocjenjive omega 3 masne kiseline možete dobiti i iz orašastih plodova, sjemenki lana i maslinovog ulja, piše 24sata.hr

hr Thu Sep 27 2018 19:12:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3513d5b9e03ede278b45e2/80
Foto: Boka News

Kako možete biti sigurni da ste kupili "pravi" bakalar?

Evo na što morate pazite kada kupujte najpopularniju ribu za blagdane

Kakva bi to blagdanska gozba bila bez bakalara na bijelo ili crveno? I dok si neka kućanstva ne mogu priuštiti ovu ribu, pa ju mijenjaju s pristupačnijim i jednako ukusnim oslićem, drugima nije problem izdvojiti novac za ovaj blagdanski favorit s dalekog sjevera. 

Miris i tvrdoća ribe 

U Hrvatsku bakalar najčešće dolazi u sušenom obliku iz sjevernih zemalja poput Norveške, Islanda ili Aljaske. Tamo se suši na ledenom zraku (na oko 5 Celzijevih stupnjeva) pa bi trebao imati aromatičan miris. Kupujte li bakalar u sušenom obliku, on bi trebao biti tvrd poput kosti. 

Nemojte se bojati tvrdog bakalara. Namočite ga u vodi barem 24 sata prije pripreme i redovito mijenjajte vodu čime ćete ga omekšati i poveći mu volumen barem za pola. Što ga dulje namačete, to će riba biti mekša i veća. Sušenu ribu možete istući batom, a ribu možete namakati čak i u mlijeku. 

Izgled bakalara 

Riba bi trebala biti dugačka barem 60 centimetara s perajama okrenutima prema gore, bez ljuski na vratu i trbuhu. Koža bi trebala biti hrapava, uz leđnu peraju žućkaste boje, te mjestimično posuta tamnim pjegama. 

Bakalar se prodaje u rasponu cijena od 150 do 200 kuna za kilogram, a najlakši način za razlikovanje bakalara od bakalarki, ili nekih drugih kopija, jest obvezni suhi žig. Latinski naziv Gadus morhua jamči vam da je riječ o bakalaru. 

Fileti bakalara 

Bakalar je moguće kupiti i u obliku smrznutih fileta, koji vam omogućavaju nešto širu primjenu. Osim pripreme na bijelo i na crveno, s ovakvim bakalarom možete i eksperimentirati. - piše punkufer
hr Mon Dec 17 2018 12:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c17829c0e4938ca508b45e1/80
Foto: Karmen Poznić

Fashionistice, pripremite se!: Sestre Boudoir predstavljaju božićnu kolekciju koja obara s nogu

Za ovu kolekciju posebno su dizajnirane tkanine sa božićnom tematikom, a osim printanih modela, u ponudi su i raskošne haljine od crvenog pliša
Boudoir već treću godinu za redom kreira Christmas Special, resort božićnu kolekciju. Ovaj trend je standardan u ponudi velikih svjetskih brendova, ali je novost na hrvatskom tržištu, tako da se dizajnerice Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević mogu pohvaliti ovom jedinstvenom kolekcijom, kao jedini hrvatski modni brend koji ima u ponudi blagdansku kolekciju. 

Za ovu kolekciju posebno su dizajnirane tkanine sa božićnom tematikom, a osim printanih modela, u ponudi su i raskošne haljine od crvenog pliša. Kreacije nisu za minimaliste, već su čista personifikacija božićnog duha koji je doslovno interpretiran impresionističkim Boudoir rukopisom. 

"Kreiranje božićne kolekcije je uvijek vrhunac kreativne godine u Boudoiru. Posebno uživamo u stvaranju neodoljivih printeva koji ženama naprosto trebaju, lako je kada znate koju ćete točno haljinu obući za Božić!"  

Kolekcija je dostupna u atelieru Boudoir i online www.boudoir.hr
hr Mon Dec 17 2018 12:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1767640e4938c04e8b4651/80
Foto: Boško Ćosić

Predstavljeni parfemi Nusha i Mattan: Imoćani napokon mogu uživati u mirisima svog zavičaja

Nusha i Mattan napokon su predstavljeni u svom gradu
U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta sinoć su predstavljeni prvi imotski parfemi - Nusha i Mattan.

Autorica parfema Višnja Žužul, objasnila je kako se u njoj rodila ideja stvaranja parfema.

- Od malena volim biljke, a ideja se rodila spontano. Nastala je iz jedne velike ljubavi prema rodnom kraju i prema biljkama koje obožavam. Ljubav prema biljkama na mene su prenijeli moj djed šumar i otac biolog i tu ljubav željela sam pretočiti u miris. - rekla je. 

Predstavljen je i premijerni spot za parfeme koji na suvremen način prikazuje Nushu i Mattana. Imoćanka i bivša misica, Josipa Kusić utjelovila je Nushu dok je Mattan zgodni Imoćanin, Frano Dropuljić. Glazba u spotu inspirirana je temom iz “Prosjaka i sinova”, ali u modernoj obradi imotskog benda Get Vintage. 



Višnja je objasnila kako je došlo i do modifikacije u imenima.

- Zbog današnjih trendova, malo smo odlučili poigrati se imenima parfema, a posebno zato što ga želimo plasirati i van granica Lijepe Naše. Neka svi čuju za ovaj predivan kraj i priču u Nushi i Mattanu. - rekla je Višnja

Muški miris je otmjen, muževan i galantan. Čini ga 14 sastojaka, a dominiraju biljke Imotske krajine kao što su: vinova loza, jasen, smilje, vrba.

Ženski parfem je senzualan, elegantan i zavodljiv. Nusha ima 13 sastojaka, a posebno se ističu mirisi đurđice, jasmina, ruže, mahovine.

Parfemi su kreirani u suradnji s Tomislavom Vrbancem, prvim hrvatskim parfumerom koji je uživao radeći na ovom projektu s Višnjom.

- Nakon što mi je Višnja Žužul, koja osim što obožava svoj zavičaj i itekako ga dobro poznaje, iznijela svoju ideju i viziju kako da svojim Imoćanima podari nešto tako posebno, nešto čime će uvijek biti uz svoj kraj znao sam da ćemo stvoriti nešto nevjerojatno. I tako su nastali Nusha i Mattan. - kaže Tomislav Vrbanec iz Hrvatske parfemske kuće.

Program je začinila i glazbena podloga koja podsjeća na imotski kraj, a program je imao i humanitarnu notu. Određeni dio od prodaje parfema donirat će se centru “Slava Raškaj” na Kamenmostu. 
Ukoliko ste zainteresirani za kupnju ovih posebnih parfema, iste možete naručiti online preko službenih profila na Facebook-u i Instragram-u. Također ih možete pronaći u ljekarni u Imotskom.
hr Mon Dec 17 2018 10:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c17638f0e493883518b4576/80

“Tradicionalni hrvatski Božić u Imotskom”: Otvaranje okupilo velik broj posjetitelja

Program se nastavlja večeras u 20 sati - na pozornici u Ulici Ante Starčevića na rasporedu je Večer folklora
Nastupom grupe “Afterfire” započela je manifestacija “Tradicionalni hrvatski Božić u Imotskom”.

Program je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Imotskoga Milan Zdilar. Naglasio da je ova manifestacija, koja se održava drugu godinu zaredom, već sada dosegnula jednu zavidnu razinu.

- Mogu obećati da će se Grad, kao organizator te Pučko otvoreno učilište Imotski i Turistička zajednica  Imota, kao suorganizatori, truditi da program svake godine bude bolji. - rekao je.

Kvalitetu programa prepoznali su Imoćani i njihovi gosti, koji su u velikom broju nazočili samom otvaranju, a druženje je nastavljeno u krugu kućica uz gastronomsku ponudu.

Program se nastavlja večeras u 20 sati - na pozornici u Ulici Ante Starčevića na rasporedu je Večer folklora.

hr Mon Dec 17 2018 09:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .