Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c825d8e9c49ee19058b45f2/80

U Split stižu 34 nova autobusa za kvalitetniju uslugu javnog prijevoza

Nabava 20 zglobnih i 14 solo gradskih niskopodnih autobusa vrijedna je 73,9 milijuna kuna i sufinancira ju Europska unija iz Kohezijskog fonda

Splićani, stanovnici okolice i svi njihovi gosti najkasnije 15. listopada ove godine vozit će se u 34 nova niskopodna autobusa javnog prijevoza tvrtke Promet. Rezultat je to procesa javnog nadmetanja Prometa koji je sredinom siječnja potpisao ugovore s tvrtkama Jolly Auto line d.o.o. iz Šibenika za nabavu 20 zglobnih autobusa marke Mercedes i Auto Hrvatska prodajno servisni centri d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca za nabavu 14 solo autobusa marke MAN. Vrijednost ugovora je 73,9 milijuna kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Naime, Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava koji je u 2018. godini potpisan između Prometa d.o.o., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), za taj je projekt osigurano 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om. U tom iznosu EU pokriva 85% iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos je iz proračuna Republike Hrvatske.

- Provedbom projekta riješit će se ključni problem nedostatnog i zastarjelog voznog parka, s vozilima s velikim brojem prijeđenih kilometara i koja povećano onečišćuju okoliš. Naime, nabavom ugovorenih autobusa Promet će unaprijediti kvalitetu usluge i povećati broj putnika u javnom prijevozu te smanjiti emisiju štetnih plinova jer će nova vozila zadovoljavati EURO 6 normu. Sadašnje stanje dovelo je do pada kvalitete usluge te povećanih troškova održavanja vozila i potrošnje goriva. Nije ni u potpunosti osiguran pristup osobama s invaliditetom, što smanjuje dostupnost vozila i općenito javnog prijevoza“ rekao je na konferenciji za medije Miroslav Delić, predsjednik uprave Promet d.o.o..

Projekt se provodi na području drugog najvećeg grada u Hrvatskoj s velikim brojem putnika, a opći cilj je podići i unaprijediti kvalitetu javnog prijevoza građana i građanki na području Splita i okolice. Primjerice, ugovoreni autobusi predviđaju specijalno prilagođen prostor za osobe s invaliditetom i omogućen im je i nesmetan pristup s autobusne stanice u vozilo na srednjim, odnosno drugim vratima. Naime, rampa za osobe s invaliditetom nalazit će se samo na jednim vratima u autobusu - srednjim za autobuse s troja vrata i drugim od vozača za autobuse s dvoja vrata. U autobusu će postojati i posebno mjesto na koja se kolica osoba s invaliditetom fiksiraju sigurnosnim pojasom, što im omogućuje nesmetanu vožnju i povećava kvalitetu usluge. 

- Modernizacija splitskog javnog voznog parka koju smo pokrenuli početkom prošle godine ide dalje! Ova nova flota od 34 autobusa, koju zahvaljujući uspješnoj prijavi Prometa financiraju Kohezijski fond Europske unije i državni Proračun, značajno će podići kvalitetu našeg javnog prijevoza, a samim tim i zadovoljstvo naših sugrađana. Promet Split značajni je čimbenik razvoja našeg grada i Županije, jedna od najvažnijih gradskih tvrtki čije usluge svakodnevno koriste tisuće Splićana, naših susjeda i gostiju. Zato je važno imati usluga na najvišem nivou, a to znači svima dostupne, sigurne i točne autobuse. Ništa manje nije nevažna i činjenica kako će novi autobusi pridonijeti i boljoj zaštiti okoliša, ali ono što me najviše veseli je promišljanje prilikom nabave o našim najslabijim sugrađanima, osobama s posebnim potrebama koje će imati daleko lakši pristup javnom gradskom prijevozu“, istaknuo je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

Promet d.o.o. obavlja prijevoz na 24 lokalne linije, 41 županijsku liniju te 3 međužupanijske linije i to većinom na području svojih 16 suvlasnika, a to su gradovi Split, Solin, Kaštela, Trogir i Omiš te općine Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Šestanovac. Dužina svih linija iznosi oko 1 660 kilometara.

Tvrtka Promet je krajem 2017. godine raspolagala voznim parkom od 146 autobusa različitih marki, tipa i namjene, prosječne starosti oko 12 godina. U siječnju 2018. je nabavljeno devet rabljenih zglobnih gradskih vozila tako da je trenutno stanje 155 autobusa. Od 668 zaposlenika Prometa njih 340 su vozači koji godišnje prevezu više od 34,6 milijuna putnika i prijeđu oko 8,7 milijuna kilometara. 

hr Fri Mar 08 2019 13:18:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5feaf529111c09598b45c3/80
Foto: Facebook/Grad Split (službena stranica)

Split postaje grad s najbržim internetom u Europi

Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno.
Danas je na splitskoj Rivi puštena besplatna Wi-Fi mreža, a u narednim danima bit će pokriven i ostatak najatraktivnijeg dijela splitske obale. U projekt su uključene tzv. Istočna i Zapadna obala, Riva, Marmontova ulica te cijela uvala Bačvice, uključujući plažu i sve ugostiteljske objekte. 

Ovime Split postaje grad s najbržom javnom Wi-Fi mrežom u Europi. Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno. 

To je prva implementacija naprednog i inovativnog rješenja tzv. MediaKing Smart Wi-Fi na javnim gradski površinama, nakon što je isto rješenje uspješno implementirano u kompletan vozni park splitskog javnog gradskog prijevoza i još neke javne prijevoze u Hrvatskoj. Najveća prednost ovog rješenja je mogućnost istovremenog spajanja velikog broja korisnika uz zadržavanje stabilne i brze Internet veze, piše na Facebook stranici Grada.
hr Fri Aug 23 2019 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5fe32029111c075a8b4569/80

Planuo automobil u Splitu: Vatrogasci brzom intervencijom ugasili vatru

Uzrok požara bit će poznat naknadno
U Solinskoj ulici u Splitu došlo je do požara na osobnom automobilu splitskih registracijskih oznaka. 


Na mjesto događaja stigli su vatrogasci s jednim vatrogasnim vozilom te su ubrzo vatru ugasili. Srećom, nitko nije ozlijeđen! Usto, izbjegnuta je velika katastrofa s obzirom na to da je automobil zapaljen na ulazu u benzinsku postaju. Kako doznajemo, vozačica je krenula natočiti gorivo kada je automobil planuo.

Uzrok požara bit će poznat naknadno. 
hr Fri Aug 23 2019 14:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .