Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc3bb90e49380f008b49f1/80
Foto: PIXABAY

Deset moćnih prirodnih lijekova koje možete napraviti kod kuće

Kopriva jača imunitet, ljuta paprika ublažava glavobolju, gospina trava depresiju, a oblog od eteričnih ulja metvice i lavande pomaže skinuti temperaturu
Ako patite od alergija, ove godine problema zbog ambrozije imate dulje nego inače. Na peludnom kalendaru još je zabilježena koncentracija peludi ambrozije, iako se već približavamo studenom. 

Pod pojmom alergija podrazumijeva se kliničko ispoljavanje atopijskih bolesti – astme, alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa, alergije na hranu...  Najčešća alergijska bolest je alergijski rinitis. Oko deset posto ljudi u Hrvatskoj ima neki oblik rinitisa. Alergijske bolesti u zapadnim zemljama dosegle su gotovo epidemijske razmjere.

Hrana koju bi trebali jesti ljudi koji pate od alergija je, primjerice, špinat, zelena salata, rajčica i naranče. Ove namirnice, naime, sadrže u sebi prirodne antihistaminike. U tu skupinu spada i kamilica, nježna biljka sa snažnim svojstvima, pa pijte čaj od kamilice što češće muče li vas alergije. Pridružuju joj se i peršin, kao i bosiljak. Ono što vam je zasigurno uvijek pri ruci je kopriva koja raste svuda oko nas. 

Kopriva je snažan prirodni antihistaminik pa redovno kuhajte čaj od ove fantastične biljke kako biste olakšali simptome alergija. Prokuhane listove slobodno možete pojesti. Od koprive možete vrlo jednostavno napraviti i otopinu na način da 30 grama suhog lišća koprive stavite u staklenku, prelijete s dva i pol decilitra kipuće vode, staklenku zatvorite i ostavite sve da stoji tako četiri sata. Nakon toga procijedite i pijete.

Najvjerojatniji scenarij je da će vas, čim se primiri ambrozija, početi mučiti jesenske i zimske viroze. Uz njih će krajem godine polako krenuti i sezona gripe. Biljke koje će vam umnogome pomoći kod ovakvih stanja su kadulja, timijan, đumbir, češnjak, trputac, kamilica, bazga, metvica... Važno je da uzimate pripravke koji djeluju protuupalno, antibakterijski i antivirusno, one koji ublažavaju simptome viroza i prehlada, ali i one koji jačaju vaš organizam i podižu imunitet, piše 24sata.hr

Alergije

Ambrozija je i dalje aktivna unatoč tomu što se približavamo studenom, pa će vam ovaj čaj biti od velike pomoći:

Čajna mješavina za ublažavanje simptoma

Da biste napravili čajnu mješavinu mjerit ćete udjele s obzirom na ukupnu količinu (sami odredite što je jedan udio, primjerice, jedna žlica ili jedna mala šalica). Trebat će vam dva udjela lišća koprive, dva udjela biljke vidac, jedn udio korijena sladića, jedan udio korijena bijelog sljeza, jedan udio cvijeta bazge, jedan udio crnih bobica bazge, pola udjela šipka, pola udjela štapića cimeta i četvrtina udjela korijena đumbira. Izmiješajte sastojke i spremite ih u staklenku s poklopcem. Za šalicu čaja trebat će vam žlica mješavine. Za očekivani učinak pijte barem tri šalice čaja na dan.

Glavobolje i migrene

Glavobolje su česte u jesenskim i zimskim danima, pa si možete pomoći spravljanjem kreme od ljute paprike:

Krema od ljute paprike

Za ovu kremu će vam trebati tri žličice mljevene ljute paprike ili čilija, šalica nekog hladno prešanog ulja (maslinovo, jojobino, bademovo) i pola šalice naribanog pčelinjeg voska. Pomiješajte ljutu papriku s uljem i stavite da se sve grije na pari. Lagano miješajte te nakon desetak minuta dodajte pčelinji vosak. On se mora otopiti, a smjesa treba biti ujednačena. Stavite je u hladnjak na deset minuta, pa je izmiješajte kako biste razbili grudice. Ponovite postupak s hlađenjem i miješanjem. Gotovu kremu spremite u hladnjak i koristite tako da u nosnicu na onoj strani na kojoj osjećate bol u glavi stavite malo kreme.

Imunitet

Aromaterapija ovdje može biti od velike pomoći, pa si sami kod kuće možete složiti mješavinu eteričnih ulja koja potiču vaš organizam na jačanje imunološkog sustava:

Mješavina za aromaterapijsku lampu

U aromaterapijsku lampu stavite po jednu kap eteričnog ulja ružmarina, klinčića, eukaliptusa, cimeta i naranče te pustite da miris ispuni prostor. Aroma ove mješavine i njezino djelovanje potaknut će vaš organizam na spontano i prirodno jačanje imunološkog sustava. Idealno je i kao prevencija ili u zimskim danima kad su naša tijela u deficitu nekih drugih izvora osnaživača imuniteta te izložena virozama i prehladama.

Infekcije i upale uha

Upale uha su iznimno bolne, a posebno ih teško podnose djeca. Evo jednostavnog i prirodnog načina koji će pomoći, iako zvuči pomalo neobično:

Sol u pamučnoj čarapi

Pripremite čistu, bijelu pamučnu čarapu, dovoljno veliku da joj kasnije možete zavezati vrh u čvor. Stavite u nju jednu do jedne i pol šalice sitne morske soli. Čvrsto zavežite čvor na vrhu da sol ne bi ispadala, pa čarapu stavite u malo dublju tavu, na laganu vatru. Često okrećite čarapu kako bi se ravnomjerno grijala posvuda. Kada je dovoljno topla ukapajte na nju ravnomjerno nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca (mora biti što toplija, ali ne toliko vruća da se ne može prisloniti na uho). Stavite toplu čarapu na uho i držite koliko želite. Po potrebi ponovite postupak.

Viroze, prehlade, gripa

Tekućinu za skidanje temperature jednostavno je napraviti, a učinak će biti odličan:

Tekućina za skidanje temperature

Stavite jednu šalicu hladne vode u posudu, pa u to dodajte tri kapi esencijalnog ulja lavande i jednu kap metvice. Vodite računa da se voda mora dobro zagrijati kako bi se esencijalna ulja dobro raspršila u njoj. Umočite unutra mali ručnik, dobro ga iscijedite i stavite na čelo. Ponovite to nekoliko puta. Tekućina više nije za upotrebu kad se ohladi do sobne temperature. 

Problemi sa sinusima

Ovi problemi mogu biti akutni ili kronični, a u oba slučaja pomoći će prirodna mast koja se jednostavno spravlja:

Mast za upaljene i bolne sinuse

Trebat će vam dvije žlice pčelinjeg voska, dvije žlice shea maslaca, dvije žlice kokosova ulja, deset kapi eteričnog ulja metvice, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa i pet kapi eteričnog ulja ružmarina. Na pari otopite pčelinji vosak, shea maslac i kokosovo ulje. Maknite s vatre, pustite da se mrvicu ohladi i umiješajte unutra eterična ulja. Stavite u posudu u kojoj ćete čuvati mast te je stavite nekoliko minuta u zamrzivač kako bi se mast stisnula. Laganim pokretima umasirajte na čelo i sljepoočnice.

Anksioznost i depresija

Baš kao što vodimo računa o zdravlju tijela, treba paziti i na psihu. U prirodi je mnogo snažnih pomagača za ovakva stanja, a jedan od njih je gospina trava:

Tinktura gospine trave

Ako tinkturu radite s litrom rakije (po mogućnosti domaće), trebat će vam 200 grama cvjetova gospine trave koji se uvijek beru po sunčanom vremenu, kad su u potpunosti procvjetali. Stavite ih u staklenku i zalijte rakijom. Prethodno ih rasprostrite na salvetu i pustite da se malo prosuše. Ostavite da stoje četiri tjedna u rakiji te svaki dan protresite. Na kraju sve procijedite kroz gazu. Ova tinktura odličan je borac protiv svih oblika depresije, a to je i znanstveno dokazano. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antidepresiva. Uzimajte 15-20 kapi tri puta na dan (ukapajte ih u malo obične vode ili čaja da vam je lakše popiti).

Dijabetes

S dolaskom jeseni mijenjaju se i prehrambene navike, na red dolazi malo “teža” hrana, pa oboljeli od dijabetesa jako moraju paziti na svoje stanje. Narodna medicina ima rješenje:

Narodni lijek od smrekovih bobica

Za sok će vam trebati pola kilograma smrekovih bobica, tri litre vode i jedan limun. Bobice istresite u veću staklenu teglu i prelijte vodom. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji nekoliko dana. Sok će biti spreman za konzumaciju kada bobice počnu padati na dno staklenke. Pije se tri puta na dan po jedna čaša od 2,5 decilitra. Prva čaša pije se ujutro na prazan želudac, a ostale dvije rasporedite ravnomjerno kroz ostatak dana. Sok ničim nemojte zaslađivati. Zbog svojih svojstava, osim za šećernu bolest, odličan je i za regulaciju tjelesne težine.

Pomoć iz kuhinje: Maslinovo ulje s cimetom i češnjakom za bol u uhu

Kod upale uha zagrijte češanj češnjaka na malo maslinovog ulja i pustite da se ohladi da bude toplo. Ukapajte ulje u uho i pustite da stoji pet do deset minuta. Okrenite glavu i izbacite ulje iz uha na maramicu. Ne stavljate sirovi češnjak u uho zbog iritacije. Isto možete napraviti i sa cimetom – pomiješajte ga s maslinovim uljem, zagrijte, malo ohladite, procijedite i kapajte u uho.

Ulje lavande i neroli ublažava strah i tjeskobu

U hladnijim mjesecima određeni broj ljudi muči se i s depresijama. Eterično ulje lavande djeluje umirujuće, ali i podiže razinu energije. Jedan od najjačih prirodnih antidepresiva je i ulje neroli, koje se dobiva od cvjetova gorke naranče. Ono otklanja strah, pomaže kod nesanice i uznemirenosti, smanjuje tjeskobu i smiruje lupanje srca kod onih koji imaju problema s napadajima panike. Inhalirajte se tekućinom u koju ste nakapali ulje neroli, oplemenite njime prostor uz pomoć aromaterapijskog svijećnjaka ili stavite nekoliko kapi ulja u kupku.

hr Sun Oct 21 2018 10:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af15ebc2af47fd1ac8b4822/80

Hrana za zdravo srce: Pet namirnica koje čiste krvne žile

Nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nađu na jelovnicima većine...

Cjelovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš kolesterol i blagotvorno djeluju na cjelokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produljuju osjećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca te kardiovaskularnog sustava.

Stoga nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nalaze na jelovniku mnogih. Najmanje je 7 razloga zašto bismo gotovo svaki dan trebali jesti "besmrtnu žitaricu", baš kao i druga zrnca dobra zdravlja. 

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuha predugo, ali prije pripreme dobro ju je namočiti. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tijekom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Zlatni začin

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke koja se tijekom povijesti koristila se kao začin, sredstvo za iscjeljivanje. Dio je curry praha koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki. karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu koji je djelotvoran u snižavanju kolesterola i šećera te sprečava grušanje krvi.

Zamjena za maslac

Aligatorska kruška' je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekad koristili kao maslac.

Čuvar srca 

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančasto-ružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš kolesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sustava. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz B skupine. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

Svemoćni češnjak

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao "kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Češnjak sprječava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje kolesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga, snižava krvni tlak i učinkovit je lijek za uobičajene prehlade, piše punkufer.hr


hr Sun Jan 20 2019 08:58:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c438f810e49388a838b4579/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste trebali biti oprezni ako se grijete na električne grijalice

Ako ste među onima koji nakon kupanja pale električnu grijalicu kako bi se ugrijali, ovo je za vas
Neki ove uređaje pale kako bi dodatno ugrijali prostor ili ruke ili promrzle noge nakon dolaska kući.

Sve u svemu, koji god razlog bio što koristite električne grijalice, ovo je dobro znati. 

Isušuju zrak

Električne grijalilce isušuju zrak prostorije u kojem boravite pa ako ih često koristite može se dogoditi da je zrak u vašem stambenom prostoru previše suh. To može uzrokovati i probleme s kožom, posebice djece i dojenčadi koja imaju osjetljiviju kožu. 

Pogoduju respiratornim poblemima

Upravo zbog već navedenog problema sa suhim zrakom, može za posljedicu imati i uzrokovanje ili pogoršanje respiratornih problema. Ako koristite električne grijalice, svakako vodite računa oko toga da imate dovoljno vlage u zraku. 

Svakako pazite da grijalice, dok ih koristite, ne pokrivate s ničim i pazite da ih ne držite u blizini djece. - piše Večernji list


hr Sat Jan 19 2019 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf917fa0e493852238b4607/80

Trenutak u danu kada biste trebali prestati s konzumacijom kave

Iako ste zadnju šalicu kave popili još popodne, svejedno će imati utjecaj na kvalitetu sna

Za mnoge od nas, kava je neizostavni dio svakodnevne rutine. Ujutro nam daje snage za lakši ulazak u dan, popodne nam pomaže u trenucima kada nam energija počinje padati, a navečer nas drži budnima da lakše učimo za ispit koji imamo jutro nakon. 

No, koliko god nam pomaže prebroditi dan, znanstvenici sugeriraju da bi u određeno vrijeme u danu trebali kavi reći 'dosta'. 

Prema rezultatima istraživanja, trebali bi prestati konzumirati kofein nakon 14:00 sati ili barem sedam sati prije odlaska na spavanje. U suprotnom bi mogao negativno utjecati na zdravlje, iako osobe više ni ne osjećaju njegove učinke. 

Iako su svi sudionici istraživanja bez problema noću uspjeli zaspati, uređaji koji prate kvalitetu sna su otkrili kako je san bio ometan svima onima koji su konzumirali kofein šest sati, tri sata i neposredno prije spavanja. 

Također, rezultati su pokazali kako konzumiranje dvostrukog espressa tri sata prije spavanja može vratiti 'tjelesni sat' 60 minuta unatrag. Neuravnotežen tjelesni sat može voditi do pojave raznih srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja kao Alzheimerove bolesti. 

Idealno vrijeme za konzumiranje kofeina je između 10 ujutro i 12 popodne, a to je ujedno i vrijeme kada nam je kava najpotrebnija. - piše Život i stil

hr Sat Jan 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fc08e0e49388b6d8b456a/80
Foto: Pixabay

Jeste li znali da geni mogu usmjeriti čak 50% naših poslovnih odluka?

Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, otkriva.

Profesor Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy govori o povezanosti genetike i poduzetništva, objašnjava kako njihova poslovna škola potiče razvoj poduzetništva kod polaznika te kako im pomažu u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. 

Koliko su geni povezani s poduzetništvom?

Provedeno je internacionalno istraživanje povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u gotovo svim zemljama. Ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli tvrtku, velike su šanse da ćete i vi ići tim stopama, postotak je desetak posto u Austriji i sličan je za  većinu europskih zemalja. Nema sumnje da poslovni put vaših uzora ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i način na koji ćete o tome razmišljati. Upravo zbog toga na našim predavanjima i seminarima imamo niz takvih primjera i priča jer su nam one bliske, prenosi poslovni.hr

Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno od njih je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Jednojajčani imaju veću vjerojatnost da će slijediti roditelje i jasno je da na to ne utječe okolina i odgoj već genetika. U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji ćemo odabrati. To nije iznenađujuće jer takvih primjera ima i na drugim poljima, u sportu, glazbi, likovnoj umjetnosti. Govorimo o vjerojatnosti, ne o sigurnosti jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena, koje će vam odrediti boju očiju i ostalih fizičkih karakteristika. 

Na koje načine na vašem fakultetu potičete poduzetništvo u studentima?
Trudimo se da oni postanu svjesni svojih potencijala i da ideja poduzetništva bude popularna među našim polaznicima, razgovaramo s njima, individualno i u grupama. To je problem u mnogim kontinentalnim europskim zemljama koje nisu svjesne vrijednosti i važnosti poduzetništva i važnosti  razvijanja poduzetničkog duha kod ljudi. Hrabrost, ekstrovertiranost, kreativnost , potreba za dokazivanjem sve su to osobine koje su potrebne za uspješnog poduzetnika. Iz toga proizlazi da mi na fakultetima i u obrazovnim institucijama pokušavamo aktivirati taj potencijal. To nisu osobine koje dolaze same od sebe, treba ih razvijati i poticati. Nedavno smo imali projekt u kojem smo poslali naše studente u škole da djeci približe poduzetništvo i ideju da samostalno naprave projekt, pokažu inicijativu i da nađu kreativno rješenje.  Poduzetništvo treba razvijati od malih nogu.

Kako biste vi objasnili što danas znači biti poduzetnik?
Ključne su dvije stvari, uočiti priliku, a kad to učinite, aktivirati se i iskoristiti je i to tako da iz toga izvučete najbolje što možete i znate. Bez toga niste poduzetnik. Ne smijete razmišljati o tome kako netko bi mogao iskoristit tu priliku, vi morate biti ti koji će je iskoristiti. Tržišta i stanje na tržištu stvaraju prilike i vi ih samo trebate naći i biti odvažni. Ipak, ne treba ići ni u krajnosti jer u poduzetništvu ne trebate biti kockari, već svaki korak promisliti i tražiti pomoć ako je potrebno. Magične formule  i recepta nema, ali hrabrost je ključna. 

Napravili smo istraživanje s našim studentima, mjerili smo njihove sposobnosti prepoznavanje prilike na vrlo standardizirani način, i zatim smo to ponovili nakon što su proveli semestar u inozemstvu. Čak 70% njih pokazalo je razvijenije sposobnosti nakon tog semestra. Kasnije smo napravili isto testiranje i s onima koji nisu proveli semestar vani i u drugom mjerenju nije bilo promjene. To je dokaz da iskustvo mijenja vašu percepciju i sposobnosti, kad vidite nešto novo, nove prilike tržišta i stvaranja novih proizvoda. Ti rezultati su posebno zanimljivi jer se danas na migracije gleda kao na nešto loše što moramo zaustaviti, a to je zapravo samo jedan od načina stvaranja boljih poduzetnika i širenja njihovih znanja. 

Na koje načine pomažete svojim studentima koji imaju stvarne i razrađene poduzetničke ideje, startupe ili proizvode?
Uz mene je cijeli tim ljudi koji pomaže takvim studentima, imamo centar koji je posvećen ranoj fazi razvoja poduzetništva. To nije inkubator, jer njih imam puno po Austriji, mi smo više za početni razvoj ideja. Podrška smo im u razvoju ideje do finalnog proizvoda, savjetujemo ih, ohrabrujemo ih da nađu tim jer je tako lakše razraditi ideju. Radimo i na projektima sa samim poduzetnicima i naše studente šaljemo njima, provedu semestar tamo i uče. 

Ulažete li vi kao fakultet u startupe?
Ne. Osobno sam protiv toga jer smatram da bismo time usporili njihov razvoj, nije na nama da investiramo u njih nego da ih naučimo kako da sami dođu do toga.

hr Sat Jan 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .