Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db3051d29111c9bc78b45bb/80
Foto: SDŽ

Župan Boban na splitskom FESB-u podijelio nagrade pobjednicima Start IT – start up akademije

Za natjecanje za najbolji IT poduzetnički projekt prijavljeno je 25 timova, a za nagradu se borilo 12 najboljih

U okviru projekta ICT Županija, u prostorima student coworkinga i IT predinkubatora  na splitskom FESB-u, župan Blaženko Boban je zajedno s Damirom Brčićem, voditeljem projekta, podijelio nagrade trima najboljim ekipama, polaznicima ove Start IT - startup akademije.

Za natjecanje za najbolji IT poduzetnički projekt prijavljeno je 25 timova, a za nagradu se borilo 12 najboljih. Ovo je još jedna mjera poticanja gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na IT sektor, a u okviru projekta ICT županija.

- Čujem i od struke i od profesora s kojima sam razgovarao kako su iznenađeni kvalitetom i inovativnošću projekata koje su mladi prezentirali. S nama su ovdje ove godine i direktor županijske TZ, Joško Stella i djelatnici upravnog odjela za pomorstvo, jer će oni preuzeti neke od ovih projekata koji im budu odgovarali u djelokrugu posla kojim se bave. Na taj način im šaljemo poruku koliko su nam važni mladi IT stručnjaci te im dajemo dodatnu, konkretnu potporu za njihov uspješan izlazak na tržište – kazao je župan Boban, zahvaljujući posebno svim IT trvtkama s područja Splitsko-dalmatinske županije što su se s toliko energijom, svim srcem uključili u ovaj zanimljivi projekt PICS-a. Na kraju je župan izrazio nadu da će, kada bude potpuno spreman prostor u kojemu će svoje mjesto naći mladi iz ICT inkubatora i svih programa povezanih s projektom ICT Županija, IT SDŽ postati referentni centar ne samo za našu županiju, nego i za cijelu Jugo-istočnu Europu.

Voditelj projekta, Damir Brčić je kazao kako je kroz 7 tjedana, 25 timova sudjelovalo u projektu, nakon čega je odabrano 12 timova za natjecanje, i evo danas je Povjerenstvo odabralo tri najbolja. –START IT je inovativan projekt pomaganja maldih poduzetnika u najranijoj fazi, dok još nemaju ni obrt ni tvrtku, dok su „ranjivi“ i dok nemaju mogućnosti realizacije svojih ideja. Njima su, uz vrlo mala financijska sredstva, više potrebni podrška i mentorstvo, vođenje od strane dokazanih  stručnjaka – objašnjavao je samu ideju Brčić, dodajući kako su svijetli primjeri takvih proboja na tržište Rimac, Mrvoš i brojni drugi u Hrvatskoj i svijetu. Tri najbolja projekta Županija je nagradila sa simboličnih 15, 10 i 5 tisuća kuna.

Jedan od nagrađenih, Stipo Margić, student druge godine stručnog studija u Kopilici, je predstavio projekt svoga tima, nazvan „Capable“, u osnovi kojega je interaktivna mapa s označenim svim mjestima za osobe s invaliditetom, majke s djecom u kolicima, i slično.

– Novac ćemo koristiti za tehničke stvari u razvijanju projekta, za dizajn, programiranje itd. U timu smo nas 4, programeri i dizajneri. Ova nam nagrada puno znači kao potpora i poticaj za daljnji rad – kratko je kazao Margić.

Tino Rašić je student 5. godine Medicine i on je s kolegama, koji su mu prijatelji od djetinjstva, koji studiraju strojarstvo i Elektrotehniku,razvio projekt „Dr. Heart“, s kojim promoviraju edukaciju i kvalitetno znanje studenata. – Znamo za što služi običan stetoskop. S ovim našim projektom smo omogućili da se zvuk koji liječnik čuje preko stetoskopa, može prenijeti istovremeno na više studenata. Puno nam znači potpora Studentskog zbora i Splitsko-dalmatinske županije, svaka im čast – rekao je Rašić.

Zanimljiva je i priča Marina Kovačevića koji je završio pomorski menadžment a sada studira nacionalnu sigurnost na studiju forenzike u Splitu. Sa svojim kolegama je predstavio projekt „Air towar“ koji se, analogijom s dalmatinskim tovarom, bavi upravo transportom prtljage od kućne adrese zainteresiranoga do krajnjeg odredišta, bilo hotela, ili jahte, na otoku ili bilo gdje na svijetu. I Marin je bio pun riječi pohvale i zahvale županu i županiji, jer su im kroz ovih sedam tjedana omogućili upoznati divne, stručne mentore i dali poticaj za izlazak na tržište.

hr Fri Oct 25 2019 16:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eccd5566f2ab8493b8b46ea/80

Na devet lokacija: Postavljene smart barijere splitske proizvodnje koje sprječavaju zloupotrebu rezerviranih parkirnih mjesta

Split parking je u suradnji s tvrtkom Parklio postavio ukupno 42 barijere u Splitu koje predstavljaju unificirano i Smart City rješenje za cijeli grad, a u planu je i postavljanje novih

Od ovog tjedna na 42 rezervirana parkirna mjesta ispred ukupno devet hotela u Splitu postavljene su Parklio barijere koje će pomoći spriječiti daljnju zloupotrebu tih parkirnih mjesta. Rezultat je to inicijative komunalne tvrtke Split parking čija je ideja bila ponuditi unificirano i Smart City rješenje koje će s vremenom postati standard. Barijere je nabavio i postavio Split parking, a korisnici na čija su mjesta postavljene za njihovo će održavanje plaćati dodatnu mjesečnu naknadu uz već postojeću cijenu rezerviranog parkirnog mjesta.

Riječ je o barijerama lokalne proizvodnje koje predstavljaju iskorak u svijetu parking industrije te su tehnološki najnapredniji proizvod svoje vrste. Baterija barijere ima solarno punjenje, a sama barijera kontrolira se na pametnim uređajima, omogućavaju dijeljenje digitalnih ključeva putem aplikacije i imaju opciju automatskog zatvaranja pri odlasku vozila što omogućava apsolutno bezbrižno iskustvo za krajnjeg korisnika.

Iz Split parkinga poručili su kako su u proteklih godinu dana od kada im je grad Split dao nadležnost nad rezerviranim parkirnim mjestima za hotele detektirali niz problema u korištenju ovih mjesta, a najčešći je bespravno korištenje, ali i velik broj različitih rješenja koja potom odskaču od okoline i jedni od drugih. Kako bi tome stali na kraj, u suradnji sa splitskom tvrtkom Parklio pronašli su rješenje, na koje su svi hoteli korisnici rezerviranih parkirnih mjesta vrlo brzo pristali.

- Već nekoliko godina usmjereni smo na Smart City rješenja, želimo ići u korak s najnovijom tehnologijom i time uvesti red u promet i parking u Splitu. Krenuli smo sa Split parking aplikacijom i postavljanjem senzora, a sada smo postavili pametne barijere. Drago nam je da smo imali priliku to napraviti u suradnji s našom splitskom tvrtkom Parklio. Ugradnjom navedenih barijera osigurali smo neometano korištenje rezerviranih mjesta njihovim korisnicima, a tvrtku i Grad zaštitili smo od potencijalnih tužbi i prozivanja, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Parklio već dugi niz godina osvaja brojne nagrade za inovativnost te izvozi u preko 35 zemalja svijeta, no poručuju kako im je ovo zasigurno najdraža isporuka, u vlastitom gradu barijere rješavaju problem parkinga za sve hotele.

- Jednom kada se zapravo vidi dodana vrijednost koju ovaj proizvod pruža, uvjereni smo da će ovo biti tek početak suradnje koja će oplemeniti ponudu grada Splita. Svi Parklio proizvodi se u potpunosti razvijaju u Splitu i zaista moramo iskoristiti priliku da pohvalimo progresivno razmišljanje od strane Split Parkinga i njihovu odluku da u suradnji s lokalnom tvrtkom sa proizvodnim pogonom u Splitu riješe gorući problem grada na vrlo moderan način, poručio je Dario Boras, direktor Parklia.

U budućnosti je cilj postaviti iste barijere na sva rezervirana parkirna mjesta u Splitu (sudovi, muzeji, porezna uprava, ambasade, konzulati itd.).

Evo kako barijera funkcionira: hr Tue May 26 2020 10:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad599b52af47f217f8b46d1/80
Foto: Pixabay

Loše vijesti za vozače: Značajno poskupljenje benzina i dizela

Spremnik od 50 litra benzina poskupio je 17,50 kuna, a spremnik dizela 15 kuna

Kako je i najavljeno, danas je došlo do znantnog poskupljenja goriva u Hrvatskoj.

Spremnik od 50 litra benzina poskupio je 17,50 kuna, a spremnik dizela 15. 

Što se tiče cijena na benzinskim pumpama, na Ininoj i Tifon pumpi litra Eurosupera 95 košta prosječno 8,52 kune, na Croduxu 8,68... Ostale cijene provjerite ovdje.

Litra dizela od danas košta više od 8 kuna, na Ininoj je 8,14, a na nekim drugim pumpama cijena se penje i do 8,30 kuna.  

I kod autoplina došlo je do poskupljenja, a košta od 3,83 do 4,04 kune. 

hr Tue May 26 2020 10:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecca7b36f2ab80e3f8b457e/80

MOLIMO VAS ZA POMOĆ U Vranjicu je nestao 14-godišnji Ivano, jeste li ga vidjeli?

Na sebi je u trenutku nestanka imao crne kratke hlače, crnu majicu, tamno plavu Adidas duksericu i bijele Adidas patike.

Četrnaestogodišnji Ivano Kusanović nestao je u nedjelju, 24. svibnja u Vranjicu. Ondje živi sa svojom obitelji koja je putem društvenih mreža poslala dirljiv apel za pomoć.

- Molim vas svih, ako uočite ovog momčića javite, ovo je moj unuk i tražimo ga. Ivano dušo ako ovo vidiš, javi se mami, bilo kome. Svi se brinemo, napisala je baka dječaka Vjera Matulić.

U slučaju da posjedujete bilo kakvu informaciju baka moli da se javite u najbližu policijsku postaju ili nazovite 192, a informacije se mogu dostaviti i na email adresu [email protected]

Ivano je rođen 16. 8. 2005., ima kestenjastu kosu i plave oči, visok je 176 centimetra i srednje je građe. Na sebi je u trenutku nestanka imao crne kratke hlače, crnu majicu, tamno plavu Adidas duksericu i bijele Adidas patike.


hr Tue May 26 2020 07:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecca6646f2ab8133f8b456e/80

OVA LJUBAV NE PRESTAJE Luka iz Krvavca odštetu iz sudskog spora uplatio splitskim 'Anđelima'

To ionako nisu moji novci nego sviju nas poreznih obveznika, napisao je Luka.
Apel splitske udruge 'Anđeli' kojeg je prije nekoliko dana iznijela predsjednica ove udruge, Dijana Ančić, odjeknuo je cijelom Hrvatskom. Vapaj za pomoć bio je toliko bolan da su se i mali ljudi, obični građani počeli organizirati i htjeli pomoći kako 15-godišnji hvalevrijedan rad ne bi došao 'pred zid'.

Na cesti bi tako ostalo 
227 bolesne djece o kojima brine ova splitska Udruga koju je Ančić osnovala kako bi svoju vlastitu bol pretočila u uspješnu borbu za svoga Duju i djecu sa sličnim problemima.

Njena hrabrost, predanost i požrtvovnost te ustrajan rad brojnih djelatnika dovoljan je svjedok od kolikog je značaja ova Udruga gradu Splitu i cijeloj Dalmaciji. Taj značaj, ponovimo, pokazali su i brojni građani, a baš je jedna takva dirljiva gesta bila povod i ove priče.

Naime, Luka Jelčić iz Krvavca pored Metkovića odlučio je pomoći i svoju pobjedu na Sudu, u postupku iz 2015. godine, proslavio je na način da je novac cijelog spora uplatio splitskoj udruzi.

- Hr
vatski zavod za zapošljavanje me je blokirao 2015. i od tada kreće moja agonija po sudovima,. Možda ste i čuli za moju priču u 2018. godini kada me je podržala cijela država, a sad ja želim podržati Vaš rad i na neki način se odužiti.

Na moju sreću uspio sam pobijediti na sudu 2 puta jer sam se borio kao što se Vi borite da Vaša udruga opstane. Javno sam tada kad sam pokretao tužbu zbog odštete, rekao da što god dobijem ne želim ništa sebi ostaviti koliko god to bilo novaca, nego da ću uplatiti nekom kome je potrebnije nego meni. Odšteta iznosi 10 tisuća kuna, kad platim odvjetnika ostat će mi oko 8 koje kako sam i rekao da bih volio Vama uplatiti i uz Vaše dopuštenje da javno kažem kome sam uplatio jer to ionako nisu moji novci nego sviju nas poreznih obveznika, stajalo je u Lukinom pismu.

Objavila ga je udruga 'Anđeli' uz prigodnu poruku.

Ljudi moji dragi, ova ljubav ne prestaje. Mi smo i dalje bez riječi. Objavljujemo mail gospodina Jelčića u cijelosti! HVALAAA velikom čovjeku i borcu!

hr Tue May 26 2020 07:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .