Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e36e31229111ca1248b4580/80
Foto: Faceook Splitska peškarija

'Ma di ovo ima osim na splitskoj peškariji': Žive su, a i grizu

Video svjedoči koliko je friška riba na peškariji..
Na Facebook stranici 'Splitska peškarija' osvanuo je video sipa s jednog banka koje su još uvijek žive, a naposljetku je jedna od njih i ugrizla snimatelja. 'Ma di ovo ima osim na splitskoj peškariji opis je videa'


hr Sun Feb 02 2020 15:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f71b88adaf72d95a98b4652/80

Trogirani aktivno koriste aplikaciju Gradsko oko

Gradske službe brzo su se prilagodile i promptno reagiraju na prijave građana, od kojih mnogi pohvaljuju djelatnike i zahvaljuju na brzim izlascima na teren.

U prvih tjedan dana otkako je lansirana aplikacija Gradsko oko, građani Trogira prijavili su ukupno 48 malih komunalnih, infrastrukturnih i prometnih oštećenja, kvarova i nedostataka. Iz upravnog odjela za komunalu izvijestili su kako je riješeno preko 30 prijava, pet ih nije bilo u domeni Gradskog oka jer su ili u nadležnosti drugih tvrtki i ustanova ili se radi o većim investicijama koje predviđaju detaljnije planiranje i dulju realizaciju. Ostatak prijava je u fazi rješavanja, a većinom se radi o zahtjevima za krpanje asfalta koje Grad nalaže tvrtki Cestar te se čeka njihov izlazak na teren.

„Zahvalio bih Trogiranima što su od prvog dana aktivno počeli s korištenjem aplikacije Gradsko oko. To je još jedan od načina na koji uspješno dvosmjerno komuniciramo, a građani su svojom aktivnošću pokazali da nam vjeruju, sigurno i zato što smo do sada i kroz druge smart city prakse uspostavili kvalitetnu komunikaciju s njima i pokazali da smo tu u službi građana. Drago mi je da su gradske službe u kratkom roku riješile većinu prijava i da u konačnici imamo uredniji i funkcionalniji grad“, rekao je gradonačelnik Bilić.

U prosjeku, trebalo je dan do dva za riješiti većinu prijava građana.

„Zaista sve dobro funkcionira, bez problema. Gradske službe brzo su se prilagodile i brzo reagiraju na prijave građana, od kojih mnogi pohvaljuju naše djelatnike i zahvaljuju na brzim izlascima na teren. Gradsko oko je odlično rješenje da se sitni komunalni problemi riješe brzo i neposredno, da se ne gomilaju i nadamo se da će građani nastaviti aplikaciju i dalje“, poručili su iz upravnog odjela za komunalu.

Gradsko oko aplikacija je za mobilne uređaje na kojoj, nakon jednostavne registracije, građani Trogira mogu prijaviti manja oštećenja i kvarove, od asfalta, do razbijenih prometnih znakova, šahti, potrganih klupa i slično. U svakom trenutku moguće je vidjeti u kojoj fazi obrade je prijava, a korisnik na mail dobiva informaciju u trenutku kad je problem otklonjen.

hr Mon Sep 28 2020 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f718964daf72d68ac8b456e/80

RACE FOR THE CURE Trčalo se i šetalo diljem Hrvatske!

Ove su se godine, u virtualnoj utrci/šetnji, udružile 32 zemlje Europe, pa je tako u ova tri dana sudjelovalo više od 41.000 građana diljem Europe.

Race for the cure, najveći svjetski događaj u borbi protiv raka dojke, koji se održao ovog vikenda od 25.do 27.rujna, na jedan poseban, drukčiji način, pokazao je kako i u ovim teškim vremenima ne nedostaje altruizma i humanosti.

Naime, ove su se godine, u virtualnoj utrci/šetnji, udružile 32 zemlje Europe, pa je tako u ova tri dana sudjelovalo više od 41.000 građana diljem Europe.

Županijska liga protiv raka, kao članica Think Pink Europe i ove je godine sudjelovala u organizaciji tog velikog projekta. Tako se u 10 hrvatskih gradova, prijavilo 849 sudionika. Trčalo se i šetalo od Zagreba do Rijeke, od otoka Visa, Hvara, Brača, pa sve do Dubrovnika i Konavala, pojedinačno, u timovima, i u vlastitoj organizaciji, pa su slike koje su stavljene na društvene mreže vrlo živopisne.

Najimpresivniji dio cijele ove Race for the cure utrke, bile su zasigurno poruke podrške i ohrabrenje, koje su pojedincima koji se bore s karcinomom, ostavljali njihovi prijatelji prilikom registracije na zajedničkoj platformi www.raceforthecure.eu

Najčešće riječi koje se pojavljuju u porukama su ljubav, snaga, volja, borba, te podrška, uz koje će, kao što su iz teama Strašni lav napisali, „Lav pobijediti raka“.

Ovaj cjelokupan projekt ima svoj smisao koji se očituje u podršci oboljelima od raka dojke, a njegovu punu vrijednost najbolje potvrđuje poruka teama Fajterice iz Dubrovnika koja glasi: „Mi svi preživjeli od raka dojke, želimo dati podršku našoj zajednici da raste otvorenog uma s tom bolešću, te pronađe lijek protiv nje“.

- Hvala svima koji su sudjelovali i podržali ovu akciju. Očekujemo vas ponovno i slijedeće godine, ali na pravoj utrci i to na najlipšoj Rivi na svitu, u našem Splitu, poručuju organizatori.

hr Mon Sep 28 2020 08:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f70f02adaf72d95a98b45c7/80
Foto: DalmacijaNews

Ministar ljubavi iz Runovića savjetuje: 'Vjenčanja zbog korone ne treba odgađati! Mladić i djevojka se ohlade!'

Ovdje mobitela nema, aktualan je razgovor uživo i fotografija na papiru. Čak ni koronavirus nije poremetio planove. Jedino je stagnirao 'uvoz'...
Imotska krajina se uz Crveno i Modro jezero, kujundžušu i Topanu, Gospin Dolac i Tina Ujevića može pohvaliti i najpoznatijim provodadžijom. U Imotskom se ne ide na vjenčanje nego u svate, ovdje nema miraza nego škrinje, a umjesto modernih čuda poput pirotehnike, vatrometa ili bengalki u Imotskoj krajini se iznosi buklija. Jede se padešpanj, a prije vjenčanja ide i miritavanje.

Ljubav ne zna za granice, rase ni vjere, glavni je moto junaka ove priče. Ime mu je Nedjeljko, u radnoj knjižici nosi titulu najpoznatijeg bračnog posrednika, a cilj mu je popravak demografske slike u Hrvata.

- Netko je nadaren za crtanje, netko za pjevanje, nogomet i druge sportove. Vidio sam kako u mom kraju ima puno muškaraca i žena koji se nisu vjenčali, a u ozbiljniji su godinama. Došla mi je ideja, idem im ja pokušati pomoći. Riješiš jedan brak, pa drugi i tako je sve krenulo, priča nam Gangster, čovjek koji neumorno, već više od 35 godina, po staroj školi definira ljubav.Domaće cure sporo ulaze u brak

Ovdje mobitela nema, aktualan je razgovor uživo i fotografija na papiru. Čak ni koronavirus nije poremetio planove. Jedino je stagnirao 'uvoz' jer je u novijem vremenu sve aktualnije da nedostatak cura s našeg područja Nedjeljko nadomjesti djevojkama izvan granica Lijepe naše.

- Hrvatska je sva crna. Situacija nikako nije dobra. U Hrvatskoj je manjak djevojaka, ali mi to promijenimo jer 'uvezemo' djevojke iz drugih zemalja. Baš su mi prije nekoliko dana došle Ukrajinke koje se dobro slažu s našim mladićima. Udao sam i mnogo Rumunjki jer kod njih ne treba mnogo prositi. Naše djevojke treba moliti, kumiti i opet ne žele. Domaće cure sporo ulaze u brak. Imamo i dosta Albanki koje poštuju muževe, baš sam sklopio prije nekoliko dana jedan hrvatsko-albanski brak, govori nam Gangster. 


Od svoje 'kartoteke samaca', kako naziva skup podataka i fotografije djevojaka i momaka, udovica i udovaca, se ne odvaja. Za sebe kaže da je trener muškarcima i ženama jer, tvrdi, kako igrač nakon nekoliko godina postane trener.

- Preko 4 tisuće mladića i djevojaka, udovaca i udovica ima u mojim papirima. Spojio sam preko 430 parova. Brojni parovi imaju i djecu. Nema rastava kod mene. Kad saznam da ima trzavica onda idem na kućnu adresu para. U braku treba biti poštivanje i praštanje, priča Nedjeljko.


'Spajam sve ljude dobre volje...'

Borba za bračnu sreću kod Gangstera uvijek ima sretan kraj, a u više od 35 godina rada morao je posegnuti i za raznim lukavstvima. 

- Nikoga nisam nikada odbio. Prije nekoliko mjeseci zvao me čak i jedan Rom iz Karlovca. Nema nikakvih problema, rekao sam, jer ja spajam sve ljude dobre volje. 

Zloglasni nadimak inače je dobio u vojsci, a čak je našao i supruga svojoj djevojci.

- Bio sam u Zadru u vojsci i bio sam dosta snalažljiv, kao i svi Imoćani. Jedan Zagorac mi je rekao da sam Gangster. Od tada, pa sve do danas, nadimak je ostao. Ništa mi ne škodi, čak je i simpatično jer ja nisam gangster u negativnom smislu, nego pozitivnom.
Vjenčanje ne treba odgađati!

Ministar ljubavi dobio je i svoj film posve zanimljivog naziva - Gangster te voli koji je u kratkom roku prošao cijelu Europu i svijet, a zaslužio čak i brojne prestižne nagrade. Snimio je čak i himnu dalmatinskih samaca, a Kupidon iz Runovića može se pohvaliti i s više od 430 brakova.

- Bez obzira na situaciju, vjenčanja ne treba odgađati. Mladić i djevojka se ohlade. Kad su oni vrući treba se brzo vjenčati. Ne treba 500 svatova. Dosta su mladenci i kumovi i neki uži krug prijatelja, savjete za 'novo normalno', za kraj, podijelio nam je naš sugovornik.

Pronašli smo ga pored mora. Iako bi mnogi tada aktivnosti povezali s odmorom, iz Imotskog je u Stobreč Gangster stigao poslovno. I bit će posla i dalje, sve dok arhiva bude brojila više od 4 tisuće članova koji čekaju svježu krv.


hr Sun Sep 27 2020 22:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8a3c3729111c5c928b458f/80
Foto: Pixabay

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika: 9. Splitska biciklijana odgođena!

Splitska biciklijada organizira se i provodi kao zagovaračka aktivnost, čiji je cilj rješavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cijene prijevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odgođena je 9. Splitska biciklijada, koja je trebala biti održana danas od 16.00 do 18.00 sati.

O daljnim planovima organizatori će izaći tijekom idućeg tjedna. Kao i svake godine, Udruga Sunce pridružila se obilježavanju Svjetskog dana bez automobila, koji predstavlja završnicu inicijative Europskog tjedna mobilnosti, a obilježava se od 16. do 22. rujna.

Ove godine, zbog objektivnih vanjskih okolnosti, Splitska biciklijada organizira se i provodi kao zagovaračka aktivnost, čiji je cilj rješavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cijene prijevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima.

Zagovaračka kampanja provodi se i putem društvenih mreža Udruge Sunce Split, pa ćemo tako nakon kampanje, odgovornima poslati i vaše prijedloge za poboljšanje sigurnosti biciklista i pješaka na splitskim prometnicama.
hr Sun Sep 27 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .