Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54ceb1fdb0783538318b4e9c/80

ProminaTrek 2015.: Dvjestotinjak sportaša i rekreativaca u subotu će osvojiti vrh Promine!

Nakon nekoliko uspješno organiziranih utrka, po prvi puta na Promini se organizira trekersko natjecanje kroz koje Planinarsko društvo Promina želi prezentirati ljepote planine i cijelog kraja.

Planinarsko društvo Promina Drniš organizator je treking utrke ProminaTrek Drniš 2015., prve od ukupno četiri utrke u sklopu Proljetnog treking kupa koja će se održati u subotu (21. veljače 2015.). Nakon nekoliko uspješno organiziranih utrka, po prvi puta na Promini se organizira trekersko natjecanje kroz koje želimo prezentirati ljepote naše planine, grada i cijelog kraja. 

Sudionici iz cijele Hrvatske, BiH i Crne Gore

Start utrke je iz samog centra Drniša, s glavnog gradskog trga Poljane, odakle će natjecatelji točno u 10:30 sati krenuti prema Promini, odnosno cilju utrke ispred Planinarskog doma. Utrka je podijeljena u dvije kategorije i odvijat će se na dvije odvojene staze. Rekreativna kategorija  namijenjena je šetačima, rekreativcima, obiteljima, djeci i svima onima koji se žele okušati u trekingu. Staza u ovoj kategoriji duga je 11 km, manje zahtjevna (jogging staza) te ju se može prepješačiti za oko 3 sata. Natjecateljska kategorija namijenjena je isključivo iskusnim natjecateljima i rekreativcima. Natjecatelji u ovoj kategoriji prijeći će planinarsku stazu dugu 22 km koja prolazi uzdužno čitavom Prominom, preko vrha Čavnovka do planinarskog doma, te prolazi svim najatraktivnijim dijelovima sa prekrasnim vidikovcima. 

Za sudjelovanje se putem on-line prijava na internetskoj stranici društva prijavilo preko 150 što iskusnih natjecatelja što rekreativaca; planinara, trekera i ljubitelja prirode iz cijele Hrvatske, BiH i Crne Gore. Prijave za sudjelovanje će se primati i na sam dan utrke, od 8:30 do 9:30 sati.

Utrku će osiguravati članovi HGSS stanice Šibenik a nakon njezina završetka će zahvaljujući glavnim pokroviteljima – Turističkoj zajednici Grada Drniša i Gradu Drnišu -  za sve natjecatelje biti osiguran zajednički ručak u Planinarskom domu. Najbolje plasiranim natjecateljima u obje kategorije će oko 14.30 sati biti svečano uručene prigodne nagrade.

Promina - idealna destinacija za sportaše, rekreativce, izletnike

Utrka ProminaTrek dio je šireg projekta i natjecanja nazvanog Proljetni treking kup kojeg uz drnišku čine još tri utrke koje se održavaju na području Mosora, Poljičke planine i omiške Dinare: ImberTrek (21. ožujka), Jesenice Treking (11. travnja) i Mosor Grebening (9.svibnja). Organizatori Proljetnog treking kupa su  Planinarsko ekološka udruga Gata, Udruga Jesenice, Planinarsko društvo Imber Omiš i Planinarsko društvo Promina Drniš. Sve četiri utrke okupljaju velik broj sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Baziraju se na promicanju veće tjelesne aktivnosti odnosno aktivnog i rekreativnog bavljenja sportom u cilju zdravijeg življenja, te na promicanju ekološke svjesnosti i uživanju u prirodnim ljepotama. Stoga je utrka ProminaTrek prilika da ljubiteljima prirode i široj javnosti ukažemo na privlačnost i pitomost naše planine kao i cijelog drniškog kraja. Cilj i želja Planinarskog društva Promina i naših pokrovitelja, TZ Drniš i Grada Drniša, je organizacijom ovakvih događanja doprinijeti promociji Promine kao idealne destinacije za sportaše, rekreativce, turiste, izletnike i ljubitelje prirode.

Zadovoljstvo nam je stoga moći najaviti da će Planinarsko društvo Promina ove godine u svibnju na Promini organizirati i utrku u planinskom trčanju Hrvatske planinske lige i kupa, koja će biti bodovana za Ekipno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju i Juniorski planinski kup. Ova događanja značajna su ne samo za Grad Drniš nego i za županiju i regiju obzirom da su to trenutno jedine atletske utrke ovakvog formata i državnog karaktera u Šibensko- kninskoj županiji.

Vjerujemo da ćete prepoznati vrijednost ovih događanja te unaprijed zahvaljujemo na vašoj medijskoj pozornosti.

 Za sve dodatne informacije možete kontaktirati glasnogovornicu PD Promina: Sunčica Goleš, kontakt mobitel: 098 189 69 30.

hr Wed Feb 18 2015 18:44:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .