Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

S vjeronauka nema ispisivanja, svi "izborni" obvezni su cijele godine

U ugovorima Hrvatske i Vatikana stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu
Splitski znanstvenik i političar iz stranke „Pametno“ Ivica Puljak naciljao je, preksinoć sa svoga Facebook profila, vjeronauk u osnovnim školama, ali je, čini se, promašio metu. Puljak se osvrnuo na dopis Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije ravnateljima osnovnih škola, u kojima se apeliralo na ravnatelje da ne nude djeci ispis s vjeronauka pod izgovorom da je izborni predmet. - piše Večernji list

”Neki su jednakiji od drugih”

– U novom zakonu piše da je „za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna pisana suglasnost roditelja“, što prije nije trebalo. Stoga su neke škole tražile suglasnost roditelja za sve izborne predmete. Dakle, ništa neobično. Ali to se nije svidjelo Katehetskom uredu, koji je pismom upozorio škole da za vjeronauk ne smiju tražiti ovu suglasnost, tj. da vjeronauk nije isti kao drugi izborni predmeti – napisao je Puljak, dodavši da je „sve u svemu oživotvorenje izreke iz Orwellove Životinjske farme ‘Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih“. Puljka je demantiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz kojega su rekli kako vjeronauk ima jednak status kao i ostali izborni predmeti. Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, roditelj ima pravo i obvezu odlučiti o uključivanju svog djeteta u programe koji nisu obvezni za sve učenike.

Postupak odabira, kao i postupak ispisa kod izbornih predmeta isti je za sve predmete koji nisu obvezni. Do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prema Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o izboru, odnosno uključivanju učenika u vjeronauk, bila je potrebna izjava, odnosno pisana suglasnost roditelja/skrbnika. Roditelj koji je upisom svoga djeteta u I. razred osnovne škole potpisao suglasnost za uključivanje svoga djeteta u nastavu vjeronauka nije u obvezi svake godine ponovno potpisivati suglasnost – kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja objašnjavajući kako je izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju suglasnost roditelja potrebna za sve druge izborne predmete, dakle ta je obveza sada formalizirana, pisana suglasnost potrebna je i za druge izborne predmete te da su škole u praksi do sada upisivale učenike u izborne predmete temeljem suglasnosti roditelja koja nije nužno morala biti u pisanom obliku.

Škole koje otprije imaju pisanu suglasnost roditelja za uključivanje učenika u izborne predmete suglasnost ne moraju ponovno tražiti. Predmeti koji se izvode izborno, a to je i vjeronauk, obvezni su tijekom cijele školske godine za sve učenike koji se za njih opredijele – kažu iz Ministarstva, iz čega proizlazi da je vjeronauk, zapravo, svih ovih godina prije zakonske izmjene bio preteča demokratičnosti roditelja u formalnom izjašnjavanju kao izborni predmet.

U Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije kažu kako u njihov ured stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima je i vjeronauk. A što je, jasno je sada po stavu Ministarstva, posve pogrešno. Time se krše i ugovori Hrvatske i Vatikana o odgoju i kulturi te provedeni ugovor o vjeronauku države i Hrvatske biskupske konferencije. Cijeli članak pogledajte ovdje
hr Sat Sep 29 2018 19:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c123c670e4938fe478b4570/80
Foto: Grad Split

Na spomendan svete Lucije predstavnici Grada Splita posjetili su Županijsku udrugu slijepih

Radni i svečani susret završen je razmjenom prigodnih poklona i lijepih želja za predstojeće blagdane.
Župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, tom su prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge Damirom Smajom koji im se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i ukazao na probleme koji još uvijek tište korisnike Udruge.

Pročelnica Vrvilo stavila se na raspolaganje za intenziviranje komunikacije, te operativnu i stručnu pomoć resorne službe, a kako bi ovoj kategoriji sugrađana omogućili što kvalitetnije uvjete života.


hr Thu Dec 13 2018 12:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1238f10e493822478b4592/80
Foto: PIXABAY

Dan je Svete Lucije: Znate li kakvo se značenje skriva iza ovoga posebnog imena?

Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan Svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti ovo ime često se davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost. 

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne, sklone su promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje. 

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako. 

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu, tvrdi Zadovoljna.hr.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti krivo shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli. 

hr Thu Dec 13 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1223f10e493880448b4617/80
Foto: Facebook: @Prometne zgode i nezgode

Ovčice lijepo vrijeme iskoristile za šetnju i 'blokirale' cestu kraj Zadra

Jučer su u Gaženici ovce prošetale cestom.
Tako barem kažu na Facebook stranici 'Prometne zgode i nezgode' gdje je podijeljena fotografija kako ovce i jedan jarac podne provode u šetnji cestom.

Vozače je nesvakidašnji prizor iznenandio, a vjerujemo i razveselio na putu do odredišta.hr Thu Dec 13 2018 10:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .