Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50cb3acb557afa2e8b4814/80
Foto: PU

HTZ skriva brojke: Na otocima puno manje gostiju nego lani

Turizam je doživio značajan pad u prvih pola godine, što smo otkrili direktno od brojnih turističkih zajednica na Jadranu. Manje turista bilo je na Braču, Korčuli i Visu, no Hrvatska turistička zajednica nam ne želi dati ukupne podatke za lipanj sve do idućeg utorka...

Pad na Korčuli

Hana Turudić, direktorica TZ-a Korčule, za Index.hr je rekla da su osjetili pad u noćenjima tijekom lipnja i na razini prvih šest mjeseci.

Tako je na području grada Korčule i naselja Čara, Žrnovo, Pupnat i Račišće broj dolazaka turista na istoj razini kao lani, no imali su 6 posto manje noćenja nego u lipnju 2018.

Što se tiče prvih 6 mjeseci, ostvarili su povećanje broja dolazaka za 2 posto u odnosu na lani, ali i smanjenje broja noćenja za 4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.


Nije dobro ni na Visu

Ivo Fiamengo, direktor TZ-a Vis, rekao je da su osjetili pad kako u lipnju, tako i u prvih pola godine, i to ponajviše zbog znatno slabijeg dolaska gostiju iz Velike Britanije i Hrvatske.

U lipnju su imali 5100 dolazaka turista, što je 3 posto manje nego lani, a ostvareno je 23.350 noćenja, što je čak 6 posto manje nego u lipnju 2018. Brojke za prvu polovinu ove godine pokazale su da su ukupno imali 8500 dolazaka, što je jedan posto manje nego lani, te 35.179 noćenja, što je oko 6 posto manje nego prošle godine.

- Britanci su nam drugi gosti po dolascima, a njih smo sad imali čak 17 posto manje nego lani, a mislim da je to radi Brexita jer oni sad osjećaju tu neku nestabilnost, ne znaju što će biti. Osim Britanaca, značajan pad smo imali i u dolascima domaćih gostiju kojih je bilo 16 posto manje nego lani. U svibnju je to bilo zbog lošeg vremena, a za lipanj ne znam koji je razlog - kaže Fiamengo.


TZ Hvar: Jedino smo mi i Split u plusu

Jedna od rijetkih destinacija koja je u slabom plusu je grad Hvar, iako ni ondje ne bilježe značajan porast kao prijašnjih godina.

Direktor TZ-a Hvar Petar Razović rekao je da su ostvarili rast u dolascima, no da se smanjilo vrijeme koje turisti provedu na Hvaru. Tako su, kaže, turisti ranije u prosjeku boravili 2,8 dana na Hvaru, a sad ondje provode 2,4 dana. Za to su, tvrdi, krive brojne katamaranske linije koje su uvedene iz Splita i Dubrovnika za Hvar pa sad postaju više izletnička destinacija.

- Mi smo još uvijek u plusu i čuo sam da smo samo mi i grad Split u plusu što se tiče naše županije, također one destinacije koje imaju velike hotele su dobro popunjene, dok one koje se baziraju na privatnom smještaju, imaju lošije rezultate. Dobro su popunjeni dobri hoteli i apartmani s 4 i 5 zvjezdica, što nam je pokazatelj da trebamo graditi, uređivati i ulagati u smještajne kapacitete - smatra Razović.

Hvar je, navodi, u prvih pola godine imao 62.725 dolazaka turista, što je povećanje od 5 posto u odnosu na lani, no ostvarili su 175.246 noćenja, što je tek neznatno povećanje od 0,3 posto. U lipnju su imali 36.058 dolazaka, što je 2,8 posto više nego 2018., a što se tiče noćenja, ostvareno ih je 114.488, dok su lani u lipnju ostvarena 114.233 noćenja.


Andrić: Moja ocjena je prije sezone bila da će sezona biti lošija po svim pokazateljima

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma, je izjavio da mu je ministar Cappelli rekao da je Hrvatska ostvarila porast u dolascima turista, iako on, kaže, sumnja u to.

- Ministar mi nije htio dati konkretne brojke, međutim ja sam na terenu dobio drugačije informacije i čisto sumnjam da smo ostvarili rast, već suprotno. Brojni privatni iznajmljivači i manji hoteli se žale na puno lošiji booking u odnosu na lani. Privatni smještaj koji je značajan kad gledamo ukupne brojke, bilježi znatan pad. A hoteli kako gdje, u Istri su puni, u Dalmaciji ovisi, manji hoteli nisu popunjeni, već samo oni veći i poznatiji. Moja ocjena je prije sezone bila da će sezona biti lošija po svim pokazateljima. Naša konkurencija uzima značajan udio, konkurentni su po pitanju cijena, a turisti koji su prije išli u Grčku i Tursku pa su prestali radi nesigurnosti u tim zemljama, sad im se vraćaju - zaključio je Andrić, piše Index.hr.

hr Thu Jul 04 2019 12:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30c0c129111c22128b4606/80
Foto: Čitatelji DN-a

Izgorio stan u potkrovlju kod Starog placa

Požar je izbio oko 20:30 sati.
Požar je ugašen oko 21 sat. Uzrok požara nije poznat, a vatrogasci dodaju kako u potkrovlju nitko ne živi i da je riječ o apartmanu. 

Prema navodima prolaznika, stariji muškarac je nakon kuhanja zaboravio ugasiti štednjak.


Ranije objavljeno:
Prema prvim informacijama, požar je izbio u potkrovlju stambene zgrade na Poljani Tina Ujevića. 

Na terenu su JVP i DVD Split, a u ovim trenucima požar nije pod kontrolom.

hr Thu Jul 18 2019 20:56:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

NP Krka: Sud poništio izbor ravnateljice Nelle Slavice, nisu joj pomogle ni dvije stranačke iskaznice

Upravni sud u Splitu donio je odluku da se poništava izbor Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, koja je postala poznata kad se doznalo da ima ne jednu već dvije stranačke iskaznice.

Upravni sud usvojio je tužbu Ljiljane Zmijanović i tako stopirao izbor Nelle Slavice na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka, doznaje Dnevnik Nove TV. Slavica mora i snositi troškove upravnog spora u iznosu od 10 tisuća kuna.

Sud je poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

Protiv rješenja tužiteljica Ljiljana Zmijanović podnijela je tužbu jer je tvrdila da se grubo krše njezina prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja te navela da se krši i Zakon o zaštiti prirode. Smatra da je osim prednosti kao hrvatski branitelj, kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od Slavice.

Na poništenje rješenja o imenovanju, Slavica se ne može žaliti, ali ima rok od 15 dana za žalbu za naknadu troškova Visokom upravnom sudu.

Nella Slavica u trenutku izbora za ravnateljicu bila je članica dviju političkih stranaka - i HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila u vrijeme Kukuriku vlade, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić Slavica je bila prvi izbor na natječaju i nije mu bilo sporno što ima dvije iskaznice, piše dnevnik.hr

- Gospođa Slavica nije na čelo NP došla zbog jedne ili dvije iskaznice, već svojih referenci i svog programa i konačno dojma koji je ostavila na razgovoru. Onoliko dugo koliko ona bude radila svoj posao, ona će imati moje povjerenje", govorio je Ćorić.


hr Thu Jul 18 2019 16:55:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .