Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d38c93a29111c451f8b4568/80

INTERVJU Uspješni DJ dvojac Vanillaz: "Biti DJ ljudima izgleda kao odmor i zabava, ali zaista nije tako"

Iza imena Vanillaz kriju se hrvatski DJ Marko Bucić i slovenski producent Miha Pajk
Svjetska imena DJ scene već su dobro poznata svima, a zasigurno najpoznatije ime na regionalnoj sceni je hrvatsko-slovenski dvojac Vanillaz za koje se čuje sve do Seoula u Južnoj Koreji gdje su nedavno odradili nastup.

Vanillazi su tako nastupili i na ovogodišnjem sedmom izdanju Ultra Europea, na glavnoj pozornici i oduševili veliki broj partijanera toga dana. Nastupali su i na Braču, partijali na Hvaru, pa će im tako ovaj Ultra Europe ostati u dobrom sjećanju.

Razgovarali smo s Markom i Mihom o početku njihove DJ karijere i koliko je zapravo isplativo baviti se poslom DJ-a.

Kako je započela vaša DJ karijera s obzirom da u Hrvatskoj biti DJ nije baš uobičajeno zanimanje? 

Počeli smo se baviti glazbom prije desetak godina, obojica nekako spontano i ta ljubav se proširila sve do danas.  Biti DJ u Hrvatskoj zvuči jako apstraktno, ali i zanimljivo. To je posao koji zaista moraš živjeti jer nosi puno lijepih stvari, ali i odricanja. Divno je baviti se onim što voliš, ali tu postoji i onaj lošiji polaritet jer iziskuje puno odricanja u privatnom životu. 

Kako vas se dojmila promjena lokacija ovogodišnje Ultre?

 Nova lokacija nas je oduševila, ne samo da je veća i praktičnija nego je po našoj skromnoj procjeni i bilo 10-tak tisuća ljudi više nego prošle godine. Imali smo nekih obaveza prema sponzorima pa smo obišli cijelu lokaciju na dan kad nismo svirali i sve je bilo sređeno kao da smo negdje u Nizozemskoj ili Švedskoj. Čak je i naš američki tour manager rekao da se u svojoj petnaestogodišnjoj karijeri rijetko susreo s ovakvim festivalom. 


Kako ste zadovoljni s dosadašnjim postignućima u karijeri ? 

Jako smo zadovoljni i napokon se osjećamo ispunjeno. Znamo da smo na dobrom putu prema nečemu još većem, no nije uvijek bilo ovako. Prošli smo zaista kroz svašta skupa. Zadnje dvije godine situacija se promijenila i naši životi su dobili jedan ogroman zaokret. Otvorila nam se Azija i prošli smo Kinu, Koreju, Japan, Vijetnam, Taiwan, Tajland, Singapore... 

Naša glazba je procvala poput cvijeta lotusa nakon toliko godina hustlanja i borbe. Tu priča ne staje jer ne samo da sviramo na main stagevima Ultra festivala po svijetu nego i dogovaramo turneje po Americi i ostatku svijeta. Uskoro nas očekuje i nastup u bolskom 585 Clubu u sklopu Golden Horn festivala, uz odličnu Sigmu i Marka Knighta, a i ostatak ljeta ćemo provesti radno. Drago nam je da nas podržava i domaća publika jer je uvijek posebno zadovoljstvo stati pred naše fanove. Ponosni smo i  oduvijek smo znali da Hrvatski DJ-i ništa slabije ne čuju od stranih. Jako je bitno spomenuti koliko nam je Ultra u Splitu pomogla i naravno ljudi poput Joea Bašića koji je vjerovao u nas od prvog dana.

 Što mislite kako u Hrvatskoj prihvaćaju ovakvu vrstu muzike, festivala s obzirom da je domaćih posjetitelja najmanje? 

 Ultra Europe je blagoslov ne samo za hrvatski turizam nego i za našu kulturu. Žao nam je da je naših posjetitelja bilo najmanje, ali sigurni smo da će kroz godine biti sve više i više divnih Hrvata na Ultri.

Što biste poručili mladim DJ-evima u Hrvatskoj koji se žele probiti na svjetsku scenu?

 Dobro razmislite zašto to želite raditi i ako se odlučite na to, budite spremni na dosta žrtvovanja. Život DJ-a ponekad ljudima izgleda kao veliki odmor i zabava ali zaista nije tako. Samo ako je ljubav prema glazbi u vama dovoljno jaka moguće je preživjeti i pronaći  put prema svjetskom uspjehu. 

Treba li u Hrvatskoj više festivala kao Ultra Europe? 

 Apsolutno! Kada bi samo neki ljudi znali što to znači za našu zemlju. Nakon nogometa usudim se reći da je Ultra Europe druga po redu u promociji naše divne zemlje. Milijuni ljudi pričaju o  Hrvatskoj dok nas superzvijezde poput Davida Guette ili Chainsmokersa označuju, dijele, objavljuju na svojim milijunskim društvenim mrežama. Tolika je koncentracija ljubavi u zraku tih par dana da je to nešto nevjerojatno. 

hr Thu Jul 25 2019 07:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aee8e692af47fc1b28b4590/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid...

Bazga je izrazito ljekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za liječenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba. 

Danas se pripravci od bazge koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom liječenja gripe i prehlade. Iako su svi dijelovi bazge ljekoviti, za pripravke se koriste najčešće bobice i cvjetovi. Omiljena je i u tanjuru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvjetovi se pohaju.

Pohani cvjetovi bazge prava su poslastica, a poslužiti ih možete sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu bazge, imajte na umu da se mora prokuhati ili skuhati na pari. Sirova bazga sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme s disanjem.

Oprezno s košticama

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Od jedne koštice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz koštica raste, ako ih jedu djeca ili osobe sitnije građe s manje kilograma. 

Riba pauk

Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjuru već imenom sugerira da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može ozlijediti neoprezne ribolovce i kuhare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oteklina, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mjesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti liječničku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode. - piše Pun kufer

hr Sun Aug 25 2019 21:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba77235cb557abfbb8b45aa/80
Foto: Ilustracija

Dupin oduševio oca i sina koji su plovili morem: "Ajme, vidi ga! Što je lip!"

Otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru
Tijekom plovidbe morem, u blizini marine Kaštela, u Kaštelanskom zaljevu, otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru. 

Naime, ugledali su nekoliko dupina, međutim, jedan se odvojio te se približio brodu i plivao neko vrijeme uz njih. Ovaj događaj dječaka je doslovo oborio s nogu. 

- Ajme, vidi ga! Što je lip! - s oduševljenjem govori dječak na snimci. 


hr Sun Aug 25 2019 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d62aaf829111c8f5c8b459d/80

Zatvaraju se 70. Dubrovačke igre: Slavljeničko festivalsko ljeto donijelo 80 programa u 47 dana!

Na zadnji dan obljetničkih Igara održana je konferencija za medije u atriju palače Sponza

Dubrovačke ljetne igre u svojoj su jubilarnoj sedamdesetoj sezoni okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa. 

Tim je povodom na zadnji dan obljetničkih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld povodom programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“. Nakon konferencije za medije uslijedila je i dodjela Nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govoreći o Igrama naglasila je kako je ovo izdanje pokazalo točno onaj smjer koji je Ministarstvo željelo ostvariti dajući mandat intendantici Dori Ruždjak Podolski, održavajući tako bogat kulturni kapital koji Igre nose s potrebom da se osmisli europski relevantan i suvremen kulturni festival koji će publici ponuditi najbolje od hrvatske i svjetske umjetnosti. Istaknuvši kako su Dubrovačke ljetne igre produkcijski najkompleksniji festival u Hrvatskoj, ministrica je čestitala vodstvu na sjajnim obljetničkim Igrama te zaželjela uspjeh u pripremi sljedećih, a tim povodom najavila je i promjenu trajanja mandata intendanta s dvije na četiri godine.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su ciljevi da Igre budu dubrovačke, hrvatske i međunarodne postignuti te da je program bio izvanredan. Spomenuo je i da je Grad udvostručio izdvajanje za festival u želji da Igre rastu i da napreduju, a zahvalivši se na kraju ravnateljici i intendantici na sjajno odrađenom poslu, zaključio je kako će Grad uvijek biti uz Ljetne igre.

Dodjela Nagrada Orlando

U atriju palače Sponza održala se i dodjela Nagrada Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja u programu 70. Igara. Ovogodišnji laureati su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića dok je Grand prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen Milki Podrug Kokotović.

 

hr Sun Aug 25 2019 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d626bd229111c785b8b45d8/80

Čokoladna torta bez brašna: Recept stvoren za početnike u kuhinji

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU TORTU:

- 15 dkg maslaca
- 20 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 žlice kakaa
- krušne mrvice za posipavanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žutanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žutanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih žlica snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte pećnicu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena, piše zadovoljna.hr

hr Sun Aug 25 2019 13:07:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .