Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6e6c729111ceb9e8b45b3/80
Foto: Pixabay

Planiranje obroka: Tri savjeta koja provjereno pomažu u gubitku kilograma

Ako pokušavate smršavjeti, odličan saveznik može vam biti planiranje obroka.

Pravilno planiranje obroka može vam pomoći da budete u kalorijskom deficitu potrebnom za gubitak kilograma, a da pritom vašem tijelu osigurate hranjive namirnice koje su mu potrebne za funkcioniranje i očuvanje zdravlja.

Osim toga, planiranje obroka pojednostavit će sam postupak pripreme obroka i uštedjeti vam vrijeme. Naravno, lakše je reći nego učiniti, zato u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji bi vam trebali olakšati planiranje.

1. Kalorijski deficit stvarajte pomoću hranjivih namirnica

Svi planovi za mršavljenje imaju jednu zajedničku stvar. Morate pojesti manje kalorija nego što ih potrošite. Međutim, iako kalorijski deificit pomaže u gubitku kilograma, bez obzira na to kako do njega došli, ipak vam treba biti bitno što i koliko jedete.

Zato bi dobar plan obroka trebao slijediti neke univerzalne kriterije:

- neka vaše namirnice budu bogate proteinima i vlaknima
- ograničite unos procesirane hrane i šećera
- u prehranu uključite raznovrsno voće i povrće

2. Izgled obroka

Kod izrade obroka u obzir uzmite gore navedene savjete, a kad "slažete" tanjur, započnite tako da trećinu do polovinu vašeg tanura napunite povrćem bez škroba. Ono ima malo kalorija, a osigurat će vam vodu, vlakna i mnoge potrebne minerale i vitamine.

Zatim jednu četvrtinu do trećinu vašeg tanjura napunite namirnicama koje su bogate proteinima kao što su primjerice meso, riba, tofu, a ostatak tanjura neka bude rezerviran za žitarice ili škrobno povrće, koji će vas opskrbiti bjelančevinama, vitaminima mineralima i dodatnim vlaknima.

Glad između obroka utažite pomoću "grickalica" koje su bogate proteinima i vlaknima. To može biti kriška jabuke s maslacem od kikirikija, povrće ili grčki jogurt s voćem i orašastim proizvodima.

3. Rad na održivosti plana

Mnogima se dogodi da krenu s nekim planom, ali čim naiđu na prvu prepreku, od njega odustanu. Međutim, postoje načini kako lakše slijediti plan bez odustajanja.

Kod planiranja obroka bitno je da odaberete način koji se najbolje uklapa u vašu rutinu, a evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

- ubrzajte pripremu obroka: Postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati pripremu obroka. Za početak držite se rutine i odaberite vrijeme u tjednu koje ćete iskoristiti za planiranje jela koja ćete kuhati u tjednu pred vama i odlazak po namirnice. U trgovinu uvijek odlazite s popisom jer ćete na taj način smanjiti vrijeme kupovine, a ako odjednom kuhate više obroka, počnite s onim koji zahtijeva najviše vremena. Postoji i cijeli niz recepata za čiju je pripremu potrebno 20-ak minuta, tako da vam vrijeme ne smije biti izgovor.

- pravilno skladištite i zagrijavajte obroke: Pravilno skladištenje obroka pomaže u očuvanju njihovog okusa i umanjuje rizik od trovanja hanom. Bitno je da hranu temeljito skuhate, a odmrznute obroke pojedite u roku od 24 sata od odmrzavanja.

KORISNA STRATEGIJA

U svakom slučaju, planiranje obroka dobar je pomoćnik u skidanju kilograma, može biti jednostavno i uštedjeti vam mnogo vremena. Također, planiranje obroka smanjit će vjerojatnost da vratite izgubljene kilograme i radi se o vrlo korisnoj strategiji za mršavljenje, piše zadovoljna.hr

hr Thu Aug 01 2019 21:13:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3025a429111c9f198b45b4/80
Foto: Pixabay

Noć muzeja u Splitu na 24 lokacije, osiguran besplatni prijevoz

Splitska Noć muzeja će se 31. siječnja 2020. obilježiti bogatim programima na 24 lokacije koji će započeti u 18 sati, a neki od njih će trajati i do 1 sat u noći

Petnaesta po redu Noć muzeja ove je godine u znaku dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. 

Splitska Noć muzeja će se  31. siječnja 2020. obilježiti bogatim programima na 24 lokacije koji će započeti u 18 sati, a neki od njih će trajati i do 1 sat u noći.

Program svih događanja kao i trasa s rasporedom besplatnih autobusnih linija koje u Noći muzeja  građanima osigurava gradski prijevoznik Promet d.o.o. Split nalazi se na OVDJE. 


hr Tue Jan 28 2020 13:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2febdb29111c6b198b45a4/80
Foto: RTL

Super par iz Imotskog u "Večeri za 5": "Josip prijavio Danijelu iako ne kuha bolje od njegove majke

Počinje još jedna slasna sezona kulinarskog showa "Večera za 5 na selu", koja će gledatelje odvesti na ukusno gastronomsko putovanje diljem Lijepe Naše, a prvi put kuhaju i natjecatelji iz Imotskog

Među kuharima amaterima naći će se i svima poznato lice - Danijela Dragović, koja je sa svojim dečkom Josipom Ajdukom sudjelovala i u RTL-ovoj zabavnoj emisiji 'Superpar'.

Bili su najmlađi par u toj popularnoj emisiji koji je svoju povezanost i ljubav često pokazivao u raznim situacijama na komičan način i tako su brzo pronašli put do srca publike, a sada su nam otkrili što očekuju iz sudjelovanja u 'Večeri za 5 na selu'. 

- Prvo sam se ja mislio prijaviti jer mi kuhanje nije stran pojam i volim kuhati kad god imam vremena, ali naposljetku sam ipak prijavio Danijelu. - priznaje simpatični Josip, a Danijela dodaje: "Prijavio me zato što znam da mu se sviđa moja kuhinja."

Danijela otkriva kako kuha svaki dan, uglavnom traži recepte na internetu i forumu ili pita ukućane, a njezin Josip najviše voli jesti kad mu skuha bilo što sa sirom i vrhnjem. "Najbolje spremi piletinu s umakom od vrhnja" - kaže Imoćanin koji ističe kako zasad ipak bolje kuha njegova mama. 

- Moju Jagodu nitko ne može zamijeniti zato što ima više iskustva od Danijele. Koliko je Danijeli godina, toliko je ona u braku! Iskustvo je ipak presudno, ali uči se polako. Bit će od nje nešto. - u šali kaže Josip za RTL koji svoju dragu često iznenadi tjesteninom ili nekim jednostavnijim jelima. 

- Istina je da ljubav ide kroz želudac, ali naša je ljubav i bez kuhanja stvarno posebna. - kaže Danijela koja će u nadolazećim tjednima svojim gostima prirediti pravu gozbu, čemu se jako raduje bez obzira koliko će bodova osvojiti, a tako razmišlja i njezin dečko. "Nije nam bitna pobjeda, važno je sudjelovati, zabaviti se i prije svega - dobro se najesti!"

hr Tue Jan 28 2020 09:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d49a68c29111cfd3c8b4571/80
Foto: Pixabay

Otkriveno da gotovo 50 neonkoloških lijekova ubija stanice raka

Znanstvenici ne kriju da su iznenađeni ovim otkrićem koji im pruža uvid u potpuno nove mehanizme borbe protiv zloćudnih bolesti

Znanstvenici sa Instituta Broad pri MIT-u i Harvarda testirali su 4518 lijekova koji nisu namijenjeni za liječenje zloćudnih tumora na tumorima te se pokazalo da ih je skoro 50 učinkovito u borbi protiv kancerogenih stanica.

Među testiranim lijekovima našli su se oni za dijabetes, različite upale, alkoholizam i artritis kod pasa, piše zivotistil.hr

"Nadali smo se jednom lijeku s antikancerogenim učinkom i iznenađeni smo što ih je toliko puno", kazao je za portal BioSpace dr. Todd Golub, koautor istraživanja i direktor Programa protiv raka pri Institutu Broad. Ono što je znanstvenike dodatno iznenadilo su načini na koje ovi lijekovi ubijaju stanice raka - potpuno drugačije od onkoloških lijekova.

"Većina lijekova za rak djeluje tako da blokira proteine, dok ovi djeluju kroz druge mehanizme", objašnjava Setevn Coresello, onkolog i voditelj studije.

Mnogi lijekovi ubijaju stanice raka djelujući na mete koje nisu identificirane. Primjerice, tepoxalin koji se koristi u terapiji za osteoartritis kod pasa djeluje na mete u stanicama raka koje su povezane s otpornošću na kemoterapiju.

"Razumijevanje mehanizama na koje djeluju na rak ovi lijekovi pomaže nam pronaći nove terapije u borbi zloćudnih tumora", zaključuje dr. Coresello.

hr Mon Jan 27 2020 22:15:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2d9ab229111ce8158b4595/80
Foto: Unsplash

Najstresniji posao? Konobarenje, kažu znanstvenici

Stresni poslovi povezuju se bolestima srca i krvnih žila..
Bilo tko tko je radio u ugostiteljstvu vjerojatno će vam reći kako je taj posao stresan i iscrpljujuć. Možda se mnogi ne bi složili kako je upravo konobarenje najstresniji posao na tržištu, ali to je upravo ono što tvrde znanstvenici s kineskog sveučilišta u Guangzhou.

U istraživanje su uključili gotovo 140 tisuća ispitanika. Neke su pratili tri godine, neke 17 godina. 

Naime, podijelili su poslove u četiri kategorije ovisno o tome koliko su psihički zahtjevne. Svaki od poslova kategorizirali su ovisno o razini stresa, ali i utjecaja koji radnici imaju na posao - rokovi, mentalna iscrpljenost.

U visokostresne poslove svrstali su konobarenje dok su znanstvenici i arhitekti u skupini poslova s niskom razinom stresa. Zašto? Zato što za razliku od arhitekata i znanstvenika, konobari ne mogu rasporediti posao, u smislu da mogu utjecati na broj ljudi koji će ući u restoran ili kafić i koliko će posla taj dan morati odraditi.

Pasivni poslovi su, sudeći po znanstvenicima, fizičke prirode. Tako su znanstvenici u tu skupinu uključili domare i bauštelce.

Stresne poslove znanstvenici su povezali s većom konzumacijom alkohola, ali i pušenjem te slabijom fizičkom aktivnošću. Također, stres na poslu doveli su u vezu s bolestima srca i krvnih žila.

Stoga, sljedeći put kada budete malo duže čekali na kavu ili pomislite kako konobar nije ljubazan koliko baš vi zaslužujete, imajte na umu da je ipak, prema znanstvenicima, to jedan od najstresnijih poslova.
hr Sun Jan 26 2020 17:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .