Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5ae4d9cb557aec478b45d2/80

Pametno o lošem stanju Marjana: 'Situacija na Marjanu rezultat je višegodišnjeg neodržavanja i nestručnog upravljanja'

'Umjesto blago našeg Marjana prisiljeni smo isticati boljke našeg Marjana jer je situacija u Park šumi očajna, ističu u Pametno. Jako smo zabrinuti za sigurnost građana jer stabla ne stoje već vise na nitima nad šetnicom i ugrožavaju živote građana Splita kao i turista'

Ne zna se tko manje brine, Javna ustanova o zelenom dijelu Marjana ili koncesionar o Benama, jer slike koje trenutno možemo vidjeti na Marjanu pokazuju krajnji nemar i zapuštenost, kažu u Pametno, pozivajući odgovorne da hitno interveniraju dok se ne dogodi tragedija.

 

- Uz šetnicu od Spinutskih vrata do Bena ima više od pedeset (50?!) osušenih stabala koja svakodnevno prijete. Poseban problem je tzv. dječje igralište na Benama gdje slomljena i nagnuta stabla doslovno vise nad dječjim spravama. To je ogromna opasnost na koju upozoravamo javnost i pozivamo odgovorne da istaknu odgovarajuća upozorenja i saniraju što je više moguće – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i dodaje – Loše gospodarenje šumom posljednjih desetljeća, zbog neprovođenja odgovarajućih šumarskih radova, sad je došlo još više do izražaja napadom potkornjaka na staru, neobnovljenu šumu. To je problem koji se i dalje zanemaruje pa postoje dijelovi Park šume koji su doslovno ostali bez visoke vegetacije. Uklanjanju osušenih stabala loše se pristupa, ne uzimajući u obzir posjetitelje i kupače ovo ljeto. Za stanje hidrantske mreže u slučaju požara, bojimo se i pitati kakvo je.

 

Situacija na Marjanu rezultat je višegodišnjeg neodržavanja i nestručnog upravljanja, navode u Pametno, jer dopustiti da stvari ovako izmaknu kontroli očiti je odraz neznanja i nemara.

 

- Ovo je rezultat trule političke prodaje Bena i Javne ustanove HGS-u Željka Keruma. Napravili su sve da koncesija ostane u njihovim rukama, a Marjan danas izgleda očajno. Na vrhuncu turističke sezone, od Prve vode sve do Bena, putem vas prate velike crne vreće smeća i gomile otpilanih panjeva. Na Benama prazne ležaljke prekrivaju gotovo cijelu plažu, odvaljena ograda za siguran ulaz u more učvršćena je plastičnom vezicom, klupe niti su popravljene niti obojane, urušeni mul 'zaštićen' je ogradom od plastične trake... ukratko tragedija. Uz to, ovo je jedina novija koncesija za koju Županija, kao davatelj koncesije, nije uzela osiguranje s osobnim jamstvom, a zna se i zašto – nastavila je Kristina Vidan, gradska vijećnica i potpredsjednica Pametno i dodalaStanje je zaista opasno i za građane i za turiste, a rješenje je toliko jednostavno da ne može biti jednostavnije.

 

Javna ustanova treba se hitno prilagoditi stvarnom stanju na terenu i pojačati svoje aktivnosti u sanaciji šume i održavanju infrastrukture.

Duboko se nadamo kako izgovor neće biti godišnji odmori jer Split je turistički grad, u jeku turističke sezone – kažu predstavnici Pametno i zaključuju – Na Marjanu čuvari prirode Javne ustanove, kojih ima 5, i komunalni redari imaju što raditi, svaki dan, a davatelj koncesije mora sankcionirati koncesionara za grubo krešenje Pravilnika o koncesijama. Bez obzira što je riječ o stranačko-prijateljsko-obiteljskim odnosima unutar HDZ – HGS koalicije, sigurnost građana svima mora biti na prvom mjestu.

 


hr Fri Jul 27 2018 11:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/585a27c51eea8f4c758b465d/80
Foto: Larmoyeux

Od danas će biti osjetno hladnije, a ponegdje je moguć i snijeg

Od danas će biti osjetno svježije, naročito u unutrašnjosti Hrvatske gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice pasti i malo kiše, a u najvišem gorju moguć je i slab snijeg
Ljeto se ove godine proteglo duboko u jesen postavši jednim od dosad najtoplijih babljih ljeta,a  i to bablje ljeto potrajalo je poprilično dugo. Po svemu sudeći, možemo očekivati jesen u svome prepoznatljivom ruhu. Nedjelja donosi zahladnjenje i u odnosu na subotu će biti osjetno svježije.

Prema prognozi Državnog hidrometeorloškog zavoda, od danas će biti osjetno svježije, naročito u unutrašnjosti Hrvatske gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice pasti i malo kiše, a u najvišem gorju moguć je i slab snijeg.

Na Jadranu će biti djelomice sunčano i većinom suho. Puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, mjestimice i orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 8, na Jadranu od 13 do 17, a najviša dnevna većinom između 10 i 15, na Jadranu 16 i 21 stupnjeva Celzijevih, prenosi net.hr

hr Sun Oct 21 2018 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

U Imotski stiže dvije tisuće doza cjepiva protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Imotskoj krajini,započet će već s prvim danima slijedećeg mjeseca
Cijepljenje se očekuje s prvim danima u studenom.

Zapravo, čeka se  distribucija cjepiva koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva,a prema dostupnim podacima u Imotski bi trebalo doći oko 2 tisuće doza cjepiva.

Prošle godine  bilo je oko 1850 doza i sve su podijeljene. Prema riječima dr. Joška Marasa detaljni raspored cijepljenja će biti  na vrijeme objavljen, piše radioimotski.hr
hr Sun Oct 21 2018 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1281c02af47fe7128b45ac/80
Foto: HGSS / Ilustracija

Policija i HGSS u Rožatu tragaju za nestalom osobom

Gorski spašavatelji tragaju na području Rožata za nestalom osobom
Prema izvješću Županijskog centra 112 Dubrovnik, u popodnevnim satima subote zapimljen je zahtjev Operativno-komunikacijskog centra za potrebom uključenja HGSS Dubrovnik u potragu za nestalom osobom na području Rožata. U traganje i spašavanje uključena je policija s osam djelatnika i HGSS Dubrovnik sa šest pripadnika i dronom, piše DuList.hr
hr Sun Oct 21 2018 08:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc8c7170e493846048b475d/80
Foto: ezadar.hr

Zadar: S Foruma kreće prosvjedna šetnja za ukidanje obveze cijepljenja

U 11 sati na Forumu započinje javni prosvjed za ukidanje obveze cijepljenja na koji Građanska inicijativa za ukidanje obveze cijepljenja poziva sve roditelje da im se pridruže u mirnoj prosvjednoj šetnji.

POZIV GRAĐANSKE INICIJATIVE:

''Roditelji djece oštećene cjepivima, kao i oni koji se zalažu za slobodu izbora pri cijepljenju, ne mogu dobiti adekvatan medijski prostor, stoga smo odlučili opet izaći na ulice! 

Svrha je podignuti svijest o mogućim nuspojavama, svijest o riziku!

Pokažimo da smo ODLUČNI za našu djecu!
Pokažimo da nećemo više trpjeti diskriminaciju!
Pokažimo da nećemo više dozvoliti testiranja na našoj djeci!
DIGNI GLAS ZA SVOJE DIJETE!

Jeste li svjesni da sigurnost kombinacije cjepiva i toksičnost istih u obveznom kalendaru cijepljenja NIKAD nisu provjereni ni u jednoj kliničkoj studiji????!!!!
Molimo znanost da se digne i da kaže da LAŽEMO!
Budite snažniji od svojih izlika!

Cijepljenje bi u Republici Hrvatskoj trebalo biti preporuka, kao što je u većini zemalja Europske Unije, a ne obveza!

Sretni smo što možemo najaviti da će nam se pridružiti na prosvjedu i održati govor:

Dr.sc. Srećko Sladoljev
Dr.sc. Alma Demirović, dr.med
Dr.sc. Branimir Bunjac
Helena Begenišić

Građanska inicijativa za ukidanje obveze cijepljenja'', prenosi eZadar.hr

hr Sun Oct 21 2018 08:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .