Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/589ebf0eb47398ea348b4657/80
Foto: Pixabay

Do sada samo dobra volja: Nova obveza za sve proizvođače

Proizvod, vjeruju proizvođači, ne bi zbog novih informacija na deklaracijama trebao biti skuplji

Od cijeđene jabuke ili mandarine, punjen i hladno prešan, sok kod voćara Frane Ivkovića je i prije zakonske obveze na sebi imao nutritivnu deklaraciju - piše Dnevnik.hr

- Ja se držim dobre proizvođačke prakse i mislim da bi se svaki proizvođač toga trebao pridržavati - objašnjava Ivnović.

Od sada će i morati jer nutritivne deklaracije do sada su bile dobra volja proizvođača, a sada su obveza.

- Postoji izuzeće za hranu koja je neprerađena ili od samo jednog sastojka, primjerice med, svježe meso, svježa riba i hrana koja ima površinu manju od 25 centimetara kvadratnih - pojašnjava Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

O proizvodu koji kupuje, potrošač će tako imati dodatne informacije o: energiji, mastima i masnim kiselinama, ugljihodiratima, odnosno šećeru, bjelančevinama i soli. Sve će to morati biti navedeno slovima i brojkama jednakim ili većim od jednog ili dva milimetra.

 No, veličina slova tek je dio. Kompliciranije je računati pa se malim proizvođačima nudi pomoć u obliku vodiča, kontakata s renomiranim nutricionistima i pomoći u izračunu svojih tablica. Organizirat će im i besplatnu radionicu.

Proizvod, vjeruju proizvođači, ne bi zbog novih informacija na deklaracijama trebao biti skuplji. Potrošač će znati više. Bilo da je proizvođač platio analizu, ili je, prema europskim propisima, računao sam - piše Dnevnik.hr

Facebook komentari

hr Sat Feb 11 2017 08:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b08277b4739870788b456e/80
Foto: Pixabay

"Velika svečanost po svojoj ideji i porukama": U Splitu otvorena učionica za islamski vjeronauk

U Splitu živi oko 1000 Bošnjaka, u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih je 2300

 Učionica za islamski vjeronauk otvorena je u petak u Splitu u nazočnosti predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza Hasanovića, a njezino opremanje financijski su pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, što je, kako je istaknuto na svečanosti, potvrda izvrsno uređenih odnosa s tom vjerskom zajednicom na razini cijele Hrvatske.

 - Iz ovih klupa moraju se prevenirati svi ektremizmi i radikalizmi, a ključni uspjeh za to je odgoj i obrazovanje koje se postiže kroz ovakve učionice - rekao je na svečanosti predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović. 

 Danas se nude "razna alternativna, nastrana i radikalna učenja koja odvode našu djecu i omladinu na nekakva ratišta", istaknuo je.

- Mi s ponosom želimo kazati da iz Hrvatske nitko nije otišao na bilo koje ratište i da nemamo takvu vrstu problema zahvaljujući upravo ovakvim prostorijama gdje poučavamo svoju djecu, omladinu i sve uzraste istinskim vrijednostima vjere i da u punini svoje vjere grade društvo i život u sredini u kojoj žive - istaknuo je muftija Hasanović.

 Po njegovim riječima, današnje otvaranje učionice za islamski vjeronauk u prostorijama Medžlisa u Splitu "velika je svečanost po svojoj ideji i porukama".

 Istaknuo je kako posebnu dimenziju novootvorenoj učionici za islamski vjeronauk daje to što su njezino opremanje pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, "što ilustrira odlično uređene odnose s Islamskom zajednicom".

- Govorimo o najbolje uređenim odnosima ne samo u Europi, već i u svijetu - rekao je muftija Hasanović, dodajući kako muslimani u Hrvatskoj "doživljavaju izvrsnu prihvaćenost, od Ureda predsjednice, preko premijera i svih ministarstava do svih lokalnih razina".

 - Mi smo na to ponosni i to ističemo kao svoju vrijednost i prednost jer i sami pridonosimo da tako bude - istaknuo je.

 Također je rekao kako se jučer sastao s potpredsjednikom hrvatske Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, s kojim je razgovarao o doprinosu muslimana u Domovinskom ratu u kojem je 1180 njih poginulo za Hrvatsku.

- Također smo se prisjetili i 1922. godine, kada je u sustavu vojske bilo i vojno muftijstvo, ono što je sada vojni ordinarijat - rekao je muftija Hasanović. Najavio je da će u povodu 100. obljetnice službenog priznanja islama u Hrvatskoj uskoro biti objavljena enciklopedija.

 - Na 1600 stranica te enciklopedije bit će vidljivo koliki je doprinos islama i muslimana u proteklih 100 godina Republici Hrvatskoj - istaknuo je muftija Hasanović.

 Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Splitu Vahid Hadžić rekao je kako u Splitu živi oko 1000 Bošnjaka, u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 2300, te da je islamskim vjeronaukom na tom području obuhvaćeno 103 djece.

- U novootvorenu učionicu za islamski vjeronauk u Splitu dolazit će oko 60 djece i nama je to jako važno, a preostala djeca mogu pohađati islamski vjeronauk u školama, ondje gdje ih je više od sedam jer to omogućavaju propisi - objasnio je imam Hadžić.

 Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako će novootvorena učionica za islamski vjeronauk u tom gradu biti mjesto na kojem će se susretati djeca različitih vjeroispovijesti.

- Bit će mi drago da ovdje dođu djeca katolici i drugih vjeroispovijesti i upoznaju se s islamom - rekao je Baldasar.

 Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je u toj županiji visoka razina zajedničkog života sa sugrađanima islamske vjeroispovijesti.

- Naši građani islamske vjeroispovijesti u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj mogu osjećati ono što i jesu, da su građani u punom smislu kao i većinski hrvatski narod - rekao je župan Ževrnja.

 Na svečanosti je bila i saborska zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj, koja je tom prigodom rekla da podupire takve projekte kao što su učionice za islamski vjeronauk.

Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 19:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587b78a41eea8f69fa8b462d/80
Foto: HDZ

Krstičević: Pripadnici Oružanih snaga trebaju čuvati uspomenu na Domovinski rat

Ministar Krstičević je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim pripadnicima Oklopne bojne 4. gardijske brigade "Pauci", a zatim se uputio u obilazak smještajnih i logističkih kapaciteta i restorana

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u petak vojarne u Benkovcu i Kninu, gdje je istaknuo kako je u žarištu Ministarstva čovjek, dodavši da pripadnici Oružanih snaga RH trebaju čuvati i uspomenu na Domovinski rat i biti okrenuti budućnosti, priopćeno je iz  MORH-a.

 U obraćanju pripadnicima Gardijske motorizirane brigade u Kninu ministar Krstičević je još jednom istaknuo kako je u žarištu Ministarstva čovjek, vojnik.

- Naši pripadnici trebaju čuvati uspomenu na Domovinski rat, ali trebaju biti okrenuti budućnosti jer svaki novi dan nosi priliku za postizanje novih sposobnosti - poručio je Krstičević.

  Prilikom posjeta Gardijskoj mehaniziranoj brigadi  (GMBR) ministar je u pratnji načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH (GS OSRH) general zbora Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske  general pukovnika Mate Ostovića te zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade, brigadira Tihomira Kundida obišao vojarnu u Benkovcu te vojarne "General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk" i "Kralj Zvonimir", obje smještene u Kninu.

 Nakon toga je obišao vježbalište "Bralovac" u sklopu poligona "Crvena zemlja".
 U vojarni "Benkovac" sjedištu protuzračne obrane Gardijske mehanizirane brigade ministru je prijavak predao pukovnik Vinko Rogić, zapovjednik Bojne PZO, a zatim su zajedno obišli kapacitete vojarne.

 U vojarni "General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk" u Kninu izaslanstvo su dočekali zapovjednici postrojbi GMBR-a  smještenih u vojarni, a prijavak je predao pukovnik Alen Ković, zapovjednik Inženjerijske bojne. 

 Ova je vojarna sjedište Zapovjedništva Gardijske mehanizirane brigade te Inženjerijske bojne i Vojno obavještajne satnije. 

 Ministar Krstičević je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim pripadnicima Oklopne bojne 4. gardijske brigade "Pauci", a zatim se uputio u obilazak smještajnih i logističkih kapaciteta i restorana.

 U vojarni "Kralj Zvonimir" u Kninu ministru Krstičeviću prijavak je predao bojnik Samir Mršić, zapovjednik bojne "Pauci" koja ima sjedište u ovoj vojarni, a nakon toga su zajednički obišli smještajne kapacitete i restoran.

 Svoj cjelodnevni posjet GMBR-u ministar Krstičević završio je na vježbalištu „Bralovac“ u sklopu poligona "Crvena zemlja".

 

Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 18:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ada6a4b47398fc6e8b4575/80
Foto: Twitter@Mirna_Kukec

Ministar Barišić obećao pomoć studentima s "Cvjetnog naselja"

Po riječima predstavnika studenata, 259 stanara moralo je biti premješteno iz doma

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić obišao je u petak poslijepodne Studentski dom "Cvjetno naselje" u Zagrebu, čiji je jedan dio iseljen zbog požara.

Ministar Barišić podupro je studente i osoblje doma, ističući da će studenti koji su imali štetu primiti jednokratnu pomoć, a bit će im ponuđena i dodatna nadoknada kad se utvrdi o kolikoj je šteti riječ.

- Šteta je za studente sa skromnim budžetima znatna, ali nitko na sreću nije stradao - rekao je.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak rekao je kako je "poduzeto sve na vrijeme i kad je bilo najpotrebnije", da je studentima omogućen alternativni smještaj u kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu i da je "sve pod kontrolom".

Po riječima predstavnika studenata, 259 stanara moralo je biti premješteno iz doma.

- Studenti su pokazali zavidnu solidarnost i najveći broj njih se smjestio međusobno, u suradnji sa Studentskim zborom i Domskim odborom, i zahvaljujem im na tome - rekao je Bošnjak.

Šest studenata kojima su sobe uništene imaju isti, možda i kvalitetniji smještaj, istaknuo je Bošnjak te dodao kako se nada da će obnova, za koju je priprema počela već danas, biti gotova najvjerojatnije za dva mjeseca zbog procedure o javnoj nabavi koju će ubrzati.

Požar je buknuo u srijedu oko 15 sati u čajnoj kuhinji četvrtog paviljona Studentskog doma "Cvjetno naselje", a vatrogasci su ga, boreći se i s jakim vjetrom, ugasili za 40-ak minuta.

Zagrebačka policija potvrdila je da su ozlijeđene tri osobe. Starija žena koja je teže ozlijeđena u prometnoj nesreći u neposrednoj blizini je umrla, a dvije su osobe lakše ozlijeđene.

Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 18:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5847130c1eea8f85288b456e/80
Foto: Facebook

Ministar Orepić obišao Tranzitni centar za prihvat stranaca u Trilju

Ministar Orepić je rekao da trenutno u Hrvatskoj ima 650 imigranata te da nemamo problem imigrantske krize kao što imaju druge zemlje

 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić obišao je u petak novosagrađenu Postaju granične policije i Tranzitni centar za prihvat stranaca u Trilju koji bi s radom trebao početi za koji mjesec.

U Tranzitnom centru će biti zaposleno 57 ljudi. Nova zgrada Postaje granične policije i tranzitnog centra za prihvat stranaca u Trilju nalaze se u naselju Vedrine na parceli većoj od četiri tisuće četvornih metara koju je Trilj uz infrastrukturu darovao državi. Gradnja je financirana sredstvima tzv. Schengenskog instrumenta, a vrijednost joj je 3,6 milijuna eura. Izgrađena su dva objekta prema najsuvremenijim standardima.

Ministar Vlaho Orepić je rekao da to sve unaprjeđuje i stvara puno bolje i kvalitetnije uvjete za graničnu policiju i ono što ona treba raditi. Nastavio je da je hrvatska granična policija povećala svoje sposobnosti te da granicu čuvaju i čuvat će je još bolje u ovakvim uvjetima.

- Duž cijele granice tehnički uvjeti su dignuti na najveću moguću razinu. Do sada smo iz Schengenskog instrumenta realizirali 120 milijuna eura. Ovi objekti zaista služe na ponos i smjernice su kako dalje raditi skupa u smjeru razvijanja javnog dobra - kazao je ministar Orepić.

Zgrada Postaje granične policije ima podrum, suteren, prizemlje i dva kata te se prostire na više od dvije tisuće četvornih metara. U njoj je osim prostora predviđenog za policiju osiguran i smještaj policijskih službenika, ima streljanu, a u podrumu se nalaze garažno-parkirališna mjesta s pratećim sadržajima. Uz dizalo objekt još ima 14 uredskih prostorija, deset dvokrevetnih soba s kupaonicama, dnevni boravak, kuhinju sa spremištem, kao i blagovaonicu s 32 sjedeća mjesta.

U drugom objektu se u podrumu, prizemlju i još na dva kata nalazi Tranzitni centar za prihvat stranaca površine 2.625 četvornih metara. Tu će se privremeno zadržavati i smještati stranci, odnosno ilegalni imigranti. I u tom se objektu nalazi dizalo, potom medicinski dio s tri ordinacije i četiri bolesničke sobe sa sanitarnim čvorovima, 14 četverokrevetnih soba s kupaonicama, dvije šesterokrevetne sobe, osam uredskih prostorija, dvije kantine sa 68 sjedećih mjesta, dvije čajne kuhinje, dnevni boravak, društvena soba, knjižnica, prostorija za obuku i teretanu.

Voditelj službe za nezakonite migracije Antonijo Vulas je istaknuo da će se stranci u novom centru maksimalno zadržavati 72 sata nakon čega idu u Centar za strance u Ježevu ili u zemlju podrijetla. Tijekom boravka neće imati slobodu kretanja. Rekao je da lagano osjećaju povećanje broja nezakonitih prelazaka granice i porast osoba koje ne dolaze s područja koje se nalazi u susjedstvu, a u cijeloj prošloj godini su zabilježili 27 ilegalnih prelazaka državne granice.

Ministar Orepić je rekao da trenutno u Hrvatskoj ima 650 imigranata te da nemamo problem imigrantske krize kao što imaju druge zemlje.

Na konferenciji je bio i saborski zastupnik Mosta Miro Buljan koji je ministra pitao kada će se granični prijelaz Bili brig kod Sinja pomaknuti na graničnu crtu jer je izgrađen dva kilometra u dubini hrvatskog teritorija na što mu je ministar odgovorio da prvo treba točno utvrditi gdje je granica.

Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 16:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .