Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4b775eb9e03efb3f8b4588/80
Foto: N1

Ministar Božinović predstavio novosti oko registracije

Ministar Davor Božinović na konferenciji za medije u utorak predstavio je novosti u poslovima registracije vozila

Unapređuju se upravni poslovi i rad MUP-a, istaknuo je ministar. "Građani od danas mogu registrirati svoja vozila na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja, čime smo cijelu proceduru pojednostavili, olakšali, smanjili gužve i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na one poslove koji su u ovom trenutku prioritetni i gdje treba više izvršitelja", rekao je. - prenosi N1

- Temelj svega su izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su na snagu stupile u 11. mjesecu, a danas je stupio na snagu Pravilnik o registracijama i oznakama vozila koji daju ovu mogućnost. - rekao je Božinović.

- Godišnje u RH imamo oko 140 tisuća novih registracija vozila, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola na razini godine i upravo u ovim segmentima smo ostvarili i planiramo ostvariti najveće financijske i vremenske uštede i ministarstvu i građanima. - rekao je ministar.

- Što se tiče konkretnih rješenja, za nova vozila neće biti potrebno vršiti tehnički pregled. Tu očekujemo najviše uštede. Pojednostavljena je promjena vlasništva, više se ne mora ovjeravati ugovor kod javnog biljženika, nego se s ugovorom dođe na stanicu za tehnički pregled i dovrši se cijela procedura. - rekao je.

- Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od 5 posto, kad govorimo o vlasništvu nad autima, uplaćivat će se pristojbe koje su upola manje. Kad govorimo o zamjeni prometnih dozvola zbog popunjenosti, to će se također moći obaviti samo u stanici za tehnički pregled i tu će se ostvariti dodatna ušteda od 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo hrvatski grb. - rekao je ministar.

- Izašli smo ususret motociklistima, tako da su za njihove registarske pločice smanjene dimenzije na 180x180 milimetara. S primjenom ćemo krenuti 20. svibnja, da se potroše pločice koje imamo na zalihama. - rekao je Božinović.

- Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled, koja nije u registracijskom području vlasnika, njegovog mjesta prebivališta ili boravišta. Dosad su mogli prvu registraciju obaviti samo u mjestu prebivališta ili boravišta. MUP ostaje vlasnikom svih evidencija, s tim da stanice za tehnički pregled mogu izvršiti uvid, mogu ih koristiti i unositi podatke. - istaknuo je.

- Od noviteta, ukinulo se 1000 kuna kaucije za izvozne pločice, koje su se nakon određenog vremena vraćale pa se vraćala kaucija. To više nije potrebno. Mislim da sve ovo što smo zajedno i s predstavnicima i Centra za vozila RH, 159 stanica za tehnički pregled već funkcionira po ovim pravilima. Našim zajedničkim radom smo izvršili jednu važnu reformu, pa i reformu uprave u smislu olakšavanja građanima RH da ostvare svoje usluge brže, jednostavnije i, u konačnici, da ih to ne košta skuplje. MUP kao i cijela Vlada nastavlja dalje u smislu reformskih poteza, u smislu pojednostavljenja. - rekao je ministar, spomenuvši sustav e-putovnica, koji je već krenuo s radom.

- Idemo dalje, u smislu pojednostavljenja ovih procedura. Trenutačno u ministarstvu radimo na informatičkom rješenju kojim bismo se povezali s HAK-om, da evidencije svih onih koji polože vozačke ispite budu odmah elektronički dostupne, da mladi vozači koji bi morali donijeti uvjerenje o položenom vozačkom ispitu to više neće morati raditi. - rekao je ministar Božinović, zahvalivši novinarima na praćenju aktivnosti ministarstva, o kojima izvješćuju građane. - piše N1

hr Tue Jan 02 2018 13:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccd820e49380a0b8b46d0/80
Foto: Pixabay

Novi detalji iskakanja vlaka: "Ostavili su šinu, da je bio zavoj bilo bi mrtvih"

Jutros je kod Vrbovca vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica. Nasreću, nije bilo ozlijeđenih.
Kako je javljeno, oštećene su prednje dvije osovine na vlaku. Riječ je o vlaku koji je vozio iz Zagreba prema Osijeku.

Nesreću izazvala šina ostavljena među tračnicama?

No da je tragediju spriječilo samo to što je na dijelu na kojem je iskočio vlak pruga bila ravna, potvrdio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović. Kaže da je nesreću izazvala zamjenska šina koju su radnici ostavili između tračnica kojima je onda naišao putnički vlak.

"Noćas su istovarili tu šinu. To se ne može dogoditi kada sustav funkcionira. Pruga se ne može ujutro nakon radova otvoriti ako ju netko prije toga nije pregledao. Očito to nitko od nadležnih iz HŽ infrastrukture nije napravio. Oni su odgovorni, a ne radnici. Ovo je jedna opomena upravi HŽ infrastrukture da ona nije građevinska firma što bi oni silno željeli da bude jer se tu vrte novci, nego su firma koja je dužna osigurati sigurno i nesmetano prometovanje putnika i stvari po dobro održavanim prugama", ogorčen je Petrović.


"Da je bio i najmanji zavoj, bilo bi mrtvih"

Naglasio je koliko je u ovom izlijetanju bilo sreće.

"To je čista sreća da to nije bilo u nekakvom i najmanjem zavoju. Kada je ta šina podigla kotač, da je bio zavoj, vlak bi inercijom produžio ravno. A pruga bi išla lijevo. I onda bi bilo svašta. Ovo je isto što se dogodilo u Rudinama gdje je bilo šestero mrtvih. Naime ni tamo netko nije poštivao procedure pa smo imali mrtve. Ni ovdje se nisu poštivale procedure, ali eto Bog je dao da je bila ravna pruga. Od velike tragedije dijelio nas je i najblaži zavoj kroz koji bi taj vlak inače prošao sa 160 km/h bez ikakvih problema. A ovdje bi sa 100 vjerojatno bilo mrtvih", rekao je za Index dopredsjednik sindikata.

"Nemaju pojma o željeznici"

Kaže da ostavljanje šina među tračnicama nije neuobičajeno, ali da je to ovdje učinjeno posebno neoprezno. 

"Točno je da se šine za zamjenu inače ostavljaju unutar kolosijeka, ali se ne smiju staviti blizu onih tračnica po kojima vlak putuje. Kad ona dođe skroz do nje, onda vlak kad nailazi kako kotač ima onaj vijenac koji ga drži u kolosijeku, taj vijenac se penje na ovu šinu koja se podigla i vlak logično iskače van. Ljudi koji su to istovarili su nekakvi izvođači, podizvođači, oni nemaju pojma o željeznici. Oni su građevinari, ali za očekivati je da uprava HŽ infrastrukture ili ovi ispod uprave imaju pojma o željeznici. No očito je da ni oni nemaju pojma", zaključio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.


HŽ infrastruktura osniva povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti nesreće

Kako doznajemo, strojovođa vlaka je bio u potpunom šoku nakon nesreće. Iako nije ozlijeđen, Hitna ga je prevezla na preventivni pregled.

Dobar dio dana trajao je policijski očevid, a mjesto nesreće obišli su i članovi uprave HŽ infrastrukture koji su najavili kako će osnovati povjerenstvo kako bi ispitali sve okolnosti nesreće. Istaknuli su kako je najvažnije da nitko nije ozlijeđen, piše Index

hr Sun Oct 21 2018 21:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccc270e4938be0a8b4708/80

Ponovljeni kotarski izbori na Žnjanu: Pobjedu odnio HDZ

Prošli put je na izbore izašlo 600 birača, a ovog puta njih 1035. Nevažećih je bilo tek 15 listića.
O interesu za ponovljene kotarske izbore svjedoči činjenica da je ovog puta izašlo čak 435 birača više no prošli put.


Sudeći po neslužbenim informacijama, relativnu pobjedu odnio je HDZ s tri vijećnička mjesta. Stranka Pametno je dobila dva mjesta. Jedno mjesto je pripalo i HNS-u te HSP-u.

U vijeće nisu ušli zastupnici MOST-a, HSS-a/HSLS-a, te SDP-a. 

Pretpostavka je da će kotarsku većinu činiti 3 vijećnika HDZ-a te jedan HNS-a.

Glasovi su se rasporedili na sljedeći način:

HDZ 381 glas (36,81%)
Pametno 196 
glasova  (18,94%)
HNS 161 
glas (15,56 %)


HSP 96 
glasova  (9,28%)

MOST 77 
glasova  (7,7%)
HSS/HSLS 61 
glasova (5,89%)
SDP 48 
glasova  (4,63%)


hr Sun Oct 21 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bccb0c70e4938f1048b48cb/80
Foto: Pixabay

Požar kod Podprologa: Vatrogasci na terenu

Gori trava i nisko raslinje...
Požar kod Podprologa u Duborvačko-neretvanskoj planuo je oko 18 sati. Gori trava i nisko raslinje. Vatrogasci su na terenu, a gašenje im otežava jak vjetar.

Uskoro opširnije...
hr Sun Oct 21 2018 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc37760e493802018b49a5/80

Pronađen Ante Vuković koji je nestao u petak

Ante Vuković nestao je u petak popodne na području Solina u Matoševoj ulici.
Osamdesetogodišnjak koji se udaljio iz stana u petak nakon čega mu se izgubio svaki trag pronađen je zahvaljujući informacijama građana. 

Obitelj se zahvaljuje svima na pomoći!


hr Sun Oct 21 2018 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .