Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d64cd1029111c185e8b45bb/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Malo je kasnila: U Stonskoj solani počela berba soli

Zbog kiše u srpnju ovogodišnja berba kasni. Urod itekako ovisi o vremenskim uvjetima...
U stonskoj solani, najstarijoj u Europi, počela je berba soli. Tradicija branja prenosi se nekoliko tisuća godina - sol se proizvodi jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. Solana Ston spomenik je kulture, ali i turistička atrakcija. 

Počeli su u zoru. Sol se u stonskoj solani bere na tradicionalan način. Tehnologija proizvodnje ista je kao u  doba Dubrovačke Republike. Otkako se more pusti u bazene pa do prve pojave soli - prođe 45 dana. 

Zbog kiše u srpnju ovogodišnja berba kasni. Urod itekako ovisi o vremenskim uvjetima. 

- Sol vadimo iz 3 bazena. Nadamo se oko 200 tona, kazao je vlasnik Solane Ston Sveto Pejić. 

Berača ne nedostaje. Solana naime, nudi besplatan smještaj pa već godinama privlači brojne volontere. 

Proizvodnja soli Dubrovačkoj je Republici donosila čak trećinu prihoda. U pogonima najstarije aktivne solane i danas se proizvodi sol vrhunske kvalitete. No, u njoj uživaju samo potrošači s juga Hrvatske. - piše HRT
hr Tue Aug 27 2019 08:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f65d3e9daf72d289e8b4595/80

Hrvatska destinacije godine: Otok Vir dosegnuo brojku od dva milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju

Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, a sada prvi put kao vodeća u top 10

Do 17. rujna na otoku Viru ostvareno je 2.004.373 turističkih noćenja domaćih i stranih gostiju, čime je hrvatski otok rekorder postao prva domaća višemilijunska destinacija u turističkom prometu izraženom noćenjima. Uspjeh Vira još je značajniji ako ga stavimo u kontekst turističke sezone koju je obilježio ukupni nacionalni pad prometa od 59 posto u turističkim dolascima i 47 posto u noćenjima, jer su virska dva milijuna – zasad prva i jedina u domaćem turizmu – zabilježena s visokih 85 posto razine u odnosu na lanjske rekordne brojke (prošle godine 2.357.182 na isti dan). 

Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, a sada prvi put kao vodeća u top 10.    

- Uspjeh Vira nije iznenađenje, jer u posljednjih deset godina naš otok ne predstavlja iznenađenje u turizmu, nego konstantu. Najbolja smo destinacija po noćenjima u Zadarskoj županiji unazad 10 deset godina i već pet godina uzastopno među deset najboljih u Hrvatskoj - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović komentirajući činjenicu kako je Vir ove sezone ostvario najveće brojke noćenja u Hrvatskoj, a onda je pojasnio razloge. 

- Znali smo kako će nakon ukidanja lockdowna i liberalizacije putovanja, upravo otok Vir posjetiti veći broj turista iz naših emitivnih tržišta srednje Europe. Razlog je jednostavan: 50 posto objekata na otoku u vlasništvu je stranaca, a oni obično sa sobom dovode svoje obitelji i prijatelje, kao što to rade i naši domaći gosti koji posjeduju kuće na Viru. Dakle, znali smo da će se nekakav turizam sigurno dogoditi, ali nismo očekivali kako ćemo i u komercijalnom smještaju, vilama i apartmanima na turističkom tržištu, imati jako dobre brojke - dodaje načelnik Kapović. 

Tako je do 17. rujna u ukupnim noćenjima koja su prešla brojku od dva milijuna, ostvareno 443 tisuće noćenja u komercijalnom smještaju (78,1 posto stranaca) ili ukupno 796 tisuća noćenja gostiju iz inozemstva (40 posto od ukupnog prometa), u prvom redu Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha, ali i zavidan broj Slovaka, Poljaka i Austrijanaca. Istodobno turistička statistika bilježi i 101.513 turističkih dolazaka na otok Vir, u najvećem broju stranih turista (62.923) koji su ostvarili dominantnih 61,9 posto od svih dolazaka na otok. Kada se gledaju samo dolasci u komercijalnom smještaju, oni čine 55,6 posto od svih dolazaka, a najviše stranih turista (74,7 posto).

Pored dva milijuna noćenja koje je jedini ostvario u Hrvatskoj, otok Vir je dominirao turističkim tržištem u Hrvatskoj u prvoj polovici lipnja, potom u srpnju i kolovozu kada je, opet jedini, ostvario više od 700 tisuća noćenja ili oko 1,5 milijuna noćenja u dva udarna ljetna mjeseca. Ovaj je ritam samo donekle pratio Rovinj koji je do kraja kolovoza ostvario oko 1,6 milijuna noćenja uz 48,1 posto od lanjskih brojki, dok su Medulin, Poreč, Crikvenica, Mali Lošinj, Umag i Novalja bili na nešto više od milijun noćenja. U kontekstu krize s koronavirusom, brojke su za hrvatski turizam zapravo dobre, a za Vir – odlične.   

- Očekivali smo veći broj noćenja od drugih destinacija iz prije spomenutih razloga, ali dva milijuna noćenja i nama predstavlja iznenađenje, no to je rezultat našeg rada u turizmu posljednjih deset godina - zaključak je virskog načelnika. 

Domaći gosti

Vrhunskoj sezoni na otoku koja još uvijek traje, treba pridodati i činjenice kako je Vir trenutno najbolji u Hrvatskoj po turističkom prometu domaćih gostiju (1,2 milijuna noćenja) s 96,7 posto prošlogodišnje razine, noćenjima u nekomercijalnom smještaju (više od 1,5 milijuna) te noćenjima u prosjeku (19,7). U ovoj je potkategoriji praćenja turističkog prometa Vir sinonim destinacije obiteljskog turizma i višestruki nacionalni šampion: ima najviše noćenja u prosjeku domaćih gostiju (31,3), noćenja u prosjeku stranih turista (12,7), noćenja u prosjeku stranih gostiju u komercijalnom smještaju (8,2) itd. Vir je nadalje ušao među deset najboljih za prvih osam mjeseci u kategoriji turističkog prometa u obiteljskom smještaju (403 tisuće noćenja) te po noćenjima stranih gostiju (740 tisuća), gdje je bio na osmom mjestu u Hrvatskoj.

hr Sat Sep 19 2020 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8f9d76f2ab869518b477d/80
Foto: pixabay

Adris grupa će u potpunosti srušiti splitski turistički biser: Evo kako će u budućnosti izgledati hotel Marjan

Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine katova. Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena, piše tportal.hr

U Adris grupi za tportal su tek šturo kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u skupini njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Kako se neslužbeno može saznati, originalni plan bio je do konca ove godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, u koje bi se utrošio veći dio od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor. Kako je na razini grupe donesena odluka da se zbog koronakrize ona odgode za godinu dana, realno je da svoj prvi veći iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

- Činjenica jest da je pandemija koronavirusa utjecala na tijek naših investicija, no o rokovima i pojedinostima samog projekta, na kojemu rade 3LHD i glasoviti Piero Lissoni, moći ćemo govoriti kad projekt bude dovršen', potvrđuju u Adris grupi.

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima te da je njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

- Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu, a to je novost u ponašanju na našim prostorima', kazao nam je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada, posebno s mora, te akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom - i po površini i po visini. Po projektu Lovre Perkovića, nekadašnja industrijska zona s kamenolomima i cementarama na Zapadnoj obali je 'higijenizirana', kako objašnjava konzervator Bužančić, i to u uspješnom stilu moderne.

- Nedavna intervencija nije bila osobito uspješna, a izvedbom dvostruke fasade čak je povećan gabarit tornja te je izgubljena konzola zbog koje je postojao dojam da toranj lebdi u zraku. Investitori su vrlo kooperativni i spremni su vratiti veći dio nježne slike izgubljene u rekonstrukciji prije petnaestak godina, pa čak i balkone s rešetkama. Projekt zasad ide u dobrom smjeru', potvrđuje glavni splitski konzervator, piše tportal.hr

hr Wed Sep 16 2020 18:10:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f5fc641daf72d6c978b45db/80

Otvorena Shift konferencija: Split kao centar svjetske IT scene

U ambijentu stoljetnih borova na Sustipanu otvoren je Shift, najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi.

Poštujući propisane epidemiloške mjere, na jednom mjestu okupili su se brojni renomirani IT stručnjaci i predstavnici svjetske developerske scene kojima je dobrodošlicu u ime splitskog gradonačelnika poželjela Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvoje agencije Split-RaST.

Eremut Erceg je navela kako Grad Split snažno podupire razvoj IT tehnologija i kroz svoje razvojne planove, pa je tako navela i projekt tehnološkog parka na Dračevcu kao buduće mjesto rađanja novih informacijskih i visokih tehnologija.

- Grad Split i financijski podupire ovu konferenciju koja je u proteklim godinama pozicionirala naš grad i Hrvatsku kao nezaobilaznu točku na svjetskoj karti informatičke industrije, jedne od najbrže rastućih poslovnih industrija na svijetu – navela je, među ostalim, čelnica Razvojne agencije Split. 

Obraćajući se uzvanicima župan Blaženko Boban rekao je kako ni pandemija koronavirusa nije spriječila održavanje konferencije s kojom se grad pod Marjanom afirmirao kao IT scena na globalnoj karti. 

Govoreći o devetom izdanju Shifta, organizator Ivan Burazin najavio je preko dvadesetak predavanja i radionica, kao i predstavljanje novih tehnoloških rješenja, kao i najaktualnijih trendova. 

Valja podsjetiti kako Grad Split podupire Shift konferenciju od 2013. godine. Cijeneći značaj ove konferencije Grad Split je 2018. potpisao trogodišnji ugovor kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna godišnje (s uračunatim PDV-om) za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

hr Mon Sep 14 2020 21:36:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be7ea620e4938110a8b45fd/80
Foto: Pixabay

Za energetsku obnovu kuća zaprimljeno preko 7 tisuća prijava

Fond je zaprimio 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv privremeno je zatvoren u 10:45:15 sati.

Iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

S obzirom da se očekivao veliki interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva na isti je do sad zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu.

Započeta je obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju.

hr Tue Sep 01 2020 14:07:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .