Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Iznenadit će vas zdravstvene blagodati ovog voća čija je sezona upravo počela

Često ih nazivaju supervoćem jer blagotvorno djeluju na naš organizam
Mirisne, slatke i što je najbolje niskokalorične, jagode zauzimaju vrlo visoko mjesto na top ljestvici najpopularnijeg voća.

Prepune hranjivih sastojaka, jagode čija je sezona upravo započela, rijetko tko ne voli. - piše tportal

Često ih nazivaju supervoćem jer blagotvorno djeluju na naš organizam.

Jagode nisu samo ukusne, već imaju i brojne zdravstvene blagodati pa se koriste i kod bolova u mišićima, za snižavanje  temperature, kod bolova u mišićima, odlično su sredstvo protiv opeklina, a neka su istraživanja pokazala kako smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Warwicku otkrilo je kako ekstrakt jagode aktivira protein Nrf2 za kojeg se pokazalo da ima antioksidativno djelovanje te ispoljava i druge zaštitne funkcije poput smanjenja razine lipida i kolesterola u krvi.

Zbog svojih nutritivnih sastojaka, jagode smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam  i pomažu u kontroli razine šećera u krvi pa su vrlo poželjne na listi namirnica svih onih koji se bore protiv viška kilograma.

Ova niskokalorična namirnica (jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija), pomaže proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi, pa bez grižnje savjesti u jagodama mogu uživati i oni koji se brinu za liniju.

Ovo slasno voće prepuno je protuupalnih i antikancerogenih sastojaka, a odličan je izvor vitamina C kojeg imaju više od grejpa ili naranče pa je tako idealno za sve one koji žele što dulje zadržati mladolik izgled.

Naime, kako su pokazale mnoge studije namirnice bogate vitaminom C blagotvorno utječu na sporiji nastanak bora i isušivanje kože. Ovaj vitamin potiče razvoj kolagena koji zateže kožu i pozitivno utječe na elasticitet. Odličan je i u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, tkiva i organe.

Osim za zdravlje, jagode se mogu koristiti i za njegu lica i tijela, te su čest sastojak maski za hidratizaciju kože lica. Izmiksajte svježe jagode i stavite ih na lice, a kako bi koža bila lijepo nahranjena dodajte jogurt i žličicu meda.

Ipak, oprez! Budući da jagode spadaju u namirnice koje oslobađaju histamine, a koji mogu izazvati alergijsku reakciju, bitno je prilikom uvođenja dohrane kod male djece postepeno ih uvoditi u prehranu.

Savjet za kraj 

Prilikom kupnje jagoda, birajte one koje su tamnijih nijansi jer su takve u pravilu slađe. Slatke i zrele jagode imaju miris koji nas mami da ih probamo i uživamo u njima pa vam to također može poslužiti kao smjernica kod odabira i kupnje. I naravno, najbolje su jagode one koje dolaze s lokalnog područja, jer su najkasnije ubrane te su stoga još uvijek svježe kada dođu u prodaju. - piše tportal

Facebook komentari

hr Thu May 11 2017 15:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali: Evo do kada voda može stajati neotvorena u boci

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće

 Iako mineralna voda ima oznaku "najbolje upotrijebiti do", baš kao i sve druge namirnice, njezin vijek trajanja u boci je beskonačan, kažu stručnjaci. 

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće.

Naravno, pod uvjetom da je 'flaširana' higijenski, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius koji se bavi laboratorijskim analizama.

Međutim, kada se boca otvori, vodu treba popiti u nekoliko dana.

U otvorenu bocu mogu ući mikroorganizmi i brzo se razmnožiti. Naročito ako je ostavljena izvan hladnjaka, kažu u institutu. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 20:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

5 neočekivanih namirnica koje biste trebali čuvati u hladnjaku

Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u hladnjaku
1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti, piše zadovoljna.hr.

2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.

4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu. 

"Mekane" začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.

Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:11:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c049db9e03e231f8b457e/80

Iris Rajčić u novoj ljetnoj kampanji za Moniku Sablić!

Najnovija kolekcija splitske dizajnerice ženstvena je, baš kao i prijašnje kolekcije

Nakon snimanja mini božićne kolekcije s Miss Europe 1993. godine Fani Čapalijom, još jedna missica postala je zaštitno lice splitskoj modnoj dizajnerici Moniki Sablić. Ovaj put riječ je o Iris Rajčić, prvoj pratilji Miss Hrvatske 1997. godine, koja je zbog snimanja kampanje došla u rodni Split iz Španjolske gdje živi s obitelji. 

Kao kulisa za kolekciju ljeto 2017. poslužio je suncem okupan splitski Sustipan. Kolekcija "Dancing Queen" sastoji se od zlatne haljine, bijelog šljokičastog kombinezona, srebrenih šljokičastih hlača i tirkizne čipkaste haljine. Kolekcija je rađena od šljokičastog sjajnog lame materijala, koji ističe ženske obline što je Monikin zaštitni znak - ženstveno i seksi. Iris u zlatnoj haljini izgleda kao da ide u Cannes ili Monte Carlo te sa svojom krhkom siluetom i bijelom puti neodoljivo podsjeća na Nicole Kidman

- Kolekcija je jako svečana i bogata jer upravo su takvi materijali. Ovaj put skroz je drugačija. Haljine i kombinezoni rezani su na jedno rame kao u vremena osamdesetih i devedesetih. No opet ostala sam dosljedna svom ženstvenom potpisu - rekla je Monika.

Za šminku je bila zadužena Mia Josipović Zekić, a fotografije potpisuje Biljana Gaurina.


Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592bf952b9e03efe1e8b457e/80

Cijena prava sitnica: Bijela kava i cappuccino u Dubrovniku skoro sto kuna

Što bi bilo da su naručili kakav sok ili pivo?!
Općepoznato je da u vrijeme turističke sezone cijene u ugostiteljskim objektima na hrvatskoj obali idu u nebo. Iznimka nije ni Dubrovnik, štoviše redovito prednjači u tome. Tako nam je čitatelj poslao sliku računa jednog dubrovačkog kafića gdje su cappuccino i bijela kava naplaćeni 46 kuna, točnije po 46 kuna. Ukupno 92 kune. 

Malo je reći da im je prisjela!

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 12:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .