Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5902264cb47398b6558b473b/80

Za energetsku obnovu javnih zgrada 190 milijuna kuna iz EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta "ESIF krediti za energetsku učinkovitost za javne zgrade", vrijedan 190 milijuna kuna.

Radi se o sporazumu kojim Ministarstvo kao upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. ovlašćuje HBOR za provedbu toga instrumenta koji se sufinancira sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Taj će novac, uz vrlo povoljnu kamatu, biti uložen u energetsku obnovu zgrada javnog sektora s ciljem energetskih ušteda od najmanje 50 posto u odnosu na postojeće stanje.

Ovisno o stupnju razvijenosti područja (jedinica lokalne samouprave), kamatne stope će biti od 0,1 posto preko 0,25 do 0,5 posto godišnje.

Rok otplate do 14 godina

Prijave na natječaj kreću 15. siječnja, najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, najviši 60 milijuna kuna, dok je rok otplate do 14 godina, uključujući do jednu godinu počeka.  

Žalac je istaknula da se potpisivanjem ugovora i formalno pokreće provedba sedmog po redu ESIF financijskog instrumenta. Zadovoljna je što je od ukupno raspoložive dvije milijarde kuna EU sredstava za financijske instrumente za poduzetnike Ministarstvo ugovorilo 90 posto ukupne alokacije čime je poduzetnicima na raspolaganje stavljeno 6,5 milijardi kuna za investicije u malo gospodarstvo, što bi, kako procjenjuje, trebalo otvoriti više od 4800 novih radnih mjesta.

Najavila je skoro pokretanje novih financijskih instrumenata u suradnji s HBOR-om - ESIF kredita za energetsku učinkovitost za javnu rasvjetu kao i  za promicanje energetske učinkovitosti u poduzećima koja se bave proizvodnjom i turizmom ukupne vrijednosti gotovo 420 milijuna kuna.

Iznimno povoljni krediti, tvrde iz HBOR-a

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je da se radi o iznimno povoljnim kreditima za energetsku obnovu javnih zgrada te da krajnji korisnici mogu biti institucije javnog sektora koje zadovolje uvjete natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Korisnici dakle mogu biti jedinice lokalne uprave i samouprave, tijela državne vlasti, vjerske udruge i sl. 

Ministrica Žalac ujedno je istaknula da je na temelju završetka projekata iz EU fondova u četvrtak na račun Hrvatske narodne banke sjelo 320 milijuna eura.

"Uz ugovorenost sredstava napravili smo značajne pomake ove godine, ali i kada je riječ o isplaćenim sredstvima korisnicima. Spomenutih 320 milijuna eura odnosi se na ovjerena, odnosno certificirana sredstva. Naime, kada se svi projekti iz EU-a završe onda se iz EU-a uplaćuju sredstva na račun Hrvatske narodne banke. U tom smo kontekstu ovjerili tih 320 milijuna eura iz EU fondova za 2017. čime smo prebacili plan", rekla je Žalac.

hr Thu Dec 28 2017 16:50:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccd820e49380a0b8b46d0/80
Foto: Pixabay

Novi detalji iskakanja vlaka: "Ostavili su šinu, da je bio zavoj bilo bi mrtvih"

Jutros je kod Vrbovca vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica. Nasreću, nije bilo ozlijeđenih.
Kako je javljeno, oštećene su prednje dvije osovine na vlaku. Riječ je o vlaku koji je vozio iz Zagreba prema Osijeku.

Nesreću izazvala šina ostavljena među tračnicama?

No da je tragediju spriječilo samo to što je na dijelu na kojem je iskočio vlak pruga bila ravna, potvrdio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović. Kaže da je nesreću izazvala zamjenska šina koju su radnici ostavili između tračnica kojima je onda naišao putnički vlak.

"Noćas su istovarili tu šinu. To se ne može dogoditi kada sustav funkcionira. Pruga se ne može ujutro nakon radova otvoriti ako ju netko prije toga nije pregledao. Očito to nitko od nadležnih iz HŽ infrastrukture nije napravio. Oni su odgovorni, a ne radnici. Ovo je jedna opomena upravi HŽ infrastrukture da ona nije građevinska firma što bi oni silno željeli da bude jer se tu vrte novci, nego su firma koja je dužna osigurati sigurno i nesmetano prometovanje putnika i stvari po dobro održavanim prugama", ogorčen je Petrović.


"Da je bio i najmanji zavoj, bilo bi mrtvih"

Naglasio je koliko je u ovom izlijetanju bilo sreće.

"To je čista sreća da to nije bilo u nekakvom i najmanjem zavoju. Kada je ta šina podigla kotač, da je bio zavoj, vlak bi inercijom produžio ravno. A pruga bi išla lijevo. I onda bi bilo svašta. Ovo je isto što se dogodilo u Rudinama gdje je bilo šestero mrtvih. Naime ni tamo netko nije poštivao procedure pa smo imali mrtve. Ni ovdje se nisu poštivale procedure, ali eto Bog je dao da je bila ravna pruga. Od velike tragedije dijelio nas je i najblaži zavoj kroz koji bi taj vlak inače prošao sa 160 km/h bez ikakvih problema. A ovdje bi sa 100 vjerojatno bilo mrtvih", rekao je za Index dopredsjednik sindikata.

"Nemaju pojma o željeznici"

Kaže da ostavljanje šina među tračnicama nije neuobičajeno, ali da je to ovdje učinjeno posebno neoprezno. 

"Točno je da se šine za zamjenu inače ostavljaju unutar kolosijeka, ali se ne smiju staviti blizu onih tračnica po kojima vlak putuje. Kad ona dođe skroz do nje, onda vlak kad nailazi kako kotač ima onaj vijenac koji ga drži u kolosijeku, taj vijenac se penje na ovu šinu koja se podigla i vlak logično iskače van. Ljudi koji su to istovarili su nekakvi izvođači, podizvođači, oni nemaju pojma o željeznici. Oni su građevinari, ali za očekivati je da uprava HŽ infrastrukture ili ovi ispod uprave imaju pojma o željeznici. No očito je da ni oni nemaju pojma", zaključio je dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.


HŽ infrastruktura osniva povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti nesreće

Kako doznajemo, strojovođa vlaka je bio u potpunom šoku nakon nesreće. Iako nije ozlijeđen, Hitna ga je prevezla na preventivni pregled.

Dobar dio dana trajao je policijski očevid, a mjesto nesreće obišli su i članovi uprave HŽ infrastrukture koji su najavili kako će osnovati povjerenstvo kako bi ispitali sve okolnosti nesreće. Istaknuli su kako je najvažnije da nitko nije ozlijeđen, piše Index

hr Sun Oct 21 2018 21:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcccc270e4938be0a8b4708/80

Ponovljeni kotarski izbori na Žnjanu: Pobjedu odnio HDZ

Prošli put je na izbore izašlo 600 birača, a ovog puta njih 1035. Nevažećih je bilo tek 15 listića.
O interesu za ponovljene kotarske izbore svjedoči činjenica da je ovog puta izašlo čak 435 birača više no prošli put.


Sudeći po neslužbenim informacijama, relativnu pobjedu odnio je HDZ s tri vijećnička mjesta. Stranka Pametno je dobila dva mjesta. Jedno mjesto je pripalo i HNS-u te HSP-u.

U vijeće nisu ušli zastupnici MOST-a, HSS-a/HSLS-a, te SDP-a. 

Pretpostavka je da će kotarsku većinu činiti 3 vijećnika HDZ-a te jedan HNS-a.

Glasovi su se rasporedili na sljedeći način:

HDZ 381 glas (36,81%)
Pametno 196 
glasova  (18,94%)
HNS 161 
glas (15,56 %)


HSP 96 
glasova  (9,28%)

MOST 77 
glasova  (7,7%)
HSS/HSLS 61 
glasova (5,89%)
SDP 48 
glasova  (4,63%)


hr Sun Oct 21 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bccb0c70e4938f1048b48cb/80
Foto: Pixabay

Požar kod Podprologa: Vatrogasci na terenu

Gori trava i nisko raslinje...
Požar kod Podprologa u Duborvačko-neretvanskoj planuo je oko 18 sati. Gori trava i nisko raslinje. Vatrogasci su na terenu, a gašenje im otežava jak vjetar.

Uskoro opširnije...
hr Sun Oct 21 2018 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc37760e493802018b49a5/80

Pronađen Ante Vuković koji je nestao u petak

Ante Vuković nestao je u petak popodne na području Solina u Matoševoj ulici.
Osamdesetogodišnjak koji se udaljio iz stana u petak nakon čega mu se izgubio svaki trag pronađen je zahvaljujući informacijama građana. 

Obitelj se zahvaljuje svima na pomoći!


hr Sun Oct 21 2018 19:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .