Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5a42bab9e03eb74b8b4586/80
Foto: PIXABAY

Obnovite kožu lica prirodnim maskama od voća, meda, zobi

Maske kožu čiste duboko od svih nečistoća, masnoća i šminke, otvaraju pore i potiču cirkulaciju. Učinkovito pomlađuju kožu i smanjuju bore, a tijekom zime koža treba dodatnu njegu...

U zimskim mjesecima kožu lica treba njegovati puno temeljitije jer zbog vjetra, hladnoće, mraza, magle i naglih promjena temperature (toplo - hladno) dolazi do njezina pucanja i ljuštenja, piše 24sata.hr

Kako biste popravili stanje, važno je najprije odrediti tip kože (suha, masna, mješovita...) te je u skladu s tim i njegovati. Temeljito, a nježno čišćenje prvi je korak. Čišćenjem se uklanjaju prljavština, znoj, sebum i šminka. Osim toga čista koža najbolje upija sve aktivne sastojke.

No nije potrebno trošiti velik novac na kozmetičke preparate, jer sve što će vaša koža voljeti već imate kod kuće. Prirodni sastojci ne izazivaju iritacije te kožu regeneriraju nježno i učinkovito. Postoji mnogo vrsta maski za lice: prema tipu kože, hranjive, maske za čišćenje lica, protiv ožiljaka i akni, revitalizirajuće...

Za što bolji rezultat masku je potrebno nanositi 1 do 2 puta na tjedan, a nakon ispiranja kožu nahranite hidratantnom kremom. Prije nanošenja maske, lice kratko naparite čajem od kamilice. To će otvoriti pore i poboljšati upijanje sastojaka. Čaj od kamilice možete upotrijebiti i kao tonik. Natopite blazinice čajem i lagano očistite lice.

Maska za masnu kožu od kvasca

Pomiješajte žličicu meda, žlicu brašna i 20 grama svježeg kvasca. Smjesu razblažite s pola šalice toplog prokuhanog mlijeka, dok ne postane ujednačena. Nanesite na lice i držite 20 minuta. Zatim isperite mlakom vodom.

Maska od sastojaka za doručak

Pomiješajte jedan žutanjak, žlicu meda, žlicu maslinova ulja i trećinu šalice zobene kaše. Smjesu nanesite na lice i vrat te ostavite 15-20 minuta. Isperite mlakom vodom.

Maska za mješovitu kožu od banane i breskve

Mješovita koža je najzahtjevniji tip kože jer zahtijeva i čišćenje i hidrataciju u isto vrijeme. Pomiješajte jednu bananu, oguljenu breskvu, dvije žlice meda, žličicu mljevenih badema i trećinu šalice zobene kaše. Banana će nahraniti kožu, breskve ukloniti višak masnoće, med ublažiti akne i crvenila, a bademi ukloniti mrtve stanice. Držite masku 15 minuta i zatim isperite mlakom vodom.

Maska za osjetljivu kožu od kruške

Osjetljiva koža se brzo isušuje, kapilare pucaju, sklona je alergijama i iritacijama. Razni faktori iz okoliša poput sunca, vjetra, hladne ili vruće vode, mogu izazvati iritacije i svrbež. Ovaj tip kože treba nježno njegovati, jer se njezino stanje često i lako pogorša. Pomiješajte pola kruške, žličicu meda i žličicu mlaćenice. Nanesite masku na lice i držite je 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska od zobene kaše

Pomiješajte trećinu šalice nekuhane zobene kaše i jedan žumanjak te smjesu nanesite na lice. Držite je 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska za ublažavanje hiperpigmentacije i pjega

Smjesu od dvije žlice meda i pola žlice pirea zrelih papaja nanesite ravnomjerno na lice i ostavite 15-20 minuta. Zatim isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Hranjiva maska od chia sjemenki i meda

Pomiješajte dvije čajne žličice meda i dva dcl mlake vode te im dodajte čajnu žličicu chia sjemenki te dobro promiješajte. Ostavite  smjesu pet minuta da odstoji i da sjemenke nabubre. Potom je ponovo dobro promiješajte. Nanesite smjesu na lice i držite je deset  minuta. Zatim isperite mlakom vodom. Ova maska očistit će vašu kožu od mrtvih stanica i nečistoća, ublažiti upale, prištiće i akne te  smanjiti crvenilo. Njeno djelovanje blagotvorno je i kod psorijaze te oštećene kože i ožiljaka, jer ubrzava zacjeljivanje. 

Maska protiv akni

Nožem ostružite gelastu unutrašnjost lista aloe vere. Pomiješajte je s dvije žlice sirutke i žlicom medom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Nanesite masku na lice i držite 15 minuta. Isperite mlakom vodom. Aloe vera će smiriti iritacije i upale kože te isušiti prištiće.

Anti-age maska

Napravite pire polovice oguljena avokada i pola banane. Na kraju dodajte bjelanjak i miješajte dok smjesa ne postane čvrsta i homogena. Masku nanesite na lice i vrat i držite 25 minuta. Zatim isperite mlakom vodom.

Maska protiv ožiljaka i mrlja

U šalicu kuhane zobene kaše dodajte iscijeđeni limun i žličicu meda. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Masku nanesite na lice i držite 30 minuta. Na kraju lice isperite mlakom vodom.

Face-lift maska

Odvojite bjelanjak iz jajeta i umutite ga u gustu pjenu. Dodajte pola žličice soka od limuna i pola žličice kokosova ulja te sve ponovo miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Nanesite na lice.

Cimet za mekše i punije usne

Cimet je sjajan za njegu kože, a posebice usana. Pomiješajte ga s kokosovim uljem ili shea maslacem i dobit ćete prirodno sredstvo koje će usne učiniti mekšima.

Facebook komentari

hr Sat Jan 13 2018 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60eba1b9e03eb74b8b474b/80
Foto: Pixabay

Hrana iz konzerve: Što kupovati, a što izbjegavati?

Ovo su tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor

Konzervirane hrane uglavnom se ne bismo trebali bojati, jer je dobra pomoć kad želimo brz i zdrav obrok, čak i ako znamo da se u konzervama obično krije malo veća količina soli. - piše Index

No taj se problem relativno lako ublaži ako ćete namirnice iz konzerve prije konzumacije isprati u tekućoj vodi.

Tako ćete isprati dobar dio dodanih soli i moći uživati u zdravim zalogajima, no to ipak ne znači da je baš sve iz konzerve dobro.

Što kupovati konzervirano, a što je ipak bolje birati svježe ili smrznuto, odgonetnula je nutricionistica Keri Gans koja je odabrala tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor.

Najbolje:

Grahorice

Nema razloga da ne uživate u grahu i ostalim grahoricama iz konzerve jer su jednako bogate dobrim nutrijentima kao da ste ih i sami pripremali. Jedino što morate pripaziti je količina soli pa je dobro da prije kupnje obratite pozornost na deklaraciju ili se najjednostavnije osigurate od svega tako što ćete sadržaj konzerve dobro isprati vodom.

Povrće

Iako će mnogi radije odabrati smrznuto ili svježe povrće, nećete pogriješiti ako kupite povrće iz konzerve te s njim postupite kao s grahoricama. Što god se nalazi u konzervi može se lako isprati od dodanih soli te od toga brzo spraviti zdrav obrok. Ono ima i dodatnu prednost, jer se neće tako brzo osušiti ili pokvariti ako nećete iskoristiti odmah sve.

Riba 

Osim što je dostupnija, riba u konzervi često je jeftinija od svježe, a odličan je izvor esencijalnih nutrijenata i masnih kiselina, posebno Omega 3.

Ako nemate mogućnost nabavke svježe, zdrave ribe, ne bojte se one iz konzerve. Što god odabrali - tunu, losos ili sardine - bit će to dobar dodatak zdravoj prehrani koja mora uključivati dovoljnu količinu ribe.

Što izbjegavati:

Juhe

Namirnice iz konzerve koje nije moguće isprati najbolje je izbjegavati, jer sadrže previše štetne soli.

Tjestenina i umaci

Gotovi proizvodi na bazi tjestenine kao i gotovi umaci puni su soli i dodataka koje biste trebali maksimalno izbjegavati.

Na koncu, svaka je tjestenina relativno brzo kuhana, kao i jednostavni umaci od povrća, što je svakako puno zdraviji izbor od već gotovog obroka.

Voće

S obzirom na to da danas ipak imamo relativno širok izbor voća tijekom cijele godine, doista biste trebali izbjegavati ono iz konzerve. Uostalom, ako već nemate svježe voće, radije kupite smrznuto čiji su vitamini i minerali očuvani smrzavanjem, a ne gomilom šećera kao što je slučaj s voćem iz konzerve. - piše Index

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 19:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58628a631eea8f339b8b45ab/80
Foto: Ilustracija

Znanstvenici ukazuju na bogatstvo na deponijima smeća diljem Europe

Znanstvenici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu diljem Europe u sklopu projekta ProSUM koji se provodi na razini Europske unije.

Konzorcij 17 partnera, koji predstavljaju istraživačke institute, geološke institute i industriju, u srijedu je pokrenuo internetsku bazu podataka o "urbanim rudnicima" na kojoj su detaljno navedene dragocjene sirovine skrivene u odbačenim akumulatorima i baterijama, u elektroničkim uređajima ili na otpadima vozila diljem Europe. 

Cilj projekta ProSUM je utvrditi inovativne mogućnosti za upotrebu sekundarnih izvora kritičnih sirovina (KS) u reciklažnoj industriji te ukazati na mjesta na kojima se nalaze aluminij, bakar i zlato u vrijednosti od više milijarda dolara. 

Grupa, koja uključuje i Sveučilište UN-a, navodi da su bogat izvor spomenutih sirovina suvremena vozila, a među njima su litij iz električnih automobila te čelik i magnezij. 

Ističe da je u pametnim telefonima koncentracija zlata 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi. 

Projektom ProSUM uspostavljena je europska mreža znanja o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina koje su od vitalnog značaja za današnje visoko tehnološko društvo. Svrha projekta je koordinirati i prikupiti podatke o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina te usporediti karte zaliha iz "urbanih rudnika". 

Projekt se financira iz programa Obzor 2020 (Horizon 2020) Europske unije za istraživanje i inovacije u razdoblju od 2014. do 2020.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60b1c4b9e03eb64e8b4660/80

Loš zadah? Možda je zbog jezika!

Većina ljudi zna da dobra oralna higijena znači četkanje zuba i upotreba zubnog konca, ali što je s jezikom?

Neugodan zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, problem je s kojim se svatko od nas susreo bar nekoliko puta u životu, na vlastitom primjeru ili u svakodnevnim susretima s drugim ljudima.

U većini slučajeva rezultat je loše higijene usta i usne šupljine, no može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema. 

Usta su dom loših i dobrih bakterija. One se ne gomilaju samo na zubima, nego i na jeziku. Loše bakterije, osobito Helicobacter Pylori, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. 

H. Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom prijeđite i preko jezika. Ako ste u mogućnosti, zube četkajte dva do tri puta dnevno. 

S obzirom na to da bakterije bujaju u suhim ustima, dodatni savjet za loš zadah je ispijanje više tekućine.

Ako ni čišćenje zuba niti jezika ne pomognu, vrijeme je za posjet liječniku.

Uzrok lošeg zadaha, naime, može biti i u dišnim putevima ili u želucu.

Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. No i tu postoji zamka. Naime, žvakaće gume koje sadrže šećer neće vam pomoći, pa treba pripaziti da kupite one bez dodatka šećera.  

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60629fb9e03ead508b4585/80
Foto: Pixabay

Što kada strah postane fobija?

Zamislite da vas oblije znoj, drhtite i nekontrolirano brinete da ćete možda propustiti telefonski poziv zato što ste ostavili mobitel kod kuće? Zvuči apsurdno, ali to je vrlo stvarno stanje nazvano nomofobija.

Nomofobija je jedna od više od 250 poznatih fobija, vrsta tjeskobe koje su najčešće rezultat nekog osobnog dramatičnog iskustva, objašnjava profesor psihologije Juergen Margraf.

Taj dramatičan događaj pohranjen je u mozgu i neki okidači mogu izazvati i tjelesnu reakciju.

Bez obzira je li riječ o gelotofobiji, strahu od ismijavanja, ili oneirogmofobiji, strahu od "mokrih snova", osoba koja pati od fobija to teško podnosi, a može se i razboljeti.

Fobija se klasificira kao bolest nakon što se ispuni nekoliko kriterija, kaže Margraf. Primjerice, kada strah dosegne nepodnošljivu ili jedva podnošljivu razinu ili kada fobija ograničava kvalitetu života.

U tom slučaju osoba bi trebala potražiti pomoć psihoterapeuta. "Fobije se često liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom", kaže Peter Falkai, ravnatelj sveučilišne klinike za psihijatriju i psihoterapiju Ludwiga Maximilijana.

Terapeut će s pacijentom pokušati kreirati situaciju koja izaziva tjeskobu i zatim je analizirati i pokazati moguća rješenja. Terapija se obično kombinira s odgovarajućom količinom antidepresiva, a vrsta fobije utječe na izbor terapije.

Neki ljudi fobiju uspiju prevladati sami, ali ako samoterapija ne da rezultate, rad s iskusnim terapeutom najbolji je način da ovaj psihički poremećaj postane kroničan.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 10:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .